Fick lite sovmorgon idag, inte tokigt. Men vaknade tjugo över åtta av att telefonen ringde.
Här på Öland skiner solen och jag sitter ute på altanen i skrivande stund & dricker morgonkaffet. Ser flera rådjur som går och betar längre ner på ängen, inga älgar idag…. Annars finns det gott om det också här. Klar blå himmel och fågelkvitter, nu laddar man batterier. Vet ni jag har inte mycket mer att skriva just nu, för här händer ingenting. Ska snart köra in till Kalmar, jag önskar er alla en härlig torsdag.
Och kikar snart förbi med nytt/ nya recept.
Hoppas Du haft en jättefin onsdag. Min har varit bra, om något stressig. Möten, telefonintervju, husvisning och läxläsning… Ja men du vet 🙂 Intressant att läsa igenom hur ni sparar till barnen, olika och det bero på vart man är i livet. Det är såklart lite skillnad om man är föräldrarledig, ensamstående eller heltidsarbetande. Tack för alla svar. Själv kom jag för en stund sedan fram till stugan, ett ganska grått & regnigt öland möttes jag av. Jag har ändå möte i Kalmar imorgon bitti så det passade bra, att stanna till här. Sen ska jag möta upp svärmor på lunch också, så det blir trevligt.
Men nu ska jag jobba lite innan jag ska kolla serier tills ögonen blir fyrkantiga.
Vi kom hem till lilla Växjö redan innan klockan fem. Från hotellet och tills vi var hemma i vår hall tog det tre och en halvtimma. Så snabbt borde alla resor gå. Vackert väder här också, men igår bjöd Polen på riktigt sommarväder, 26-27 grader i den lilla mysiga staden Sopot.
Uteserveringar, cafeer, glassbarer och sol.
Kan varmt rekommendera er att åka hit om ni är i närheten.
Finns massa mysiga restauranger & små butiker.
När det är så här varmt måste man köpa glass. Massa ställen med mjukglass, vi ville ha kulglass.
Hittade ett ställe som utlovade lika god glass som italienarnas. Och ja nästan lika god var den, men bara nästan.
En promenad ner till stranden, där många satt och solande.
Det var till och med några tappra som badade.
Måste varit iskallt i vattnet.
Efter att ha strosat runt några timmar och kollat på folk så åkte vi vidare till Gdynia och ett stort shoppingcentrum där. Två våningar och massor med roliga butiker. Tror det hette ”Rivieran”, ifall någon undrar.
Efter shopping & fönstershopping så blev det middagspaus.
Vi valde ett bufféställe inne i gallerian. Där det bjöds på goda sallader och kalla såser och kyckling.
En lunch inklusive dryck kostar cirka 40-45 :- här i Polen.
Väl tillbaka så kunde vi gå ner till spa:t och badade lite innan det stängde.
Det enda bilden jag fastnade på. Spa:t på hotellet var jättefint, men lite minus att det var några grader för kallt i den stora swimmingpoolen. Men i det stora hela är vi jättenöjda med vistelsen här. På återseende snart igen.
Sportlovet närmar sig och då brukar även grillarna dammas av och åka fram. Ett jättegott grilltillbehör som du gör i ugnen är dessa baconinlindad potatisar. Sedan kommer även ett vårtips till garderoben längre ner med en schysst rabattkod.
Det enda som behövs är små potatisar (fast sort) och bacon. Tvätta potatisen eller skala, linda in dem med bacon. Med baconkanten neråt i en ugnssäker form. Baka dem i 200 grader, i cirka 30-40 minuter. Beroende på hur stora de är. Vill du ha mer färg på baconet höjer du ugnen de sista 5 minuterna och kör lite grilleffekt. Passar fint till vilken köttbit som helst.
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️
Och fredagstipset blir ju alla supersnygga vårnyheter från Bubbleroom. Och just nu får alla nya kunder 15 % på HELA köpet. KLICKA HÄR Woop woop
Dagens frukost vy ser ut så här i detta nu. En härligt påskgul bukett på bordet, och en yvig blå bukett som Nomi plockat in. Man blir så mycket gladare av färska blommor här och där. Nu innan lunch så har jag ett par möten på stan inbokade, sen tänkte passa på att växla valuta. På tal om pengar… jag och en vän pratade häromdagen om hur mycket som är/kan vara ”lagom” att spara till barnen varje månad. Det är såklart olika hur alla har möjlighet att spara, men vi blev lite nyfikna på hur mycket andra sparar till sina barn…. sällan man pratar om detta.
Och ni kan ju skriva helt anonymt här bland kommentarerna.Vill du och har tid så hade det varit kul att läsa hur ni andra gör.
Två snabba frågor
Hur mycket sparar ni till barnen per månad? Hur många barn har ni ?
Vi åt en god soppa nyss till middag,
Fisksoppa gjord på mjukost med lax och torsk och lite färsk dill
Du behöver till 2 stora portioner / 6 förrätter :
olivolja
1 finhackad lök
2 rivna morötter
1 msk tomatpure
3 dl vatten
3 dl vispgrädde
1 msk hummerfond
200 gram mjukost (te.x skagenost eller räkost)
20 gram finhackad färsk dill
300 gram tärnad lax & torsk ( går att köpa färdigt i frysdisken)
salt + cayennepeppar
Gör så här:
Fräs lök & morötter mjukt i olivolja. Mät ner tomatpuren och rör om. Tillsätt vatten, vispgrädde, fond, mjukost och låt sjuda upp. Vänd ner fisktärningarna tillsammans med finhackad dill och låt sjuda tills fisken är klar ( cirka 10-12 minuter)
Smaka av med salt och lite cayennepeppar och servera.
