TĂ„rta med FĂ„ret Shaun

Godmorgon internet och alla cybervĂ€nner 🙂

HÀr kommer en busenkel och festlig kalastÄrta till de minsta.
För att göra den Ànnu barnvÀnligare sÄ gjorde jag grunden i sjÀlva tÄrtan av chokladbollssmet.
Även en tĂ„rta som inte kostar speciellt mycket att göra, och man kan lĂ€tt göra större sĂ„ att den rĂ€cker till fler.

Muuums. 

  IMG_6665 (2)
Svart & vit marsipan finns i de större butikerna.
Om inte sÄ kan ni sÀkert köpa en liten bit pÄ ditt nÀrmaste bageri.

Chokladbollssmeten:
300 gram smör
12 dl havregryn
4 dl florsocker
1 nypa salt
3 msk kallt kaffe
3 msk kakao
3/4 dl oboy
75 gram smÀlt choklad

1 dl vispgrÀdde
1 tsk vaniljsocker
marschmallows
svart marsipan
vit marsipan

Gör sÄ hÀr: 
Mixa havregrynen med en mixer till mindre bitar. Vispa smör med florsocker till en jÀmnsmet,
rör ner salt, kaffe, kakao & oboy. VÀnd ner havregrynen & chokladen och stÀll kallt i 1 timme. Ta fram och och arbeta ihop till en tÄrtliknande bulle ( se bild nedan ) vispa grÀdden med vaniljsocker den ska vara fast och bilda toppar. Bred grÀdden över tÄrtan. Kavla ut marsipanen tunt och forma först ut ansiktet till fÄret Shaun. Placera ut över grÀdden i mitten pÄ tÄrtan, sedan formar du öronen och ögon och mun. Detta Àr jÀttekul, bara fantasin sÀtter grÀnser. Placera ut marschmallows runt omkring fÄret Shaun.
LÀtt som en plÀtt!

IMG_6554 (2) IMG_6604 (2)

0
3 kommentarer

Baconinlindade fetaostbiffar

Husmanskost Àr alltid gott.
Prova att linda in vardagsbiffarna med lite bacon, detta ger fin-fin sÀlta till dem.

IMG_7226
Detta behöver du:
700 gram nötfÀrs
2 klyftor pressad vitlök
1 Àgg
2  tsk torkad oregano
150- 200 gram smulad fetaost
Salt och svartpeppar
bacon

Till potatismoset:
mjölig potatis
varm mjölk
smör
salt och vitpeppar

Till sÄsen :
ev. steksky frÄn biffarna
3 dl vatten
1 dl grÀdde
2 msk oxfond
1 msk kinesisk soya
salt och peppar
1 tsk rödvinbÀrsgele
maizena

Gör sÄ hÀr:
Koka potatisen mjuk, i saltat vatten.
StÀll ugnen pÄ 200 grader.
HÀll upp samtliga ingredienser ( inte baconen)  till till biffarna och rör ihop sÄ att det blandar sig. Forma lagom stora biffar och rulla in i bacon. LÀgg i en ugnssÀker form och skjutsa in i mitten av ugnen. 20 minuter eller tills de Àr klara.

IMG_7184

 IMG_7192

Börja dÄ med potatismoset: 

KÀnn pÄ potatisen att den Àr mjuk, hÀll av vattnet och krossa potatisen med hjÀlp av en potatiskross eller elvisp. VÀrm upp lite mjölk och vÀnd ner lite mjölk i taget medan du vispar / rör ihop moset, en klick smör och smaka av moset med salt och vitpeppar.

SĂ„sen:
 HĂ€ll i vatten i stekpannan och ev steksky frĂ„n biffarna i ugnen, hĂ€ll i grĂ€dde, soja & fond och lĂ„t sjuda ett par minuter. Smaka av sĂ„sen med salt och peppar, och vinbĂ€rsgelen. Önskar ni en tjockare sky red av den med maizena ( eller fĂ€rskost Ă€r ocksĂ„ gott  ) önskar ni en mörkare sĂ„s droppa ner ett par droppa soyakulör i sĂ„sen.

SÄ dÀr nu Àr det klart att servera.
Mumsfillibabba.

