Torsk med mild kaviarsås

Hej hej,

 Tisdagar äter vi ofta fisk, mycket lax och även gärna torsk.
Något bland det godaste med torsk är väl ändå när den är panerad och smörstekt, och även denna torsken i en mild kaviarsås.
Prova vetja

IMG_9353 (1)

Det här behöver du till 4 portioner:
700- 800 gram torsk ( eller annan vit fisk )
2 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
1-2 msk kaviar
frusen dill
salt & peppar
1 dl riven mild ost

Gör så här: 
Ställ ugnen på  225 grader.
Lägg den tinade torsken i en ugnssäker form. Vispa ihop crème fracihe, grädde, kaviar, dill & salt + peppar i en kastrull, på svag värme. Låt det börja sjuda innan du häller det över torsken. Strö över ost och ställ in i ugnen i cirka 20 minuter eller tills fisken är klar.
VI serverade med pressad potatis.

IMG_9368 (1)

2
12 kommentarer

Gröna Ärtbiffar med potatismos

 

Godmorgon Måndag och välkommen ännu en ny vecka.

Letar ni något vegetariskt alternativ så kikar jag förbi med detta här.
Gröna ärtbiffar piffar upp vilken måndag som helst.

IMG_6469 IMG_6460

Gröna biffar med mos:
500 gram gröna ärtor ( frysta )
1/2 kruka med basilika
100 gram riven hallumiost
1 dl ströbröd
1 ägg
1 tsk salt
en gnutta chiliflakes

Serveras med potatismos

Gör så här:
Häll upp ärtorna i en mixer och låt tina något.
Mixa dem sedan med basilika & halloumi. Rör i ägget, ströbrödet, salt och chiliflakes.
Låt stå och svälla i 10-15 minuter, rör om då och då.
Forma sedan till små köttbullar, vänd sparsamt på dem så att de inte går sönder.
( Funkar även bra att tillaga i ugnen på 225 grader. )

Serveras med potatismos


IMG_6477

0
3 kommentarer

Veckomatsedel

Måndag: Potatisplättar
Tisdag Fiskgryta med sötpotatis 
Onsdag: Tacopizza på tortillabröd
Torsdag Kreolsk kycklinggryta
Fredag: Kroppkakor

img_4407

Oftast använder vi potatissorten Asterix när vi kokar kroppkakor. Men igår provade vi  med färskpotatis, funkar precis lika bra. Bara lite mer vätska att krama ur.

Det här behöver du till cirka 30 kroppkakor :
5 kilo potatis
1/2 kilo kokt potatis
8 hg rimmat fläsk
1 stor gul lök
Stött kryddpeppar ( efter eget tycke vi hade nog ett par msk grovmald )

Cirka 1 1/2 msk salt i kokvattnet
1 tsk askobinsyra i kokvattet

Ev. lite potatismjöl från potatisvätskan, eller lite lite mjöl. 

Gör så här :
Det är ett tips att  förbereda lite kvällen, skala potatisen och koka 1/2 kilo och ställ kallt.
Lägg in fläsket i frysen innan det ska skäras i små små fina tärningar ( mkt lättare att jobba med när det är fruset ) , hacka löken fint / tunt och rör ihop med den krossade kryddpepparn, lägg i en skål och plasta och ställ kallt över natten.

img_4396

Dag 2 : Riv potatisen fint i en hushållsassistent

Tidigare har vi pressat i en silduk, fast en kökshandduk är faktiskt mycket bättre –  så det rekomenderar jag. Ta en ren kökshandduk och lägg över en skål , mät upp lite av den potatisen och vik ihop till ett knyte. Pressa ut vätskan, och nu ska nästan all vätska ut . Pressa ut vätskan över en skål  det kan behövas att tillsätta lite av den sen  till smeten och sen lägger sig en  potatisstärkelse på potten som man kan tillsätta lite till smeten. När du pressat potatisen så lägger du den i en annan skål, och pressa ner den kokta potatisen där . Blanda samman, och känn på smeten hur formbar den är, vill man kan man tillsätta en eller par msk mjöl ,denna gången hoppade vi över detta. Och blandade kanske tillbaka 1 tsk vätska i smeten, vi hade pressat ut riktigt mkt  vätska, och det ska man göra.

