Vabbar

Hej hej,

I går kväll fick denna lilla skruttan feber, så hon får vara hemma med mig idag. Gissar att det är samma förkylning som Thelma haft, med feber & halsont.  Planerna idag är mest titta på tv och äta glass hela dagen lång, som det sig bör om man är liten och sjuk. Och orkar hon så får hon vara med mig och baka lite.  Jag hoppas på att vi ska hinna med och provbaka en kalastårta som jag sett på instagram.

IMG_6537 (1)Nyhetsmorgon är nog ett minne blott,
och jag gissar att Nomi väljer att titta på tecknat & Nickelodeon.

 IMG_6548 (1)

Varm choklad och gårdagens ”smunk”(= en blandning mellan semla & munk) beställde hon till mellis.
Inte otokigt alls att vara lite förkyld.

IMG_6529 (1)

På återseende,
och hoppas ni får en riktigt fin sista Januari.

0
3 kommentarer

Munkisar

Haha.. alla dessa semmel-varianter döps ju till olika roliga namn. Vad ska vi då kalla dessa godingar?
Har aldrig hört tals om dem innan. Munkisar, munksemlor eller kanske semmelmunkar ?

Uppdaterar….
Ni har skrivit så många bra namn på instagram. Och såklart att de ska kallas Smunkar.

 

IMG_6494
Här kommer ett snabbfika-tips.
Jag har inte bakat eller friterat munkarna själv, utan de är köpta på hemköp 4 stycken för 25 :- .
Makalöst gott med färska munkar, och ännu godare när de smakar semla.

Jag skar av toppen på munkarna, och gröpte ur dem lite för att få plats med mandelmassa-fyllningen.
Mandelmassa + lite ovispad grädde som jag rörde ihop till en kräm.
Fyllde sedan munkarna med detta. Vispade grädde och spritsade runt om.
På med locket, pudra med massa florsocker

ÄT OCH NJUT!
IMG_6506

1
4 kommentarer

Tulpaner och lite blåa nyanser

Hej igen,
Regn och trist väder över småstaden idag. Är det samma hos er måntro?
Detta busväder gör ju inte att man längtar mindre efter sol och värme. Ja, nedräkningen till vår nästa resa pågår, och det var många år sedan vi åkte tillsammans med min systers familj. Så bara det ska bli extra roligt! Kusinerna ringer var varannan dag för att hålla koll på hur länge det är kvar. Haha.

Igår fixade jag lite hemma medan Jonathan var iväg med Nomi på träningen. Hon spelar innebandy varje söndagseftermiddag, hon tycker det är såååå roligt. Det tycker även Jonathan, han är en av tränarna för deras lag.

IMG_5694

Mina tulpaner fick nytt vatten och nya snitt. Gillar färska buketter och krispiga tulpaner, men de står inte så länge dock.
Jag har mer tur med rosor, de kan hålla sig fina i över en vecka. IMG_5698

Hittade nya kuddar som fick flytta in hos oss.
Har alltid varit svag för blått. Sedan tyckte jag elefanttrycket blev snyggt.

IMG_6418
Något som däremot inte är nöjd med är den ljusa ljusa mattan vi har i vardagsrummet. Så trist!
Den måste vi redan byta ut… Varenda dammkorn syns på den, och den är omöjlig att få ren.
Så det får bli jakt efter en stor mörkare matta istället. Ni får se sen när vi lyckas hitta en. IMG_6425

Nu ska jag ställa mig och förbereda middagen.
Idag blir det vegetariska köttbullar med brunsås och potatis.
Hoppas det går hem hos resten av familjen också.

Hej på ett tag.

0
9 kommentarer

Smörgåslunch

När jag jobbar hemifrån och planerar en ensamlunch, så blir det ofta inget speciellt. Det är inte lika roligt att laga mat till sig själv. Så då blir det gärna smörgåsar av olika slag.  Grillade toast funkar fint, och jag fyller den med lite allt möjligt gott. Äger man ingen smörgåsgrill så funkar det lika bra med ett våffeljärn.

img_0202

Alternativ 1 
Skinka
Ost
en liten klick senap

Alternativ 2
Brie
Salami

Alternativ 3
Avokado
lagrad ost
skinka

Alternativ 4
Krämig tacofärs
ost

0
3 kommentarer

Lite tips för INSTAGRAM

Hej där,

Flera av er har önskat er en Instagramskola. Hur gör man för att lyckas på detta socialamedia-fenomen.
Jag är ingen expert, men jag kan ge mina bästa tips för att lyckas.
Som för det mesta annat så krävs det också tid, engangemang och en stor gnutta envishet.

