Lätta pluspoäng

Hej hej,

Har precis kommit hem från mataffären och ska ställa mig och laga lunch. Det är inte lika kul att laga lunch när man ska äta själv.  Fast idag blir det bara en enkel omelett, det funkar alltid. I mattaffären sprang jag på supergulliga minimunkar, så jag var tvungen att köpa dem. Tänkte att jag skulle bjuda skolbarnen på gofika när de kommer hem från skolan, lätta pluspoäng till denna mamman 🙂

IMG_4058

IMG_4071

En liten spretig bukett med vårblommor från trädgården som Nomi har plockat in.

Hej så länge.

0
3 kommentarer

Blomkålsgratäng med tacosmak

Hej hej. 

En smakrik och härligt LCHF-gratäng. ( Om ni gör egen krydda )
Så här gick jag tillväga steg för steg när jag gjorde gratängen.

IMG_0811 (1)Du behöver :
1 blomkålshuvud
350 gram stekt & kryddad tacofärs
ostsås*
2 dl riven ost

För lchf:are så reder ni av såsen med philadelphiaost istället för mjöl
Ostsås
5 dl grädd / mjölk ( hälften av varje )
1/4 – 1/2  dl vetemjöl
50 gram smör
1 dl riven ost
riven muskotnöt
salt och peppar

Ostsåsen:
Smält smöret och häll i hälften av grädd/mjölkblandningen i en kastrull, och låt sjuda upp mät sedan upp hälften av mjölet och rör ut med lite mjölk så att det inte klumpar sig, och blanda i såsen under omrörning. Sedan blandar du ut resten av mjölet med lite mjölk, och blandar i det också, medan såsen sjuder. Andvänd så mycket mjöl tills ostsåsen blir krämig. Riv ner lite muskotnöt, bara några drag på rivjärnet. Salta och peppra, och låt sjuda ett par minuter. Dra av från plattan och vänd ner osten under omrörning tills osten har smält.

Ställ ugnen på 180-200 grader, täck gratängen med grillfolie om den får för mycket färg. 
IMG_0789
Färsk blomkål i en ugnssäkerform,
vispa ihop ostsåsen och låt den sjuda upp, IMG_0791 (1)

Varva blomkål tacofärs, ostsås och riven ost.
IMG_0798 (1)
Gratinera i 30 minuter, eller tills blomkålen är al dente.
Supergott och passar finfint i matlådan dagen efter.
IMG_0801 (1)

Smaklig måltid

3
12 kommentarer

Stockholm tur & retur

Godkväll, 

Det blev en lång och intensiv dag då klockan ringde i ottan. Egentligen skulle jag ta senaste flyget hem, men vi jobbade in massa tid i dag i matstudion. Så jag lyckades faktiskt ( med nöd och näppe) att boka om mig på tidigare flyget hem. Yaaaay! Annars hade jag varit hemma efter tio…  Och vad trött man blir av stockholmsluften, eller om det var av allt fotande, matlagning och annat. Kul som tusan iallafall.

IMG_3599
Här i detta köket har ett gäng bloggare stått och lagat mat & bakat hela dagen. Några av oss på förmiddagen och några på eftermiddagen. Tur att det är ett stort och rymligt kök.

IMG_3601

IMG_3609
Den har goda tårta var inte bara väldigt vacker, utan också vääääldigt god.
( inte jag som bakat den )

IMG_3607

Själv provade jag fyra olika rätter / bakverk.
Bl.a ett par goda snittkakor. Recept på dessa kommer snart.

IMG_3611

Sega, chokladiga med smak av seg kola.

IMG_3622

De kakor som inte gick åt under dagen fick Hannah ta med hem till man och barn.
Jätteroligt att komma iväg så här och jobba i andra miljöer och träffa nya & gamla bloggkollegor.
Så jag hoppas det blir fler gånger.

IMG_5547.JPG (1)

Nu ska jag lägga undan datorn och kolla serier med min man.
Förresten har ni inte sett serien : ”Bonusfamiljen”, på SVT så rekommenderar jag den starkt. Den är sååå rolig.

Kram och på återseende

0
4 kommentarer

Sötpotatispizzor

Hej raringar, 

Wooow vilket drag det blev bland kommentarerna på tävlingen. Roligt att ni är så aktiva.
Idag så ringde klockan tiiiidigt, jag har en heldag med jobb i stockholm framför mig. Jag flyger om en timme, och landar hemma igen strax efter tio ikväll. Vill ni följa med lite bakom kulisserna så har jag blivit rätt duktig på att uppdatera min instastory. Så håll utkik där.

Här kommer tips i vegetarisk anda. Eftersom det är köttfri måndag för många av oss idag.

IMG_7293

Du behöver:
Sötpotatis
Smält smör & olivolja
Flingsalt

Gratineringen:
2 dl riven ost ( te.x mozzarella eller hushållsost )
6 st finskurna körsbärstomater
Finhackad jalapenos

Gör så här
Ställ ugnen på 225 grader. Skrubba sötpotatisen och skär i skivor.
Pensla över smält smör & ringla över olivolja. Strö över flingsalt.
Ställ in i mitten av ugnen och baka dem tills de blivit mjuka.
Ta ut dem och fördela ut toppingen, och ställ in igen. Höj nu graderna till 250.
När osten smält och bubblat är de klara
Beroende på hur stora du gör skivorna, klyftorna – så är cirka tiden allt som allt 30 minuter.

