INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR

Saftiga vegetariska morotsbiffar

Godmorgon måndag,


Följ mig gärna på instagram också : @jennysmatblogg

Hoppas ni fått en fin start på veckan.  Dagens första tips blir riktigt goda vegetariska biffar. Att laga vegetariskt är inte speciellt svårt, bara man får lite inspiration. Nu har jag byggt upp ett rätt stort arkiv med den varan på sajten.
Och för mina andra veg.recept klickar ni här

IMG_5648
IMG_5652

Till 4 morotsbiffar
1 förpackning halloumi
250 gram morötter
1/2 tsk salt
2 ekologiska ägg
1 dl ströbröd
chiliflakes
smör till stekning

Gör så här: 
Riv ner osten i en bunke, riv morötterna på en tallrik.
Vänd sedan ner i skålen.Knäck ner äggen och rör ner ströbröd, smaka av med ev lite salt & lite chiliflakes. Låt stå i fem minuter.
Forma sedan till 4 biffar, och stek dem klara i smör.

Vi serverade våra med potatismos.

❤️  ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️ 
Missa inte dunder-rabatten som du får på HEMTEX nu.
Klicka här

1
19 kommentarer

Vinterpromenad

Hej där vinterland! 

Är det inte ljuvligt med den vita krispiga frosten på träd och mark?
Jag och Thelma tog en lång morgonpromenad runt sjön, och var nästan ute och gick i två timmar.
Det om något är att tanka energi till kommande arbetsvecka. Kylig och frisk luft, lite motion och så denna utsikten.

IMG_5923 (1)
Dimmigt över trädtopparna och den frysta sjön.
Väldigt fint att promenera här både vår, höst, vinter & sommar.

IMG_5909 (1) IMG_5913 IMG_5937

Nu är vi tillbaka i värmen igen, och tänkte precis börja med söndagsmiddagen.

Förresten vad roligt att läsa om era resor på instagram. Det finns så många ställen jag vill besöka 🙂
Tänkte att jag skulle skriva ett inlägg snart om våra planerade resor för 2017. Vi har ett par resor är bokade & klara sedan länge,  Sen har vi ett par resmål som vi länge velat resa till, kanske får vi lite bra tips av er där?

På återseende

0
1 kommentar

Vegetarisk wok

Hej där,

Ny vecka och ny energi, denna veckan bjuder på extra mycket jobb & möten. Vilket i och för sig är roligt, men jag måste planera extra för att hinna med. Ska försöka komma bort på lunchen idag för att handla de sista presenterna till Nomi som fyller 9 år på onsdag. Maten & fikat får alltid födelsedagsbarnet bestämma och jag tror att det kanske lutar åt köttbullar och marängsviss.
Ja, men vi får väl se. Idag är det måndag så då vill jag tipsa om en köttfri rätt.

Äter ni också vegetariskt måndagar? 


Detta är en busenkel vegetarisk wok, som du kan variera efter vad du har hemma.
Teriyakisås kan man göra själv, annars köps den färdig i hyllan vid nudlarna.

Till 4 personer
200 gram nudlar
2 msk rapsolja
1 burk med minimajs
1 röd paprika
1 grön paprika
2 rödlök
1 1/2 dl cashewnötter
1 1/2 dl teriyakisås

Gör så här: 
Skölj och klyfta lök och grönsaker. Hetta upp en stekpanna på medelhög värme. Koka upp vattnet till nudlarna och lägg ner dem, koka enligt beskrivning på förpackning. Medan de kokar så fräser du grönsakerna så att de bara får lite färg. Man vill behålla krispigheten i dem. Vänd ner nötter & teriyakisås och rör om. Häll bort vattnet från nudlarna när de är klara och vänd sedan ner i woken.

Klart att servera.

2
10 kommentarer

Veckomatsedel

Måndag : Sparrissoppa
Tisdag Kasslergratäng med ris
Onsdag Laxpaj med kall romsås
Torsdag: Panerad kycklingfile med mos
Fredag : Fläskfilegryta

 

IMG_1942

Klipp över lite färska örter & strö över några korn med rosepeppar så blir det tjusigt värre.

