Kap Verde

Godmorgon,

Nu har vi börjat komma iordning och landat på vår ö i Kap Verde, ön Sal bor vi på och den är fantastisk vacker. Havet är ljuvligt turkost, det är sol & vackert väder men ganska blåsigt. Hotellet får jag berätta mer om då vi är hemkomna, jag ser att många av er undrat. Vi hade såklart höga förväntningar när vi bokade resan redan i somras.  

IMG_8363

Tiiiidigt i torsdagsmorse tog vi denna bilden.
En beslutsam Milia som traskar bort till incheckningsdisken med sin prinsessväska. Gullepluttis.

 IMG_8517

Idag är det vår tredje dag, och tyvärr är pooler alldeles för kalla för att bada i länge. Vi vuxna har inte varit i längre än till fötterna. Rekommenderar att kolla efter uppvärmda pooler.

IMG_8534

Havet är desto trevligare, fast ibland är det röd flagg.
Men det finns små vikar som man kan bada i i stället.

IMG_8613 (2)

Solen värmer bra och det är varmt i luften, men uppvärmda pooler är faktiskt ett måste.
Kolla på omdömena innan ni bokar.
IMG_8616
Vattnet och stranden är fantastisk.
Här på Kap Verde finns även haj, detta ska vi åka och titta på när vi får chansen.
IMG_8636 IMG_8641
Vi hade vattenrutchkanor på hotellet intill, som vi fick använda.

IMG_8651
Det är ett stort hotellområde, och så här ser det ut där vi bor.
Kusinerna leker non-stop, och sysselsätter sig utan problem.
IMG_8385 IMG_8389

IMG_8684
Maten har jag knappt kunnat fota, det är så mörkt på kvällen. Men jag ska göra ett nytt försök idag.
Här är jag klar för kvällens middag, eller ja gårdagens blir det ju. Och här där vi bor finns 2 restauranger att förboka, sedan 2 buffeer.  Och vi har provat både indiskt och grill-restaurang, ikväll tänkte vi se hur buffén var.

IMG_8706
Denna poolen var för  hotellets”plus”-gästerna är lite mer uppvärmd.
Något vi missade då vi bokade. IMG_8397

Milia hela släktens lilla gullegris.
Vi anpassar oss efter hennes mat & sovtider här på ön, haha. Jo men nästan, när Milia vill äta så äter vi alla.
När Liten vill leka så har hon alltid kusiner, syskon eller en moster som vill bygga sandslott eller jaga vågor.
IMG_8415

Fint det är att ha en stor släkt. Lite svårare att få plats med alla oss 11 vid ett och samma bord till måltiderna.
Men det brukar gå att lösa 🙂
IMG_8436

Nu är klockan åtta hos oss, ( tio hemma hos er ) och vi ska möta upp lillasyster med familj på frukostrestaurangen.
Hoppas ni får en riktigt fin lördag

0
Kommentera

Recept på Kreolsk gryta

Kikar förbi med tips på fredagsmiddagen.
img_2735

 

Det här behöver du till 4 personer:
smör
600 gram kycklingfile eller fläskfile
salt & peppar
2 stycken choritzokorvar
1 stor gul lök
10 stycken klyftade champinjoner
1 röd paprika
2 dl vatten
3 dl vispgrädde
2 msk kycklingfond
1 tsk kinesisk soja
maizena
salt
1/2 tsk oregano
1/2 tsk timjan
1 dl svarta oliver
1 dl syltlök

Serveras med ris

Gör så här: 
Skär kycklingen i små bitar och fräs den i smör i stekpannan tills den är genomstekt. Krydda med salt & peppar. Skär paprika, lök & svamp, korv i mindre bitar. Lyft över kycklingen på en tallrik medan du steker den löken, den ska bara bli glansig. Vänd ner korven paprika och svampen och bara hetta upp allt – då lägger du tillbaka kycklingen. Vänd i vatten, grädde, fond & soja. Låt allt sjuda upp, önskar du tjockare konsistens kan du reda av grytan med lite maizena. Smaka sedan av grytan med salt, oregano, timjan. Sist du ner syltlök & oliver, när allt blivit genomvärmt är grytan klar att servera.

