Blir det tacofredag för er?

Goodmorning Sunshines, 

Är det inte alltid lika härligt att vakna upp till en fredag så säj. Lika mycket som jag gillar måndagar så älskar jag helger.
Blir en tur för att kolla till stugan, vi har haft en reparatör som lagat spabadet så vi ska kolla att allt fungerar. Och sen ska vi fixa i trädgården, gräva ner lite nya lökar och växter.

Men hörrni, handen på hjärtat.
Fredagar då äter vi alla tacos och kollar på Let´s dance. Erkänn !
(och vi äter även godis, chips & ostbågar under kvällens gång ) 😉

IMG_7963
Tacos med massa tillbehör tröttnar man inte så lätt på.
Fast även räktacos, laxtaxos och kycklingtacos är riktigt mumsigt. IMG_7978 (1)

Nå vem hejjar ni på ikväll,
för ni missar väl inte Lets Dance?

0
19 kommentarer

Snabbmat med hemlagade såser

Hej hej,

Ibland när inte tiden räcker till så blir det ”skräpmat” även i vårt hus, som ni säkert förstår. Även jag som arbetar med mat så finns det stressiga dagar, och då är det smidigt med genvägar.  Som idag då har jag varit iväg hela dagen fixat håret, gått på möten, och handlat kläder till nästa veckas jobb. Då räcker inte tiden alltid till. så idag fuskar vi ordentligt. Vi ska alldeles snart åka iväg och äta pizza eller om det blir burgare. Hur ofta händer det mitt i veckan? Typ aldrig faktiskt, men det ska bli jättegott.

Något som jag sällan fuskar med så är det kalla såser till dessa ”skräpmiddagar”, såsom denna goda tzatziki och ajvarsås.
Så lätt och gott att göra hemma. Kebabtallrik med goda såser har vi här.

IMG_2013

Tzatzikin gör jag gärna mycket av, det går att ha till mycket.

Till tzatziki behöver du: 
1 burk med turkisk yougurt
2-3 st vitlöksklyftor
1 gurka
1 tsk salt
peppar

Gör så här :

Riv gurkan och salta den, krama ur vätskan, med hjälp av tillexempel kaffefilter.
Och rör ihop med yougurten, pressa i vitlöken och smaka av med ytterligare lite salt och peppar. Låt stå kallt ett par timmar innan servering.

IMG_1970 (1)
Till den goda ajvarsåsen behöver du:
2 dl ajvar  (mild)
1 1/2 dl tomatpure
1/2 dl rapsolja
1-2 msk sambal oelek
2 msk kallt vatten
Salt & svartpeppar

Rör ihop allt och smaka av med salt & peppar.
Tänk på att sambal oelek är starkt, så vill ni inte ha hetta bör ni minska på denna.
Låt stå i kylskåp fram till servering

0
4 kommentarer

Lite nytt i garderoben och ny frisyr

Gomorron goooomorron,
 hör fåglar sjunga glatt. Gomorron, gomorron, i kööööör. Trallallaaaaallallallaaaaaa….  Haha kan inte sluta sjunga på denna låten, hopplöst när någon låt fastnat så där. Solen lyser över växjö idag, jag ska snart promenera ner till stan för ett besök hos frisören. Inte en dag för tidigt om du frågar mig. Idag ska jag ha längre hår, och en kallare ton, spännande.

IMG_2127 (1)
Fått så många frågor om min stickade tröja, den är från HM.
Detta är mitt andra inköp, då Jonathan råkade krympa min förra i tvätten. Tvätten är Jonathans syssla, han har faktiskt ”portat” mig från tvättstugan- för att jag råkat krympa flera av hans dyra skjortor. Jaja… så nu var det hans tur att krympa min tröja, dock kostade min tröja inte mer än 199 :- IMG_2303
Passade på att även beställa en beige, när jag ändå skickade efter.
Sån är jag – beställer gärna samma tröja i flera färger när jag hittar något jag gillar.
IMG_2400 (1)

På instagram uppdaterar jag ofta på instastory, för er som vill följa med lite mer bakom kulisserna.
Missa inte det om ni är nyfikna 🙂

Hepp, nu måste jag göra mig klar.
Jag har en inbokad  telefonintervju här nu på väg mot frisören.