Sen kan du börja rulla kroppkakorna. Tillsätta fläsket  i mitten och rulla ihop. Tunna potatisväggar är det är godaste. Fyll upp en stor eller flera stora kastruller med vatten , salt och ev. askobinsyra. Det  sistnämnda är inget smakmässigt, de är ifall man önskar att få dem mindre grå i färgen. Vi hade ingen askobinsyra hemma, så vi saltade bara vattnet.
Efter sista kroppkakan är i, kokar de i 1 timme.

 

0
3 kommentarer
INNEHÅLLER ANNONSLÄNK

Kärleksmumskladdkaka

 Kärleksmumskladdkaka

Som ni har frågat efter detta smarriga recept, och det kommer här nedan. Men innan dess vill jag tipsa om RABATTEN på Ellos. som gäller både kläder & möbler. KLICKA HÄR för att komma till erbjudandet. 

❤️  ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️ 

Nu till bästa receptet:
Kladdig kladdkaka med toppingen av kärleksmums

IMG_0137

IMG_0143 (1)
Det här behöver du till kärlekmumskladdkaka :
 3 ägg
3 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör

Topping ( rör ihop ):
50 gram rumsvarmt smör
2 msk kallt kaffe
2 1/2 dl florsocker
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker

Strö över kokos

Gör din kärleksmumskladdkaka så här :
Ställ ugnen på 175 grader.
Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr. Smöra & bröa en rund form med avtagbara kanter, och fördela ut smeten. Grädda kakan i mitten på ugnen i cirka 20-30 minuter. Den ska fortfarande vara lite lös i mitten – den stannar till sig i kylskåpet. Låt den stå i kylen i minst ett par timmar innan du brer över toppingen. Och när toppingen & riven kokos är på plats låt den stå kallt i ett par timmar till.

 

7
39 kommentarer

I väntan på resten av familjen

Hej hej 

Är det inte härligt med fredag så säg. Jag och Nomi kom fram till stugan för några timmar sedan, och väntar nu hit resten av gänget. Vi fick ta två bilar då Thelma har med sig en kompis också. Jag åker gärna tidigare för då hinner jag handla mat på vägen, packa upp, och tända en brasa innan de andra kommer. Ska alldeles snart börja med fredagsmaten, som blir potatisgratäng med fläskfile & pepparsås. Tröttnar man någonsin på det? Nej… Jag tror inte det.

IMG_0374

IMG_0371

Det första jag gör när jag kommer fram till stugan är byta om till mjukiskläder & gosiga tofflor. Det är ju lite kallt på golvet innan värmen kommit igång. Tänkte att jag skulle fota lite bilder från stugan, men det hann bli mörkt ute alldeles för fort , och då blir det inga bra bilder. Nomi skulle bara hjälpa mig att fota blommorna på bordet medan jag skulle svara på dagens sista mail…
Men hon fotade ju mig istället 🙂  Haha…

IMG_0417
Gosiga innetofflor för 29 :- på rusta, finns i både rosa och grått.
Inget samarbete bara tipselitips 😉
IMG_0472

Önskar er en trevlig kväll därute,
Kikar förbi er lite senare..

0
10 kommentarer

Heta räkor till förrätt

Har ni bestämt er för förrätten till Melodifestivalen än ?
Annars är detta en av mina favoriter, gott, enkelt och går att förbereda innan. Blir det något över är det gott att blanda ihop detta med lite philadelphiaost och ha på mackan. Tipselitips.

IMG_7020 (2)

Till 6 personer 

1 kilo stora räkor med skal
1 liten finhackad lök
1 finhackad röd chilifrukt
2 msk olivolja
1/2 kruka med koriander
citronsaft
flingsalt

Toppa med stenbitsrom

Skala räkorna hacka lök, chilifrukt & koriander och rör ihop med olivolja och lite citronsaft.
Jag hade rätt mycket citron, jag gillar det syrligt. Men prova er fram till vad ni gillar.

0
2 kommentarer

Cheesy meatballs

Godkväll i stugan.

Nu har vi precis diskat undan middagen och läst klart läxorna inför morgondagen.
Är det något som är gott både till vardag & helg så är det väl ändå köttbullar. Mums för smörstekta ostfyllda köttbullar med potatismos & brunsås. För er som gillar att kolla matvideos så har vi nu det senaste klippet färdig på YouTube här nedan. Ni kan prenumerera och följa mig HÄR

Receptet kommer här nedanför bilden.

