Sockerkakssemla

 Fem dagar kvar till Fettisdagen….
Prova denna godingen tills dess.

IMG_6283

Det här behöver du för att baka sockerkakssemla:
2 ägg
2 dl strösocker
½ tsk mortlade kardemummakärnor
75 gram smält smör
1 dl mjölk
3 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 tsk bakpulver

Fyllning 
200-300 gram mandelmassa
ovispad grädde

Vispad grädde

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och vänd ner mjölken, ta bort från plattan
Smörj och bröa en form. Vispa ägg och socker poröst, blanda i de mortlade kardemummakärnorna.
Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten, varvat med mjölkblandningen. Vispa bara tills allt blandat sig.
Häll upp i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35-40 minuter.

Ta ut och låt svalna. Du kan med fördel förbereda sockerkakan kvällen innan.
För att undvika att den smular sig brukar jag frysa in den lite snabbt. Då blir den lättare att hantera.

Dela sedan locket på sockerkakan. Gröp ut en kanal i botten där du ska lägga fyllningen.
Riv ner mandelmassan i en skål, rör ihop med någon matsked ovispad grädde till önskad konsistens.
Fyll upp kakan/ kanalen med detta. Vispa grädde och spritsa runt.
Lägg på locket och pudra över massor med florsocker.

Smaklig fika!

4
4 kommentarer

Saltvattenbad, Blue Eye och bada med hajar

Denna rubriken sammanfattar ganska bra vår gårdag här på Kap Verde.
Vi bokade en taxibuss och gav oss på utflykt allesammans.

IMG_9020
Inte lättat fånga alla på bild. Thelma står bakom kameran och Melvin syns inte bakom Nea.
Eller jo hans hår syns ju iallafall, haha. Och det är väldigt blåsigt här så min byxdress har blåst upp sig till en ballong på bilden. Men den är väldigt luftig och och behaglig att ha när det är varmt.

Vår guide & chaufför för dagen.
IMG_9180
IMG_9029

Vi åkte först till Blue Eye, där man kan bada i saltvattenkällor och sedan se öns omtalade ”Blue Eye”
Det var svårt att fånga på bild, men när solen stod rakt upp på himlen så bildades ett blått öga längst ner i grottan.
Coolt att få se, men det fastnade som sagt inte så bra på bild.

IMG_9042
Småkusinerna (minus Milia) Nea till vänster, Melvin, Nomi och Lova. IMG_9070
Jonathan lyckades bränna sig i solen, så han fick låna min stråhatt.
Snyggt!

IMG_9084 IMG_9093
Ön Sal är jätteliten, och ska man köra tvärs över ön så ser vägarna ut så här.
Och det går inte fort att köra i sanden, utan tänk på att välja en bil med AC.
Det blir jättevarmt annars. IMG_9109 IMG_9110
Åkte förbi en liten by och köpte vatten och frukt.
Väldigt färglada byggand& hus överallt.
IMG_9115 IMG_9120
Sedan åkte vi vidare mot sista stoppet.
Vi skulle få se citronhajar. Dock förstod vi inte att vi skulle få bada med dem. Haha, helt galet häftigt.
IMG_9122
De som vågade fick hyra badskor sedan visade guiden oss vägen ut i havet.
Hua så mycket hajar de var, och STORA! IMG_9131 IMG_9136
För att få en ännu bättre bild av hur många de var och hur stora så kan ni se filmen på instagram.
IMG_9158

Ön är som sagt väldigt liten så vår utflykt som vi hade räknat med skulle ta hela dagen tog bara 4 timmar.
Så väl hemma hann vi byta om och gå ner till havet ett par timmar. IMG_9181
Och igår var det ingen röd flagga, utan man får bada.
Men det är fullt av sjöborrar här, så använd badskor om ni ska ge er ut i vattnet.
IMG_9187
Nu ska vi gå ner till restaurangen och äta.
Visar mer bilder sedan när jag hinner.