0
1 kommentar

Citron & ostbakad torsk

Då försöker vi att uppdatera igen,
Såg att hela receptet försvann.

IMG_5555 IMG_5558

Till 4 personer
600 gram vit fisk ( te.x torsk, sej )
salt och citronpeppar
2 dl riven lagrad ost
1/2 dl creme fraiche
persilja
dill

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 180- 200 grader.
Lägg den tinade eller färska fisken i en ugnssäker form. Salta och peppra fisken.
Blanda ihop den rivan osten,crème fraichen med dill & persilja. och fördela ut över torsken.
Ställ in i ugnen i cirka 20-25 minuter. Eller tills fisken är genomstekt.

Jag hade även massa dill i moset, supergott när man äter fisk.

1
4 kommentarer

Att resa och upptäcka

Godmorgon,

Själva steg vi upp i ottan för att checka in på flyget klockan 04.45 i morse. Zzzzzz…. Jag avskyr dåliga flygtider, men å andra sidan får vi en hel dag ”extra” med sol och bad. Så jag ska inte klaga, nej nej nej. Jag är så sjuk tacksam för att vi kan resa så här, och så extra glad att min syster och hennes familj också är med på resan. Det kommer bli så grymt roligt. Woop woop

Vi har hunnit med många resor, sist nu så var vi USA. Och jag vill gärna tillbaka och upptäcka ännu mer där. För er som missat om vill läsa om våra resor på bloggen, kan hitta dem i kategorin semester HÄR

 

Denna stranden minns jag som igår, vackra Bali.res
Nomi var inte ens fyllda 1 år när vi var här. Minns att det var helt magiskt vackert, men flygtiden var väldigt lång när man reste med 4 barn.
res1
Seychellerna hade magiska stränder.
img_9475 sey

Dubai är ett riktigt roligt resmål. Sol, bad , öken och roliga sevärdheter.

dubai

Och Malta… är helt ljuvligt.
Dit skulle jag gärna åka tillbaka till. Kanske också berodde på det superfina huset vi hyrde.

malta malta1

Och denna gången går resan till Kap Verde,
Kanske inte lika många utflykter som vi brukar göra, utan detta blir mer en chartersemester.
Med mest sol, bad, god mat och åka vattenrutchkanor.

För er som vill se ännu fler bilder & videos så finns jag ju även på instagram : @jennysmatblogg

<3

Skärmavbild 2017-02-15 kl. 19.43.22

0
2 kommentarer

Mot huvudstaden

Godmorgon 

Vad roligt att ni var så många som kikade förbi och kollade in YouTube -kanalen. Jag tror att så snart jag fått lite mer kunskap så kommer det gå som tåget. Men det är fortfarande mycket att lära sig och allt tar väldigt lång tid. Onsdag idag och jag åker snart till stockholm, måste ut till mitt lager för att signera fler böcker till webshopen. Sen har jag möte med säljare och agenter, en dag med massa möten med andra ord.

st

Ni får gärna hjälpa mig med förslag på vad jag ska laga & baka på YouTube.
Vad skulle vara roligt att se där tycker ni ?

0
10 kommentarer

Mitt första YouTube-klipp

Godkväll på er raringar,

Idag har jag jobbat med videoklipp, och jag hoppas så att ni kommer uppskatta min nya You Tube-kanal. Jag har ju matbloggat så himla länge att det faktiskt kändes som att det var på tiden att börja videoblogga om mina recept också. Och jag vet att jag har massor att lära mig om filmning, ljus och vinklar. Så kom gärna med feedback, det behöver jag. Och även Jacob som fixar med all redigeringen och klippning av filmerna. Tack.

En sak jag märkte rätt tydligt var att jag ju glömde att faktiskt fota under tiden, nu filmade jag bara.

 

FÖR ATT PRENUMERERA PÅ MIN KANAL KLICKA HÄR

Detta brödet är jättegott till maten eller buffén.

