Nutellatårta med Ferrero Rochers

Här kommer en farligt GOD tårta.
Kanske något att bjussa på till påsk?
IMG_0633 IMG_0642

Du behöver 2 tårtbottnar, baka gärna ett par dagar innan och frys in.
Så blir den lättare att dela. Ungefär 3/4 går åt till själva fyllningen av tårtan, 1/4 räcker till spacklingen.

1 Chokladtårtbotten cirka 25- 26 cm : 
smör & ströbröd till formen
150 gram smör
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
3 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1/2 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 nypa flingsalt
1 1/2 dl hett vatten

Nutellafyllningen:
400 gram rumsvarmt smör
500 gram philadelphiaost
2 1/2 dl nutella
1 1/2 dl karamelliserad mjölk ( = färdigkokad )
2 1/2 dl florsocker
1 dl kakao
2 dl vispad grädde

Mörktryffel till spritsad topping: 
60 gram mörk choklad
75 gram smör
1/2 dl strösocker
3/4 dl nutella

250 gram hackade hasselnötter

Dekorering: 25 st Ferrero Rocher

Gör så här:
Ugnen 175 grader.
Börja med att smöra & bröa formen.  Fortsätt med att smälta smöret och vispa ihop äggen i en kopp.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner smör och de lättvispade äggen. Vänd sist ner de heta vattnet och häll upp i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20- 30 minuter- eller tills den är färdig. Frys gärna ner bottnarna när de är färdiga, blir lättare att jobba med då.  När det är dags att börja med tårtan så dela varje tårtbotten i 2  delar. Dvs 4 bottnar sammanlagt.

Nutellafyllningen:
Vispa det rumsvarma smöret mjukt och tillsätt philadelphiaosten i, vispa så att allt blir smidigt. Vänd ner den karamelliserade mjölken, nutellan, florsocker, kakao och vispa tills allt blir blankt och fint. Vänd ner den vispade grädden tills allt har blivit en jämn och fin smet. Ställ denna kallt medan du gör den mörka tryffeln, mät upp smör & socker i en kastrull på svag värme, på svag värme tills allt socker smält. Ta bort från platta och bryt ner chokladen, rör tills allt smält och vänd sist ner nutellan. Låt svalna, har du bråttom går det bra i ett vattenbad. Blir det för hårt för att spritsa går det bra att värma upp igen.

Nu kan du börja bygga tårtan, varva varje lager med nutellafyllning som du strösslar hasselnötter över. Spara ungefär hälften av alla nötter som du sak dekorera tårtans kanter med. När alla lager är på plats så spacklar du hela tårtan med nutellafyllningen.  Jag använde mig av en slickepott / stekspade. När du är nöjd med spacklingen så kan du piffa till kanterna med de sista hackade nötterna. Jag kupade händerna med nötter i och gick runt tårtan så, lite pilligt men de fastnar lätt.

Till sist spritsa den mörka chokladfrostingen och dekorera med Ferrero Rocher godisar.

1
5 kommentarer

Påskbak

Hej raringar, 

Ooops så stressigt det blev här. Tyckte att jag hade gott om tid efter att barnen gått till skolan. Men tiden försvann snabbare än blixten. Nu sitter vi iallafall i bilen, med förhoppningsvis har vi fått med det viktigaste i resväskorna.  Jag tänkte passa på att jobba i några timmar nu medan Jonathan kör. Vi flyger från Köpenhamn, känns smidigare för oss än att bila upp till stockholm. Jag kommer uppdatera från resan, och så har jag i vanlig ordning massor med tidsinställda recept på mat- & bakverk.

IMG_9462
Tipselitips på sött att baka till påsk.

