Semlor med lingongrädde

Knappt man vågar skriva här att man provat en ny semmelvariant.
Vissa på Facebook blir helt tossiga … Hehe. Men denna är så grymt god att jag gör det iallafall.
En semla med söt och krämig vanlijfyllning och täckt av lingongrädde.
Mumsfillibabba ! 

IMG_7091
Spritsa eller klicka ut grädden..
Gaaah… min sprits lyckades gå sönder under tiden. Så de ser ju lite roliga ut, men smaken var det inget fel på…
Har du inte tid att sätta en deg tycker jag att det är helt okej att köpa färdiga släta semmelbullar.
Finns i de flesta matvarubutiker, tipselitips.

Mitt bästa recept på semlor: 
50 gram jäst till söta degar
175 gram smör
5 dl standardmjölk
2 dl strösocker
1 nypa salt
2 tsk grovstött kardemumma
Max:  1 1/2 liter vetemjöl special

 

Till fyllningen hade jag : 
1 dl vaniljkräm

Lingongrädden
1 dl lingon
2 msk vaniljsocker
3 dl vispgrädde

 

Gör så här:
Smula jästen i en bunke och tillsätt kardemumman.
Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm upp till 37 grader.
Rör ner lite vätska bland jästen – och rör om tills det löst sig helt – vänd ner resten av vätskan.
Blanda i socker, salt  och tillsätt lite av mjölet i taget under knådning.
Tillsätt så mycket mjölet att degen släpper och blir smidig.
Arbeta degen i 15 minuter ( Gärna i en degblandare / matberedare  )
Låt jäsa till dubbelstorlek i ca 30- 40  minuter.
Baka ut på mjölat bord och dela degen i 2 delar.
Varje del blir ca tio bullar var.  Baka ut och lägg på en bakplåt med bakplåtspapper.
låt jäsa i ytterligare 50- 60 minuter ( till dubbel storlek )
Grädda sedan i ugnen i ca 10 minuter på 225 grader , eller tills de är gyllene .
Låt svalna på galler.

 

Till fyllningen hade jag marsan-kräm, sådan pulvervariant man köper i butik.
Jag hade cirka 2 dl mjölk till 5 msk pulver. Då blev den bra.
Vispa grädden med vaniljsocker, och mixa lingonen slätt innan du vänder ner detta tillsammans med grädden.
Grop ur semlorna med en sked i mitten, fyll med vaniljkräm och spritsa lingongrädden runt.  

0
2 kommentarer

Hjälp oss välja färg?

Hej där

Idag åkte vi bort och lånade mattprover på lunchen. Som jag nämnde innan så är vi på jakt efter en ny till vardagsrummet.
Vi köpte en för inte allt för länge sedan och den var jättefin, i en vecka eller två. Den är tyvärr omöjlig att hålla ren bara, vi har haft inne den på en mattvätt vilket hjälpte föga. Så nu inser vi att vi behöver en mörkare.

soffan

Vi tittar på lite nya färger, kanske grått / beiget eller varför inte blått…
Vilken tycker ni är finast. Vissa ser ju nästan utan att vara helt samma ser jag på bilden.
Men det skiljer liiite om man kollar noga.

Vi börjar här högst upp till vänster :
1:an, 2:an eller 3:an

IMG_7069
4:an, 5:an, 6:an eller 7:an IMG_7074 (1)

Tack för hjälpen.

0
42 kommentarer

Pizzasallad med dill

Hej där, 
Här kommer jag med ett litet tips på god råkost. Om man vill variera sig lite från den vanliga salladen med tomat, gurka & isbergssallad.  En fräsch pizzasallad är något vi nästan alltid har hemma i kylskåpet. Den håller sig fräsch & god i minst 5-6 dagar. Sist hackade jag ner ett rejält dillknippe. Mycket gott.

IMG_7007

Godaste pizzasalladen : 
1 litet huvud med vitkål
1 kastrull med kokhett vatten
3 korkar med ättika ( te.x perstorp)
1 dl rapsolja
1 1/2 tsk med salt
grovmalen svartpeppar
1 kruka finhackad dill

Gör så här:
Hyvla kålen med en osthyvel eller i en matberedare. Lägg i ett durkslag och häll över det kokande vattnet över den strimlade kålen. Skölj sedan med iskallt vatten tills kålen svalnat. Låt rinna av medan du blandar ihop ättika, rapsolja salt & svartpeppar.
Häll ner och vänd om både vitkål & ättikssåsen blanda väl. Klipp ner dillen och smaka ev av med mera ättika eller kryddor.