Vad behöver man för det här goda Cheesy Bacon-bread: 
1 grekisk lantlimpa
2 dl riven ost ( tillex. gouda eller hushållsost)
1 pkt knaperstekt bacon
Finklippt ramslök / vårlök

 

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Skär snitt vågrätt och lodrätt över brödet så det bildar kuber på cirka 1*1 cm över brödet.
Skär ungefär halvvägs igenom. Fyll sedan skårorna med ost, bacon och ramslök.
Gratinera i mitten av ugnen i cirka 10 minuter, eller tills osten smält och brödet får en krispig yta,

Servera genast.

0
12 kommentarer

Godmorgon

Gomorron,

Väcktes av kaffe och frukost på sängen samt ett litet paket. Han är så fin min man, själv hade jag ju liksom inte köpt någonting.
Jag har planerat att bjuda på extra god middag ikväll. Inte helt tokigt det heller.
Firar ni alla <3-ans idag?

IMG_7891

En av fördelarna med att arbeta hemifrån är att man inte behöver varken fixa sig i ordning eller klä upp sig. Väldigt soft att kunna gå runt och arbeta med en stor rufsig tofs på huvudet och i jamas. Jag gillar´t.
Här är min dagens: med mjukisklänning, leggings och de gosigaste raggsockerna.
Någon modebloggare kommer man inte bli då va.

  IMG_8177

IMG_7929

Nyfixade naglar har jag dock,
ville ha något mer vårligt nu när vi snart pyser mot solen.

IMG_8030

Nu ska jag starta igång dagen på riktigt.
Ska prova recept, köra en telefonintervju och kämpa mig igenom mailen.

Trevlig dag på er!

0
6 kommentarer

Tips på doftljus

Är ni precis som jag och bunkrar doftljus när ni hittar några bra?
Då kommer ni gilla detta budgettipset

Fyra fina doftljus för under 100 lappen (25 kr stycket), finns på rusta. Söta förpackningar, och doftar gott. Nej jag är inte ett dugg sponsrad, jag tyckte bara det var ett toppenpris. Sen hur bra & dryga de är det kan jag inte svara på än, köpte dessa till stugan.IMG_7483
Däremot hade de fått in ett parti med mina absoluta favoritljus ”Yankee”-candle.  Höll på att missa dem först, för jag kände inte igen förpackningen. De kostar lite mer än de här över, fast 100 kronor är fortfarande ett bra pris mot vad Yankee kostar i andra butiker. Mycket nöjd över fynden. Jag köpte dem i fredags, så jag vet inte om de har kvar några i butikerna.

IMG_7655 (1)

0
3 kommentarer

Alla <3 -ans dag meny

Imorgon är det alla hjärtans dag ♥
Tänkte att det kanske var på sin plats att tipsa om en god trerätters meny.
Lite extra gott måste man väl äta då!

Förrätt
Ostkex med skagenröra
lchf förrätt

Ostkexen till cirka 15 stycken:
5 dl riven lagrad ost

Skagenröra:
100 gram philadelphiaost
1/2 dl majonäs
600 gram oskalade räkor
2 msk hackad dill
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk pressad citronsaft
knappt en  1/2 burk med röd stenbitsrom

Dekorering: Räkor, röd rom & gräslök

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Skala och grovhacka räkorna, låt rinna av.
Rör ihop de övriga ingredienserna och till sist vänder du ner räkorna. Ställ kallt, till servering.
Riv osten och dela upp i små plättar på en ugnsplåt med bakpapper. Ställ in i mitten av ugnen cirka 5- 10 minuter, tills osten smält  och börjat bubbla. Ta ut och låt svalna, lägg sedan ostkexen på ett fat eller ostbricka och klicka ut skagenröra & dekorera med räkor & gräslök

Varmrätt

 

IMG_4987

Det här behöver du till 4 plankor:
1 kilo potatis
1 dl vispgrädde
4 äggulor
salt & peppar

