Nu är det inte länge kvar tills jag och maken åker iväg. De senaste två-tre åren har vi haft som mål att åka iväg på en weekend eller en liten resa en gång om året. Tror det är viktigt med egentid, att hinna prata, äta en middag utan att bli avbruten och få med sig nya fina minnen hem. Så japp, på fredag bär det av mot varmare breddgrader igen. Eller först stopp i Chicago.
Halva tjusningen med att resa är ju ändå att förbereda, och jodå jag har redan börjat packa. Jag är en sådan kontrollmänniska och vill ha saker klart i god tid. Jag kommer säkert packa upp och packa om igen ett par gånger innan vi åker.
Lite nytt som jag köpt är bikini, stråhatt, solisar och shorts.
Sedan är det egentligen inte mycket mer än pass & pengar som måste med.
Nu är det rätt mycket denna veckan med möten, jobbgrejer och husvisning (!!)
Så när jag har ett par timmar över ska jag sätta mig och tidsinställa för nästa vecka.
Massa nya recept har jag på lager nämligen,
Vill inte att det ska bli alltför tyst nu när vi är bortresta.
DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED ELECTROLUX
Jag har ju varit och provlagat mat på ”Swedish Taste” i Stockholm. ”Swedish Taste” är en fantastisk matstudio uppbyggd av Electrolux, och som drivs av stjärnkocken Magnus Lindström. Först fick vi en genomgång av köket och de olika produkterna, innan det var dags att prova. Jag lagade lax med en krämig couscous-sallad, fisken tillagade jag såklart i den omtalade sous-vide-ugnen. Åh, vad jag vill ha en egen hemma! Ja, när det är dags att byta kök så står denna högst upp på önskelistan. Ni som lagat mat på detta sätt vet precis varför.
En eller ett par fina laxbitar, massa dill, lite citron + flingsalt.
In med allt gott i påsen, vacuumförpackas, och skjuts ska detta in i ugnen.
I lådan under ugnen vakuumförpackas fisken. Man lägger in den på detta sätt. Stänger luckan och på några sekunder är det klart.
När vakuumet är klart så ställer man grader, man tillagar på låga grader.
Och genom vakuumet så tillagas hela biten samtidigt. För att läsa mer klicka HÄR
Så fisken, köttet eller kycklingen blir alltid perfekt. En tumregel är att minimera tillagningstid, temperatur och vätskemängd, för där kommer ånga in i bilden.
Denna sousVide-funktionen är en välkänd hemlighet bland världens alla duktiga kockar. Och detta beror på att man alltid får maten perfekt. Kött, fisk, kyckling blir saftigare när den tillagas så här i ånga, på låg temperatur vakuumförpackat. (självklart giftfria påsar) Och för att inte tala om vilken skillnad det blir på grönsakerna, när man ångar dem.
Att laga mat med ånga bevarar näringsämnen. Alla vitaminer & mineraler i grönsakerna stannar kvar under tillagningen, och färgen blir fantastisk. Nu ser man verkligen ville stor skillnad det är på att koka broccoli ( eller någon annan grönsak) i gryta eller ånga den på detta sätt. Helt underbara färger, och de smakar ju mer.
Summa summarum om denna genialiska uppfinning:
* Fisken blir perfekt tillagad tack var den jämna tillagningstemperaturen.
* Maten behåller sina näringsämnen, och den smakar mer och bättre.
* Grönsakerna behåller sin vackra färg.
Köttfri Måndag är det idag. Det märks att vegetariska recept uppskattas här inne.
Det tycker jag är jätteroligt för fler recept kommer.
Denna goda pastarätten går hem både hos stora som små.
Busenkel att göra dessutom, tar knappt 20 minuter att laga. Det här behöver du till 5-6 personer:
pasta för 5-6 personer
1 kruka med färsk basilika
2 1/2 dl creme fraiche orginal
3 msk olivolja
1 pressad vitlök
1/2 tsk örtkrydda
lite flingsalt
Så här gör du: Koka pastan.
Plocka bort basilika bladen och lägg i en skål tillsammans med krydda,
salt, olivolja, pressad vitlökoch creme fraiche. Mixa allt slätt .
