Trandagen & Våffeldagen

Godmorgon,

I natt kom tranan på besök igen med godisfyllda ägg. Och nu kanske du undrar vad är nu detta är med Tranan och presenter ?
Detta är en öländsk / småländsk tradition har jag förstått.

IMG_4857

Trandagen som då alltså inträffar den 25:e Mars varje år, samma dag som våffeldagen.
När tranan åter syns på himlen efter vintervistelsen betyder det att våren och ljuset har kommit. Och tranan som är en rätt skygg fågel, kommer och lämnar presenter till barnen på natten innan de vaknar. Det är en gullig liten tradition, hemma hos oss gömmer tranan gärna godisägg, eftersom han är lite busig. Och ibland lämnar han fotspår efter sig från murspisen / braskaminen där han oftast kommer in. Och han brukar lämna en och annan fjäder efter sig också.

IMG_4838

IMG_4842

När barnen vaknat på morgonen tassar de upp och springer och letar efter dessa små presenter. Nu behöver man inte ha bara godis i dem, men någon form av present är ju trevligt.
Gullig tradition som jag hoppas att mina barn kommer fortsätta med.

Med tanke på allt godis som tranan lämnat denna gången så var det på sin plats att han även lämnade ett par eltandborstar.
IMG_4850

Men det är inte bara Trandagen idag utan även våffeldagen.
Och vill ni grädda våfflor idag så har ni mitt bästa recept här nedan.

våfflor

Jag brukar göra en ganska stor smet, eftersom vi är så många här hemma.

Så Ni kan om ni vill halvera ingredienserna :
4 ägg
6 dl kolsyratvatten ( naturell)
5 1/2 – 6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
3/4 tsk salt
200 gram smält smör

Gör så här :
Smält smöret och låt svalna.
Rör ihop alla torra ingredienser.
Vispa lätt ihop äggen , och blanda ner det kolsyrade vattnet i smeten.
Rör ner de torra ingredienserna och nästan allt smör. ( Spara lite till gräddningen)  Vispa för hand tills du fått en fin klumpfri smet.
Sedan kan du börja grädda våfflorna.

 Hemligheten till de goda våfflor är bubbelvatten i smeten, och att använda smör när man gräddar våfflorna.
Även låta våfflorna gräddas ganska länge. Då blir de riktigt frasiga och goda

0
11 kommentarer

Fredagen i fyra bilder

Tjingeling, 

Kikar förbi här innan det är dags att förbereda för fredagsmiddagen. ( Tacos igen, barnens favorit. )
Idag har vi haft alldeles ljuvligt väder här på öland, man vill ju liksom inte gå in. Promenerade bort till Daries, tog denna bilden på trädet längst vägen. Det tar knappt tjugo minuter att gå mellan våra hus, så det är nära och bra.

IMG_4828

Hämtade upp henne och Mila, sen gick vi en hel 1 mil. Ja inte Milia då, hon sitter ju i vagnen. Min mobil har räknat ut att jag gått över 1 1/2 mil idag. Inte konstigt att jag är trött i benen.

IMG_4820

Hemma så jobbade jag lite från altanen, vill verkligen ta vara på solen nu. Sen mellan varven har jag planterat lite, räfsat massor med löv och bara gått runt och kollat alla lökar som nu börjat knoppas. Så himla fin denna årstiden är. Och jag tror att jag har lyckats få min hortensia att klara vintern. Jippi.
Och lilla stugan ha nyputsade fönster också dagen till ära, så nu ser man ut ifrån dem igen.

IMG_4837

En fin fredag än så länge, och kvällen kommer sedan avslutas framför Let´s Dance med godis ostbågar och chips.
Som de flesta andra fredagar. Stort gilla på det.

