Hemma igen


Välkommen småstressiga Måndag,

Klockan ringde i tid, men vissa mornar flyter inte allt på som det ska. Lite småstressigt vart det allt, men nu så.
Vi startade morgonen med att försöka hitta ”rätt” skridskor, hjälm och fika till Melvin. De har utedag i dag i skolan, jättekul. Men vi kunde såklart ha förberett allt igår.  Stressade med lapp till Nomi då hon ska till tandläkaren innan lunch och sen blev det bråttom för Jacob som inte hittade sin bilnyckel. Stress,stress & stress. Jonathan fick snällt ställa upp och skjutsa honom för att inte komma försent. För min bil startade inte! Suck- behöver lämna in skrothögen på lagning uppenbarligen.

Gääääsp. Japp, en sådan här härlig morgon startade vi med. 
IMG_7451

Nu när alla är iväg så jag sitter här nerbäddad och jobbar.  En stor kopp kaffe och ska redigera bilder så långt jag hinner. Tänkte även försöka hinna mig på att fota vardagsrummet med de ”nya” gardinerna som jag lovat.

IMG_7479

En morgontrött Molly gör mig sällskap. Hon vill alltid vara precis där jag är, speciellt när vi varit bortresta ett tag.
På tal om bortresta, vad roligt att ni också vill se lite resevideos på min YouTube-kanal. Jag tror faktiskt det kan bli riktigt roligt, och så synd att jag inte tänkt på det innan. Det hade varit så coolt att få visa er alla ställen vi varit på tidigare.
Ni hittar min YOUTUBE HÄR

0
7 kommentarer

Veckomatsedel

Godmorgon 

Startar dagen med en tidig veckomatsedel. Vi ska snart äta söndagsfrukost, sen ska jag & Jacob åka och hämta hem Molly.
Hon har varit hos min mormor & morfar nu när vi varit bortresta. Och de bor i Nybro, så det är perfekt tillfälle för Jacob att övningsköra lite längre sträckor.  Hur jag är som körlärare? Faktiskt väldigt lugn, för Jacob kör redan bra. Han har haft mopedbil sedan han var 15 år, så har han redan kört så mycket i trafiken och kan alla självklara regler. Vilket underlättar massa såklart.

Nu till veckomatsedlen:

Måndag: Vegansk Gnoccipanna
Tisdag Lax i ugn med fetaostsås
Onsdag Kycklingburgare med currydressing
Torsdag Fläskytterfile i krämig sås
Fredag: Tacosoppa

 

IMG_4811
Önskar ni mindre hetta, skrapa bort frökapslar från chilin, det är där hettan sitter.

Det här behöver du till 5-6 personer: 
600 gram nötfärs
1 finhackad gul lök
1 finhackad röd chili
2 vitlök
10 klyftade körsbärstomater
2 burk med krossade tomater ( passerade går bra om man inte vill ha bitar )
12 dl vatten
2 msk chilisås
3 msk med oxfond
1 – 2 msk med kinesisk soya
1 burk med majs
salt & peppar
cayennepeppar
Tacokrydda efter smak och tycke ( jag hade en påse)

Servera med en klick creme fraiche

Gör din tacosoppa så här: 
Hetta upp en stekpanna med olivolja, finhacka löken och fräs den glansig. Pressa ner två vitlöksklyftor och den finhackade chilin rör om. Vänd ner färsen och bryn den klart, vänd ner tomatkrossen, vatten, soya, fond, majs, tomater, chilisås, och låt allt sjuda upp. Och puttra i 20 minuter – under tiden gratinerar du tortillachipsen med riven ost över i några minuter på 225 grader i ugnen.
När chipsen är klara så kan du smaka av soppan med salt och peppar, cayenne och tacokrydda.