Klarar sig fint i 5- 6 dagar i kylskåp.

1
3 kommentarer

Veckomatsedel

Här kommer en veckomatsedel fullmatad med massa gott.
Hoppas ni hittar lite ni gillar.

Måndag Vegetarisk pastarätt med krämig svampsås
Tisdag Sallad med varmrökt lax & kräftstjärtar
Onsdag Falukorvswok med ris
Torsdag Kyckling med fräsch couscous-sallad
Fredag  Fläskfile i gudagod sås

 

Till 5- 6 personer

2 putsade fläskfileer
2 1/2  dl grädde
2 1/2 dl kallt vatten
200 gram philadelphiaost eller creme fraiche
1 msk soya kinesisk
2 msk oxfond
1 tsk balsamico
salt och peppar

Potatisgratängen :
Mjölig potatis
Grädde
1/2 finhackad gul lök
200 gram färskost med örter
2 pressade vitlök
salt och peppar
1 dl ost till gratinering

Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader.
Skala och skär tunna potatisskivor, finhacka löken.
Blanda potatis, lök grädde , färskosten med vitlök salt och peppari en ugnssäkerform.
Grädden ska täcka potatisen, ställ in i ugnen i cirka 1 timme ( sista kvarten kan du ta ut gratängen och strö över osten ) Så att den inte blir bränd.
Putsa fileerna , skärlagom stora bitar, och smörstek dem i en panna. Ta bort från pannan och gör såsen på stekskyn: Häll över vatten, fond, soya och låt puttra upp.  Vispa ner grädde och red av med philadelphiaost till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar ( jag har min pepparkvarn med fyrasorters olika peppar )  och balsamico . Och lägg ner köttet igen och låt puttra  ihop.

Klart att serveras med en god sallad

* * * * * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet:

IMG_0666Det här behöver du till 4-6 portioner:
1 färsk ananas
3 msk smör
3 msk farinsocker
glass
grovhackad choklad
rostad flagad mandel

Gör så här:
Skär bort skalet från ananasen och ta bort stammen i mitten. Dela sedan i mindre bitar. Hetta upp en stekpanna med smöret.
Vänd ner ananasen och strö över sockret. Stek tills sockret smält och blivit som en kolasås.
Fördela ananasen i glasen och toppa med glass, choklad och rostad flagad mandel.
När du rostar mandel gör du det i en torr stekpanna.

 

0
4 kommentarer

”Baka med godis” åker till USA

DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED MIN KAKBOK


Yaaaaj!

Här kommer lite skryt i samarbete med min bok!
Vilken uuuuunderbar fredag det blev, bästa starten på helgen. Fick idag ett mail som fick mitt hjärta att slå dubbelslag av lycka.  Fick nämligen veta ”Baka Med Godis” blivit köpt till USA, och ska släppas där till hösten eller till våren 2018. Min lilla pastellkaramell ska nu översättas till engelska. Så stolt att även amerikanskt bokförlag tror på min & Ulrikas bok. Ulrika Pousette har ju fotat alla fina bilder

.
Undrar just om den kommer heta samma sak på engelska? Kommer de välja samma framsida… Gillar de typsnittet, eller vad händer?

Så mycket frågor så lite svar… Haha.

IMG_6981

Denna härliga godisskål ska jag dyka i nu!
Känner att jag är så värd varenda bit idag.

Jag har fortfarande kvar SIGNERADE böcker på lagret. Så alla som beställer nu får en med en liten hälsning i, och min halvtaskiga handstil :)) Så långt lagret räcker……

Ni beställer den HÄR

img_2840

0
20 kommentarer

Kladdkakskakor med godis

IMG_3645

Det här behöver du till 14 kakor:
2 äggvitor
2 1/2 dl florsocker
1/2 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
1 dl nutella
valfritt godis,
( te.x smarties eller små marschmallows eller dumle )

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Blanda äggvita och florsocker i en bunke. Vispa med elvisp tills marängsmeten är så fast att du kan vända bunken upp och ner utan att något händer. Sikta ner vetemjöl, kakao och vänd ner detta med en slev. Och vänd slutligen ner nutellan, rör försiktigt tills du har en smidig och blank smet. Klicka ut till små bollar på bakplåtspappret. Och tryck ner valfria godisar, väljer du dumle så skär ner den i mindre bitar innan. Grädda mitt i ugnen i cirka 7-10 minuter, håll utkik så att du inte bränner dem. Låt kakorna svalna innan du lossar dem.