Häll bort pastavattnet och rör ihop med den goda örtsåsen
Veckorna går alltid så himla fort nu på vårterminen. Swisch säger det så är det väl snart sommarlov igen. När Molly & jag var ute på morgonpromme imorse så såg jag att syrenhäckarna hade börjat knoppa sig. Det finns vårtecken överallt, blåa scilla som poppat upp i varje trädgård, fågelkvitter och grusiga gator som väntar på att bli sopade och fina. Nu vill vi bara ha mera sol 🙂 Innan jag startar jobbdagen ska jag boka hotellet i Chicago (wiiiiiieeee) , vi kommer ju stanna till där en dag innan vi reser vidare. Annars står det i min kalender idag att jag ska jag prova nya recept,
så håll utkik här på sajten.
Det här behöver du för att baka denna kladdis:
4 ägg
4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
1 nypa med flingsalt
10- 15 after eight-bitar
Topping:
300 gram mjölkchoklad
3/4 dl vispgrädde
after eight-bitar till dekorering
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr. Smöra och bröa en rund form på cirka 24 cm med avtagbara kanter. Och häll upp smeten i den smorda formen, tryck ner 10- 15 after eight-bitar och ställ in i mitten på ugnen i cirka 20- 25 minuter. Den ska fortfarande vara lös i mitten ( den stannar till sig efter ett 3-4 timmar sen i kylen).
Innan du ställer in den i kylen så gör du tryffeltoppingen, genom att mäta upp grädden i en kastrull och bryta ner chokladen. Låt smälta under omrörning och rör chokladen blank. Häll tryffeltoppingen över kladdkakan och ställ svalt i kylskåp. När toppingen svalnat något så trycker du ner after eighten i ett snyggt mönster över kakan.
Det här behöver du till 4- 5 portioner :
800 gram lövbiff
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/ 2 msk paprikapulver
8 dl vatten
2 msk fond ( kött / ox- eller kalvfond )
2 msk tomatpure
1/2 msk kinesisk soya
1/2 msk chilisås
1 tsk dijonsenap
1 msk svartvinbärsgele
1 tsk sambal oelek
maizenaredning
( grädde )
Ev. några droppar soja kulör för mörkare färg
Serveras med ris & sallad
Gör så här :
Strimla lövbiffen först på bredden och sedan smått på längden. Fin hacka löken och vitlöken.
Hetta upp en djup kastrull / panna och fräs löken / vitlöken och biffen tills de fått fin färg.Krydda med paprikapulver eller lite chilipulver om du vill ha mer smak. Rör ner tomatpure, dijonsenap , fond & soja chilisås, sambal oelek och rör om, tillsätt vattnet och låt sjuda med lock på svag värme i 3- 4 timmar. Kokar vattnet bort så tillsätt lite vatten allt eftersom, smaka sist av med lite svartvinbärsgele. Vill du ha grytan lenare i smaken rör ner lite grädde ( jag ville ha en mustig gryta denna gången och hoppade över) och låt sjuda upp och red av med lite maizena -sjud ett par minuter och servera sedan genast.
* * * * * * * * * * * *
Bjud på delicatobollar till fikat
Det här behöver du till 30 havrebollar
200 gram rumsvarmt smör
8 dl havregryn
3 dl florsocker
1 nypa salt
2 msk kallt kaffe
2 1/2 msk kakao
1/2 dl oboy
50 gram smält mjölkchoklad
Garnering:
150 gram mjölkchoklad
Kokosflingor eller pärlsocker
Gör så här:
Mixa havregrynen med en mixer till mindre bitar. Vispa smör med florsocker till en jämnsmet,
rör ner salt, kaffe, kakao & oboy. Vänd ner havregrynen & chokladen och ställ kallt i 1 timme. Rulla sedan chokladbollar och ställ in dem i kylen under tiden du smälter chokladen. Rulla dem sedan i chokladen som du låtit svalna, och sedan även i kokosflingor eller pärlsocker, vilket du tycker är godast. Förvaras svalt delicatobollarna svalt.
Här kommer receptet på farligt goda burgare. Jag serverade tillsammans med potatis i ugn.
Sen provade jag att göra egen MC Donalds hamburgerdressing, missa inte det receptet.
Kommer i nästa inlägg.
Till 5 stora hamburgare 1 kilo nötfärs
2 msk oxfond
1 ägg
salt & peppar
Gör så här: Rör ihop & blanda väl. Forma till burgare och stek dem klara.
Under tiden du steker hamburgarna kan du göra den karamelliserade löken.
Så gott till hamburgare.
Du behöver :
4 gula lök
smör
2 tsk strösocker
salt
1 dl vatten
Gör så här: Skär löken i ringar, hetta upp en stekpanna med smör.
Låt smöret smälta, och fräsa tills de doftar nötigt.
