Ugnsbakad falukorv med mos

En klassiker i mångas hem, falukorv i ugn.
Prova också att sticka ner en tunn äppelskiva eller tunt skivad lök mellan korvskivorna.
Supergott. Detta går att göra med både vanlig falukorv, eller kycklingkorv.

IMG_7040
IMG_7048

Det här behöver du: 
1 bit falukorv
ketchup
senap
bostongurka
riven ost ( gouda eller valfri sort )

Potatismos:
mjölig potatis
varm mjölk
smör
salt & vitpeppar

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Skär snitt i falukorven och fyll med bostongurka, ketchup & senap. Riv över en god ost och ställ in i mitten av ugnen.
Gratinera tills osten får en härlig färg. Cirka 20 minuter. Känn på potatisen att den är mjuk, häll av vattnet och krossa potatisen med hjälp av en potatiskross eller elvisp. Värm upp lite mjölk och vänd ner lite mjölk i taget medan du vispar / rör ihop moset, en klick smör och smaka av moset med salt och vitpeppar.

Klart att serveras

IMG_7070

0
4 kommentarer

Ugnsbakad torsk med örter

Äter ni också mycket fisk hemma? Vi äter flera gånger i veckan. Jag lagar gärna fisksoppa som ni säkert märkt bland alla mina recept & sedan väldigt mycket lax. Torskrecept ( eller framför allt vit fisk)  är något som jag kommer prova mer recept på här på bloggen. Finns ju massor av sätt att variera, med olika kryddningar och toppningar.

Detta blev en favorit hos oss. Serverades med fluffigt potatismos.
IMG_5547

Till 4 personer
600 gram vit fisk ( te.x torsk, sej )
salt och citronpeppar
2 dl riven lagrad ost
persilja
dill

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 180- 200 grader.
Lägg den tinade eller färska fisken i en ugnssäker form. Salta och peppra fisken.
Blanda ihop den rivan osten med dill & persilja. och fördela ut över torsken.
Ställ in i ugnen i cirka 20-25 minuter. Eller tills fisken är genomstekt.

Jag hade även massa dill i moset, supergott när man äter fisk.

Torsken på väg in i ugnen
IMG_5531

0
7 kommentarer

Omelett med topping

Hej hej.

17 Januari säger kalendern. Dagarna bara swischar förbi tycker jag, snart är det ju februari.
Sitter och halvtittar lite på nyhetsmorgon medan jag jobbar. Ska redigera och klippa bilder. Beroende på vilken tid jag fotar så jobbar jag mest med mättnad & ljusar upp dem. Jag är långt ifrån kunnig inom området, men jag arbetar fram mina matbilder så som jag vill se dem.

Ett litet tips på mättande & billig lunch/brunch kommer här. Stirra er inte blinda på ingredienserna.
Vill ni ha en annan sorts skinka, en annan grönsak eller en mer lagrad ost. Byt till detta, mina recept är gjorda efter att anpassa sig efter att vi alla har olika smaker. IMG_5578

Det här behöver du:
3 ekologiska ägg
2 msk vispgrädde
salt & peppar

Topping:
rökt pepparskinka
tomat
gouda ost

Gör så här:
Knäck äggen i en skål. Vispa ihop äggen med grädden.
Värm upp en stekpanna och vänd ner äggsmeten.
Grädda på medelstark värme.
Skiva över tunt med tomatskivor,
Fördela ut skinka
Fördela ut lite ost.
Grädda tills omeletten är klar.

* * * * * * * * * * * *



Igår fixade vi lite fräscha krukväxter och blommor hemma.
Denna blåa hortensia är helt ljuvlig. Alltid när jag städat ut julen så börjar jag rensa ur och möblera om.
Man får liksom massa ny energi, så nu söker jag lite på blocket & på nätet efter en låg skänk som ska få flytta hem till oss.
Har även en längre tid letat efter en fåtölj till glasverandan, men vet inte riktigt vad vi vill ha för sorts fåtölj.
Ingen brådska, utan hittar vi något fint så gör vi.
Har ni tips på bra sajter för möbler får ni gärna skriva dem här 🙂

IMG_5567IMG_5574

0
2 kommentarer

Fem goda vegetariska recept

Godmorgon.

N y vecka & n y a möjligheter. Jag har så mycket jag vill hinna med att göra idag, så jag ska genast sätta fart.
Ville bara bjussa er på ett inlägg innan dess. Idag är vi många som försöker ha köttfri måndag, heja oss.
Att minska köttkonsumtionen tycker inte jag har varit svårt, det finns så många goda alternativ.
Här kommer fem enkla och goda tips.

