Sol och bad

 

Dagarna susar förbi i en faslig fart här på semestern. Tiden går snabbt när man har roligt.
Kusinernas andra utomlandsresa ihop, och de leker typ hela tiden. Så fint att kunna åka bort så här, nu saknar vi bara Mona med familj. ( Storasyster- men hoppas de har möjlighet att följa med nästa gång ) Många frågor har kommit in om vilket hotell man ska välja, och jag tänkte skriva en utvärdering om vårt boende när vi checkat ut. Kul att ni gillar att läsa om resan både här och på Facebook och på instagram_ @jennysmatblogg

IMG_8833
Grannhotellet har en liten piratpool.  Väldigt kallt i vattnet- så tipset är att dubbelkolla så ni får uppvärmda pooler om ni ska åka hit. Milia tycker det är buskul att åka vatten rutchkanan. IMG_8844
IMG_8848

IMG_8878
Även om poolvattnet är iskallt så är det jättevarmt i luften. Solen tar väldigt mycket, gårinte jämföra med Kanarieöarna eller så.
Så tänk på att smörja er väl.
IMG_8851 (1)

Själv gillar jag stranden mer, turkost vatten och kritvit sand.
Kap Verde är helt klart värt ett besök eller två!

IMG_8890

IMG_8598

Busungen Milia IMG_8904
Mina fina tjejer, Thelma som redan är 15 år, och lilla Nomi 8 år.
Här på hotellets Indiska restaurang,  Thelma PeterssonIdag har vi hyrt en buss och varit på utflykt runt ön. Blandannat badat med hajar, ja… helt galet!
Berättar mer om det imorgon.

På återseende!

0
2 kommentarer

Kycklinggryta med lingon

Att toppa grytorna med lingon är supergott. Det ger en fräsch smak, och passar både köttgrytor och kycklinggrytor. Sen blir det väldigt vackert också.

Skogsgryta med kyckling & Lingon

IMG_5743

Det här behöver du till 4 personer:
4 stora kycklingfile
smör till stekning
2 1/2 dl creme fraiche
2 dl grädde
2 msk kinesisk soya
1 tsk tomatpur
3 msk konc. oxfond
1 msk med rödvinbärsgele
salt & peppar
2 msk lingon ( frysta )

Serveras med kokt ris

Gör så här:
Strimla kycklingen, och stek den klart i smör. Vänd ner creme fraiche, fond, grädden sojan, tomatpuren och låt sjuda upp på svag värme. Smaka av med gelen & salt och peppar.  Strössla över lingon och servera.

Gott med ris & god sallad

7
2 kommentarer

Saftiga vegetariska burgare

 Jag vet att ni är många här som letar efter nya vegetariska recept.
Och dessa finfina burgare gjorde vi förra veckan. OMG! Prova så fort ni får chansen.
Och krämig avokado som tillbehör är inte fy skam det heller.

IMG_5655 (1)IMG_5663 (1)

Till 2-3 vegetariska burgare:
1 förpackning halloumi
250 gram morötter
1/2 tsk salt
2 ekologiska ägg
1 dl ströbröd
chiliflakes
smör till stekning

Tillbehör
sallad
lök
jalapenos
ekologisk avokado
hemmagjord hamburgerdressing

Gör så här: 
Riv ner osten i en bunke, riv morötterna på en tallrik.
Vänd sedan ner i skålen. Knäck ner äggen och rör ner ströbröd, smaka av med ev lite salt & lite chiliflakes. Låt stå fem minuter innan du formar till 2 stora eller 3 mindre burgare
Och stek dem klara i smör.

Vi serverade våra med pommes ( jag tycker det är väldigt gott att krydda pommes:en med dillkrydda & salt )

2
10 kommentarer

Ön Sal

Hej där hemma,
Så himla tyst det vart från er, det är ju så roligt att kika förbi och läsa en rad från er eller två. Såg att någon undrade vilken ö vi bodde på, och ön heter Sal. Vi har haft helt ok vädret här tycker jag, mycket sol, lite blåsigt men även en liten regnskur. Fast solen är rätt stark här så att det blev en timmes regn gjorde faktiskt ingenting. Vi har absolut fått tillräckligt med färg iallafall, vi smörjer oss med solskyddsfaktor 50 här.

IMG_8504

Frukostbuffeer finns ett par tre stycken. Det finns massor att välja på, men det slutar oftast att jag väljer omelett och grillade toast.

IMG_8813IMG_8815

IMG_8802
IMG_8744
Barnen äter pannkakor, pommes och olika frukter till frukost.
Är det semester så är det. Oftast sitter jag och jobbar en timme efter frukost. Iskall juice och några koppar kaffe innan jag möter upp resten av gänget. Idag är planerna att vi ska gå ner till beachen, idag blåser det knappt något. Så det gäller att passa på medan man kan bada.

IMG_8824 (1)

Så här mycket blåset det för ett par dagar sedan.
Jag stör mig inte på att det fläktar, men det är viktigt att smörja sig. För man känner inte riktigt hur stark solen faktiskt är.

