Glimrande necessär

Tjingeling, 

Jag har varit på jakt efter en liten necessär att ta med på korta jobb-eller weekendresor.
Oftast har jag inte med mig speciellt mycket smink ändå när jag är iväg ettpar dagar. Lite underlagskräm, mascara, parfym, läppglans och kanske något nagellack. Så en liten bara för det nödvändigaste, och denna gången så förutsätter jag att schampo & balsam finns på spa-hotellet. Eller?

IMG_5308

Så det fick bli denna från HM, tror det kostade runt 60-70 :-
Känns som ett lagom pris med tanke på att man byter de här sminkväskorna rätt så ofta iallafall.

IMG_5311
Glömde skriva att lite solpuder också brukar få åka med på resorna.
Man vill ju inte se helt likblek ut 🙂

IMG_5333 (2)

Detta nagellack hade jag nu sist. Mitt vita matta lack hade blivit rätt fult ( fast väldigt fint i början ), men nu så var det dags att byta färg. Denna heter ”tender greige”. Påminner mig om ofärgad lera faktiskt, sådan där man drejar vaser och annat med.Haha..   Vet dock inte om den finns kvar, det var ett tag sedan jag köpte den.

IMG_5344

Om jag ska tipsa om något riktigt bra i min sminkväska, något jag inte vill vara utan… Så är det dessa peeling pads.
Jag tycker att man märker direkt skillnad på trött ansikte, hyn känns friskare och piggare.
Litet tips från mig.

IMG_5356

Förresten missa inte att följa mig på instastorys, där uppdaterar jag en hel del också.
Tycker ni att det är roligt att kika förbi där? Där ser ni vad som händer utanför bloggen/jobbet, och annat smått & gott.
Jag ser att många kollar på dem, fast där kan man varken ”like:a eller lämna så mycket kommentarer”
Så berätta gärna 🙂

Hepp hepp nu ska jag ta och fånga dagen.

Hej så länge. 

0
7 kommentarer

Frukoststund har guld i mund

Gutenmorgen, 

Mulen dag över växjö idag, men desto vackrare frukost blev det.
Ååå vad bion va bra igår. ”Skönheten & Odjuret” var vi och såg- och jag ger den 5 solar av 5. Jag, Thelma, Melvin & Nomi gick och såg den, och alla gav den bästa betyget. Spännande, sorglig, rolig och lite otäck.  Nu är barnen i skolan, och Jonathan på jobbet. Själv ska jag redigera bilder från fotograferingen, och göra klart dem. Med redigering är det förminska och öka lite ljusstyrka, mättnad och kontrast. Det är ungefär det jag kan göra, har ju inte gått något kurs utan bara provat mig fram. Faktiskt lite roligt att jämföra hur mina bilder såg ut för 7-8 år sedan, lite har man allt lärt sig under årens gång.

Jag gjorde en jättefrukost bara till mig, skivade upp allt gott jag hade i kylskåpet typ.
Mums för goda frukter & grönsaker.

IMG_1937

 

0
1 kommentar

Gullig Äggmacka

Tjingeling,

Mellistips har ni önskat, mellistips ska ni få. Dessa ur söta äggmackor är ett perfekt sådant.
Här i skrivande stund så fixar jag en tidig middag till familjen.För jag & barnen (alla som vill) ska iväg på bio om en stund. Vardagslyx, och ja vi kommer definitivt köpa popcorn.
Det hör ju till en biokväll. Mysigt.

Här kommer tips på gott mellanmål, men som även funkar fint att ha med sig på picknicken.
Jag brukar steka mina ägg i pepparkaksformar. Både roligare och sötare eller hur.

IMG_5277
Här kommer steg för steg 🙂
Bre en smörgås med smör.IMG_5259
Lägg på lite krispig sallad.IMG_5260 (1)
Placera ut lite skivade tomater.
Och även lite stekt skinka. IMG_5266
Och så toppar vi med ett stekt ägg eller två.
Hur-gott-och-enkelt-är-inte-detta.
IMG_5286 (1)

Jag läser ikapp era kommentarer. Jätteroligt att ni tar er tid, att skriva en rad eller två.
Det blir så mycket roligare att uppdatera bloggen ofta när ni gör det.

Vi hörs senare. 