IMG_4871
Choklad, lakrits, surt och så lite mer choklad. Mums

Vad gör ni själva ikväll?
Vad ska ni äta? ( erkänn tacos )
😉

0
15 kommentarer

Fredagsfrukost

Gomorron på er,

Hoppas ni har det bra! Ja det är ju freeedag om inte annat. Jag kom fram till stugan i gårkväll, resten av familjen kommer idag. Jag passade på att bädda rent överallt och bära in ved. Sen satt jag uppe och jobbade sent. Ja, halva natten blev det faktiskt. För sen skulle ju jag få sovmorgon idag….. trodde jag. Haha. Nejdå, då vaknar jag som en klocka vid sju, och kunde inte somna om. Jahopp, men å andra sidan har jag hunnit jobba ett par timmar nu, ätit äter monsterfrukost. Och sen ska jag unna mig en låååång promenad med lillasyster i den ljuvliga solen.

IMG_4808

Underbar bukett med tulpaner, fyndade på Netto
IMG_4811
Frukost är alltid godast i stugan, vet inte varför. Och jag som egentligen inte gillar mjölk speciellt (förutom i kaffet) blev otroligt sugen på chokladmjölk. Dessutom är det ju snyggt att fota.

IMG_4782
Äggen blev perfekt kokta,
ibland lyckas man 😉 Det här kommer bli en bra helg det känner jag på mig.

IMG_4792 Så här sitter jag nu med datorn i knät och kollar nyhetsmorgon.
En fin start på denna helgen.
IMG_4799 (1)

Nu ska jag dyka ner i mailboxen innan det är dags att ge mig ut i solen

Kraaaaaam

0
6 kommentarer

Varm Brietårta

 Gokväll, 

Idag vart det väldigt tyst här på bloggen, jag har ju varit iväg hela dagen. För er som gillar att följa med lite bakom kulisserna så uppdaterar jag instastory väldigt flitigt. Känns som om detta kommer ta över snapchat, så smidigt att ha allt på samma ställe. För er som inte vet vart man hittar instastorys så är det profilbilden man klickar på, där lägger jag upp massor med bilder & videos som liksom inte är stort eller viktigt nog att visa på bloggen.

Jag har gjort en jättegod brietårta här nu ikväll. Ville tipsa om den så ni vet vad ni ska bjuda på imorgon. Haha..
Denna är busenkel och så god.
IMG_4649

Du behöver : 
1 rund brie
naturella nötter
torkad frukt
honung

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Skär av locket på brien, strö över nötter + torkad frukt.
Ringla över honung , och gratinera sedan i cirka 20 minuter.
Osten ska bara smälta lite grann, inte för mycket – då blir det svårt att servera.

IMG_4671 (2)
Skjuts in i ugnen, vips så vart det klart.
Servera den gratinerade brietårtan med salta kex.
Passar bra till ostbrickan eller till buffén.

IMG_4701

1
1 kommentar

Mot Ikea

 

Hej hej. 

Torsdag idag och solen skiner, bästaste starten på dagen.
Jag är på språng, ska iväg till Ikea och kolla ut skrivbord. Då passar jag även på att möta upp lillasyster & Milia för lunch.
Trevligt, trevligt.

Gårdagens outfit kommer här, då jag inte haft tid att fixa dagens.

Isblå tunn bomerjacka ( Jag köpte den på vero moda )
Gillade detaljen med roseguld / koppar istället för den vanliga silvriga dragkedjan.
IMG_3961

IMG_3782

Och ett litet halvstökigt badrum i bakgrunden.
Det kan kanske vara lite roligt att se att alla bloggare inte altid har städat 100 % av tiden 😉

IMG_3767

Nu måste jag rusa, är redan sen som det är.
På återseende raringar.

0
13 kommentarer

Pizzagifflar

Hej raringar,

Hoppas ni har en fantastisk onsdag. Här har barnen studiedag idag, så det blev lite sovmorgon. Jonathan har tagit ledigt idag, så han & barnen plus några kompisar är iväg på Boda Borg. Själv har jag massor med jobb, som jag ska grotta ner mig i nu. Fast innan dess skulle jag titta förbi här och ge er ett litet inlägg. Och jag bakade nog världens godaste pizzagifflar igår, så dem vill jag tipsa om. Från början hade jag bara tänkt göra ost-& skinkgifflar, men sen experimenterade jag fram dessa. De var försvinnande goda tydligen. Melvin & hans kompisar fick ett gäng av dem innan de skulle på bowlingen, och de fick högsta betyg.

