Spahelg

Då vart det fredag igen,

Jag satt och bläddrade igenom bloggen och såg att det var ett HELT år sedan jag och syster var på spa. Och vi som sagt att vi skulle försöka komma iväg en gång om året… Ska minsann kolla hur vi kan matcha våra kalendrar den närmaste tiden, men har ni något bra tips på trevligt spa? Det behöver inte vara stort, jag gillar små ställen med god mat och goda frukostbuffeer.
Tipsa tipsa tipsa 

spaa

I mars förra året var vi här på detta trevliga spa:et. och vilket ljuvligt vårväder vi hade då. Det kan vi inte direkt skryta att vi har nu. Idag är det plusgrader och snöslask mot en härligt grådisig himmel. Jippi ( eller inte )

spa1 spa2

Jättegod magt och härlig frukost. spaspa5

Men nu ska jag ta och göra mig klar.
Inbokade möten i Kalmar idag, så jag blir borta hela dagen lång.

Vi hörs ikväll.

Hej så länge,

0
54 kommentarer

Baconinlindad fläskfile

Gokväll,

Ursäkta tystnaden på bloggen, men dagen har gått i ett och helt plötsligt var det kväller. Förmiddagen städade och fixade jag , sedan lunch på stan med Jacob för att sedan åka vidare för att kika på porslin. Hittade även lite annat till hemmet som jag ska visa er sen.  Men nu är jag hemma igen och har precis landat i tv-soffan. Jonathan och Nomi är på ishockey, hejar på Växjö Lakers så klart.

Men nu över till dagens middagstips som jag tänkte kunde passa fint imorgon eller på lördag.
Baconinlindad fläskfile och den blir så saftig och smakrik. Denna kommer jag nog laga igen imorgon. Mums

IMG_0934

Du behöver till 4 personer 
2 putsade fläskfileer
2 pkt bacon
steksnöre alt. tandpetare
salt & peppar

Gör så här: 
Skär tjockare medaljonger / bitar. Rulla baconet runt om fläskfilen och fäst med tandpetare eller ännu hellre steksnöre.
Bryn den färdig på bägge sidor och runt om så baconet får en vacker färg. Krydda med salt & peppar under stekningen.

Servera sedan när fläskfilen är genomstekt. 
IMG_0916

1
6 kommentarer

Sega Jordnötskakor

 Gillar du biskvier?
Och gillar du choklad, kola & jordnötter också ?

Prova då att baka dessa. Gaaaalet goda! IMG_8330 (2)
Det här behöver du till cirka 20-22 biskiver :
300 gram mandelmassa
1/2 dl socker
1 äggvita ( ett stort ägg eller två små )

Fyllning:
1/2 burk med karamelliserad kola
150-200 gram salta jordnötter

Chokladdoppa dem i mjölkchoklad
( 200 gram)

Gör så  här:

Ställ ugnen på 175 grader Riv ner mandelmassan i en bunke och rör ihop till en smet / deg med äggvitan och socker. Spritsa eller klicka ut på en plåt och grädda i mitten på ugnen i cirka 10- 18 minuter , de ska fortfarande vara lite sega i mitten.
Låt bottnarna svalna och rör ihop alla ingredienser till fyllningen.
Rör ihop jordnötter med kolakrämen, och fyll kakorna  med röran. Låt dem svalna ytterligare i kylskåpet.
Chokladdoppa dem och servera sedan när de svalnat.

Mums.

IMG_8307 (1)

0
13 kommentarer

När vi fotade för ”Header”

 

Hej där,

Jag har ju faktiskt glömt att visa er lite från bilderna när vi fotade för ny header för så där ett halvår sedan. Såg bilderna nu när jag bläddrade igenom bilderna i datorn. Snart dags för en ny fotografering till bloggen ju… Haha. Iallafall så hade jag duktiga Lisa Öberg hemma hos mig sist, som gjorde det svåra jobbet att få mig att fastna på bild. Nu blev ingen av dessa bilder headers, men det kanske är roligt att se några av det som fotades.
Här kommer de i svart/vitt-format

_59A7290 _59A7314 _59A7318 _59A7320
Jag hade även en Nomi hemma, som absolut ville vara med på bild._59A7789 (1) _59A7837

Nu mina vänner ska jag sätta igång med lunch, och sedan gå igenom alla klipp som jag filmade till YouTube igår. Det svåraste är ju att lyckas filma sig själv när man ska prata in i kameran, vet inte hur många omtagningar det blev alltså. (Tappade räkningen efter en stund. ) Halva huvudet hamnade inte med på bild, eller så tittar jag in fel i kameran, säger fel…. os.v os.v  jaja, allt är nytt nu i början.