0
7 kommentarer

Vårväder och lunchmöte

Hej där bloggisar, 

Hoppas ni fått en härlig start på dagen, och vilket väder hörrni!! Uuuuunderbart, solen skiner och man blir alldeles lycklig i själen. Jag ska sitta med pappersarbete en liten stund innan det är dags att kila på lunchmöte med banken. De hade en liten träff och med föreläsning kring digitalisering. Kändes intressant att gå och lyssna på, och alltid trevligt med lunch.

Måste ju visa den ursöta mini-orkide:n som jag lyckats få att överleva. Det verkar som om växter som inte kräver vatten trivs hemma hos mig. Blåa krukan passar in i vardagsrummet, nu när vi ”bytt” färg.

IMG_5020
Supersöt blomning, och nästan alla mina gäster ska fram och känna på den (för de tror den är plats.)
Men icke sa Nicke, denna lilla växt har jag lyckats med.
IMG_5023

Tog en liten dagens innan Molly och jag drog på morgonrundan.
Jeansjacka känns ju bara så vårligt. Eller hur?IMG_4625
Alltid lite roligt med färg. När hela min garderob typ bara består av svart och grått. IMG_4595

En stor kopp kaffe och så ska jag jobba med pappersarbete ett par timmar.

På återseende

0
12 kommentarer

Chokladfondant med kola

Godkväll i stugorna,

Vilket fantastiskt måndagsväder vi fick idag. Helt magiskt.
Jag har varit på stan en sväng, för att växla valuta till resan. Det blev promenadväder, minus var dock att jag envisades att ha vinterjackan på mig ( alldeles för varmt) och sedan ett par skor som gav mig skoskav. Hem igen, byta jacka och skor, sedan hämtat & lämnat barn – man blir ju lite av en taxichaufför så fort skolan slutar. Direkt efter det bar det av mot mataffären för att handla mat, och hem och göra klart samarbeten. Nu sitter vi i tv:soffan, jag med datorn i knät och Jonathan kolla ishockey.
En rätt vanlig dag i lilla småstaden

Fina bilden har fotografen: Ulrika Pousette fotat @ullpo2015-11-03_2659

Det här behöver du till 4 portioner : 
2 ägg
2 äggulor ( sammanlagt 4 ägg – men bara äggulor på 2 av dem)
3 msk strösocker
100 gram smör
100 gram mörkchoklad 70% kakao
3 msk vetemjöl
4 msk med Karamelliserad mjölk
( eller 4 dumlekolor)
4 nypor flingsalt

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader ( jag bakar alltid med vanlig ugn om inget annat anges)
Vispa ägg, äggulor & strösocker vitt och poröst. Smält smöret och ta bort kastrullen från plattan, bryt ner den mörka chokladen  i smöret och låt smälta under omkörning. Blanda ihop smörblandningen och  äggröran och pudra sist i vetemjölet och vänd tills allt har blandats. Smöra de ugnssäkra formarna väl, så att de lossnar sen. Fyll upp halva formarna innan du klickar ner den karamelliserade mjölken, strö över en nypa salt på varje. Täck med resten av chokladsmeten och grädda i mitten på ugnen i 7 1/2 minut ( 7-8 minuter ) beroende på vilken ugn.

Ta ut och själp upp på en tallrik och dela lite med en kniv så att det rinner ut lite. En chokladfondant ska ha en fast krispig yta med vara rinnande inuti.
Mäktig & så gott!

0
6 kommentarer

Sötpotatis Strips

Strips på sötpotatis är väl bland det godaste som finns. Mums
De ska vara kripsiga och lite sega, och den söta smaken med lite flingsalt är ju bara en fantastisk kombo.
Men sladdriga sötpotatis strips, det är inte gott. Så här kommer ett knep på hur du ska få dem att vara perfekt krispiga, utan fritering.

Eftersom det är måndag idag är det även på sin plats att äta vegetariskt. Så servera gärna dina strips med ett vegetariskt alternativ. Veg.burgare eller något annat gott. IMG_4969

IMG_4976 (1)

Du behöver :
1 stor sötpotatis
2-3 msk potatismjöl
rapsolja
flingsalt

Recept på basilikasås :
1 kruka med färsk basilika
2 1/2 dl creme fraiche orginal
3 msk olivolja
1/2 tsk örtkrydda
lite flingsalt

Så här gör du basilikasåsen: 
Plocka bort basilika bladen och lägg i en skål tillsammans med krydda,
salt, olivolja och creme fraiche. Mixa allt slätt och ställ kallt fram till servering.