0
6 kommentarer

Tisdagsplaner

Hej hej


Tusen tack för alla tips och rÄd om mattproverna.
Vi har vÄra favoriter, och har nu sÄllat ner till 2 prover. Vi ska kÀnna lite pÄ det ett par dagar till innan vi bestÀller.
Nu Ă€r det jobb framför datorn pĂ„ schemat, sen efter lunch sĂ„ har jag tid hos frisören. Inte en dag för tidigt…. Den sista veckan innan man har tid sĂ„ blir hĂ„ret bara helt hopplöst och trĂ„kigt. SĂ„ jag ser fram emot att fĂ„ ordning pĂ„ det idag.


IMG_3438

TÀnkte kika förbi med nytt recept pÄ en stund.
Hörs dÄ.

0
2 kommentarer

Semlor med lingongrÀdde

Knappt man vÄgar skriva hÀr att man provat en ny semmelvariant.
Vissa pĂ„ Facebook blir helt tossiga … Hehe. Men denna Ă€r sĂ„ grymt god att jag gör det iallafall.
En semla med söt och krÀmig vanlijfyllning och tÀckt av lingongrÀdde.
Mumsfillibabba ! 

IMG_7091
Spritsa eller klicka ut grÀdden..
Gaaah… min sprits lyckades gÄ sönder under tiden. SĂ„ de ser ju lite roliga ut, men smaken var det inget fel pĂ„…
Har du inte tid att sÀtta en deg tycker jag att det Àr helt okej att köpa fÀrdiga slÀta semmelbullar.
Finns i de flesta matvarubutiker, tipselitips.

Mitt bÀsta recept pÄ semlor: 
50 gram jÀst till söta degar
175 gram smör
5 dl standardmjölk
2 dl strösocker
1 nypa salt
2 tsk grovstött kardemumma
Max:  1 1/2 liter vetemjöl special

 

Till fyllningen hade jag : 
1 dl vaniljkrÀm

LingongrÀdden
1 dl lingon
2 msk vaniljsocker
3 dl vispgrÀdde

 

Gör sÄ hÀr:
Smula jÀsten i en bunke och tillsÀtt kardemumman.
SmÀlt smöret i en kastrull, hÀll i mjölken och vÀrm upp till 37 grader.
Rör ner lite vĂ€tska bland jĂ€sten – och rör om tills det löst sig helt – vĂ€nd ner resten av vĂ€tskan.
Blanda i socker, salt  och tillsÀtt lite av mjölet i taget under knÄdning.
TillsÀtt sÄ mycket mjölet att degen slÀpper och blir smidig.
Arbeta degen i 15 minuter ( GÀrna i en degblandare / matberedare  )
LÄt jÀsa till dubbelstorlek i ca 30- 40  minuter.
Baka ut pÄ mjölat bord och dela degen i 2 delar.
Varje del blir ca tio bullar var.  Baka ut och lÀgg pÄ en bakplÄt med bakplÄtspapper.
lÄt jÀsa i ytterligare 50- 60 minuter ( till dubbel storlek )
GrÀdda sedan i ugnen i ca 10 minuter pÄ 225 grader , eller tills de Àr gyllene .
LÄt svalna pÄ galler.

 

Till fyllningen hade jag marsan-krÀm, sÄdan pulvervariant man köper i butik.
Jag hade cirka 2 dl mjölk till 5 msk pulver. DÄ blev den bra.
Vispa grÀdden med vaniljsocker, och mixa lingonen slÀtt innan du vÀnder ner detta tillsammans med grÀdden.
Grop ur semlorna med en sked i mitten, fyll med vaniljkrÀm och spritsa lingongrÀdden runt.  

0
2 kommentarer

HjÀlp oss vÀlja fÀrg?

Hej dÀr

Idag Äkte vi bort och lÄnade mattprover pÄ lunchen. Som jag nÀmnde innan sÄ Àr vi pÄ jakt efter en ny till vardagsrummet.
Vi köpte en för inte allt för lÀnge sedan och den var jÀttefin, i en vecka eller tvÄ. Den Àr tyvÀrr omöjlig att hÄlla ren bara, vi har haft inne den pÄ en mattvÀtt vilket hjÀlpte föga. SÄ nu inser vi att vi behöver en mörkare.

soffan

Vi tittar pĂ„ lite nya fĂ€rger, kanske grĂ„tt / beiget eller varför inte blĂ„tt…
Vilken tycker ni Àr finast. Vissa ser ju nÀstan utan att vara helt samma ser jag pÄ bilden.
Men det skiljer liiite om man kollar noga.