Hej på ett tag

0
7 kommentarer

Köttbullar i brunsås

Jag hörde att det var ett riktigt busväder hemma i sverige. Snö och blåsigt.
Vad passar då bättre än lite riktig husmanskost?

IMG_7165 (1)

Till köttbullarna behöver du :
Smör att steka i
1 kilo köttfärs ( blandfärs eller nötfärs )
2 msk oxfond
salt och peppar
ev . mozzarella

Till såsen :
Steksky från köttbullarna
4 dl vatten
1 dl grädde
2 msk oxfond
1 msk  kinesisk soya
salt och peppar
1 tsk rödvinbärsgele
maizena

Gör dina köttbullar så här;
Ställ ugnen på 100 grader. Och skala och koka potatisen i saltat vatten. Rör ihop ingredienserna till köttbullarna – )gärna ett par timmar innan de ska stekas ) och låt stå kallt fram tills dess. Ta fram mozzarellabollarna och dela varje boll till cirka 15- 20 bitar.   Ta en bit av köttfärsen och platta ut i handflatan och rulla sedan in mozzarellabitarna i köttbullarna. Hetta upp en stekpanna med rikligt med smör och stek sedan köttbullarna tills de är genomstekta. Lägg upp dem på en ugnsfastform och ställ in i dem i ugnen. Dags för att börja med såsen. Häll i vatten i stekpannan och vispa ur all steksky, häll i grädde,soya och  fond och låt sjuda ett par minuter. Sila sedan såsen och häll tillbaka den i den rena stekpannan, och låt sjuda upp igen. Smaka av såsen med salt och peppar, och vinbärsgelen. Önskar ni en tjockare sky red av den med maizena ( eller färskost är också gott  ) önskar ni en mörkare sås droppa ner ett par droppa soyakulör i såsen. När du är nöjd med kryddningen så lägger du tillbaka alla köttbullar i kastrullen / stekpannan och låter allt sjuda upp på svag värme tillsammans med köttbullarna.

Servera med potatismos eller kokt potatis.

IMG_7154

2
8 kommentarer

Sol och bad

 

Dagarna susar förbi i en faslig fart här på semestern. Tiden går snabbt när man har roligt.
Kusinernas andra utomlandsresa ihop, och de leker typ hela tiden. Så fint att kunna åka bort så här, nu saknar vi bara Mona med familj. ( Storasyster- men hoppas de har möjlighet att följa med nästa gång ) Många frågor har kommit in om vilket hotell man ska välja, och jag tänkte skriva en utvärdering om vårt boende när vi checkat ut. Kul att ni gillar att läsa om resan både här och på Facebook och på instagram_ @jennysmatblogg

IMG_8833
Grannhotellet har en liten piratpool.  Väldigt kallt i vattnet- så tipset är att dubbelkolla så ni får uppvärmda pooler om ni ska åka hit. Milia tycker det är buskul att åka vatten rutchkanan. IMG_8844
IMG_8848

IMG_8878
Även om poolvattnet är iskallt så är det jättevarmt i luften. Solen tar väldigt mycket, gårinte jämföra med Kanarieöarna eller så.
Så tänk på att smörja er väl.
IMG_8851 (1)

Själv gillar jag stranden mer, turkost vatten och kritvit sand.
Kap Verde är helt klart värt ett besök eller två!

IMG_8890

IMG_8598

Busungen Milia IMG_8904
Mina fina tjejer, Thelma som redan är 15 år, och lilla Nomi 8 år.
Här på hotellets Indiska restaurang,  Thelma PeterssonIdag har vi hyrt en buss och varit på utflykt runt ön. Blandannat badat med hajar, ja… helt galet!
Berättar mer om det imorgon.

På återseende!

0
2 kommentarer

Kycklinggryta med lingon

Att toppa grytorna med lingon är supergott. Det ger en fräsch smak, och passar både köttgrytor och kycklinggrytor. Sen blir det väldigt vackert också.