IMG_7296

1
7 kommentarer

TÄVLING

DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED MIN WEBSHOP

 

Hejsan,

Då vart vi hemma i växjö igen, vi lämnade ett soligt öland bakom oss. Nomi har innebandy träningar på söndagar, så vi behöver komma hem i tid. Men idag hade annars varit det perfekta vädret för trädgårdsarbete och ta en fika i vårsolen. Här i växjö hade vi inte lika tur med vädret idag.  Jo ni är flera som önskat en tävling om böckerna igen. Nu var det ett tag sedan sist, så då kör vi igen. Jag tävlar ut 2 böcker, ni kan vara med och tävla både här på bloggen eller på instagram. I böckerna skriver jag sedan den hälsning som vinnaren önskar. Önskar ni beställa boken direkt så finns den att köpa SIGNERAD i min webshop. Klicka här för att komma dit. Boken går annars även att köpa på adlibris, bokus eller i en bokhandel nära dig.

Lycka till
IMG_3479

Svara på frågan i kommentarsfältet och glöm inte ange rätt mailadress
(det är bara jag som ser den)

 

Vilken sorts godis brukar man att grilla över eld ?

 

Vinnaren kommer utses under torsdagen den 23 mars.
Ni blir kontaktade via mail eller instadirekt.

* * * * * * * * TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD * * * * * * *

Felicia vann här på bloggen och på instagram utses vinnare nummer två.

 


0
399 kommentarer

Veckomatsedel

Måndag : Pasta med veggiesås 
Tisdag Pestolax med tomat & pinjenötter
Onsdag LCHF-paj med kassler
Torsdag Dilljärpar med dillyougurt
Fredag Kyckling Carbonara

IMG_3547
Det här behöver du till 4-5 personer:
1 pkt bacon
smör
700 gram kycklingefile
5 dl creme fraiche
2 msk chilisås
salt & peppar

Serveras med pasta & en krispig sallad

Gör så här:
Koka pastan enligt anvisningar på förpackning.  Skär baconet i mindre bitar och fräs det knaperstekt i en stekpanna. Under tiden strimlar du kycklingen i mindre delar, och sedan fräser du den i smör tills den är genomstekt. Sänk värmen och vänd ner crème fraichen, chilisåsen & låt sjuda upp under omrörning. Låt sjuda ett par minuter och smaka av med salt & peppar.

Servera genast.

* * * * * * * * * * * *

Något supergott till kaffet!

img_0618

1 Chokladtårtbotten cirka 25- 26 cm : 
smör & ströbröd till formen
150 gram smör
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
3 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1/2 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 nypa flingsalt
1 1/2 dl hett vatten

Nutellafyllningen:
200 gram rumsvarmt smör
250 gram philadelphiaost
1 1/2 dl nutella
1 dl karamelliserad mjölk ( = färdigkokad )
1 1/2 dl florsocker
1/2 dl kakao
1 dl vispad grädde

Topping: Rostade hackade hasselnötter

Nutellafyllningen:
Vispa det rumsvarma smöret mjukt och tillsätt philadelphiaosten i, vispa så att allt blir smidigt. Vänd ner den karamelliserade mjölken, nutellan, florsocker, kakao och vispa tills allt blir blankt och fint. Vänd ner den vispade grädden tills allt har blivit en jämn och fin smet.

Gör så här:
Ugnen 175 grader.
Börja med att smöra & bröa formen.  Fortsätt med att smälta smöret och vispa ihop äggen i en kopp.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner smör och de lättvispade äggen. Vänd sist ner de heta vattnet och häll upp i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20- 30 minuter- eller tills den är färdig. Frys gärna ner bottnarna när de är färdiga, blir lättare att jobba med då. Kan göras ett par timmar innan, eller flera dagar i förväg. När det är dags att börja med tårtan så dela tårtbotten i två delar. Fördela ut hälften av fyllningen på första lagret med tårtbotten, stör över ordentligt med hackade nötter.
Lägg på locket och fördela ut det sista av nutellakrämen. Strö övers nötter.

Klar att servera.
Och om möjligt så är denna kakan nästa ännu godare dagen efter då den fått stå och safta till sig i kylskåpet.
Mums!

 

0
6 kommentarer

Chokladsnittar med godis

Godkväll,

Här kommer lite tips på goda snittkakor ni kan baka imorgon om ni har tid & lust.
Här på öland har det regnat heeeela dagen, och blir morgondagen densamma så ska iallafall jag ställa mig och baka lite.

Här kommer sega chokladsnitt med godis : lakrits ( Kick), Gräddkola ( Ako ) samt krossad polkagris.
Fina bilden kommer från Ulrika Pousette @ullpo

2015-11-03_2636 (1)
Det här behöver du:
220 gram smör
5 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
5 msk kakao
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
valfritt godis cirka 150 gram

Gör dina kalaskakor så här:

Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela till tre delar och baka in valfritt hackat godis och rulla ut till längder. Platta ut något och grädda i mitten på ugnen i cirka 10-12 minuter.