Halloumistroganoff

IMG_5405

Det här behöver du:
1 finhackad lök
smör
400 gram halloumiost ( med chilismak)
400 gram krossade tomater
2 msk tomatpure
2 dl vispgrädde
1/2 tsk kinesisk soja
örtsalt
cayennepeppar

Gör så här:
Hetta upp en stekpanna med smör och fräs den strimlade osten runt omkring för lite färg. Ta upp osten och fräs den finhackade löken glansig.  Vänd ner Krossade tomater, tomatpure, grädde och låt sjuda upp. Smaka av stroganoffen med kinesisk soja, örtsalt & lite cayennepeppar. Lägg sist ner osten och låt allt bli genomvärmt.

Serveras genast med ris.

Veg.pizza

vegetariskt recept

För den stressade så funkat det utmärkt att köpa färdig pizzadeg.

Till 4 runda pizzor ( tunna )
25 gram jäst
2 1/2 dl vatten
2 msk olja
1 tsk salt
ca 7-8 dl vetemjöl special

Egen tomatsås :
1 burk med tomatkross
2 msk tomatpure
1/2 msk torkad oregano
1 nypa socker

Gör så här:

Smula jästen i en bunke och värm upp vattnet till fingervarmt, rör ut jästen med lite av vattnet – rör tills all jäst har löst sig. Blanda ner resten av ingredienerna och blanda ner så mycket mjöl som behövs för att degen ska släppa runt kanterna och bli smidig. Arbeta gärna degen med maskin eller vispa med krokar. Låt jäsa i 45 – 60 minuter, baka sedan ut på plåtar. Under tiden kokar du tomatsåsen. Rör ner samtliga ingredienser, och låt sjuda i 10 minuter. Sedan kan du lägga på goda fyllningar men börja med tomatsåsen och sedan osten, och därefter toppar du med valfria grönsaker. Tillexempel svamp, paprika, lök och tomater. Gratinera sedan i mitten på ugnen i ca 225- 250 grader tills pizzan fått fin färg.

Veggisås

IMG_7074

Önskar du göra middagen vegansk så kan du vända ner havregrädde istället för vanlig grädde.

Det här behöver du:
olja att steka i
1 finhackad gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
500 gram veg.färs ( finns i frysdisk )
1 msk tomatpure
1 burk med krossade tomater
1 dl vatten
1 dl grädde ( havregrädde )
1 msk kinesisk soja
salt & peppar

Gör så här:
Hetta upp en stekpanna med olja och fräs den finhackade löken / vitlöken.
Vänd ner färsen i stekpannan, vänd ner tomatpure och rör runt. Vänd ner en burk med tomatkross, vatten, grädde och kinesisk soja och låt det sjuda upp. Låt det puttra i några minuter, smaka av med salt & peppar.

Serveras genast med pasta och en krispig grönsallad.

Potatis- & Purjolökssoppaimg_9592-1
Vill du göra soppan helt vegetarisk så väljer du en grönsaksfond.

Det här behöver du till 2 portioner:
4 medelstora potatisar
1 finhackad purjolök
3-4 dl vatten
2 msk fond ( kyckling eller grönsaksfond)
2 1/2 dl grädde
salt & peppar

* Servera med smörstekta krispiga krutonger

Gör så här:
Skala och finhacka potatis och lök. Hetta upp en kastrull med smör eller olivolja och fräs den mjuk.
Tillsätt vatten och låt det koka mjukt. Mixa soppan slät låt allt sjuda upp på svag värme med grädde, smaka av med salt & peppar. Och häll upp i stora koppar med krispiga krutonger.
Krutongerna gör jag av vanligt rostbröd, Skär i mindre delar och stek med olivolja och lite flingsalt.
Servera genast.

Halloumibiffar
img_2427

Till 4 halloumibiffar
1 förpackning halloumi
250 gram zucchini
1/2 tsk salt
2 ekologiska ägg
1 dl ströbröd
chiliflakes
smör till stekning

Gör så här: 
Riv ner osten i en bunke, riv zucchinin på en tallrik. Strö över salt och låt det stå 5 minuter.
Lägg sedan zucchinin i ett kaffefilter och krama ur överflödig vätska. Vänd sedan ner i skålen.
Knäck ner äggen och rör ner ströbröd, smaka av med ev lite mer salt & lite chiliflakes.
Forma sedan till 4 biffar, och stek dem klara i smör.

Vi serverade våra med potatismos.