IMG_8589
Jag och maken på väg ner till middagen.

IMG_8791 (1)
Några halvmörka bilder på förrätterna, sedan blev det för mörkt att fota. Jag har inte med mig all min kamerautrustning hit. Men ni har säkert lite förståelse för det 😉

De bjuder på lite olika kalla pastasallader & bröd och såser som plock innan maten kommer in.
IMG_8804

Små minitacos till förrätt. Mycket goda. IMG_8722
Grillade kycklingvingar – också förrätt. IMG_8727

Nu börjar klockan närma sig elva.
Dags för mig att möta upp resten av familjen vid stranden.

Hörs lite senare,

0
16 kommentarer

Ceasarsallad med räkor och knaperstekt bacon

Gillar ni precis som jag en god matig sallad.
Prova denna!

IMG_6914

Till ceasarsalladen: 
handskalade stora räkor
romansallad
+ lite finhackad paprika
knaperstekt bacon
Hyvla gärna över lite parmesan också

Till cesardressingen:
1 dl olivolja
1 1/2 dl rapsolja
1 tsk dijonsenap
1/2 – 1 msk pressad citronsaft
1 vitlöksklyfta
2 sardellfileer
1 äggula
1 dl riven parmesanost
1 msk grädde
salt & peppar

Gör så här: 
Hacka ner sardellerna i en skål, vänd ner äggula, pressad vitlök, citron. Mixa detta och häll i lite av olivolja/rapsoljan i taget, tills allt blandat sig, vänd ner osten & grädde tills och mixa slätt. Smaka av med salt & peppar  och ev. dofta över lite cayennepeppar.

0
1 kommentar

Veckomatsedel

Måndag Veg.köttbullar med potatis & brunsås
Tisdag Varmrökt lax med potatis & kall romsås
Onsdag Svampgratinerad falukorv
Torsdag Kycklingspett med hemmagjord jordnötssås
Fredag Biffrydberg

 

IMG_7404 (1)

Det här behöver du till 4 personer:
700- 800 gram putsad oxfile
smör
10 stycken potatisar
1 gul lök

Senapscreme: 
2 dl vispgrädde
1 1/2 msk fransk dijonsenap
1/2 tsk socker
1 nypa salt

Garnering:
4 äggulor

Gör så här:
Ta fram oxfilen cirka 2 timmar innan du ska börja med maten. Skala och skär potatisen i bitar och skölj den i kallt vatten för att få bort det mesta av potatisstärkelsen. Hetta upp en stekpanna med smör och vänd ner potatisen, rör om då och då. Finhacka under tiden löken och skär oxfilen i 2*2 cm bitar. Senapscremen gör du genom att vispa grädden fluffig, och rör ihop med senap, socker och salt. Låt stå kallt fram till servering.

Råstekt potatis blir lite som friterad potatis, väldigt gott

IMG_7370När potatisen är klar ( cirka 15-20 minuter ) ta upp och låt överskottet av smöret rinna av, innan du lägger den på serveringstallrikarna. Fräs löken glansig, och lägg upp för sig på tallrikarna. Till sist höjer du värmen och fräser oxfilen hastig runt om ett par minuter.  Tänk på att inte steka allt samtidigt, köttet ska inte koka. Stek så att köttet får vacker färg, men fortfarande är rosa i mitten. Lägg upp på tallrikarna och servera med senapssås och äggula.

Smaklig måltid!

* * * * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet: Sega Nougatsnitt

img_5362

Det här behöver du till cirka 40 st kalaskakor:
220 gram smör
5 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
5 msk kakao
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
3 dubbelnougat

Gör dina kalaskakor så här:

Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela och rulla ut till 3 längder och halvera dubbelnougaten på längden. Gör en grop på längden och lägg ner guldnougaten.

Nyp ihop & baka in dubbelnougaten i chokladrullarna och ställ in i mitten och grädda i cirka 10-12 minuter. Efter halva tiden plattar du till dem något med en gaffel. Låt längderna svalna något, men inte kallna helt, innan du skär dem i snittar.

Serveras med fördel ljumna så nougaten är så där härligt krämig.
Även goda kalla också såklart.

 

0
4 kommentarer

Bacon- & champinjonpasta

Denna pastarätt är en återkommande favvo hemma hos oss.
Den tycker jag att ni ska prova

img_2907

Det här behöver du till 4 personer: 
1/2 finhackad gul lök
2 pkt bacon
15 st champinjoner
3 dl creme fraiche
1- 2 tsk sambal
svartpeppar

Serveras med färsk pasta

Gör så här:
Klipp baconet smått och fräs den tillsammans med löken till de är gyllene.
Klyfta och vänd ner svampen och fräs ett par minuter. Vänd sedan ner crème fraîche & lite sambal oelek.  Häll bort vattnet på pastan och vänd ner pastan i såsen. Rör om och servera, dra gärna med ett par varv över med svartpepparkvarnen

Servera med en god sallad eller varför inte avokado.