En kort film på dessa hittar ni på min insta: @jennysmatblogg
IMG_4180

IMG_4184

Det här behöver du till cirka 27-30 gifflar :

1 pkt jäst för osötade degar
50 gram smör
2 dl mjölk
2 dl vatten
1/2 tsk salt
10 dl vetemjöl

Fyllning:
tomatpure
ost
skinka

Garnering :
Uppvispat ägg
oregano

Gör så här:

Smula ner jästen i en skål,
smält smöret och häll i vätskan i smöret. Värm tills det är fingervarmt 37 grader.
Lös jästen med lite av vätskan och rör tills det har löst sig helt. Tillsätt resten av vätskan och  de övriga ingredienserna under omrörning ( gärna bakmaskin) .
Degen ska bli smidig och ta inte mer mjöl än vad som behövs, utan spara ev. lite till utbakningen.
Låt degen jäsa i cirka 1 timme, ta sedan ut degen på mjölat bakbord.
Arbeta degen smidig, tillsätt ev lite mjöl – men den ska inte bli för hård.
Dela degen i 3 delar och rulla ut dem till cirklar , så de ser ut som pizzabottnar, och dela upp den så här:
IMG_4123

Skär upp som en pizza, se nedan. Och fyll varje del med lite ost och lite skinka.

IMG_4153

Sedan rullar du ihop den till små gifflar. (Du börjar med den längsta delen och rullar ihop så att du avslutar med den kortaste delen.) Pensal med ägg och strö över oregano.

Låt dem jäsa ytterligare i cirka 30 minuter.

Grädda dem sedan  mitten på ugnen i 250 grader i cirka 8- 12 minuter.
eller tills de blivit gyllene.

IMG_4156

1
10 kommentarer

Nutellasnurror

Gokväll,

Ni som kikar in på instagram under dagen har säkert sett att jag bakat nutellabullar idag.
Receptet finns här på bloggen sedan tidigare, men ibland är vissa goda bakverk värt att prova igen.
Dessa är farligt goda och värt allt kladd när man bakar dem.

IMG_4091

Dubbelsats av nutellabullar: 

100 gram jäst för söta degar
350 gram smör
10 dl standardmjölk
4 dl strösocker
2 tsk äkta vaniljsocker
1 kryddmått salt
2,5 – 3 liter vetemjöl

Fyllning : Nutella & smör 50 / 50
och en nypa salt.

( och hur mkt fyllning beror på hur mkt du brer på. Ju mer fyllning ju saftigare bullar)

Pensla medvispat  ägg och strö över pärlsocker

Gör så här :
Smula jästen i en stor bunke / bakmaskin. Smält smör, och häll mjölken i samma kastrull och värm upp till fingervarmt. ( 37 grader) Häll över lite av mjölkblandningen över jästen och rör om tills det har löst upp sig ordentligt.Sedan blandar du i , sockret, saltet och vaniljsockret i degspadet och till sist mjölet, ta bara så mycket så att du får en smidig och fin deg .Arbeta degen väl , och låt den sedan jäsa tills den blir nästan dubbelt så stor. Ca 1 timme , bakar du en hälften så räcker det med hälften så lång jästid. Under tiden gör du fyllningen, rör ihop lika mycket nutella som smör 50 / 50 och en nypa salt. Lite mer en en halv burk gick åt när jag bakade.  När degen har jäst klart , dela den i 6 delar och baka ut den på mjölat bakbord  till en rektangel .
Bred ut rikligt med nutellafyllningm, och rulla ihop nutelladegen till en rulle. Skär upp och lägg i formar. Pensla med ägg ( strö ev över pärlsocker )

Ställ ugnen på 225 ( 250 )  grader, låt bullarna jäsa i ytterligare 30 – 40 minuter.
Och grädda dem sedan i mitten i ugnen i cirka 8- 10 minuter. Ta ut den när de har fått en fin färg.

Låt dem svalna något på galler,
sedan är de klara att serveras.