Smaklig måltid

* * * * * * * * * * * * * *

Apelsinpannacotta
img_9177

Det här behöver du till 6 portioner:
2 1/2 gelatinblad
4 dl vispgrädde
1/2 dl strösocker
1 vaniljstång
1 styck apelsin
(skal + 2 msk pressad apelsinsaft)

Geletopping:
1 1/2 gelantinblad
2 dl pressad apelsinsaft

Gör så här:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter.
Värm upp grädden i en kastrull, vänd ner socker. Skär ett snitt på längden i vaniljstången och skrapa ur fröna och vänd ner både stång och frön ner i kastrullen. Riv ner skalet på den tvättade apelsinen och pressa ner 2 msk apelsinsaft. Låt allt sakta sjuda upp, när grädden kokar så fiskar du upp stången. Krama ur gelatinbladen och rör ut med grädden, rör om ordentligt så allt allt blandas. Häll upp i små portionsglas och ställ in i kylen i minst tre timmar innan du gör toppingen.

Apelsin-toppingen: 
Lägg bladen i kallt vatten i sira fem minuter.
Krama ner saften i en kastrull och låt sjuda upp, dra direkt bort från plattan. Krama ur gelatinbladen och rör ner ordentligt i apelsinsaften så att allt blandas väl. Låt svalna något innan du häller detta lagret över pannacottan.
Ställ in i kylen minst en timme innan servering. Kan med fördel förberedas kvällen före.

0
3 kommentarer

YouTube Jennys Matblogg

Hej hej på er! 

Hoppas ni har en härlig lördag! Jag kikar förbi här för att skriva att mitt youtube-klipp nummer två finns uppe nu. Och prenumerera gärna för att inte missa alla nya klipp som kommer ut. Och det kostar självklart ingenting.

Se filmen här:

Det är jätte jättekul att göra videos, men det tar ruskigt mycket tid. Så jag hoppas att ni gillar dem.
Här har vi provat att baka en rejäl bamse SNICKERS. Inspo hittade jag på instagram, och den blev helt galet god. Förresten marscmallowfluff, det köper du bland godiset i din butik eller vid bakprodukterna.
Och receptet, det kommer här:

IMG_8283

Till själva browniebotten behöver du: 

2 1/2 dl strösocker
2 ekologiska ägg
100 gram smält smör
1 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 nypa salt

Till lager två behöver du:
1 dl slät jordnötskräm
1 burk med marscmallowfluff

Till lager tre behöver du:
1 burk karamelliserad mjölk
270 gram salta jordnötter

Till topping: 
300 gram mjölkchoklad

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Ta fram en skål och rör ihop socker och ägg med en slev, vispa inte.
Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten tillsammans med smöret. Rör tills du har en slät smet.
Täck en avlång sockerkaksform med bakplåtspapper cirka 32 lång och 12 cm bred form hade jag.
Häll upp smeten och grädda kakan i mitten på ugnen i cirka 12-15 minuter. Kakan ska ha stannat till sig, men fortfarande vara dallrig i mitten. Låt kakan svalna en timme innan du gör lager nummer två.

Lager nummer två:
Använd rumsvarmt jordnötssmör, eller värm upp snabbt i micron,
Blanda väl och fördela över brownie:n. Ställ svalt gärna någon timme innan du gör det sista lagret.

Lager nummer tre:
Rör ihop jordnötter med karamelliserad mjölk.
Och fördela över kakan. Och ställ svalt igen, gärna en timme eller två.

IMG_8237

Smält chokladen i micro eller över vattenbad.
Och fördela ut den över kakan. Låt svalna någon timme innan du skär upp den.
Denna är busenkel att baka och farligt GOD.

Kolla gärna på VIDEON HÄR så får du se när jag bakar den. 

IMG_8261 IMG_8269

0
12 kommentarer

Crepes med nutella

Letar du efter något riktigt smarrigt att bjuda på till helgens frukost eller brunch?
Då kan du sluta leta nu, dessa crepes med nutella är helt magiska.

IMG_7341

Till 10-12 crepes

2 1/2 dl vetemjöl
1 tnypak salt
1/2 tsk vaniljsocker
3 eko ägg
6 dl eko standardmjölk

Fyllning:
Nutella

Gör så här.
Jag brukar göra smeten en timme innan det är dags , så att den hinner svälla tills det är dags att grädda. Blanda mjöl, salt, vaniljsocker, i en skål- vispa ut med lite av mjölken till en slät smet. Tillsätt resten av mjölk och ägg och vispa till en slät smet.
Jag har inget smör i smeten, det har jag sedan i stekpannan när jag gräddar. Låt crêpesen svalna något innan du fördelar nutella över halva. Vik ihop på mitten, och en gång till över mitten.
Klart att servera.