 

0
3 kommentarer

Interflora-Fresh, Inte bara blommor

DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED INTERFLORA-FRESH

Hej hej, 

Då har vi haft en riktigt fin helg i stugan. Vi åt en god middag igår hos min syster med familj, och innan dess hade vi städat ut julen. När adventsljusstakarna försvinner behövdes det en liten uppfräschning & piff, för det blir ju väldigt tomt överallt.  Och tänk vad lite nya blommor & nya krukor kan göra stor skillnad. Denna helgen passade detta samarbetet extra bra. Interflora-Fresh, finns i 65 butiker nu runt omkring i Sverige. Där säljs det mer än bara blommor, de har även snygga vaser, krukor och fina inredningssaker till hemmet.

Jag bytte ut en del krukor för jag ville få in lite mer färg, och denna djupa blåa färgen gillar jag.
Matchade dessutom den gulliga blommiga tapeten.
IMG_5294
Och mina vissna krukväxter fick byta plats med blommande orkidéer.
Ljuvligt.
IMG_5287 IMG_5289

Vi gillar dessa glasvaser som är i återvunnet glas.
Smart med miljötänk och dessutom är de snygga.

IMG_5302

Till vardagsrummet i stugan blev det också lite nytt.
Tanken bakom hela serien är att den ska återspegla hav, himmel & rymd.

För att komma till Interflora-Fresh utbud: KLICKA HÄR 
Finns massa fint till hemmet där.

IMG_5322 IMG_5326

0
2 kommentarer

Veckomatsedel

Måndag : vegetarisk tacos
Tisdag : Currydoftande torskgryta
Onsdag: Pizzaomelett
Torsdag: Grönpepparbiffar
Fredag: Kycklinggryta med ris
IMG_6734-001 (1)

Det här behöver du till 5-6 personer: 
600 gram kycklingfile
1 msk smör
2 1/2 dl vispgrädde
2 1/2 dl creme fraiche
1 1/2 msk konc. kycklingfond
1 tsk med krossade rosepepparkorn
1 msk kinesisk soya
2 msk svartvinbärssaft
140 gram ädelost

Serveras med ris och en god sallad

Gör så här:
Skär kycklinge i mindre bitar, hetta upp en stekpanna och bryn dem klara.
Vänd ner grädde , creme fraiche, fond, kryddor och saft. Låt puttra ihop i fem minuter.
Smula sist ner ädelosten och låt den smälta samman med såsen.

Servera genast.

* * * * * * * * * * * * * * *

IMG_3793 (2)

Det här behöver du till cirka 20-22 biskiver :
300 gram mandelmassa
1/2 dl socker
1 äggvita ( ett stort ägg eller två små )

Fyllningen: 
300 gram rumsvarmt smör
1 äggula
2 dl florsocker
50 gram smält mjölkchoklad

Garnering:
200 gram mjölkchoklad

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader Riv ner mandelmassan i en bunke och rör ihop till en smet / deg med äggvitan och socker. Spritsa eller klicka ut på en plåt och grädda i mitten på ugnen i cirka 10- 18 minuter , de ska fortfarande vara lite sega i mitten.
Låt bottnarna svalna och rör ihop alla ingredienser till fyllningen. Rör ihop 300 gram rumsvarmt smör+ 1 äggula, avsvalnad smält mjölkchoklad & florsocker. Rör ihop till en jämn och klumpfri smet. Fördela ut fyllningen på bottnarna. Ställ dem gärna svalt 10-15 minuter innan du chokladdoppar dem ( spara ett par rutor för dekoration av biskvierna )

Voila! Busenkelt & jättegott.

0
4 kommentarer

Muffinssemlor

Ljuvliga muffinssemlor, eller semelmuffins…. eller ja, vet inte riktigt vad de heter.  Perfekta för oss som är galna i semlor, men inte alltid orkar sätta en hel deg. Vill du tillsätta ett kuvert med saffran så har du perfekta adventssemlor.

Missa inte att följa mig på Instagram: @jennysmatblogg heter jag där
IMG_5426

Till cirka 10 muffinssemlor:
3 ägg
2 dl strösocker
100 gram smör
1 dl filmjölk
3, 25 dl vetemjöl
2 tsk kardemumma
2 tsk bakpulver

Fyllning:
mandelmassa + ovispad grädde
Vispad grädde

Topping: 
Massa florsocker

Gör så här: 
Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret & låt det svalna lite. Häll i filmjölken. Vispa ägg & socker vitt & pösigt. Blanda de torra ingredienserna, och vänd sedan ner det med äggsmeten. Rör försiktigt ner det smälta smöret + filmjölken.  Skeda upp i 10 formar. jag ställer mina formar i ett muffinsjärn, för att de inte ska flyta ut. Fyll upp varje form 3/4 delar. Grädda i cirka 15-17 minuter, prova med sticka.
Låt muffinsen svalna helt. Under tiden kan du röra ihop fyllningen.
Ovispad grädde med mandelmassa, rör ihop till önskad konsistens. Vispa grädden luftig.
När muffinsen svalnat helt så skär du av som ett lock på toppen, fyll med mandelmassan. Och spritsa sedan ut grädden. På med locket och pudra över med massa florsocker.