Ät och njut med ett stort glas kall mjölk.
IMG_3622

IMG_3631 IMG_3636

0
9 kommentarer

Kycklingtacos under krämigt osttäcke

Mumsfillibabba på denna tacogratäng.
Jag tycker ni ska prova den redan till helgen.

IMG_6324

Det här behöver du till 4-5 personer
700 gram strimlad svensk kyckling
1 1/2 påse tacokrydda
paprika i olika färger
2 små rödlök
200 gram philadelphiaost
1 dl creme fraiche
2 dl riven cheddarost
jalapenos
nachochips

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Hacka paprikan smått , och klyfta löken. Stek kycklingen klart med kryddor och vänd ner grönsakerna och fräs en minut. Vänd över allt i en ugnsfast form Rör ihop ost, philadelphia & crème fraîche och bred över som ett täcke.
Strö över jalapenos och ställ in i mitten på ugnen i cirka 15 minuter eller tills gratängen får vacker färg. Ta ut och garnera med nachochips.

Serveras sedan med en sallad eller direkt i mjuka / hårda tortillabröd.

Smaklig måltid.

Psst…. Bloggen finns även på Facebook HÄR
Och på instagram : @jennysmatblogg

IMG_6368

0
6 kommentarer

RÄKSEMLOR

Vill du bjuda på något gott till fredagskaffet imorgon?
Tänk då räksemlor! Bättre än smörgåstårta och festligare än platta räksmörgåsar. Vill man baka brödet själv och har tid så är det såklart ännu lyxigare. Men det fungerar lika fint med nybakade småbröd direkt från bageriet.

 

Missa inte att följa mig på instagram : @jennysmatblogg

IMG_6885 (1)

Du behöver
Frasiga frallor
Smör
Några salladsblad
Skagenröra ( recept finns här )
Handskalade räkor
Citron
Hårdkokt ägg
Dill kvist

Gör så här:
Skiva av toppen, gröp ur lite av brödet, för att få plats med fyllningen.
Fyll med allt gott du får plats med och på med locket.

Servera och njut

IMG_6843

IMG_6834

1
9 kommentarer

Skrivkramp

DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED MIN WEBSHOP

Hej hej,

Då har jag landat på mitt hotellrum efter en låååång dag.
En dag som startade med en flygförsening. (Eller snarare inställt plan) Och som löste sig några timmar senare då ronneby´s flyg mellanlandade och plockade upp oss resenärer som hade orkat vänta. Haha… Väl i stockholm mötte jag upp min vän Erica & vi körde ut till mitt fraktbolag, eller mitt och mitt- men de som levererar mina böcker till er. 

bok (1)

 

Och där har jag signerat böcker på löpande band. Detta är bara en liten del av all böcker som jag hunnit med idag.
Ni är så många som mailat & undrat om signerade böcker, nu kan jag stolt meddela att ALLA böcker på lagret är det.
Så vill ni köpa en signerad bok med en liten hälsning så gör ni det genom att KLICKA HÄR
Detta gäller så långt lagret räcker. Så först till kvarn.

Efter ett par timmar ute på lagret så åkte vi in till stan igen.
Möten, middag & möten innan jag till checkade in på mitt rum. Ja, så har dagen sett ut, så nu blir det vila & sova tidigt.
Imorgon blir det fler möten innan flyget går hem till småstaden igen

IMG_4250 (2)

0
8 kommentarer

Mot huvudstaden

sto

Godmorgon min vän,

Tänk att det är redan är februari ( vabruari ) och det märks faktiskt att dagarna blir längre & längre. Gillar´t.
Här lämnar jag över vabbandet till maken, för att alldeles snart fara mot flygplatsen. Det blir Stockholm i ett par dagar, och schemat säger: jobba, jobba, jobba. Möten inbokade i princip från att jag landar på flygplatsen, tycker det är lika bra att boka in så mycket möten jag bara hinner. Då behöver jag inte åka upp lika ofta. Vår huvudstad är så vacker, tycker bara det blir finare och finare för varje gång jag besöker den. Men att bo i storstan är ändå inget för oss, vi trivs så bra i lilla småland.

Men nu, dags att packa ut i bilen. Kikar in senare ikväll när jag landat på hotellet.

Hej så länge

0
5 kommentarer