Det här behöver du till denna middag för 4 :
2 styck putsade fläskfile
200 gram philadelphiaost
2 1/2 dl grädde
2 msk kinesisk soya
1- 2 tsk dijonsenap
1 msk med grovkrossad rosepeppar

Serveras med ris eller potatis eller varför inte en god pasta

Gör så här:
Skär filen i mindre bitar och bryn dem i en stekpanna.
Vispa ihop philadelphia, grädde, soya, dijonsenap & den krossade pepparn & värm upp en kastrull. Häll detta över filebitarna och låt sjuda upp tillsammans, låt puttra på svag värme i några minuter.
Sedan är det klart att serveras.

* * * * * * * * * * * * * *

Gott till fikat : Snickerstoppar

Det här behöver du :

350 gram jordnötssmör
1 dl sirap
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 dl kokos
cirka : 10- 12 dl cornflakes ( eller tills smeten blir stum och formbar )

Garnering : 200 gram mjölkchoklad

Gör så här :
Värm upp en kastrull med sirap och socker, det ska inte koka.
Rör ner vaniljpulver, jordnötssmör och kokos-  krossa sedan ner cornflaksen- antingen för hand eller med en gaffel.
Rör tills du får en lagom stum, men formbar smet. Ställ kallt medan du smälter chokladen över vattenbad.  Forma jordnötssmeten till toppar,
Och doppa sedan foten på dem och låt svalna på ett bakplåtspapper.

Klara att servera.

 

0
2 kommentarer

Vegetariska ”köttbullar” med kokt potatis och sås

 

Gårdagens middag:

Veggobullar med potatis och brunsås.
4 av 5 stjärnor – prova vetja

IMG_6447Tips är att rulla dem smått, då är det lättare att steka dem så att de blir genomstekta.

Till köttbullarna behöver du 4-5 portioner: 
500 gram gröna ärtor ( frysta )
1/2 kruka med basilika
100 gram riven hallumiost
1 dl ströbröd
1 ägg
1 tsk salt
en gnutta chiliflakes

Gör så här:
Häll upp ärtorna i en mixer och låt tina något.
Mixa dem sedan med basilika & halloumi. Rör i ägget, ströbrödet, salt och chiliflakes.
Låt stå och svälla i 10-15 minuter, rör om då och då.
Forma sedan till små köttbullar, vänd sparsamt på dem så att de inte går sönder.
( Funkar även bra att tillaga i ugnen på 225 grader. )

Serveras med kokt potatis och brunsås.

Såsen gör jag snabbt efter ”ärtbollarna” stekts och tagits bort från pannan
1 dl vatten och vispa ur stekskyn.
1 dl vispgrädde
1/2 msk kinesisk soja
1 nypa salt

Vispa upp och red ev. av med pyttelite maizena.

1
5 kommentarer

Godis

Hej där,

Är det lördag så är det. Vi har köpt hem en påse lösgodis till kvällen. Choklad, salt, surt och sött.
Något för alla smaker.

IMG_5851På tal om godis så tänkte jag visa Nomis presenter vi ordnade till kalaset hon vart bjuden till.
Tydligen blev de väldigt uppskattade dessutom, så roligt!
Två killar i Nomis klass var det som hade kalas, och vi köpte likadana små godisaffärer till dem.

IMG_5828 IMG_5837
Vi fyllde dem med Nomis favvo-godis och fixade små godispåsar till.
Jag vet även en tös som fyller 8 år på tisdag som önskar sig en likadan. Haha.

IMG_5845

Hoppas ni får en riktigt fin lördag,
själv ska Molly och jag ge oss ut på promenad i solen.
Nästan vårväder här över småstaden idag.

Hej på ett tag!

3
14 kommentarer

Fruktsallad

Godkväll i stugorna. 

Jag har precis landat i tv-soffan efter fredagsmiddagen. Det blev en klassiker: potatisgratäng med fläskfile & bea, det funkar alltid. Man blir ju himla mätt bara, så vi ville ha något lätt & friskt till efterrätt. Så vad passar då bättre en fräsch fruktsallad.
Så himla gott!