Gör dina sötpotatisstrips så här:
Skrubba din sötpotatis och skär den i tjocka strimlor. Precis som pommes strips.
Lägg dem i kallt vatten i cirka 15 minuter, ställ ugnen på 225 grader.

IMG_4945
Ta upp dem och låt dem rinna av. Blanda dem med ett par- tre msk potatismjöl, och lägg sedan ut dem på en plåt. Nu råkade mitt bakplåtspapper vara slut,  men lägg dem gärna på bakplåtspapper.
Ringla över lite matolja.

IMG_4953

Lägg dem inte i en hög utan rada upp dem så att de inte nuddar varandra.
Skjuts in i ugnen, och låt den bakas där i 20 minuter ( mer eller mindre beroende på hur tjocka du gör dem)
Strö över flingsalt och servera.

Magiskt gott och de blir perfekt krispiga.

IMG_4954

1
12 kommentarer

Polen Gdansk

Hej hej,

Oj oj, vad denna dagen gick fort nu när vi förlorade en timme. Fast så himla härligt med sommartid och ljusare kvällar. Så värt det. I julas fick Thelma en spaweekend av mig, och flygresan till Polen har varit bokad sedan länge. Dock var det först idag som vi bestämde oss för vilket hotell vi ska bo på. Det blir en mamma/dotter-helg med god mat, spa (såklart) & shopping.
Som vi ser fram emot detta, jag har alltid tyckt att egentid är viktigt. Att hinna hitta på saker med en och en av barnen. Sen behöver det inte alltid vara en resa, utan bara en fika på stan eller en promenad i solen. Kvalitetstid.

 

Destination för vår spaweekend är Gdansk, och för mig är det första gången i Polen.

Så nu tar jag gärna emot era bästa tips på trevliga fik & restauranger. Även lite sevärdheter & bra shopping.
Tipsa mig gärna om vad jag inte får missa, och även vad som inte är värt besöket.

gg101

Här ska vi alltså bo en weekend, cirka 8 km utanför stan.
Googlat att taxi inte är speciellt dyrt- så det får bli lite taxiåkande.
Jag är inte jättepepp på att köra bil utomlands, är faktiskt lite feg där.

gg20gg

gg30

gg90

gg100
Alla rum ser jättefina ut på bilderna, hoppas att de överensstämmer med verkligheten.
Frukosten ser bra ut och de utlovar bra wifi- jag vill ju kunna uppdatera massa hit till bloggen, facebook & instagram.
Viktigt eller hur? 🙂 gg50
Samtliga bilder är lånade från hotellets bokningssajt.

0
25 kommentarer

Veckomatsedel

Här kommer förslag på en veckomatsedel för kommande dagar.
Klicka på respektive rätt för att komma till receptet.

Måndag Vegetariska burgare med pommes
Tisdag: Köttfärssås med spagetti
Onsdag Lax med krämig risoni
Torsdag Möra kotletter i ugn
Fredag  Fläskfile Provencale. IMG_6905 (1)

För 4-5 personer:
2 putsade fläskfileer
12 potatisar ( fast sort )
olivolja
flingsalt

Provencalesmör: 
100 gram smör
1/2 kruka finhackad persilja
3 små vitlöksklyftor
salt

Gör så här:
Börja med provencalesmöret, vilket kan förberedas dagen innan. Rör ihop alla ingredienser och forma till en rulle med hjälp av bakplåtspapper eller folie. Lägg in i frysen tills det är dags att använda.
Ställ ugnen på 200 grader,
Skala och skiva potatisen tunt och skölj den i kallt vatten. Bred ut potatisen i en form ( de ska ligga ett lager potatis) så lagar ni till många är det smidigt att breda ut över en smord ugnsform. Ringla över rikligt med olja och strö över salt och ställ in i ugnen.  I cirka 20 minuter, känn så att den är mjuk. Ta fram provencalesmöret och skär upp det så att det tinar något.  Skär fläskfilen i centimeter tjocka medaljonger och smörtstek dem med salt & peppar några minuter på varje sida tills de är genomstekta.

* * * * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet : Havrekakor doppade i choklad

IMG_0476

Det här behöver du
200 gram smör
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
6 dl havregryn
1 tsk hjorthornssalt

Garnering: 300 gram mörk chokald

Gör så här:
Ställ ugnen på 180 grader. Mät upp alla ingredienser i en skål / matberedare och arbeta ihop till en deg.
Kan behövas en klick mer smör för att få den formbar. Rulla ut degen och skär 35-38 bitar. Forma varje bit till en boll och platta till den med handen. ( De flyter inte ut så mycket)
Grädda den i mitten på ugnen i cirka 10 – 12 minuter, ta ur och låt svalna. Smält chokladen i micron eller över vattenbad och chokladdoppa de nu kalla kakorna.
Låt chokladen stelna, sedan är de klara att serveras.

 

0
2 kommentarer

Recept på Marssnitt

Ska ni baka imorgon?
Då vill jag lyfta fram de här godingarna. Sen kan de fyllas med vilken sorts choklad som helst.
Magiskt goda.

IMG_5438

Det här behöver du till cirka 40 st Marssnitt:
220 gram smör
4 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
3 Mars

Gör dina Marssnitt så här:

Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela och rulla ut till 3 längder och grovhacka marsen. Gör en grop på längden och fyll med med grovhackad mars.

Nyp ihop & baka in chokladen och ställ in i mitten och grädda i cirka 10-12 minuter. Låt längderna svalna något, men inte kallna helt, innan du skär dem i snittar.

Goda att både äta kalla & ljumna.
Kan frysas

0
1 kommentar

Småglimtar av vår lördag

Hej där,

Idag har jag inte mycket nytt att berätta, vi har mest fixat i trädgården. Klippt ner buskar & lavendel, krattat löv och druckit kaffe i den härliga vårsolen. Inte lika mycket vårsol som igår, men den har då och då visat sig. Och när man röjer i trädgården är faktiskt grillad korv ett måste. Så idag grillade vi för första gången i år, mums.

IMG_4905
Medan jag har grävt och räfsat har min duktiga man snickrat ihop ett bord, bara sådär.
Vårt gamla ( till vänster ) ingick i husköpet, och var i rätt dåligt skick redan då. Men konstruktionen funkar bra, så vi byggde bara för enkelhetens skull ett precis likadant. Det är långt och rymmer lätt en 12-14 platser.  Om någon undrade över priset för hemmabygget inklusive färg så hamnade det runt tusenlappen.

IMG_4921

Här fattas bara den understa pinnen, som ni ser på det gamla bordet, sedan lite vit färg innan det är klart.
Behöver inte vara så svårt, det är ju trots allt bara en liten sommarstuga. Algtvätta altanen blir det nästa gång vi kommer hit, vill gärna ha lite varmare ute när man ska skrubba den ( det tar ju bara så lång tid och är så tråkigt )

IMG_4923

Efter maten smet jag in och jobbade en stund, medan kusinerna lekte för fullt. Vi har Lova här hemma hos Nomi, och de har varit ute i trädkojan nästan hela dagen. Medan Melvin hänger borta hos Nea och leker med Milia.

IMG_4682 (1)
Svarade på mail, läste igenom olika samarbetesförslag och redigera bilder.
1 timme framför datorn går väldigt snabbt, så det blir att jobba ikapp lite senare.

IMG_4695 (1)

Signerade böckerna till vinnarna och postade dem i köpingsvik.

IMG_4942

Kusinvitamin. Dessa två, bästisar hela tiden.
Nomi & Lova, goa busungar.

IMG_4926

Mina rabatter lyckades jag räfsa fram, har så mycket löv i dem att inga påskliljor eller kokusar lyckats komma fram.
Men ska försöka påminna mig själv till nästa år(!!!) att det inte är en bra ide att sprida ut hönsgödsel när vi ska vara utomhus. Bättre att göra det samma sag som vi åker hem. För det doftar inte parfym direkt, men nu håller  jag verkligen tummarna att våra trötta äppelträd & rosor ska blomma ordentligt. 50 liter hönsgödsel borde göra lite skillnad. Eller?

IMG_4937

Oj nu hör jag att min syster & familj har kommit hit.
Så jag ska fixa lite kvällsfika.

Kram på er och fortsatt trevlig lördag.

0
11 kommentarer