0
2 kommentarer

Lite onödig fakta om mig

Nu var det flera år sedan jag gjorde en onödig-fakta-lista-om-mig.
Så nu var det väl på tiden igen, så här kommer totalt oviktigt vetande.

fakta

1. Jag är numera 159 cm lång, har tydligen vuxit en halv centimeter de senaste åren.

2. Jag är löjligt förtjust i lösgodis, kanske inte så oväntat.

3. Men kan inte med att äta lever & annan inälvsmat

4. Sjunger alltid med till radion när jag kör bil. Gärna högt & ljudligt, ett litet minus är att jag råkar vara tondöv. Haha

5. Är inte ett dugg mörkrädd men däremot ogillar jag stora spindlar.

6. Hänger på Hemnet alldeles för mycket. Har en förkärlek till gamla vackra hus, gärna med havsutsikt.

7. Jag blir sällan sjuk *peppar peppar* Minns knappt när jag hade feber senast.

8. Har precis inhandlat mina första aktier, och det kändes väldigt vuxet.

9. Googlar resmål & semesterparadis flera gånger i veckan. Finns så sjukt mycket fina ställen!

10. Jag gillar kläder, men tycker det är så tråkigt med shopping.

11. När jag väl shoppar och hittar plagg jag gillar så köper jag gärna dem i flera olika färger.

12. Jag har fortfarande aldrig ätit ostron. ( Dags att prova snart va )

13. För mig är danska omöjligt att förstå, däremot norska är inga problem

14. Har sett alla Disneyklassikerna, och Lejonkungen är en favorit.

15. Läser ut böcker, även om de är dåliga. Vill alltid avsluta det jag påbörjar, gäller både arbete & böcker.

16. Mitt lyckotal är 22, har dock aldrig vunnit på det.

17. Säljer alltid möbler innan jag köper nya. Blocket är toppen att både hitta & sälja inredning.

18. Är mer en spara än en slösa.

19. Jag gillar att renovera, i den mån jag hinner så spacklar, målar jag & lägger golv.

20. Drömmer om ett orangeri / stort växthus i sommarstugan. Hur fint är inte det?

21. Är urusel på att åka skidor, men desto bättre på att åka pulka.

22. Föredrar med andra ord solsemester framför snösemester.

23. Gillar stark mat, ju mer chili ju bättre. Kan äta det som snacks.

24. Tackar alltid nej till alla premiär och fancy bjudningar i huvudstaden. Tycker mycket bättre om att vara hemma.

25. Är i grund och botten en lycklig prick. Och är tacksam för min familj, att vi får vara friska och att jag har världens roligaste jobb.

 

0
7 kommentarer

Macka deluxe

Godmorgon från ett kallt och vitt stockholm. 
Här vaknade vi till snö, stora kontraster från sol till detta.
Vi har precis ätit frukost och jag ska ha ett par möten innan det är dags att flyga hemåt.

Här kommer sportlovsmackan deluxe <3
IMG_8186

Skär av toppen på långfranskan och smöra den och fyll den med krispig sallad,
tomat, gurka och ost och skinka. Sedan är det bara att skära upp den.

Lovar att detta blir poppis.  IMG_8202

0
1 kommentar

Adjö Kap Verde och Sal

Adjö Kap Verde och hejdå semestertider! 

Just nu sitter vi på bussen på väg till flygplatsen, så detta är ett tidsinställt inlägg.
Vi har haft härliga soldagar på Kap Verde, kan varmt rekommendera er att åka hit. Många har frågat om vårt hotell, och det är faktiskt inget jag skulle rekommendera i första hand. Kanske beror det på charterbolaget mest, det finns bra eller mindre bra charterresor så att säga. Så sök på olika resesidor och kolla betygen, det är mitt tips. Vår lilla ö Sal var superfin och lagom stor att turista på en vecka.