Ni hittar mitt konto HÄR

På återseende om en stund igen med nytt recept.

0
8 kommentarer

Göra egen SLIME

Nomi har frågat några gånger om vi inte kan göra egen slime, och jag trodde att det var lite krångligare. Men det är verkligen superlätt att göra och kostar inte många kronor. Jag hittade receptet här. Det är roligt med pyssel, och för er som vill prova att göra egen playdoo-lera så har jag recept på det HÄR

IMG_0746
Du behöver 
3 dl kallt vatten
2 1/2 msk potatismjöl
några droppar olja
några droppar karamellfärg

Gör så här: 
Mät upp kallt vatten i en kastrull och häll i potatismjölet. Vispa ihop det och starta plattan. Låt det sjuda upp och koka sammans till en tjock smet ( det går fort ) ta bort från plattan och vänd ner olja och lite karamellfärg.
Ställ in i kylskåpet och låt svalna, sedan är det klart

IMG_0723 IMG_0732 (1) IMG_0738 (1) IMG_0756 (1)

Eftersom det inte tog många minuter så gjorde vi två omgångar.
En blå och en röd.IMG_0766 (1)

18
12 kommentarer

BAKA MED GODIS

DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED MIN WEBSHOP

 

IMG_9313
Gulligt strössel som jag fyndade på Kap VerdeIMG_9304 IMG_9316

Hej hej 

Fått flera mail & kommentarer denna veckan av er som undrat om det finns kvar signerade böcker på lagret. Denna lilla kakbok till pastellkaramell som jag är så stolt över. Jag har signerat böcker så jag har alldeles skrivkramp. I boken finns alla möjliga kakrecept, kladdkakor, desserter, pajer, tårtor och biskvier. Alla recept är enkla att följa, och inga konstiga ingredienser.
Precis som de andra recepten här på bloggen

Jag kan meddela att det finns kvar på lagret, så vill ni ha signerade med en liten hälsning så finns böckerna att
beställa HÄR

Böckerna finns även att köpa på adlibris, bokus eller i en bokhandel nära dig

0
3 kommentarer

Jamaica

Ni var många som gissade vart nästa resa skulle gå i April, och det var en av er gissade rätt.
Det blir tadaaaa…. Jamaica. Detta land har stått med på listan över ställen vi vill åka till. Vi tittade även på Filippinerna, Tahiti, Bora-bora, ( Maldiverna igen ) , Aruba, Dominikanska, Madagaskar, Reunion, Australien, Borneo, ja… många ställen. Det som till sist avgjorde var flygtid & priset såklart. Nu flyger vi till Jamaica via Chicago, där vi kommer stanna en natt på vägen. Grymt spännande att få uppleva lite av Chicago också.

jam

Sedan blir det en vecka av sol & bad.  Vi kommer bo på två ställen under tiden, ena halvan blir i Montego bay. Och andra halvan kommer vi vara vid negril, det är tydligen där de vackraste stränderna ska finnas.
Sen har vi har mailat flygbolag & bokningssajt om hur det fungerar med visum, men inte fått svar än. Reser man från Sverige får man visumet på flygplatsen. Är det samma nu när vi kommer inresandes via USA?  Någon som vet kanske….

Sen tar vi gärna emot era bästa tips på stränder på Jamaica, och mat och vad får vi inte missa att besöka.

Psssst… Missa inte att ni kommer kunna följa alla våra kommande resor på YouTube från och med nu.
HÄR hittar ni min kanal. 

 

0
23 kommentarer

Torsk med mild kaviarsås

Hej hej,

 Tisdagar äter vi ofta fisk, mycket lax och även gärna torsk.
Något bland det godaste med torsk är väl ändå när den är panerad och smörstekt, och även denna torsken i en mild kaviarsås.
Prova vetja

IMG_9353 (1)

Det här behöver du till 4 portioner:
700- 800 gram torsk ( eller annan vit fisk )
2 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
1-2 msk kaviar
frusen dill
salt & peppar
1 dl riven mild ost

Gör så här: 
Ställ ugnen på  225 grader.
Lägg den tinade torsken i en ugnssäker form. Vispa ihop crème fracihe, grädde, kaviar, dill & salt + peppar i en kastrull, på svag värme. Låt det börja sjuda innan du häller det över torsken. Strö över ost och ställ in i ugnen i cirka 20 minuter eller tills fisken är klar.
VI serverade med pressad potatis.

