Knappt man vågar skriva här att man provat en ny semmelvariant.
Vissa på Facebook blir helt tossiga … Hehe. Men denna är så grymt god att jag gör det iallafall.
En semla med söt och krämig vanlijfyllning och täckt av lingongrädde.
Mumsfillibabba !
Spritsa eller klicka ut grädden..
Gaaah… min sprits lyckades gå sönder under tiden. Så de ser ju lite roliga ut, men smaken var det inget fel på…
Har du inte tid att sätta en deg tycker jag att det är helt okej att köpa färdiga släta semmelbullar.
Finns i de flesta matvarubutiker, tipselitips.
Mitt bästa recept på semlor:
50 gram jäst till söta degar
175 gram smör
5 dl standardmjölk
2 dl strösocker
1 nypa salt
2 tsk grovstött kardemumma
Max: 1 1/2 liter vetemjöl special
Till fyllningen hade jag :
1 dl vaniljkräm
Lingongrädden
1 dl lingon
2 msk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
Gör så här:
Smula jästen i en bunke och tillsätt kardemumman.
Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm upp till 37 grader.
Rör ner lite vätska bland jästen – och rör om tills det löst sig helt – vänd ner resten av vätskan.
Blanda i socker, salt och tillsätt lite av mjölet i taget under knådning.
Tillsätt så mycket mjölet att degen släpper och blir smidig.
Arbeta degen i 15 minuter ( Gärna i en degblandare / matberedare )
Låt jäsa till dubbelstorlek i ca 30- 40 minuter.
Baka ut på mjölat bord och dela degen i 2 delar.
Varje del blir ca tio bullar var. Baka ut och lägg på en bakplåt med bakplåtspapper.
låt jäsa i ytterligare 50- 60 minuter ( till dubbel storlek )
Grädda sedan i ugnen i ca 10 minuter på 225 grader , eller tills de är gyllene .
Låt svalna på galler.
Till fyllningen hade jag marsan-kräm, sådan pulvervariant man köper i butik.
Jag hade cirka 2 dl mjölk till 5 msk pulver. Då blev den bra.
Vispa grädden med vaniljsocker, och mixa lingonen slätt innan du vänder ner detta tillsammans med grädden.
Grop ur semlorna med en sked i mitten, fyll med vaniljkräm och spritsa lingongrädden runt.