IMG_8934

Summa summaro så är vi jättenöjda att fått se Kap Verde, vi har solat, köpt glass, umgåtts med familjen och åkt på utflykter. Här besökte vi stan för lite shopping och kolla runt.

IMG_8936 IMG_8943
Hamnade på den lokala marknaden, och hittade massa god färska frukter och grönsaker.

IMG_8957 IMG_8960
Ett litet ”supermarket” med torkade frukter, chips och läsk.
Visst är det roligt att besöka andra länders matvarubutiker. Man ser så mycket IMG_8962 IMG_8974

Några tappra killar som hoppade i det iskalla vattnet i poolerna.
Jag rekommenderar varmt att kolla efter uppvärmda pooler när ni letar hotell.
Förutom kalla pooler så fläktar det mycket på Kap Verde denna årstiden…. Men jag tycker inte man störs utav det, utan tvärtom.
Det blir är bara väldigt behagligt att sola då.

IMG_9196
Här är jag/vi på väg till sista kvällens middag.
IMG_9199

Och så kommer en bild på oss, tänk att vi har varit tillsammans i 15 år i år.
Ofta så tittar jag på honom och tänker att jag är så lyckligt lottad över att få ha honom i mitt & barnens liv. Jonathan är den finaste jag vet, och han är min bästa vän.

IMG_9218

Sista bilden från vår resa var denna.
Lite sminkade jägare från hotells underhållning.

IMG_8977

För fler reseberättelser och resetips så hittar ni semesterkategorin HÄR
Vilka resor har vi då hunnit med där… Jo : Thailand, Bali, Dubai, Maldiverna, Seychellerna, Vietnam, Kambodja, Grekland, Cypern, Turkiet, Italien, Kroatien, nöjesparker i Tyskland, Frankrike, USA ( Miami, Kalifornien, New York) , Storbritannien, Spanien, två bilsemestrar igenom hela Europa ( orkar inte räkna upp alla länder, men många vart det ) 🙂
Så vill ni ha tips så kan ni läsa på mer där om resorna.

0
5 kommentarer

Sockerkakssemla

 Fem dagar kvar till Fettisdagen….
Prova denna godingen tills dess.

IMG_6283

Det här behöver du för att baka sockerkakssemla:
2 ägg
2 dl strösocker
½ tsk mortlade kardemummakärnor
75 gram smält smör
1 dl mjölk
3 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 tsk bakpulver

Fyllning 
200-300 gram mandelmassa
ovispad grädde

Vispad grädde

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och vänd ner mjölken, ta bort från plattan
Smörj och bröa en form. Vispa ägg och socker poröst, blanda i de mortlade kardemummakärnorna.
Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten, varvat med mjölkblandningen. Vispa bara tills allt blandat sig.
Häll upp i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35-40 minuter.

Ta ut och låt svalna. Du kan med fördel förbereda sockerkakan kvällen innan.
För att undvika att den smular sig brukar jag frysa in den lite snabbt. Då blir den lättare att hantera.

Dela sedan locket på sockerkakan. Gröp ut en kanal i botten där du ska lägga fyllningen.
Riv ner mandelmassan i en skål, rör ihop med någon matsked ovispad grädde till önskad konsistens.
Fyll upp kakan/ kanalen med detta. Vispa grädde och spritsa runt.
Lägg på locket och pudra över massor med florsocker.

Smaklig fika!

4
4 kommentarer

Saltvattenbad, Blue Eye och bada med hajar

Denna rubriken sammanfattar ganska bra vår gårdag här på Kap Verde.
Vi bokade en taxibuss och gav oss på utflykt allesammans.

IMG_9020
Inte lättat fånga alla på bild. Thelma står bakom kameran och Melvin syns inte bakom Nea.
Eller jo hans hår syns ju iallafall, haha. Och det är väldigt blåsigt här så min byxdress har blåst upp sig till en ballong på bilden. Men den är väldigt luftig och och behaglig att ha när det är varmt.