Kram kram

0
4 kommentarer

Ommöblering och några korta frågor

 

Hej hej,

Sprang precis runt och fotade lite här hemma, försöker visa lite ”hemma hos”-bilder då & då. Jag vet att många har önskat detta. Iallafall så kände jag mig lite extra trött på den vita stolen vi har i sovrummet, den är verkligen så dags att byta ut nu. Och  det är ingen plötslig känsla egentligen då vi har letat fåtölj rätt länge, fast vi hittar ju aldrig nåt.

En grupp med gröna växter har flyttat in på fönsterbrädan. Stort gilla på det!
IMG_0233

Jag hittade den här stolen på blocket för säkert en fyra- fem år sedan, så den var ingen dyr rackare direkt.
50 kronor kostade den plus lite färg. Men nu tänkte vi nog någon grå fåtölj, kanske i tyg men jag tycker rotting är snyggt också. Fast Jonathan tycker rotting är utemöbler, så det blir det nog inte. Haha…
Jag återkommer om hundra år eller något,  när vi väl hittat någon fin som passar.

IMG_0243
Och nu när jag satt här och skrev så blev jag just lite nyfikna på hur Du har hittat hit.
jag brukar fråga er någon gång per år, men nu var det läääänge sen.

Skulle vara jättekul om just DU svarade på detta:

1. Hur gammal är du? 
2. Vart bor du ?
3 Hur hittade du hit ? 
4 Vad vill du läsa mer om på bloggen?

 

Ska bli jätteroligt att läsa ikapp vad ni skrivit sen.

0
113 kommentarer

Köttbullar rullade i ströbröd

Gomorron,

Från ett soligt med blåsigt växjö. Idag ska jag laga flera olika rätter här i mitt kök. Håll utkik efter de recepten.
Sen kan det kan väl inte bara vara jag som tycker köttbullar är bland de godaste som finns.  Gärna tillsammans med potatismos och brunsås också. Sist provade jag en ny variant som jag rullade i ströbröd.
Blev mycket gott!

IMG_0278
Det här behöver du
smör att steka i
1 kilo köttfärs
2- 3 msk oxfond
salt & peppar
ströbröd

Gör så här: 
Rör ihop köttfärs, fond & salt & peppar.
Rulla till lagom stora köttbullar, rulla dem i ströbröd.
Stek dem sedan klara och till gyllene bruna i smör.

Serveras genast med antingen stuvade makaroner
eller potatismos + brunsås

IMG_0253

0
6 kommentarer

Godissnittar

Gomorron, 

En lugn start på en gråmulen tisdag.
Har ätit frukost och som oftast på vardagarna så blir det kaffe och knäckebröd med kokt ägg. Sen har jag mailat och bokat in möten för den kommande månaden. Även bokat tid till hårfrisörskan nu på torsdag, tack godegud att de kunde ta emot mig med så kort varsel.  Jag har ett roligt jobb nästa vecka, men ville verkligen bli av med utväxten innan dess. Phu, nu löser det ju sig också. Idag ska jag provbaka lite till ett annat uppdrag, recept på det kommer senare.


Fast vill ni ha tips på något att baka idag, så rekommenderar jag starkt dessa kolasnitt med godis i.
Fotograf: Ulrika Pousette @ullpo

2015-11-03_2621

Det här behöver du:
220 gram smör
4 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
150 gram kick eller akokola eller valfri choklad

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg.
Nu kan du baka in den hackade kick-kolan . Dela i tre och rulla ut till länger.  Platta sedan till längderna något med hjälp av fingrarna. Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg.
Skär dem i snitt medan de är ljumna och låt svalna helt på galler.

0
5 kommentarer

Köttfärssoppa med paprika och sockerärtor

Kikar förbi med middagstipset.
Och idag hade jag tyvärr inget vegetariskt alternativ på lager. Så istället tipsar jag om denna goda soppa. Däremot kan man lätt byta ut köttfärsen mot vegetariskt alternativ.

IMG_0295

Det här behöver du till 4-5 personer:
smör
4 dl riven vitkål
2 rivna potatisar
2 finhackade schalottenlökar
2 finhackade vitlöksklyftor
2 rivna morötter
2 msk tomatpure
500 gram nötfärs
400 gram krossade tomater
10- 12 dl vatten
4 msk konc. oxfond
1/4 dels röd paprika
sockerärtor
salt & svartpeppar
ev. sambal oelek

Serveras med en klick gräddfil

Gör så här :
Hetta upp en kastrull med lite olivolja eller smör. Vänd ner alla rivna grönsaker / lök (förutom paprikan & sockerärtor ) i kastrullen och fräs tills det har fått en vacker färg. Pressa ner tomatpuren och rör runt. Vänd ner köttfärsen och fräs den klar. Tillsätt tomatkross, vatten & fond och låt sjuda upp. Vänd ner paprikan + sockerärtor och  låt sjuda ett par minuter. Jag väntar med att vända i paprika och sockerärtor för att jag tycker det är trevligt med lite tuggmotstånd i dessa grönsaker. Önskar du mer vätska så tillsätt det.
Smaka av med salt & peppar och ev sambal oelek och servera.