Toppa gärna med en klick crème fraîche eller aioli.
Gjorde en frystömning igår & längst in i frysen hittade jag en påse blåbär som jag plockade i höstas.
Så av dem slängde jag ihop en blåbärspaj till fikat. En favorit i repris.
Denna är så smidig, den måste ni prova. Ni kan använda vilka bär eller frukter som helst.
Det här behöver du:
Bär som täcker botten
2 msk potatismjöl
socker ( hur mkt beror på hur sura bären är)
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull , och dra bort frän värmen när den har smält -rör ner mjölk och sirap. Blanda de torra ingredienserna i en skål och rör sedan ner i smörblandningen och rör om väl. Sprid ut bären och pudra över potatismjöl och strö över socker. Klicka sedan ut smeten över bären och ställ in i mitten på ugnen i ca 25-30 minuter, eller tills pajen är knäckigt / gyllenen.
Nu är det inte länge kvar tills jag och maken åker iväg. De senaste två-tre åren har vi haft som mål att åka iväg på en weekend eller en liten resa en gång om året. Tror det är viktigt med egentid, att hinna prata, äta en middag utan att bli avbruten och få med sig nya fina minnen hem. Så japp, på fredag bär det av mot varmare breddgrader igen. Eller först stopp i Chicago.
Halva tjusningen med att resa är ju ändå att förbereda, och jodå jag har redan börjat packa. Jag är en sådan kontrollmänniska och vill ha saker klart i god tid. Jag kommer säkert packa upp och packa om igen ett par gånger innan vi åker.
Lite nytt som jag köpt är bikini, stråhatt, solisar och shorts.
Sedan är det egentligen inte mycket mer än pass & pengar som måste med.
Nu är det rätt mycket denna veckan med möten, jobbgrejer och husvisning (!!)
Så när jag har ett par timmar över ska jag sätta mig och tidsinställa för nästa vecka.
Massa nya recept har jag på lager nämligen,
Vill inte att det ska bli alltför tyst nu när vi är bortresta.
DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED ELECTROLUX
Jag har ju varit och provlagat mat på ”Swedish Taste” i Stockholm. ”Swedish Taste” är en fantastisk matstudio uppbyggd av Electrolux, och som drivs av stjärnkocken Magnus Lindström. Först fick vi en genomgång av köket och de olika produkterna, innan det var dags att prova. Jag lagade lax med en krämig couscous-sallad, fisken tillagade jag såklart i den omtalade sous-vide-ugnen. Åh, vad jag vill ha en egen hemma! Ja, när det är dags att byta kök så står denna högst upp på önskelistan. Ni som lagat mat på detta sätt vet precis varför.
En eller ett par fina laxbitar, massa dill, lite citron + flingsalt.
In med allt gott i påsen, vacuumförpackas, och skjuts ska detta in i ugnen.
I lådan under ugnen vakuumförpackas fisken. Man lägger in den på detta sätt. Stänger luckan och på några sekunder är det klart.
När vakuumet är klart så ställer man grader, man tillagar på låga grader.
Och genom vakuumet så tillagas hela biten samtidigt. För att läsa mer klicka HÄR
Så fisken, köttet eller kycklingen blir alltid perfekt. En tumregel är att minimera tillagningstid, temperatur och vätskemängd, för där kommer ånga in i bilden.
Denna sousVide-funktionen är en välkänd hemlighet bland världens alla duktiga kockar. Och detta beror på att man alltid får maten perfekt. Kött, fisk, kyckling blir saftigare när den tillagas så här i ånga, på låg temperatur vakuumförpackat. (självklart giftfria påsar) Och för att inte tala om vilken skillnad det blir på grönsakerna, när man ångar dem.
Att laga mat med ånga bevarar näringsämnen. Alla vitaminer & mineraler i grönsakerna stannar kvar under tillagningen, och färgen blir fantastisk. Nu ser man verkligen ville stor skillnad det är på att koka broccoli ( eller någon annan grönsak) i gryta eller ånga den på detta sätt. Helt underbara färger, och de smakar ju mer.
Summa summarum om denna genialiska uppfinning:
* Fisken blir perfekt tillagad tack var den jämna tillagningstemperaturen.
* Maten behåller sina näringsämnen, och den smakar mer och bättre.
* Grönsakerna behåller sin vackra färg.
Köttfri Måndag är det idag. Det märks att vegetariska recept uppskattas här inne.
Det tycker jag är jätteroligt för fler recept kommer.
Denna goda pastarätten går hem både hos stora som små.
Busenkel att göra dessutom, tar knappt 20 minuter att laga. Det här behöver du till 5-6 personer:
pasta för 5-6 personer
1 kruka med färsk basilika
2 1/2 dl creme fraiche orginal
3 msk olivolja
1 pressad vitlök
1/2 tsk örtkrydda
lite flingsalt
Så här gör du: Koka pastan.
Plocka bort basilika bladen och lägg i en skål tillsammans med krydda,
salt, olivolja, pressad vitlökoch creme fraiche. Mixa allt slätt .
Häll bort pastavattnet och rör ihop med den goda örtsåsen