Vår guide & chaufför för dagen.
IMG_9180
IMG_9029

Vi åkte först till Blue Eye, där man kan bada i saltvattenkällor och sedan se öns omtalade ”Blue Eye”
Det var svårt att fånga på bild, men när solen stod rakt upp på himlen så bildades ett blått öga längst ner i grottan.
Coolt att få se, men det fastnade som sagt inte så bra på bild.

IMG_9042
Småkusinerna (minus Milia) Nea till vänster, Melvin, Nomi och Lova. IMG_9070
Jonathan lyckades bränna sig i solen, så han fick låna min stråhatt.
Snyggt!

IMG_9084 IMG_9093
Ön Sal är jätteliten, och ska man köra tvärs över ön så ser vägarna ut så här.
Och det går inte fort att köra i sanden, utan tänk på att välja en bil med AC.
Det blir jättevarmt annars. IMG_9109 IMG_9110
Åkte förbi en liten by och köpte vatten och frukt.
Väldigt färglada byggand& hus överallt.
IMG_9115 IMG_9120
Sedan åkte vi vidare mot sista stoppet.
Vi skulle få se citronhajar. Dock förstod vi inte att vi skulle få bada med dem. Haha, helt galet häftigt.
IMG_9122
De som vågade fick hyra badskor sedan visade guiden oss vägen ut i havet.
Hua så mycket hajar de var, och STORA! IMG_9131 IMG_9136
För att få en ännu bättre bild av hur många de var och hur stora så kan ni se filmen på instagram.
IMG_9158

Ön är som sagt väldigt liten så vår utflykt som vi hade räknat med skulle ta hela dagen tog bara 4 timmar.
Så väl hemma hann vi byta om och gå ner till havet ett par timmar. IMG_9181
Och igår var det ingen röd flagga, utan man får bada.
Men det är fullt av sjöborrar här, så använd badskor om ni ska ge er ut i vattnet.
IMG_9187
Nu ska vi gå ner till restaurangen och äta.
Visar mer bilder sedan när jag hinner.

Hej på ett tag

0
7 kommentarer

Köttbullar i brunsås

Jag hörde att det var ett riktigt busväder hemma i sverige. Snö och blåsigt.
Vad passar då bättre än lite riktig husmanskost?

IMG_7165 (1)

Till köttbullarna behöver du :
Smör att steka i
1 kilo köttfärs ( blandfärs eller nötfärs )
2 msk oxfond
salt och peppar
ev . mozzarella

Till såsen :
Steksky från köttbullarna
4 dl vatten
1 dl grädde
2 msk oxfond
1 msk  kinesisk soya
salt och peppar
1 tsk rödvinbärsgele
maizena

Gör dina köttbullar så här;
Ställ ugnen på 100 grader. Och skala och koka potatisen i saltat vatten. Rör ihop ingredienserna till köttbullarna – )gärna ett par timmar innan de ska stekas ) och låt stå kallt fram tills dess. Ta fram mozzarellabollarna och dela varje boll till cirka 15- 20 bitar.   Ta en bit av köttfärsen och platta ut i handflatan och rulla sedan in mozzarellabitarna i köttbullarna. Hetta upp en stekpanna med rikligt med smör och stek sedan köttbullarna tills de är genomstekta. Lägg upp dem på en ugnsfastform och ställ in i dem i ugnen. Dags för att börja med såsen. Häll i vatten i stekpannan och vispa ur all steksky, häll i grädde,soya och  fond och låt sjuda ett par minuter. Sila sedan såsen och häll tillbaka den i den rena stekpannan, och låt sjuda upp igen. Smaka av såsen med salt och peppar, och vinbärsgelen. Önskar ni en tjockare sky red av den med maizena ( eller färskost är också gott  ) önskar ni en mörkare sås droppa ner ett par droppa soyakulör i såsen. När du är nöjd med kryddningen så lägger du tillbaka alla köttbullar i kastrullen / stekpannan och låter allt sjuda upp på svag värme tillsammans med köttbullarna.

Servera med potatismos eller kokt potatis.

IMG_7154

2
9 kommentarer