3
Kommentera

Kap Verde

Godmorgon,

Nu har vi börjat komma iordning och landat på vår ö i Kap Verde, ön Sal bor vi på och den är fantastisk vacker. Havet är ljuvligt turkost, det är sol & vackert väder men ganska blåsigt. Hotellet får jag berätta mer om då vi är hemkomna, jag ser att många av er undrat. Vi hade såklart höga förväntningar när vi bokade resan redan i somras.  

IMG_8363

Tiiiidigt i torsdagsmorse tog vi denna bilden.
En beslutsam Milia som traskar bort till incheckningsdisken med sin prinsessväska. Gullepluttis.

 IMG_8517

Idag är det vår tredje dag, och tyvärr är pooler alldeles för kalla för att bada i länge. Vi vuxna har inte varit i längre än till fötterna. Rekommenderar att kolla efter uppvärmda pooler.

IMG_8534

Havet är desto trevligare, fast ibland är det röd flagg.
Men det finns små vikar som man kan bada i i stället.

IMG_8613 (2)

Solen värmer bra och det är varmt i luften, men uppvärmda pooler är faktiskt ett måste.
Kolla på omdömena innan ni bokar.
IMG_8616
Vattnet och stranden är fantastisk.
Här på Kap Verde finns även haj, detta ska vi åka och titta på när vi får chansen.
IMG_8636 IMG_8641
Vi hade vattenrutchkanor på hotellet intill, som vi fick använda.

IMG_8651
Det är ett stort hotellområde, och så här ser det ut där vi bor.
Kusinerna leker non-stop, och sysselsätter sig utan problem.
IMG_8385 IMG_8389

IMG_8684
Maten har jag knappt kunnat fota, det är så mörkt på kvällen. Men jag ska göra ett nytt försök idag.
Här är jag klar för kvällens middag, eller ja gårdagens blir det ju. Och här där vi bor finns 2 restauranger att förboka, sedan 2 buffeer.  Och vi har provat både indiskt och grill-restaurang, ikväll tänkte vi se hur buffén var.

IMG_8706
Denna poolen var för  hotellets”plus”-gästerna är lite mer uppvärmd.
Något vi missade då vi bokade. IMG_8397

Milia hela släktens lilla gullegris.
Vi anpassar oss efter hennes mat & sovtider här på ön, haha. Jo men nästan, när Milia vill äta så äter vi alla.
När Liten vill leka så har hon alltid kusiner, syskon eller en moster som vill bygga sandslott eller jaga vågor.
IMG_8415

Fint det är att ha en stor släkt. Lite svårare att få plats med alla oss 11 vid ett och samma bord till måltiderna.
Men det brukar gå att lösa 🙂
IMG_8436

Nu är klockan åtta hos oss, ( tio hemma hos er ) och vi ska möta upp lillasyster med familj på frukostrestaurangen.
Hoppas ni får en riktigt fin lördag

0
Kommentera

Recept på Kreolsk gryta

Kikar förbi med tips på fredagsmiddagen.
img_2735

 

Det här behöver du till 4 personer:
smör
600 gram kycklingfile eller fläskfile
salt & peppar
2 stycken choritzokorvar
1 stor gul lök
10 stycken klyftade champinjoner
1 röd paprika
2 dl vatten
3 dl vispgrädde
2 msk kycklingfond
1 tsk kinesisk soja
maizena
salt
1/2 tsk oregano
1/2 tsk timjan
1 dl svarta oliver
1 dl syltlök

Serveras med ris

Gör så här: 
Skär kycklingen i små bitar och fräs den i smör i stekpannan tills den är genomstekt. Krydda med salt & peppar. Skär paprika, lök & svamp, korv i mindre bitar. Lyft över kycklingen på en tallrik medan du steker den löken, den ska bara bli glansig. Vänd ner korven paprika och svampen och bara hetta upp allt – då lägger du tillbaka kycklingen. Vänd i vatten, grädde, fond & soja. Låt allt sjuda upp, önskar du tjockare konsistens kan du reda av grytan med lite maizena. Smaka sedan av grytan med salt, oregano, timjan. Sist du ner syltlök & oliver, när allt blivit genomvärmt är grytan klar att servera.

0
1 kommentar

Citron & ostbakad torsk

Då försöker vi att uppdatera igen,
Såg att hela receptet försvann.

IMG_5555 IMG_5558

Till 4 personer
600 gram vit fisk ( te.x torsk, sej )
salt och citronpeppar
2 dl riven lagrad ost
1/2 dl creme fraiche
persilja
dill

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 180- 200 grader.
Lägg den tinade eller färska fisken i en ugnssäker form. Salta och peppra fisken.
Blanda ihop den rivan osten,crème fraichen med dill & persilja. och fördela ut över torsken.
Ställ in i ugnen i cirka 20-25 minuter. Eller tills fisken är genomstekt.

Jag hade även massa dill i moset, supergott när man äter fisk.

1
4 kommentarer