Smaklig fika

0
14 kommentarer

Stugfrukost

Heeej där,

Vi har haft en lugn morgon där vi hasar runt i mjukiskläder och raggsocker. Vi är i stugan och Öland bjuder på sol & massa snö idag! Vi ska skotta fram spabadet, och höja upp värmen där. 40 grader är rätt lagom nu på vintern tycker jag. Vi började dagen med stugfrukost, tänk att maten alltid smakar bättre här.

IMG_5508

Vi har mestadels udda porslin och loppisfynd i skåpen.
Tycker det är mysigt, och så är det en bra anledning att stanna till på var & varannan loppis.
Just nu skulle jag vilja hitta lite djupa skålar, gärna med blått mönster.

IMG_5525

Ikväll är vi bjudna på middag hem till syster & familj.
Men innan dess ska vi ge oss ut på en promenad i solen.
Hoppas du får en fin lördag.

På återseende

0
Kommentera

Krämig cheesecake med passionsfrukt

Godmorgon,

Lördag och jag tänkte starta dagen med något sött. Tror att ni är ett gäng som letar efter kvällens dessert. Denna har min syster bakat. Hon är grym på att baka! Inspirationen hittade hon på från tv-programmet ”halv åtta hos mig”. Denna cheesecake ska inte frysas, utan stå i kylskåp.

En ljuvligt krämig cheesecake med ett lager av passionsfrukt. Så gott & fräscht.
IMG_5493

IMG_5468

Du behöver: 
15 digestivkex
75 gram smält smör

Fyllningen:
5 st gelantinblad
2 st ekologiska ägg
400 gram färskost (te.x philadelphiaost )
2 dl creme fracihe
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 st citron ( skal samt saft )

Toppingen: 
1 gelantinblad
1 msk strösocker
4 msk vatten
4 passionsfrukter

Gör så här: 
Börja med botten. Mixa digestiven så det blir smulor. Rör ihop med smält smör och tryck ut i en rund form med avtagbara kanter. Ställ sedan in i kylen. Sedan gör du fyllningen. Lägg 5 gelantinblad i kallt vatten i cirka 5 minuter. Dela äggen i två olika skålar. En för vitan och en för gulan. Blanda gulorna med färskost, crème fraîche, socker, vaniljsocker och citronskal, rör tills då har en slät fin smet. Vispa sedan äggvitorna till ett hårt skum, och vänd ner i smeten. Pressa ur citonsaften i en kastrull, och värm upp den. Ta bort kastrullen från värmen och krama ur vattnet från gelantinbladen och rör ner i saften. Rör tills de blandats väl. Låt det svalna något innan du försiktigt häller ner det i smeten, under omrörning så att allt blandar sig väl. Häll blandningen över botten och låt den stå kallt i ett par timmar.
Sedan kan du börja med glasyren.
Blötlägg gelantinbladet i en skål med kallt vatten, i cirka 5 minuter.
Värm upp vatten och socker i en liten kastrull. Krama ur gelantinbladet och låt det smälta ihop med sockerlösningen.
Skrapa ur passionsfrukterna ner i sockerlösningen och rör om. Låt det svalna innan du försiktigt häller det på kakan.
Låt sedan kakan stå kallt i minst två timmar igen ( gärna längre) innan du serverar den.

1
4 kommentarer

Ljummen brownie med extra allt

Välkommen fredag! 
Hoppas ni haft en bra vecka.

Nu när helgen snart är här och allt, så ville jag skriva om en efterrätt. Och vi åt ju en farligt god efterrätt i Los Angeles. Så den ville jag såklart prova nu när vi kommit hem.Basen i denna är brownie ( funkar lika bra med kladdkaka eller en bit saftig sockerkaka )

IMG_5431
Eftersom jag hade kärleksmums i frysen så hade jag detta i min grund. ( Skar bort kokostoppingen först bara )
Snåla inte med den varma chokladsåsen. Det är den som gör hela efterrätten 😉

Sedan är det bara att varva med
ljummen chokladsås
ljummen brownie
karamelliserad mjölk
hallon
lättvispad grädde
glass

IMG_5458

0
5 kommentarer