Wooow vilket drag det blev bland kommentarerna på tävlingen. Roligt att ni är så aktiva.
Idag så ringde klockan tiiiidigt, jag har en heldag med jobb i stockholm framför mig. Jag flyger om en timme, och landar hemma igen strax efter tio ikväll. Vill ni följa med lite bakom kulisserna så har jag blivit rätt duktig på att uppdatera min instastory. Så håll utkik där.
Här kommer tips i vegetarisk anda. Eftersom det är köttfri måndag för många av oss idag.
Du behöver:
Sötpotatis
Smält smör & olivolja
Flingsalt
Gratineringen:
2 dl riven ost ( te.x mozzarella eller hushållsost )
6 st finskurna körsbärstomater
Finhackad jalapenos
Gör så här
Ställ ugnen på 225 grader. Skrubba sötpotatisen och skär i skivor.
Pensla över smält smör & ringla över olivolja. Strö över flingsalt.
Ställ in i mitten av ugnen och baka dem tills de blivit mjuka.
Ta ut dem och fördela ut toppingen, och ställ in igen. Höj nu graderna till 250.
När osten smält och bubblat är de klara
Beroende på hur stora du gör skivorna, klyftorna – så är cirka tiden allt som allt 30 minuter.
DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED MIN WEBSHOP
Hejsan,
Då vart vi hemma i växjö igen, vi lämnade ett soligt öland bakom oss. Nomi har innebandy träningar på söndagar, så vi behöver komma hem i tid. Men idag hade annars varit det perfekta vädret för trädgårdsarbete och ta en fika i vårsolen. Här i växjö hade vi inte lika tur med vädret idag. Jo ni är flera som önskat en tävling om böckerna igen. Nu var det ett tag sedan sist, så då kör vi igen. Jag tävlar ut 2 böcker, ni kan vara med och tävla både här på bloggen eller på instagram. I böckerna skriver jag sedan den hälsning som vinnaren önskar. Önskar ni beställa boken direkt så finns den att köpa SIGNERAD i min webshop. Klicka här för att komma dit. Boken går annars även att köpa på adlibris, bokus eller i en bokhandel nära dig.
Lycka till
Svara på frågan i kommentarsfältet och glöm inte ange rätt mailadress (det är bara jag som ser den) :
Vilken sorts godis brukar man att grilla över eld ?
Vinnaren kommer utses under torsdagen den 23 mars. Ni blir kontaktade via mail eller instadirekt.
Det här behöver du till 4-5 personer:
1 pkt bacon
smör
700 gram kycklingefile
5 dl creme fraiche
2 msk chilisås
salt & peppar
Serveras med pasta & en krispig sallad
Gör så här:
Koka pastan enligt anvisningar på förpackning. Skär baconet i mindre bitar och fräs det knaperstekt i en stekpanna. Under tiden strimlar du kycklingen i mindre delar, och sedan fräser du den i smör tills den är genomstekt. Sänk värmen och vänd ner crème fraichen, chilisåsen & låt sjuda upp under omrörning. Låt sjuda ett par minuter och smaka av med salt & peppar.
Servera genast.
* * * * * * * * * * * *
Något supergott till kaffet!
1 Chokladtårtbotten cirka 25- 26 cm :
smör & ströbröd till formen
150 gram smör
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
3 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1/2 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 nypa flingsalt
1 1/2 dl hett vatten
Nutellafyllningen:
Vispa det rumsvarma smöret mjukt och tillsätt philadelphiaosten i, vispa så att allt blir smidigt. Vänd ner den karamelliserade mjölken, nutellan, florsocker, kakao och vispa tills allt blir blankt och fint. Vänd ner den vispade grädden tills allt har blivit en jämn och fin smet.
Gör så här:
Ugnen 175 grader.
Börja med att smöra & bröa formen. Fortsätt med att smälta smöret och vispa ihop äggen i en kopp.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner smör och de lättvispade äggen. Vänd sist ner de heta vattnet och häll upp i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20- 30 minuter- eller tills den är färdig. Frys gärna ner bottnarna när de är färdiga, blir lättare att jobba med då. Kan göras ett par timmar innan, eller flera dagar i förväg. När det är dags att börja med tårtan så dela tårtbotten i två delar. Fördela ut hälften av fyllningen på första lagret med tårtbotten, stör över ordentligt med hackade nötter.
Lägg på locket och fördela ut det sista av nutellakrämen. Strö övers nötter.