Vi börjar hÀr högst upp till vÀnster :
1:an, 2:an eller 3:an

IMG_7069
4:an, 5:an, 6:an eller 7:an IMG_7074 (1)

Tack för hjÀlpen.

0
42 kommentarer

Pizzasallad med dill

Hej dÀr, 
HÀr kommer jag med ett litet tips pÄ god rÄkost. Om man vill variera sig lite frÄn den vanliga salladen med tomat, gurka & isbergssallad.  En frÀsch pizzasallad Àr nÄgot vi nÀstan alltid har hemma i kylskÄpet. Den hÄller sig frÀsch & god i minst 5-6 dagar. Sist hackade jag ner ett rejÀlt dillknippe. Mycket gott.

IMG_7007

Godaste pizzasalladen : 
1 litet huvud med vitkÄl
1 kastrull med kokhett vatten
3 korkar med Àttika ( te.x perstorp)
1 dl rapsolja
1 1/2 tsk med salt
grovmalen svartpeppar
1 kruka finhackad dill

Gör sÄ hÀr:
Hyvla kÄlen med en osthyvel eller i en matberedare. LÀgg i ett durkslag och hÀll över det kokande vattnet över den strimlade kÄlen. Skölj sedan med iskallt vatten tills kÄlen svalnat. LÄt rinna av medan du blandar ihop Àttika, rapsolja salt & svartpeppar.
HÀll ner och vÀnd om bÄde vitkÄl & ÀttikssÄsen blanda vÀl. Klipp ner dillen och smaka ev av med mera Àttika eller kryddor.

Klarar sig fint i 5- 6 dagar i kylskÄp.

1
3 kommentarer

Veckomatsedel

HĂ€r kommer en veckomatsedel fullmatad med massa gott.
Hoppas ni hittar lite ni gillar.

MÄndag Vegetarisk pastarÀtt med krÀmig svampsÄs
Tisdag Sallad med varmrökt lax & krÀftstjÀrtar
Onsdag Falukorvswok med ris
Torsdag Kyckling med frÀsch couscous-sallad
Fredag  FlÀskfile i gudagod sÄs

 

Till 5- 6 personer

2 putsade flÀskfileer
2 1/2  dl grÀdde
2 1/2 dl kallt vatten
200 gram philadelphiaost eller creme fraiche
1 msk soya kinesisk
2 msk oxfond
1 tsk balsamico
salt och peppar

PotatisgratÀngen :
Mjölig potatis
GrÀdde
1/2 finhackad gul lök
200 gram fÀrskost med örter
2 pressade vitlök
salt och peppar
1 dl ost till gratinering

Gör sÄ hÀr :
StÀll ugnen pÄ 200 grader.
Skala och skÀr tunna potatisskivor, finhacka löken.
Blanda potatis, lök grÀdde , fÀrskosten med vitlök salt och peppari en ugnssÀkerform.
GrÀdden ska tÀcka potatisen, stÀll in i ugnen i cirka 1 timme ( sista kvarten kan du ta ut gratÀngen och strö över osten ) SÄ att den inte blir brÀnd.
Putsa fileerna , skÀrlagom stora bitar, och smörstek dem i en panna. Ta bort frÄn pannan och gör sÄsen pÄ stekskyn: HÀll över vatten, fond, soya och lÄt puttra upp.  Vispa ner grÀdde och red av med philadelphiaost till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar ( jag har min pepparkvarn med fyrasorters olika peppar )  och balsamico . Och lÀgg ner köttet igen och lÄt puttra  ihop.

Klart att serveras med en god sallad

* * * * * * * * * * * * * *

NĂ„got gott till kaffet:

IMG_0666Det hÀr behöver du till 4-6 portioner:
1 fÀrsk ananas
3 msk smör
3 msk farinsocker
glass
grovhackad choklad
rostad flagad mandel

Gör sÄ hÀr:
SkÀr bort skalet frÄn ananasen och ta bort stammen i mitten. Dela sedan i mindre bitar. Hetta upp en stekpanna med smöret.
VÀnd ner ananasen och strö över sockret. Stek tills sockret smÀlt och blivit som en kolasÄs.
Fördela ananasen i glasen och toppa med glass, choklad och rostad flagad mandel.
NÀr du rostar mandel gör du det i en torr stekpanna.