IMG_9436

Till köttbullarna behöver du :
Smör att steka i
1 kilo köttfärs
2 msk oxfond
salt & peppar
valfri ost

Till såsen :
Steksky från köttbullarna
3 dl vatten
1 dl grädde
2 msk oxfond
1 msk  kinesisk soya
1/2 msk lingonsylt
salt & peppar
ev. maizena

Gör så här:
Blanda alla ingredienserna till köttbullarna väl. Forma bullar och baka in en bit ost i varje.
Stek dem klart i smör,  Häll i vatten i stekpannan och vispa ur all steksky, vänd i grädde, soja &  fond och låt sjuda ett par minuter.  Smaka av såsen med salt och peppar, och lingonsylt. Önskar ni en tjockare sky red av den med maizena .

Klart att serveras med potatismos

0
4 kommentarer

Morgonsuddig & FRÅGESTUND

Hej hej,

Här kommer ett par morgonsuddiga bilder innan jag ska iväg, kameran ville inte jobba med mig alls idag.
Men men…. tänkte att det var länge sedan vi hade en frågestund på bloggen.
Så vi kör det idag! Ibland missar jag att svara på frågorna eftersom jag får så många på alla kanaler ( speciellt på instagram) då är det svårt att hinna se alla. Kanske är det något ni undrar över? Något kring recepten, något om en resa vi gjord, renovering, tips på restaurang, vilken ögonfärg jag har. Yes, You name it!

 

Så fråga på om det är något du undrar över eller är nyfiken på ?
Jag kommer svara på frågorna i kommentarsfältet allt eftersom.

 

IMG_0173IMG_0016

Och Jacob har lovat att vara klar med film nummer tre till youtube idag, denna var tydligen lite krångligare att redigera eller något. Men jag tror att den kommer bli ruskigt bra. Jag hoppas det iallafall 🙂

0
46 kommentarer

Gryta med sötsur sås

Här kommer dagens lunch som blev sååå god.
Grytan kan även göras med kyckling om man gillar det bättre.

IMG_0053

Det här behöver du till 3-4 portioner :
rapsolja
1 gul lök
1 msk tomatpure
600 gram stimlat fläskkött (benfri kotlett te.x)
3 dl vatten
1 dl sweetchilisås
1 liten strimlad röd paprika
1 liten burk med bambuskott
1 ananasring
2 msk ananasspad
1- 2 tsk vitvinsvinäger
lite salt & peppar
1 msk maizena

Servera med jasminris,

Gör så här
Hetta upp en stekpanna med olja, klyfta löken och stek den glansig. Vänd ner tomatpure och fräs runt.
Vänd sedan ner det stimlade köttet och fräs tills det får vacker färg. Tillsätt vatten, chilisås, strimlad paprika, bambuskott och grovhackad ananas + spad. Låt alltsammans sjuda upp några minuter, tills köttet är genomstekt.
Smaka av grytan med vitvinsvinäger + salt & peppar och vill ni ha den lite tjockare så reder ni av med maizena.

Klart!

IMG_0093

1
6 kommentarer

Powerwalk

 

Hej hej,

Halvgrått och halvtrist marsväder idag.
Men jag och Molly ska trotsa busvädret och ge oss ut på powerwalk runt sjön iallafall.
Liten Molly, som inte är så ”liten” längre. Denna damen blir ju snart 8 år.

IMG_9831

Som hundägare måste man ju ut och gå rätt många gånger om dagen. Men för att verkligen ta de där längre promenaderna så behöver jag lite mer motivation, när det är trist väder. Mina bästa tips till er som också är latmaskar, ta på er träningskläderna med en gång.  Då blir man ju så påmind om den där uteblivna motionen, att det är omöjligt att inte ta tag i den. Och lyssna på bra musik, ljudböcker eller poddar på vägen, så blir träningen så mycket roligare.
Tips!

IMG_9688
Just nu lyssnar jag mest på aktiepoddar, vill lära mig allt om detta.
Spännande värre 🙂
IMG_9883
På återseende!

0
9 kommentarer