Skogsgryta med kyckling & Lingon

IMG_5743

Det här behöver du till 4 personer:
4 stora kycklingfile
smör till stekning
2 1/2 dl creme fraiche
2 dl grädde
2 msk kinesisk soya
1 tsk tomatpur
3 msk konc. oxfond
1 msk med rödvinbärsgele
salt & peppar
2 msk lingon ( frysta )

Serveras med kokt ris

Gör så här:
Strimla kycklingen, och stek den klart i smör. Vänd ner creme fraiche, fond, grädden sojan, tomatpuren och låt sjuda upp på svag värme. Smaka av med gelen & salt och peppar.  Strössla över lingon och servera.

Gott med ris & god sallad

7
2 kommentarer

Saftiga vegetariska burgare

 Jag vet att ni är många här som letar efter nya vegetariska recept.
Och dessa finfina burgare gjorde vi förra veckan. OMG! Prova så fort ni får chansen.
Och krämig avokado som tillbehör är inte fy skam det heller.

IMG_5655 (1)IMG_5663 (1)

Till 2-3 vegetariska burgare:
1 förpackning halloumi
250 gram morötter
1/2 tsk salt
2 ekologiska ägg
1 dl ströbröd
chiliflakes
smör till stekning

Tillbehör
sallad
lök
jalapenos
ekologisk avokado
hemmagjord hamburgerdressing

Gör så här: 
Riv ner osten i en bunke, riv morötterna på en tallrik.
Vänd sedan ner i skålen. Knäck ner äggen och rör ner ströbröd, smaka av med ev lite salt & lite chiliflakes. Låt stå fem minuter innan du formar till 2 stora eller 3 mindre burgare
Och stek dem klara i smör.

Vi serverade våra med pommes ( jag tycker det är väldigt gott att krydda pommes:en med dillkrydda & salt )

2
10 kommentarer

Ön Sal

Hej där hemma,
Så himla tyst det vart från er, det är ju så roligt att kika förbi och läsa en rad från er eller två. Såg att någon undrade vilken ö vi bodde på, och ön heter Sal. Vi har haft helt ok vädret här tycker jag, mycket sol, lite blåsigt men även en liten regnskur. Fast solen är rätt stark här så att det blev en timmes regn gjorde faktiskt ingenting. Vi har absolut fått tillräckligt med färg iallafall, vi smörjer oss med solskyddsfaktor 50 här.

IMG_8504

Frukostbuffeer finns ett par tre stycken. Det finns massor att välja på, men det slutar oftast att jag väljer omelett och grillade toast.

IMG_8813IMG_8815

IMG_8802
IMG_8744
Barnen äter pannkakor, pommes och olika frukter till frukost.
Är det semester så är det. Oftast sitter jag och jobbar en timme efter frukost. Iskall juice och några koppar kaffe innan jag möter upp resten av gänget. Idag är planerna att vi ska gå ner till beachen, idag blåser det knappt något. Så det gäller att passa på medan man kan bada.

IMG_8824 (1)

Så här mycket blåset det för ett par dagar sedan.
Jag stör mig inte på att det fläktar, men det är viktigt att smörja sig. För man känner inte riktigt hur stark solen faktiskt är.

IMG_8589
Jag och maken på väg ner till middagen.

IMG_8791 (1)
Några halvmörka bilder på förrätterna, sedan blev det för mörkt att fota. Jag har inte med mig all min kamerautrustning hit. Men ni har säkert lite förståelse för det 😉

De bjuder på lite olika kalla pastasallader & bröd och såser som plock innan maten kommer in.
IMG_8804

Små minitacos till förrätt. Mycket goda. IMG_8722
Grillade kycklingvingar – också förrätt. IMG_8727

Nu börjar klockan närma sig elva.
Dags för mig att möta upp resten av familjen vid stranden.

Hörs lite senare,

0
16 kommentarer

Ceasarsallad med räkor och knaperstekt bacon

Gillar ni precis som jag en god matig sallad.
Prova denna!