0
2 kommentarer

Lätta pluspoäng

Hej hej,

Har precis kommit hem från mataffären och ska ställa mig och laga lunch. Det är inte lika kul att laga lunch när man ska äta själv.  Fast idag blir det bara en enkel omelett, det funkar alltid. I mattaffären sprang jag på supergulliga minimunkar, så jag var tvungen att köpa dem. Tänkte att jag skulle bjuda skolbarnen på gofika när de kommer hem från skolan, lätta pluspoäng till denna mamman 🙂

IMG_4058

IMG_4071

En liten spretig bukett med vårblommor från trädgården som Nomi har plockat in.

Hej så länge.

0
3 kommentarer

Blomkålsgratäng med tacosmak

Hej hej. 

En smakrik och härligt LCHF-gratäng. ( Om ni gör egen krydda )
Så här gick jag tillväga steg för steg när jag gjorde gratängen.

IMG_0811 (1)Du behöver :
1 blomkålshuvud
350 gram stekt & kryddad tacofärs
ostsås*
2 dl riven ost

För lchf:are så reder ni av såsen med philadelphiaost istället för mjöl
Ostsås
5 dl grädd / mjölk ( hälften av varje )
1/4 – 1/2  dl vetemjöl
50 gram smör
1 dl riven ost
riven muskotnöt
salt och peppar

Ostsåsen:
Smält smöret och häll i hälften av grädd/mjölkblandningen i en kastrull, och låt sjuda upp mät sedan upp hälften av mjölet och rör ut med lite mjölk så att det inte klumpar sig, och blanda i såsen under omrörning. Sedan blandar du ut resten av mjölet med lite mjölk, och blandar i det också, medan såsen sjuder. Andvänd så mycket mjöl tills ostsåsen blir krämig. Riv ner lite muskotnöt, bara några drag på rivjärnet. Salta och peppra, och låt sjuda ett par minuter. Dra av från plattan och vänd ner osten under omrörning tills osten har smält.

Ställ ugnen på 180-200 grader, täck gratängen med grillfolie om den får för mycket färg. 
IMG_0789
Färsk blomkål i en ugnssäkerform,
vispa ihop ostsåsen och låt den sjuda upp, IMG_0791 (1)

Varva blomkål tacofärs, ostsås och riven ost.
IMG_0798 (1)
Gratinera i 30 minuter, eller tills blomkålen är al dente.
Supergott och passar finfint i matlådan dagen efter.
IMG_0801 (1)

Smaklig måltid

3
12 kommentarer

Stockholm tur & retur

Godkväll, 

Det blev en lång och intensiv dag då klockan ringde i ottan. Egentligen skulle jag ta senaste flyget hem, men vi jobbade in massa tid i dag i matstudion. Så jag lyckades faktiskt ( med nöd och näppe) att boka om mig på tidigare flyget hem. Yaaaay! Annars hade jag varit hemma efter tio…  Och vad trött man blir av stockholmsluften, eller om det var av allt fotande, matlagning och annat. Kul som tusan iallafall.

IMG_3599
Här i detta köket har ett gäng bloggare stått och lagat mat & bakat hela dagen. Några av oss på förmiddagen och några på eftermiddagen. Tur att det är ett stort och rymligt kök.

IMG_3601

IMG_3609
Den har goda tårta var inte bara väldigt vacker, utan också vääääldigt god.
( inte jag som bakat den )

IMG_3607

Själv provade jag fyra olika rätter / bakverk.
Bl.a ett par goda snittkakor. Recept på dessa kommer snart.

IMG_3611

Sega, chokladiga med smak av seg kola.

IMG_3622

De kakor som inte gick åt under dagen fick Hannah ta med hem till man och barn.
Jätteroligt att komma iväg så här och jobba i andra miljöer och träffa nya & gamla bloggkollegor.
Så jag hoppas det blir fler gånger.

IMG_5547.JPG (1)

Nu ska jag lägga undan datorn och kolla serier med min man.
Förresten har ni inte sett serien : ”Bonusfamiljen”, på SVT så rekommenderar jag den starkt. Den är sååå rolig.

Kram och på återseende

0
4 kommentarer