IMG_5887

I min sallad hade jag :
vattenmelon
mango
ananas
kiwi
äppel

hackad choklad
lättvispad grädde

IMG_5860

0
3 kommentarer

Kebabtallrik

Hej hej,

Idag var det bara jag hemma till lunchen. Dessutom vrålhungrig… så jag valde mellan att åka och hämta en flottig pizza med extra allt på, eller laga en maffig måltid hemma. I vanliga fall brukar jag bara äta gäng smörgåsar till lunch, eller en sallad. Men idag fick det bli en rejäl kebabtallrik, så nu är Proppmätt bara mitt förnamn. Kanske inte så nyttigt, men ack så gott för själen.

IMG_5590 (1)

Kebaben är tyvärr inte hemmagjord, hade någon färdig variant i frysen.
Det är däremot enkelt att göra egen. Mitt recept hittar ni HÄR

Till min lunchtallrik hade jag:
Kebab
Pommes
Sallad
Rödlök
Fetaost
Tomat
Gurka

Och självklart en god kebabsås:
1 dl filmjölk
1 dl gräddfil
1 dl creme fraiche
3 msk majonäs
1/2 dl apelsinjuice ( utspädd)
1/2 msk chilisås
1 vitlöksklyfta
salt & peppar
1 tsk sambal oelek för mer hetta
cayennepeppar

Rör ihop allt till såsen och ställ kallt.

IMG_5602 (1)
Och tipselitips på om ni bara göra lite pommes och inte orkar vänta på ugnen….
Stek dem i hälften smör & hälften rapsolja i en stekpanna.
De blir riktigt krispiga och härligt onyttiga.
Mumsfillibabba

IMG_5582

0
6 kommentarer

Slät grönsakssoppa

En soppa är ett bra sätt att ta till vara på grönsaker och rotfrukter som du har i kylen.
En och annan potatis, en bukett med blomkål, kanske gröna ärtor- man får ju ofta lite gott & blandat över. En kylskåpstömning som blir supergott & nyttigt dessutom blir det billigt för plånboken också.

Detta var vad jag hade i min soppa, har du morötter eller andra grönsaker så funkar det lika bra.

img_9609

Det här behöver du för cirka 2-3 personer:
1 tsk matolja
1 st sharlottenlök
2 potatisar
några buketter blomkål
några buketter broccoli
100 gram (frysta) gröna ärtor
4 dl vatten
2dl grädde
1 msk konc. grönsaksfond/ buljongtärning
Ev sambal olek

Gör så här:
Värm upp en kastrull med olja, hacka löken fint och fräs den mjuk i oljan tillsammans med hackad potatis, blomkål & broccoli.
Fräs det några minuter men de ska inte ta färg.Tillsätt vatten/ fond och ärtor och låt koka i 10 minuter eller tills allt blir mjukt.
Mixa sedan soppan slät, tillsätt grädde och salt och peppar.
Och om man önskar en tunnare soppa, späd med lite grädde/vatten,
värm upp igen. Vill du hetta upp soppan lite så smaka av med en tsk sambal olek

Riv över lite god ost innan servering.

 

0
5 kommentarer

Kvällsjobb framför brasan

Godkväll godkväll, 

Dagen försvann i en faslig fart, och jag hann inte med så mycket som jag planerat. Men det viktigaste fick jag klart på förmiddagen när barnen vart lämnade i skolan. Jag åkte och postade massa bokpaket, uträttade ärenden på stan och väl hemma igen skulle precis redigera bilder när….. Thelma ringde & undrade om vi inte skulle luncha tillsammans.  (Ingen favvomat i skolan haha… ) Ja, och en trevlig lunch tackar jag inte nej till, sagt och gjort så åkte jag och hämtade upp henne för en lunch på stan. Alltid lika mysigt med lite egentid. Sen skjutsade jag tillbaka henne till skolan, jobbade en timme eller två… Innan jag hämtad henne igen för hon vill följa med och storhandla. Vissa dagar sitter man mer i bilen än vad man är hemma.

Men nu iallafall sitter jag och läser igenom era kommentera och arbetar med bilder.
Bättre sent än aldrig, och väldigt trevlig jobbvy här framför brasan.

IMG_2844
Trevlig kväll

0
2 kommentarer