Falukorv a la lchf

Innan storhandling brukar vi göra en kyl- & frystömning. För att på bästa sätt ta till vara på maten, och slippa kasta bra mat.
För att kasta mat är typ det värsta jag vet. Kikar man runt i kyl, frys och skafferi så kan man oftast lätt trolla ihop fler middagar än man tror.

En krämig korvgratäng med broccoli
img_6604-1
Vill du ha en mildare gryta så undvik sambal oelek, och byt ut chilisåsen mot ketchup.

Det här behöver du till 4-5 personer: 
1/2 ring falukorv
smör
1 finhackad gul lök
1/2 msk tomatpure
2 1/2 dl vispgrädde
2  dl creme fraiche
1 msk chilisås
( ev. 1-2 tsk sambal oelek )
några buketter broccoli
riven ost

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader.
Skiva korven och lägg i en ugnssäker form. Hetta upp en kastrull med smör, fräs löken glansig.
Vänd ner tomatpure och fräs tillsammans med löken en kort stund. Sen vänder du ner grädde, crème fraîche, chilisås och sambal oelek. Låt sjuda upp, och häll sedan såsen över korven. Fördela ut broccolibuketter, riv över ost och skjuts in i ugnen.
Låt gratinera en 20 minuter eller tills broccolin är lagom mjuk.

Servera med ris eller pasta för de som inte äter LCHF :))

0
9 kommentarer

BAKA MED GODIS

DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED MIN WEBSHOP

 

Hej hej,

Här kommer en söt film som vi gjorde idag på min bok.
Kakboken finns att beställa HÄR ,

den finns även på adlibris eller i en bokhandel nära dig.

0
1 kommentar

Skogspanna med lax

Gomorron.

I dag är jag på jobbutbildning mina vänner,
så här kommer ett tidsinställt inlägg på en riktigt smarrig laxrätt! .

jag tycker att lingon höjer smaken på vilken gryta som helst. Och sen är det vackert också
IMG_6090

Det här behöver du:
smör
1 finhackad gul lök
4 bitar lax
2 msk hummerfond
2 1/2 dl ekologisk vispgrädde
1 1/2 dl ekologiskt creme fracihe
salt
hackad dill
1 dl lingon

serveras med pasta

Gör så här:
Hetta upp en stekpanna och fräs den hackade löken glansig.
Vänd ner och stek laxen klar och dela den med en gaffel. Vänd ner fond, grädde & crème fraîche och låt allt sjuda upp.
Smaka av med hackad dill och salt.
Strö över lingon och servera genast.

4
12 kommentarer

Kladdkakebrownies med nougatganache

 

Dessa godingar har jag bakat till födelsedagsfikat idag.
Provsmakade redan i gårkväll, de fick mycket väl godkänt.

img_0646

Det här behöver du för att baka kladdiga brownies :
4 ägg
4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
170 gram smält smör

Topping:
1 dl vispgrädde
200 gram dubbelnougat

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.  Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte smeten då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr. Smöra och bröa en form på cirka 20 * 25 cm, och häll ner smeten. Grädda den i mitten på ugnen i cirka 25-30 minuter.
Ställ in i kylskåp och låt svalna i formen i minst ett par timmar innan du lägger på nougatganache.
Låt grädden sjuda upp och ta bort den från värmen, vänd ner nougaten och rör tills du har en blank kräm.
Vänd ner detta över brownien, och låt allt svalna i ytterligare ett par timmar. ( Eller med fördel över natten.)

Serveras med grädde & hallon

0
9 kommentarer

8 år idag

24 Januari

En nyvaken & yrvaken 8 åring väckte vi idag med sång & paket.
Ja och så små söta grodbakelser hade vi med oss också. Hipp hipp hurra för vår 8 åring idag.

IMG_5953
Ljusen jag köpt var tydligen sådana som var omöjliga att blåsa ut. haha. Varje gång de slocknat så började de brinna igen. Bakelserna är köpta på ett av bagerierna här i småstaden, men vill ni försöka er på att baka sådana minigrodor själva så hittar du mitt recept här.
Den stora siffer ballongen som jag fixade på stan igår, blev mycket poppis.
IMG_6033

Nu är födelsedagsbarnet och alla andra barn också i skolan.
Nu blir det jobba ett par timmar.

Kikar förbi alldeles snart med nytt recept.

0
6 kommentarer

Fadderbarn & Fadderbyar

Jag lovade att skriva mer på bloggen när alla papper från Plan kom hem i brevlådan….
Och idag så kom detta paketet i lådan, och det gör mig så glad & stolt att vi faktiskt är faddrar till 2 byar nu!
Heja er som är här inne och läser min blogg, utan er skulle jag inte kunna hjälpa dessa byar.