IMG_9368 (1)

3
12 kommentarer

Gröna Ärtbiffar med potatismos

 

Godmorgon Måndag och välkommen ännu en ny vecka.

Letar ni något vegetariskt alternativ så kikar jag förbi med detta här.
Gröna ärtbiffar piffar upp vilken måndag som helst.

IMG_6469 IMG_6460

Gröna biffar med mos:
500 gram gröna ärtor ( frysta )
1/2 kruka med basilika
100 gram riven hallumiost
1 dl ströbröd
1 ägg
1 tsk salt
en gnutta chiliflakes

Serveras med potatismos

Gör så här:
Häll upp ärtorna i en mixer och låt tina något.
Mixa dem sedan med basilika & halloumi. Rör i ägget, ströbrödet, salt och chiliflakes.
Låt stå och svälla i 10-15 minuter, rör om då och då.
Forma sedan till små köttbullar, vänd sparsamt på dem så att de inte går sönder.
( Funkar även bra att tillaga i ugnen på 225 grader. )

Serveras med potatismos


IMG_6477

0
3 kommentarer

Veckomatsedel

Måndag: Potatisplättar
Tisdag Fiskgryta med sötpotatis 
Onsdag: Tacopizza på tortillabröd
Torsdag Kreolsk kycklinggryta
Fredag: Kroppkakor

img_4407

Oftast använder vi potatissorten Asterix när vi kokar kroppkakor. Men igår provade vi  med färskpotatis, funkar precis lika bra. Bara lite mer vätska att krama ur.

Det här behöver du till cirka 30 kroppkakor :
5 kilo potatis
1/2 kilo kokt potatis
8 hg rimmat fläsk
1 stor gul lök
Stött kryddpeppar ( efter eget tycke vi hade nog ett par msk grovmald )

Cirka 1 1/2 msk salt i kokvattnet
1 tsk askobinsyra i kokvattet

Ev. lite potatismjöl från potatisvätskan, eller lite lite mjöl. 

Gör så här :
Det är ett tips att  förbereda lite kvällen, skala potatisen och koka 1/2 kilo och ställ kallt.
Lägg in fläsket i frysen innan det ska skäras i små små fina tärningar ( mkt lättare att jobba med när det är fruset ) , hacka löken fint / tunt och rör ihop med den krossade kryddpepparn, lägg i en skål och plasta och ställ kallt över natten.

img_4396

Dag 2 : Riv potatisen fint i en hushållsassistent

Tidigare har vi pressat i en silduk, fast en kökshandduk är faktiskt mycket bättre –  så det rekomenderar jag. Ta en ren kökshandduk och lägg över en skål , mät upp lite av den potatisen och vik ihop till ett knyte. Pressa ut vätskan, och nu ska nästan all vätska ut . Pressa ut vätskan över en skål  det kan behövas att tillsätta lite av den sen  till smeten och sen lägger sig en  potatisstärkelse på potten som man kan tillsätta lite till smeten. När du pressat potatisen så lägger du den i en annan skål, och pressa ner den kokta potatisen där . Blanda samman, och känn på smeten hur formbar den är, vill man kan man tillsätta en eller par msk mjöl ,denna gången hoppade vi över detta. Och blandade kanske tillbaka 1 tsk vätska i smeten, vi hade pressat ut riktigt mkt  vätska, och det ska man göra.

Sen kan du börja rulla kroppkakorna. Tillsätta fläsket  i mitten och rulla ihop. Tunna potatisväggar är det är godaste. Fyll upp en stor eller flera stora kastruller med vatten , salt och ev. askobinsyra. Det  sistnämnda är inget smakmässigt, de är ifall man önskar att få dem mindre grå i färgen. Vi hade ingen askobinsyra hemma, så vi saltade bara vattnet.
Efter sista kroppkakan är i, kokar de i 1 timme.

 

0
3 kommentarer