 

0
4 kommentarer

”Baka med godis” Ă„ker till USA

DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED MIN KAKBOK


Yaaaaj!

HĂ€r kommer lite skryt i samarbete med min bok!
Vilken uuuuunderbar fredag det blev, bĂ€sta starten pÄ helgen. Fick idag ett mail som fick mitt hjĂ€rta att slĂ„ dubbelslag av lycka.  Fick nĂ€mligen veta ”Baka Med Godis” blivit köpt till USA, och ska slĂ€ppas dĂ€r till hösten eller till vĂ„ren 2018. Min lilla pastellkaramell ska nu översĂ€ttas till engelska. SĂ„ stolt att Ă€ven amerikanskt bokförlag tror pĂ„ min & Ulrikas bok. Ulrika Pousette har ju fotat alla fina bilder

.
Undrar just om den kommer heta samma sak pĂ„ engelska? Kommer de vĂ€lja samma framsida… Gillar de typsnittet, eller vad hĂ€nder?

SĂ„ mycket frĂ„gor sĂ„ lite svar… Haha.

IMG_6981

Denna hÀrliga godisskÄl ska jag dyka i nu!
KÀnner att jag Àr sÄ vÀrd varenda bit idag.

Jag har fortfarande kvar SIGNERADE böcker pĂ„ lagret. SĂ„ alla som bestĂ€ller nu fĂ„r en med en liten hĂ€lsning i, och min halvtaskiga handstil :)) SĂ„ lĂ„ngt lagret rĂ€cker……

Ni bestĂ€ller den HÄR

img_2840

0
20 kommentarer

Kladdkakskakor med godis

IMG_3645

Det hÀr behöver du till 14 kakor:
2 Àggvitor
2 1/2 dl florsocker
1/2 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
1 dl nutella
valfritt godis,
( te.x smarties eller smÄ marschmallows eller dumle )

Gör sÄ hÀr:
StÀll ugnen pÄ 175 grader.
Blanda Àggvita och florsocker i en bunke. Vispa med elvisp tills marÀngsmeten Àr sÄ fast att du kan vÀnda bunken upp och ner utan att nÄgot hÀnder. Sikta ner vetemjöl, kakao och vÀnd ner detta med en slev. Och vÀnd slutligen ner nutellan, rör försiktigt tills du har en smidig och blank smet. Klicka ut till smÄ bollar pÄ bakplÄtspappret. Och tryck ner valfria godisar, vÀljer du dumle sÄ skÀr ner den i mindre bitar innan. GrÀdda mitt i ugnen i cirka 7-10 minuter, hÄll utkik sÄ att du inte brÀnner dem. LÄt kakorna svalna innan du lossar dem.

Ät och njut med ett stort glas kall mjölk.
IMG_3622

IMG_3631 IMG_3636

0
9 kommentarer

Kycklingtacos under krÀmigt osttÀcke

Mumsfillibabba pÄ denna tacogratÀng.
Jag tycker ni ska prova den redan till helgen.

IMG_6324

Det hÀr behöver du till 4-5 personer
700 gram strimlad svensk kyckling
1 1/2 pÄse tacokrydda
paprika i olika fÀrger
2 smÄ rödlök
200 gram philadelphiaost
1 dl creme fraiche
2 dl riven cheddarost
jalapenos
nachochips

Gör sÄ hÀr:
StÀll ugnen pÄ 225 grader.
Hacka paprikan smÄtt , och klyfta löken. Stek kycklingen klart med kryddor och vÀnd ner grönsakerna och frÀs en minut. VÀnd över allt i en ugnsfast form Rör ihop ost, philadelphia & crÚme fraßche och bred över som ett tÀcke.
Strö över jalapenos och stÀll in i mitten pÄ ugnen i cirka 15 minuter eller tills gratÀngen fÄr vacker fÀrg. Ta ut och garnera med nachochips.

Serveras sedan med en sallad eller direkt i mjuka / hÄrda tortillabröd.

Smaklig mÄltid.

Psst
. Bloggen finns Ă€ven pĂ„ Facebook HÄR
Och pÄ instagram : @jennysmatblogg

IMG_6368

0
6 kommentarer