0
5 kommentarer

Måndagsmorgon

 

Godmorgon därute,

Hoppas ni fått en fin start på veckan. Här i Växjö skiner solen lite då & då mellan molnen. Snön är nästan helt borta nu tack vare fint väder i helgen. Nu är våren mer än välkommen.

Här har barnen precis åkt till skolan, och Jonathan till jobbet. Innan han åkte så bokade vi hotellen till Jamaica, Jeeeeey! Att ha en resa framför sig och förbereda inför är ju nästan halva grejen. I helgen googlade vi på massa utflykter som vi hoppas på att hinna med. Krokodiler, stora vattenfall och vackra stränder, spännade!

IMG_1089

Så här koncentrerad är man läser om hundratals krokodiler, haha. Nästan så kaffet hinner kallna 😉
Vi besökte ju Everglades i USA  sist, ett träsk med alligatorer, men Krokodiler har jag aldrig sett live.

IMG_0996

Det blir två olika hotell som vi hade tänkt från början, och dessa på olika stränder. Vi vill se så mycket vi hinner, och på någotvis känns semestern längre om man byter boende. Så det blir nog jättebra.

Hepp hepp,
nu ska Molly och jag ut och gå vår långpromenad och ta några telefonmöten.

Hej så länge.

0
12 kommentarer

Chili- & Cheese Krustader

 

Gjorde de godaste krustaders jag ätit nu i helgen.
Farligt goda och de försvann i ett nafs. De smakar som chilicheese-bollarna man köper i snabbmatskedjorna.
Prova dem så snart du hinner!

IMG_1943

Till 12 stycken ( halva förpackningen ) Krustader
3/4 dl riven mild ost ( jag hade hushålls )
30 gram philadelphiaost
valfri mängd finklippt jalapenos

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Rivosten och blanda ihop med philadelphian, och den finklippta jalapenosen.
Fyll skalen och gratinera i 5-10 minuter tills osten smält.

Servera genast.

IMG_1948

0
7 kommentarer

Veckomatsedel

Gomorron, 
Här kommer en tidig veckomatsedel
hoppas ni hittar lite ni gillar annars finns det 190 stycken till HÄR

Måndag vegetarisk ostpaj
Tisdag fisksoppa med rödcurry
Onsdag fylld choritzo med mos
Torsdag chili con carne med ris
Fredag Kyckling- & couscouspanna

 

 

Det här behöver du: 
Kyckling med mangosalsa och kryddig bulgur
4 pers
Bulgur
4 kycklingfiléer
250 g mango chutney
saften från 1 lime
1 tsk ( 1 msk för mkt hetta ) sambal oelek
2 dl bulgur eller couscous
2 msk olivolja
1/2 tsk gurkmeja
80 g färsk spenat
2 vitlöksklyftor
1 aubergine
3 färska lökar
ca 12 st minitomater
olivolja till stekning
salt och peppar

Gör så här :
Blanda mango chutney i en skål med limesaft och sambal oelek. Skär kycklingen i tunna skivor och marinera i 1/4 av chutneyn. Spara resten som tillbehör till maträtten. Koka sedan bulgur enligt anvisningarna på paketet. Skär auberginen i mindre bitar och strö lite salt över bitarna och ställ åt sidan. Hetta upp olivoljan i en stekpanna och smula ner bulgur i pannan. Stek ”torr” och krydda med gurkmeja, salt och peppar. Blanda ner spenaten och tunt skivad vitlök mot slutet och låt den
mjukna. Håll varm. Klappa auberginen torr med ett hushållspapper. Stek gyllenbrun i olivolja. Blanda ner bulgur bland auberginen och låt allt bli varmt. Grilla kycklingen på en grill eller i en grillpanna ca 2 minuter på var sida tillsammans med lök i kvartar och tomater i halvor. Servera sedan med resten av mangosåsen. Vill man hetta till maträtten mer så kan man ta mer av sambal oelek.

 

0
4 kommentarer