Skärmavbild 2017-01-22 kl. 19.30.00

* Ett nischat-konto är oftast roligast att följa.
Vare sig det handlar om mat, bakning, inredning eller resor.

Sedan är bilderna väldigt viktiga såklart.
* Lägg inte upp suddiga bilder!
*För att ta bäst bilder putsar jag av linsen innan.
* Zoomar in genom att trycka på skärmen och fotar från olika vinklar tills jag finner en bra sådan.
När jag laddar upp bilden så sänker jag oftast värmen på bilden, höjer ljusstyrkan och ger bilden mättnad.
Sen lägger jag upp den.
*Tagga bilden med relativa taggar, så fler hittar den när de söker.

Jag tror inte man ska ladda upp för många bilder per dag.
Själv försöker jag tänka 1 till max 3 bilder.
Jag går också igenom mitt flöde flera gånger i veckan, för att se vilka bilder som inte togs emot så bra.
Och de bilderna med lite ”likes” raderar jag, så nu vet ni varför vissa bilder inte finns kvar.

För att fler läsare ska hitta dig kan du och dina insta-vänner tipsa om varandras konto.
På så vis kan fler få upp ögonen för just ditt konto.

 

För att hitta min BLOGGSKOLA klickar du här

0
4 kommentarer

Veckomatsedel

Godmorgon,

Söndag it is, och så även dags för veckomatsedel.
Roligt att ni uppskattar den.

Måndag : Vegetarisk pastasås
Tisdag Dillstuvad potatis med panerad torsk
Onsdag Kasslergratäng med smak av pizza
Torsdag Kyckling Kiev
Fredag Fläskfilelåda

IMG_6007

 

Det här behöver du till en gratäng för 4 personer:
1 stor putsad fläskfile
smör
salt & peppar
1/2 bit purjolök
2 1/2 dl creme fraiche
1 1/2 dl vispgrädde
1 msk chilisås
1/2 msk kalv eller köttfond
salt & peppar
10 körsbärstomater
mozzarella

Gör så här: 

Ställ ugnen på 225 grader.  Putsa och skär filen i medaljonger och bryn bitarna klara i en stekpanna med smör, salt & peppar.
Hacka purjolöken och lägg i botten, ( vill ni ha mjukare smak så bryner ni även löken innan) lägg file bitarna över. Blanda ihop creme fraiche, vispgrädde, chilisås, fond salt & peppar.

IMG_5967

Fördela ut såsen över fläskfilen, klyfta tomaterna och skiva över några bollar mozzarella. Jag hade små bitar, annars räcker det med två stora bollar. Några varv med pepparkvarnen över gratängen och ställ in i ugnen. Grädda i mitten av ugnen i 15- 20 minuter eller tills osten har smält och bubblat.

Klart att servera.

Vi serverade med ugnsbakde rotfrukter, men den är nog även god med kokt ris.

* * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet: Daimglass

IMG_8990

Det här behöver du:
5 dl vispgrädde
1 burk med sötad kondenserad mjölk ( ska inte kokas)
3 dubbeldaim
1 burk med karamelliserad mjölk
Chokladströssel

Gör så här:
Vispa grädden luftig tills den bildar toppar, vänd ihop med den kondenserade mjölken.
Hacka daimen och vänd ner i skålen, vänd om med en slev tills allt har blandat sig.
Öppna burken med den karamelliserade mjölken, och rör ut med 2 msk grädde. ( För att den lättar att jobba med när den inte är så tjock) .  Varva sedan glasssmeten med kolakrämen i en form.Toppa till sist med strössel och kolakräm. Och plasta den innan du ställer in den i frysen.
Den ska stå kallt i minst 4 timmar innan servering.

Ta fram en stund innan servering, ät & njut!

0
7 kommentarer

Nacholåda

Hej där,

Här har vi haft släktkalas hela dagen lång för att fira Nomis födelsedag. Vi bjöd på lättare lunch och sedan fika. Enligt Nomis önskemål blev det glasstårta med maränger, chokladsås, färska bär, kex och hackad choklad. Och en och annan bulle & kaka. 15 stycken har vi varit i vårt lilla kök i sommarstugan, tur att vi har många iläggsskivor till det lilla bordet. När vi är hela släkten brukar vi även få duka upp även i vardagsrummet.

Såg på instagram ( @jennysmatblogg ) att många hade frågat om vår tacoslåda där.