Låt längderna svalna något, men inte kallna helt, innan du skär dem i snittar.
Fungerar finfint att frysa in om det blir något över.

0
1 kommentar

Krustader

 

Krustader är bland det smidigaste att bjuda på bland plockmat.
Man kan göra både kalla och varma varianter. Chilicheese:n är goda, även de med brie & mjukost 
eller dessa roligt att man kan variera dem så mycket.

Idag tipsar jag om skagenfyllda. i denna skagenröran hade jag kräftor istället för räkor.
IMG_1878 (2)

Skagenröra med kräftstjärtar

1 burk med kräftstjärtar
2 msk hackad färsk dill
1/2 dl majonnäs
1/2 dl crème fraiche
50 gram philadelphiaost
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk pressad citron
skalet av citronen
2 msk finhackad rödlök

Rensa kräftorna. Hacka dill och skala och hacka rödlök.Se till att den mesta av vätskan från kräftstjärtarna rinner bort, och tillsätt sedan räkorna räkorna. Blanda i majonnäs, crème fraîche, philadelphiaost och rör ihop. Smaka av skagenröran med lite salt, peppar och pressad citron. Skagenröran är nu klar att serveras.
Förvaras annars övertäckt i kylskåp fram till servering.

0
2 kommentarer

Lite Smått & Gott

  Hej från stugan,

Nu är vi framme och har tänt brasan & precis ätit klart fredagsmiddagen. Taaadaaa… *trumvirvlar* det blev tacos,det gillar alla i familjen. På instastorys visade jag er ett litet fynd jag sprang på när mamma och jag var på stan idag. Eller stan och stan, vi var i lilla Nybro och kollade runt i roliga butiker.  Där hittade jag ett par söta gummistövlar som påminner om converse. De kommer från ÖoB – ni var flera av er som undrade. 50 % var de nersatta till, så de kostade cirka 75 :-

IMG_3574

Jag har ett par jättefina ”Hunter” hemma men de gummistövlarna är ju nästan lite för fina & opraktiska att jobba i. Så jag har kikat lite efter ett par låga, lite smidigare. I stugan är det ju arbetskläder som gäller nästan hela tiden. Det är så himla mysigt att bara hoppa i jobbarkläderna och ge sig ut i trädgården och jobba och gräva. Ren terapi för kropp och själ.

IMG_3596 (2)

Mera fynd från dagen blev massa lösgodis, detta är ju min last. Choklad, salt, surt och sega kolor.
Och sedan fann jag dessa söta dricksglas till barnen med snirkliga sugrör. Gillade dessa så mycket när jag själv var liten, så jag ville köpa två.

IMG_3551 (1)

Melvin tyckte att glasen var lite töntiga… haha.
Men Nomi får väl bjuda sina kompisar på saft i dem när hon har dem på besök då.

IMG_3572

Nu blir det lets dance för mig och barnen, och ishockey för maken ( det är slutspel)

Roligt att ni kikar förbi,
nya recept kommer snart!

Trevlig kväll

0
4 kommentarer

Nya håret, ny jacka och värsta fyndet

 Heeej,

Det är mycket så roligare att uppdatera ofta när ni lämnar så mycket avtryck efter er i kommentarsfälten. Tack tack tack, jag har världens finaste läsare. Det är jätteroligt att läsa vart ni kommer ifrån och hur ni hittade hit. Några av er har ju inte instagram och ni ville se nya frisyren som jag fixade igår. Jag förlänger håret lite, dock vill jag inte ha det för långt utan en bit över axlarna räcker för mig. Annars kunde ni se på instastorys hur lååååångt håret faktiskt är när man sätter i det.

IMG_2731

Det är inte så lätt att fota sig själv, men så här ser det ut.
Gillar färgerna vi fick till, som blond blir håret åt det gulare hållet efter ett tag.
Det gillar inte jag utan vill ha det lite kallare och med lite inslag av askblont/brunt.

IMG_2657Sen blev det lite shopping mellan mötena på stan. Jag hittar aldrig sällan plagg jag gillar, jag tycker även att det är trist att springa runt i butiker. Men igår hade jag tur att stöta på denna rosa/lila bombjacka, tyckte jag vart så fiiiin… Och färgen kändes väldigt vårlig. Behöver ju byta ut min grå/svarta vintergarderob.

IMG_2985
IMG_3060
Men håll i hatten nu… för det bästa bästa fyndet blev mina nya vita sneakers.

De var redan nersatta till 399 :- och då bestämde jag mig för att köpa dem. Jeeeey, vem gillar inte reor.
Men väl framme i kassan hade jag en bonus på 200 :- tillgodo. Så skorna kostade mig 199 :-
Ja jag borde verkligen köpt en trisslott igår, kanske var det min turdag 😉 IMG_2808 IMG_2815 IMG_2819 IMG_3232

Innan jag ska till stugan ska jag stanna till i Nybro och luncha med min mamma.
Mysigt!

0
23 kommentarer