Lägg ner löken och fräs den under omrörning tills löken blivit mjuk och gyllene
(Cirka 10 minuter ) Strö över sockret och lite salt och fräs runt. Sist häller du över vattnet,
och låt detta sjuda ihop med löken. När vattnet dunstat bort är det klart att servera.
Nu har jag fått prova en ny boktjänst, och har skakat fram ett riktigt bra erbjudande till er. Jag älskar ju att lyssna på böcker, och gör det så ofta jag får chansen. Både när jag är ute och promenerar, grejar i trädgården men framför allt när jag står och lagar mat. När jag är i köket så behöver jag inte ens ha hörlurar i, smidigt när man ska stå och hacka och röra i grytor.
Gillar du också att läsa, eller bara vill komma igång så har jag bästa erbjudandet nu. Lyssna gratis i 30 dagar med Nextory.
Det finns mängder av böcker, såsom deckare, thriller, självbiografier, matböcker m.m
Jag har ett riktigt bra boktips till er, Magdalena Graafs bok som heter ”Det ska bli ett sant nöje att döda dig”
Det är en bok där Magdalena berättar om ett äktenskap hon ingick när hon var 19 år, där hennes man blir helt & hållet galen. Magdalena tvingas att fly med sin son, och hon återberättar allt om detta i boken. Rädslan, skräcken och maktlösheten.
Det är en sann berättelse som väcker många känslor, och det är omöjligt att inte bli berörd. Du kommer bli tvungen att sträcklyssna på denna, för den går inte lägga ifrån sig.
Jag kämpar för att få till ett litet leende bara för bildens skull. För denna boken är en sådan bok som man mest gråter till och förfäras. Men den är så bra, och viktigt.
Då har vi precis landat på hotellrummet efter en heldag på stan och en liten sväng till spa-avdelningen. Varför vi valde Gdansk var för att det var så smidigt att flyga från växjö, och det tog bara 40 minuter. ( Skulle tagit en timme, men vi verkar ha flygit in massa tid ) Hotellet vi valde var ett spahotell, lite utanför stan. Men det tar en 10-15 minuter in till stan med bil.
Så här ser vårt spa-casa ut.
Gulligt, lantligt och väldigt lugnt här. Vi har en juniorsvit, så det är rymligt, fräscht och bra. Påminner lite om Grand Hotell, men för en billigare peng. Jag la ut en film på instastory över rummet.
Vi har två små franska balkonger på rummet, med utsikt över dammen, och en lite porlande å.
Gosiga morgonrockar hör ett spa till. Och igår var vi nästan helt ensamma på spa:t, kanske förståligt eftersom det var onsdag.
Men idag var desto mer.
Idag startade vi med en sovmorgon innan vi promenerade bort till frukosten, vi vaknade upp till ett fantastiskt väder. Vi har haft 19-20 grader idag. Våren har kommit längre här än hemma i Sverige. Frukosten ligger en byggnad bort, i en supermysig gammal stil.
Efter frukosten beställde vi en Uber, vet ni inte vad detta är så är det en sorts taxi.
Smidigt tycker jag då man beställer via deras app, och aldrig behöver betala i bilen. Allt sköts via appen, och kvittot skickas till din epost. Från vårt hotell till stan kostade det cirka 60-70 :- med taxi. Billigt.
Vi har promenerat 20 000 steg,
vi har åkt på en sightseeing och sett det mesta av gdansk idag.
Mycket historia finns i staden, åk på en guidad tur om du tycker detta är intressant.
Denna söta lilla bro gick vi förbi, med massa hänglås.
Godisbutik som stod och bakade karameller, doftade fantastiskt.
Är dock inte så förtjust i hårda karameller. Så jag stannade bara för ett foto.
Sen var det dags för middag, och då fick dottern bestämma. Det är ju bara jag & Thelma här på denna resan.
Detta var hennes julklapp ifrån mig,
Och dottern ville gå på Hard Rock Café.
Så det fick det bli 🙂
En galen jumbo-starter med alla möjliga goda förrätter. Man blev mätt innan middagen kom in. Supergott!
Jag beställde in en burgare, lika god som den ser ut. Thelma valde en lax-rätt.
Sen orkade vi promenera ett par timmar till innan vi for hem i uber-taxin igen.
Imorgon är en ny dag, och vi tänkte åka och till en ny stad här, vi vill se mer av Polen.
Än så länge tycker jag det är toppen att semestra här. God mat, bra hotell och allt ör billigt.