Klar att servera.
Och om möjligt så är denna kakan nästa ännu godare dagen efter då den fått stå och safta till sig i kylskåpet.
Mums!
Här kommer lite tips på goda snittkakor ni kan baka imorgon om ni har tid & lust.
Här på öland har det regnat heeeela dagen, och blir morgondagen densamma så ska iallafall jag ställa mig och baka lite.
Här kommer sega chokladsnitt med godis : lakrits ( Kick), Gräddkola ( Ako ) samt krossad polkagris.
Fina bilden kommer från Ulrika Pousette @ullpo
Det här behöver du: 220 gram smör
5 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
5 msk kakao
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
valfritt godis cirka 150 gram
Gör dina kalaskakor så här:
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela till tre delar och baka in valfritt hackat godis och rulla ut till längder. Platta ut något och grädda i mitten på ugnen i cirka 10-12 minuter.
Låt längderna svalna något, men inte kallna helt, innan du skär dem i snittar.
Fungerar finfint att frysa in om det blir något över.
Krustader är bland det smidigaste att bjuda på bland plockmat.
Man kan göra både kalla och varma varianter.Chilicheese:n är goda, även de med brie & mjukost
ellerdessaroligt att man kan variera dem så mycket.
Idag tipsar jag om skagenfyllda. i denna skagenröran hade jag kräftor istället för räkor.
Rensa kräftorna. Hacka dill och skala och hacka rödlök.Se till att den mesta av vätskan från kräftstjärtarna rinner bort, och tillsätt sedan räkorna räkorna. Blanda i majonnäs, crème fraîche, philadelphiaost och rör ihop. Smaka av skagenröran med lite salt, peppar och pressad citron. Skagenröran är nu klar att serveras.
Förvaras annars övertäckt i kylskåp fram till servering.
Nu är vi framme och har tänt brasan & precis ätit klart fredagsmiddagen. Taaadaaa… *trumvirvlar* det blev tacos,det gillar alla i familjen. På instastorys visade jag er ett litet fynd jag sprang på när mamma och jag var på stan idag. Eller stan och stan, vi var i lilla Nybro och kollade runt i roliga butiker. Där hittade jag ett par söta gummistövlar som påminner om converse. De kommer från ÖoB – ni var flera av er som undrade. 50 % var de nersatta till, så de kostade cirka 75 :-
Jag har ett par jättefina ”Hunter” hemma men de gummistövlarna är ju nästan lite för fina & opraktiska att jobba i. Så jag har kikat lite efter ett par låga, lite smidigare. I stugan är det ju arbetskläder som gäller nästan hela tiden. Det är så himla mysigt att bara hoppa i jobbarkläderna och ge sig ut i trädgården och jobba och gräva. Ren terapi för kropp och själ.
Mera fynd från dagen blev massa lösgodis, detta är ju min last. Choklad, salt, surt och sega kolor.
Och sedan fann jag dessa söta dricksglas till barnen med snirkliga sugrör. Gillade dessa så mycket när jag själv var liten, så jag ville köpa två.
Melvin tyckte att glasen var lite töntiga… haha.
Men Nomi får väl bjuda sina kompisar på saft i dem när hon har dem på besök då.
Nu blir det lets dance för mig och barnen, och ishockey för maken ( det är slutspel)
Roligt att ni kikar förbi,
nya recept kommer snart!
Det är mycket så roligare att uppdatera ofta när ni lämnar så mycket avtryck efter er i kommentarsfälten. Tack tack tack, jag har världens finaste läsare. Det är jätteroligt att läsa vart ni kommer ifrån och hur ni hittade hit. Några av er har ju inte instagram och ni ville se nya frisyren som jag fixade igår. Jag förlänger håret lite, dock vill jag inte ha det för långt utan en bit över axlarna räcker för mig. Annars kunde ni se på instastorys hur lååååångt håret faktiskt är när man sätter i det.
Det är inte så lätt att fota sig själv, men så här ser det ut.
Gillar färgerna vi fick till, som blond blir håret åt det gulare hållet efter ett tag.
Det gillar inte jag utan vill ha det lite kallare och med lite inslag av askblont/brunt.
Sen blev det lite shopping mellan mötena på stan. Jag hittar aldrig sällan plagg jag gillar, jag tycker även att det är trist att springa runt i butiker. Men igår hade jag tur att stöta på denna rosa/lila bombjacka, tyckte jag vart så fiiiin… Och färgen kändes väldigt vårlig. Behöver ju byta ut min grå/svarta vintergarderob.