IMG_6914

Till ceasarsalladen: 
handskalade stora räkor
romansallad
+ lite finhackad paprika
knaperstekt bacon
Hyvla gärna över lite parmesan också

Till cesardressingen:
1 dl olivolja
1 1/2 dl rapsolja
1 tsk dijonsenap
1/2 – 1 msk pressad citronsaft
1 vitlöksklyfta
2 sardellfileer
1 äggula
1 dl riven parmesanost
1 msk grädde
salt & peppar

Gör så här: 
Hacka ner sardellerna i en skål, vänd ner äggula, pressad vitlök, citron. Mixa detta och häll i lite av olivolja/rapsoljan i taget, tills allt blandat sig, vänd ner osten & grädde tills och mixa slätt. Smaka av med salt & peppar  och ev. dofta över lite cayennepeppar.

0
1 kommentar

Veckomatsedel

Måndag Veg.köttbullar med potatis & brunsås
Tisdag Varmrökt lax med potatis & kall romsås
Onsdag Svampgratinerad falukorv
Torsdag Kycklingspett med hemmagjord jordnötssås
Fredag Biffrydberg

 

IMG_7404 (1)

Det här behöver du till 4 personer:
700- 800 gram putsad oxfile
smör
10 stycken potatisar
1 gul lök

Senapscreme: 
2 dl vispgrädde
1 1/2 msk fransk dijonsenap
1/2 tsk socker
1 nypa salt

Garnering:
4 äggulor

Gör så här:
Ta fram oxfilen cirka 2 timmar innan du ska börja med maten. Skala och skär potatisen i bitar och skölj den i kallt vatten för att få bort det mesta av potatisstärkelsen. Hetta upp en stekpanna med smör och vänd ner potatisen, rör om då och då. Finhacka under tiden löken och skär oxfilen i 2*2 cm bitar. Senapscremen gör du genom att vispa grädden fluffig, och rör ihop med senap, socker och salt. Låt stå kallt fram till servering.

Råstekt potatis blir lite som friterad potatis, väldigt gott

IMG_7370När potatisen är klar ( cirka 15-20 minuter ) ta upp och låt överskottet av smöret rinna av, innan du lägger den på serveringstallrikarna. Fräs löken glansig, och lägg upp för sig på tallrikarna. Till sist höjer du värmen och fräser oxfilen hastig runt om ett par minuter.  Tänk på att inte steka allt samtidigt, köttet ska inte koka. Stek så att köttet får vacker färg, men fortfarande är rosa i mitten. Lägg upp på tallrikarna och servera med senapssås och äggula.

Smaklig måltid!

* * * * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet: Sega Nougatsnitt

img_5362

Det här behöver du till cirka 40 st kalaskakor:
220 gram smör
5 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
5 msk kakao
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
3 dubbelnougat

Gör dina kalaskakor så här:

Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela och rulla ut till 3 längder och halvera dubbelnougaten på längden. Gör en grop på längden och lägg ner guldnougaten.

Nyp ihop & baka in dubbelnougaten i chokladrullarna och ställ in i mitten och grädda i cirka 10-12 minuter. Efter halva tiden plattar du till dem något med en gaffel. Låt längderna svalna något, men inte kallna helt, innan du skär dem i snittar.

Serveras med fördel ljumna så nougaten är så där härligt krämig.
Även goda kalla också såklart.

 

0
4 kommentarer

Bacon- & champinjonpasta

Denna pastarätt är en återkommande favvo hemma hos oss.
Den tycker jag att ni ska prova

img_2907

Det här behöver du till 4 personer: 
1/2 finhackad gul lök
2 pkt bacon
15 st champinjoner
3 dl creme fraiche
1- 2 tsk sambal
svartpeppar

Serveras med färsk pasta

Gör så här:
Klipp baconet smått och fräs den tillsammans med löken till de är gyllene.
Klyfta och vänd ner svampen och fräs ett par minuter. Vänd sedan ner crème fraîche & lite sambal oelek.  Häll bort vattnet på pastan och vänd ner pastan i såsen. Rör om och servera, dra gärna med ett par varv över med svartpepparkvarnen

Servera med en god sallad eller varför inte avokado.

3
Kommentera