IMG_6306

Nacholåda
Nacho / Taco-chips
Röda jalapenos
Gröna jalapenos
Salas
Hackad rödlök
Massa riven ost

Gratinera i mitten på ugnen på 225 grader i cirka 10 minuter.
eller tills osten har smält.

Klipp sedan över en kruka koriander, och klicka ut en god kall sås.
I detta fallet en ostsås.

Ostsås
1 msk smör
1 msk mjöl
1 1/2 dl mjölk
150 gram riven cheddarost
1/2 tsk salt
dofta över lite cayennepeppar

Gör så här: 
Hetta upp en kastrull med smöret, låt smälta och ta bort från plattan.
Vispa ner mjölet och lite av mjölken så du har en slät konsistens. Vispa resten av mjölken. Sätt tillbaka på plattan och värm sakta upp igen. Vänd ner osten, salt och lite cayenne under omrörning och när allt smält och sjudit sig tjockt så är ostsåsen är klar.

0
1 kommentar

Microkaka med nutella & kolakräm

I veckan provade jag en ny variant av Mugcake, en sådan smidig sak som tillagas i micron.
Så lätt & GOTT, på några minuter så har man en färdig kladdig kladdkaka.

IMG_6136

Det här behöver du till 2 st koppar :
4 msk mjöl
1/2 dl nutella
4 msk socker
3 msk Kakao
1 ägg
3 msk olja
3 msk mjölk
ett par skedar karamelliserad mjölk

Serveras med lättvispad grädde, färska hallon ochchokladsås

Gör så här :
Ta fram 2 koppar ( gärna dessa ikea-koppar, den mindre varainten)
Blanda ihop alla ingredienser och rör till en jämn smet. Fördela i kopparna. Lite mer än 3/4 –  och där någonstans fördelar du ner ett par msk karamelliserad kola. Kör sedan kopparna en och en i micron på högsta styrka, Det beror såklart lite från micro till micro. men mellan 1.30 – 2 minuter. Man får prova sig fram, mina mug cakes var perfekta efter 1 minut och 40 sekunder.

Serveras genast.

 

0
7 kommentarer

Semmelsockerkaka

Semmelsockerkaka . . . . . Eller sockerkakssemla…
Åh majj gaaad så gott detta vart!

IMG_6267 (1)

Det här behöver du för att baka sockerkakssemla:
2 ägg
2 dl strösocker
½ tsk mortlade kardemummakärnor
75 gram smält smör
1 dl mjölk
3 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 tsk bakpulver

Fyllning 
200-300 gram mandelmassa
ovispad grädde

Vispad grädde

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och vänd ner mjölken, ta bort från plattan
Smörj och bröa en form. Vispa ägg och socker poröst, blanda i de mortlade kardemummakärnorna.
Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten, varvat med mjölkblandningen. Vispa bara tills allt blandat sig.
Häll upp i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35-40 minuter.

Ta ut och låt svalna. Du kan med fördel förbereda sockerkakan kvällen innan.
För att undvika att den smular sig brukar jag frysa in den lite snabbt. Då blir den lättare att hantera.

Dela sedan locket på sockerkakan. Gröp ut en kanal i botten där du ska lägga fyllningen.
Riv ner mandelmassan i en skål, rör ihop med någon matsked ovispad grädde till önskad konsistens.
Fyll upp kakan/ kanalen med detta. Vispa grädde och spritsa runt.
Lägg på locket och pudra över massor med florsocker.

Smaklig fika!

 

1
9 kommentarer

Veckoplanering

Godmorgon,

Idag vaknade vi upp till ett grått och dimmig växjö. Startade dagen med att tända en brasa och sitter här och jobbar medan jag halvt som halvt kikar lite på nyhetsmorgon. Sitter och planerar nästa veckas möten och lägger in jobbresor i kalendern. Det blir en stockholmtur för att möta upp säljare, agenter och redaktörer. Sen ska jag ut till lagret och signera böcker, två dagar i huvudstaden och de dagarna är alltid möten från tidig morgon till sen kväll.

IMG_5784
Sen måste vi ordna visum till hela familjen nästa vecka, vi har en kommande solresa på sportlovet att se fram emot härnäst. Vi åker med syster och hennes familj, en resa bokad sedan i somras. Berättar mer om den när det närmar sig.

Igår åt jag en god sallad till lunch. Lite man-tager-vad-man-haver-sallad.
Såsen hamnade inte på bild, men den hittar du HÄR

IMG_5704

Detta hade jag i: 
Stekt Kyckling
Stekt Halloumiost
Knaperstekt bacon
Blandad sallad
Gurka
Paprika
Jalapenos

0
4 kommentarer