Men håll i hatten nu… för det bästa bästa fyndet blev mina nya vita sneakers.
De var redan nersatta till 399 :- och då bestämde jag mig för att köpa dem. Jeeeey, vem gillar inte reor.
Men väl framme i kassan hade jag en bonus på 200 :- tillgodo. Så skorna kostade mig 199 :-
Ja jag borde verkligen köpt en trisslott igår, kanske var det min turdag 😉
Innan jag ska till stugan ska jag stanna till i Nybro och luncha med min mamma.
Mysigt!
Är det inte alltid lika härligt att vakna upp till en fredag så säj. Lika mycket som jag gillar måndagar så älskar jag helger.
Blir en tur för att kolla till stugan, vi har haft en reparatör som lagat spabadet så vi ska kolla att allt fungerar. Och sen ska vi fixa i trädgården, gräva ner lite nya lökar och växter.
Men hörrni, handen på hjärtat.
Fredagar då äter vi alla tacos och kollar på Let´s dance. Erkänn !
(och vi äter även godis, chips & ostbågar under kvällens gång ) 😉
Tacos med massa tillbehör tröttnar man inte så lätt på.
Fast även räktacos, laxtaxos och kycklingtacos är riktigt mumsigt.
Nå vem hejjar ni på ikväll,
för ni missar väl inte Lets Dance?
Ibland när inte tiden räcker till så blir det ”skräpmat” även i vårt hus, som ni säkert förstår. Även jag som arbetar med mat så finns det stressiga dagar, och då är det smidigt med genvägar. Som idag då har jag varit iväg hela dagen fixat håret, gått på möten, och handlat kläder till nästa veckas jobb. Då räcker inte tiden alltid till. så idag fuskar vi ordentligt. Vi ska alldeles snart åka iväg och äta pizza eller om det blir burgare. Hur ofta händer det mitt i veckan? Typ aldrig faktiskt, men det ska bli jättegott.
Något som jag sällan fuskar med så är det kalla såser till dessa ”skräpmiddagar”, såsom denna goda tzatziki och ajvarsås.
Så lätt och gott att göra hemma. Kebabtallrik med goda såser har vi här.
Tzatzikin gör jag gärna mycket av, det går att ha till mycket.
Till tzatziki behöver du:
1 burk med turkisk yougurt
2-3 st vitlöksklyftor
1 gurka
1 tsk salt
peppar
Gör så här :
Riv gurkan och salta den, krama ur vätskan, med hjälp av tillexempel kaffefilter.
Och rör ihop med yougurten, pressa i vitlöken och smaka av med ytterligare lite salt och peppar. Låt stå kallt ett par timmar innan servering.
Till den goda ajvarsåsen behöver du: 2 dl ajvar (mild)
1 1/2 dl tomatpure
1/2 dl rapsolja
1-2 msk sambal oelek
2 msk kallt vatten
Salt & svartpeppar
Rör ihop allt och smaka av med salt & peppar.
Tänk på att sambal oelek är starkt, så vill ni inte ha hetta bör ni minska på denna.
Låt stå i kylskåp fram till servering
Gomorron goooomorron, hör fåglar sjunga glatt. Gomorron, gomorron, i kööööör. Trallallaaaaallallallaaaaaa…. Haha kan inte sluta sjunga på denna låten, hopplöst när någon låt fastnat så där. Solen lyser över växjö idag, jag ska snart promenera ner till stan för ett besök hos frisören. Inte en dag för tidigt om du frågar mig. Idag ska jag ha längre hår, och en kallare ton, spännande.
Fått så många frågor om min stickade tröja, den är från HM.
Detta är mitt andra inköp, då Jonathan råkade krympa min förra i tvätten. Tvätten är Jonathans syssla, han har faktiskt ”portat” mig från tvättstugan- för att jag råkat krympa flera av hans dyra skjortor. Jaja… så nu var det hans tur att krympa min tröja, dock kostade min tröja inte mer än 199 :-
Passade på att även beställa en beige, när jag ändå skickade efter.
Sån är jag – beställer gärna samma tröja i flera färger när jag hittar något jag gillar.
På instagram uppdaterar jag ofta på instastory, för er som vill följa med lite mer bakom kulisserna.
Missa inte det om ni är nyfikna 🙂
Hepp, nu måste jag göra mig klar.
Jag har en inbokad telefonintervju här nu på väg mot frisören.