IMG_5943

Bloggen blev ju fadder till sin första by år 2015, en liten by i Vietnam där vi hjälper till med rent vatten, skolgång & sjukvård. Fadderbarn & Plan international skickar ett par gånger om året brev till oss, om framstegen som sker. Och i slutet av förra året registrerade jag oss ( bloggen ) som månadsgivare till ännu en by. Idag kom informationen hem om att vi blivit faddrar till en flicka på 4 år och hennes by i Colombia. Flickan heter Angelis-Sofia och bor hos sin fostermamma & dennes mamma. Angelis-Sofia går i förskolan, och har cirka 30 minuter till skolan/ sjukvård.
Deras hus är byggt av cement, och deras tak gjort av träplankor. Det är ungefär den informationen som jag fått än så länge.
Nomi ville måla en liten teckning, och vi ska skicka iväg lite pennor & lätta målarblock. Det brukar uppskattas väldigt mycket.
Vill ni läsa mer om Plan och deras arbete så klicka ni här

 

Ingen kan göra allt med alla kan göra något! 

 

0
4 kommentarer

Födelsedagsplanering

Hej igen,

Idag försvann hela förmiddagen & halva eftermiddagen åt förberedelserna inför en kommande födelsedag imorgon. Handlade de sista presenterna, middagsmaten vi ska bjuda på, ballonger, beställa tårta och ja ni vet. Hux Flux så hade dagen försvunnit. Nu sitter jag och jobbar av de allra viktigaste innan alla kommer hem, sen är det så gott som omöjligt att arbeta. Haha.
Trevlig arbetsvy har jag ju också: Fina buketten som jag fick i fredags av bästa tourn.  Och den är fortfarande lika fin efter helgen.

IMG_5903
Krispiga tulpaner i alla möjliga söta färger,
matchade doftljuset dessutom.
IMG_5907

På återseende och fortsatt trevlig måndag!

0
2 kommentarer
INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR

Saftiga vegetariska morotsbiffar

Godmorgon måndag,


Följ mig gärna på instagram också : @jennysmatblogg

Hoppas ni fått en fin start på veckan.  Dagens första tips blir riktigt goda vegetariska biffar. Att laga vegetariskt är inte speciellt svårt, bara man får lite inspiration. Nu har jag byggt upp ett rätt stort arkiv med den varan på sajten.
Och för mina andra veg.recept klickar ni här

IMG_5648
IMG_5652

Till 4 morotsbiffar
1 förpackning halloumi
250 gram morötter
1/2 tsk salt
2 ekologiska ägg
1 dl ströbröd
chiliflakes
smör till stekning

Gör så här: 
Riv ner osten i en bunke, riv morötterna på en tallrik.
Vänd sedan ner i skålen.Knäck ner äggen och rör ner ströbröd, smaka av med ev lite salt & lite chiliflakes. Låt stå i fem minuter.
Forma sedan till 4 biffar, och stek dem klara i smör.

Vi serverade våra med potatismos.

❤️  ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️ 
Missa inte dunder-rabatten som du får på HEMTEX nu.
Klicka här

1
20 kommentarer

Vinterpromenad

Hej där vinterland! 

Är det inte ljuvligt med den vita krispiga frosten på träd och mark?
Jag och Thelma tog en lång morgonpromenad runt sjön, och var nästan ute och gick i två timmar.
Det om något är att tanka energi till kommande arbetsvecka. Kylig och frisk luft, lite motion och så denna utsikten.

IMG_5923 (1)
Dimmigt över trädtopparna och den frysta sjön.
Väldigt fint att promenera här både vår, höst, vinter & sommar.

IMG_5909 (1) IMG_5913 IMG_5937

Nu är vi tillbaka i värmen igen, och tänkte precis börja med söndagsmiddagen.

Förresten vad roligt att läsa om era resor på instagram. Det finns så många ställen jag vill besöka 🙂
Tänkte att jag skulle skriva ett inlägg snart om våra planerade resor för 2017. Vi har ett par resor är bokade & klara sedan länge,  Sen har vi ett par resmål som vi länge velat resa till, kanske får vi lite bra tips av er där?

På återseende

0
1 kommentar

Vegetarisk wok

Hej där,

Ny vecka och ny energi, denna veckan bjuder på extra mycket jobb & möten. Vilket i och för sig är roligt, men jag måste planera extra för att hinna med. Ska försöka komma bort på lunchen idag för att handla de sista presenterna till Nomi som fyller 9 år på onsdag. Maten & fikat får alltid födelsedagsbarnet bestämma och jag tror att det kanske lutar åt köttbullar och marängsviss.
Ja, men vi får väl se. Idag är det måndag så då vill jag tipsa om en köttfri rätt.

Äter ni också vegetariskt måndagar? 


Detta är en busenkel vegetarisk wok, som du kan variera efter vad du har hemma.
Teriyakisås kan man göra själv, annars köps den färdig i hyllan vid nudlarna.

Till 4 personer
200 gram nudlar
2 msk rapsolja
1 burk med minimajs
1 röd paprika
1 grön paprika
2 rödlök
1 1/2 dl cashewnötter
1 1/2 dl teriyakisås

Gör så här: 
Skölj och klyfta lök och grönsaker. Hetta upp en stekpanna på medelhög värme. Koka upp vattnet till nudlarna och lägg ner dem, koka enligt beskrivning på förpackning. Medan de kokar så fräser du grönsakerna så att de bara får lite färg. Man vill behålla krispigheten i dem. Vänd ner nötter & teriyakisås och rör om. Häll bort vattnet från nudlarna när de är klara och vänd sedan ner i woken.

Klart att servera.

2
10 kommentarer