Tillbehör: 
1 st Fläskfile
600 gram Oxfile
2 Tomater

Frästa grönsaker som te.x
Sparris
paprika
sockerärter

Gör så här:
Ställ ugnen på 250 grader. Koka potatisen mjuk, och gör mos av den med potatiskross & blandar ner äggulor & grädde. Smaka av med salt & peppar. Lägg in plankorna i ugnen för att bränna av dem, i cirka 5 minuter. Ta ut och spritsa sedan / eller klicka ut ”duschesspotisen” över plankorna. Jag brukar låta moset svalna innan, för att lättare spritsa. Skiva under tiden upp köttet och fräs det hastigt i het stekpanna för att få fin färg, fläskfilen kan stekas nästan helt klar. Salta & peppra under stektiden. Fräs ihop lite grönsaker tillsammans, bara en kort stund så de behåller sin krispighet.
Lägg upp allt på plankan och skjuts in i ugnen, när moset har fått vacker färg så är det klart.

Ta fram och servera med valfria såser.

Efterrätt

 

IMG_5493

 

Du behöver: 
15 digestivkex
75 gram smält smör

Fyllningen:
5 st gelantinblad
2 st ekologiska ägg
400 gram färskost (te.x philadelphiaost )
2 dl creme fracihe
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 st citron ( skal samt saft )

Toppingen: 
1 gelantinblad
1 msk strösocker
4 msk vatten
4 passionsfrukter

Gör så här: 
Börja med botten. Mixa digestiven så det blir smulor. Rör ihop med smält smör och tryck ut i en rund form med avtagbara kanter. Ställ sedan in i kylen. Sedan gör du fyllningen. Lägg 5 gelantinblad i kallt vatten i cirka 5 minuter. Dela äggen i två olika skålar. En för vitan och en för gulan. Blanda gulorna med färskost, crème fraîche, socker, vaniljsocker och citronskal, rör tills då har en slät fin smet. Vispa sedan äggvitorna till ett hårt skum, och vänd ner i smeten. Pressa ur citonsaften i en kastrull, och värm upp den. Ta bort kastrullen från värmen och krama ur vattnet från gelantinbladen och rör ner i saften. Rör tills de blandats väl. Låt det svalna något innan du försiktigt häller ner det i smeten, under omrörning så att allt blandar sig väl. Häll blandningen över botten och låt den stå kallt i ett par timmar.
Sedan kan du börja med glasyren.
Blötlägg gelantinbladet i en skål med kallt vatten, i cirka 5 minuter.
Värm upp vatten och socker i en liten kastrull. Krama ur gelantinbladet och låt det smälta ihop med sockerlösningen.
Skrapa ur passionsfrukterna ner i sockerlösningen och rör om. Låt det svalna innan du försiktigt häller det på kakan.
Låt sedan kakan stå kallt i minst två timmar igen ( gärna längre) innan du serverar den.

 

 

0
2 kommentarer

Mitt kök

Tjingeling,
Jaha då var det redan söndagskväll.
Känns inte som vi har hunnit göra särskilt mycket idag, vi har mest plockat och fixat här hemma. Jonathan var iväg och slängde granarna, såg inte så roligt att att ha dem liggandes i trädgården. Annars brukar vi låta lions plockar upp granarna, det är en bra tjänst. Men i år var vi inte hemma, och missade detta helt.

IMG_7806
Köket känns mycket fräschare nu med lite färska blommor och örter.
Detta söta lilla citrusträd kunde jag såklart inte motstå.
IMG_7736
Rosmarin är också lite fint att ha framme.
Även om koriander är min favorit att ha på mat. Tänk att för några år sedan gillade jag inte ens denna kryddan, men nu kan jag äta den till nästan all kyckling och så tacos så klart.
Koriander på tacos är ett måste. Mums.
IMG_7754
Här hamnade kaffekopparna.
Tidigare satt en tavellist här innan, men tyckte det kändes mer ombonat med lite koppar.
IMG_7783
Ja en ganska ovanlig söndagsmiddag hemma hos oss. Tadaaaa… Tacos.
Nästan så det känns som lite fredag bara för att man äter det på ”fel” dag. IMG_7819 IMG_7835

Tack för att ni tittar förbi.
Hoppas ni får en riktigt fin söndag. 

0
10 kommentarer