Så här gör jag med chokladbollssmet: 
150 gram smör
5 dl havregryn
2 dl florsocker
1 nypa salt
2 msk kallt kaffe ( eller vatten )
2 msk kakao
3 msk oboy
35 gram smält choklad

Topping : kokos eller strössel

Gör så här: 
Mixa havregrynen med en mixer till mindre bitar. Vispa smör med florsocker till en jämnsmet,
rör ner salt, kaffe, kakao & oboy. Vänd ner havregrynen & chokladen och ställ kallt i 1 timme innan du arbetar med smeten.
Sedan formar du valfria chokladdjur och doppar i strössel.

0
3 kommentarer

Lax i ugn med färskost

Hej där, 

Detta är en maträtt som vi ofta lagar när vi har lite bråttom.
Det är smidigt, det är gott och det går snabbt att tillaga.

IMG_5946
Du behöver: 
Lax  ( tinad eller färsk)
Valfri Smaksatt Färskost

Serveras med pressad potatis eller couscous-sallad.

Gör så här: 
Ställ ugnen på 180 grader.
Lägg laxen eller laxbitarna i ugnssäker form. Bred över färskosten.
Ställ in i ugnen i cirka 20 minuter eller tills laxen är färdig.
Servera genast.
IMG_5952
Vi hade två olika smaker.
En med taco-smak & en med jalapeno-smak.

IMG_5957

Jag åt min med en god sallad.
Barnen hade pressad potatis till.
Gott vilket som.

IMG_5969 (1)

0
1 kommentar

Soligt Öland

IMG_6018 (1)

God förmiddag,


Fick lite sovmorgon idag, inte tokigt. Men vaknade tjugo över åtta av att telefonen ringde.
Här på Öland skiner solen och jag sitter ute på altanen i skrivande stund & dricker morgonkaffet. Ser flera rådjur som går och betar längre ner på ängen, inga älgar idag…. Annars finns det gott om det också här. Klar blå himmel och fågelkvitter, nu laddar man batterier. Vet ni jag har inte mycket mer att skriva just nu, för här händer ingenting. Ska snart köra in till Kalmar, jag önskar er  alla en härlig torsdag.
Och kikar snart förbi med nytt/ nya recept.

Håll utkik.

0
3 kommentarer

Godkväll från stugan

IMG_2013
Gokväll min vän,

Hoppas Du haft en jättefin onsdag. Min har varit bra, om något stressig. Möten, telefonintervju, husvisning och läxläsning… Ja men du vet 🙂 Intressant att läsa igenom hur ni sparar till barnen, olika och det bero på vart man är i livet. Det är såklart lite skillnad om man är föräldrarledig, ensamstående eller heltidsarbetande. Tack för alla svar. Själv kom  jag för en stund sedan fram till stugan, ett ganska grått & regnigt öland möttes jag av. Jag har ändå möte i Kalmar imorgon bitti så det passade bra, att stanna till här. Sen ska jag möta upp svärmor på lunch också, så det blir trevligt.

Men nu ska jag jobba lite innan jag ska kolla serier tills ögonen blir fyrkantiga.

Hej så länge.

0
3 kommentarer

Sopot och Gdynia

Hej hej från småstan´,

Vi kom hem till lilla Växjö redan innan klockan fem. Från hotellet och tills vi var hemma i vår hall tog det tre och en halvtimma. Så snabbt borde alla resor gå. Vackert väder här också, men igår bjöd Polen på riktigt sommarväder, 26-27 grader i den lilla mysiga staden Sopot.

IMG_5705 (1)
Uteserveringar, cafeer, glassbarer och sol.
IMG_5706

Kan varmt rekommendera er att åka hit om ni är i närheten.
Finns massa mysiga restauranger & små butiker.

IMG_5711

När det är så här varmt måste man köpa glass. Massa ställen med mjukglass, vi ville ha kulglass.
Hittade ett ställe som utlovade lika god glass som italienarnas. Och ja nästan lika god var den, men bara nästan.

IMG_5714

IMG_5719

En promenad ner till stranden, där många satt och solande.
Det var till och med några tappra som badade.
Måste varit iskallt i vattnet.

IMG_5726

IMG_5728
Efter att ha strosat runt några timmar och kollat på folk så åkte vi vidare till Gdynia och ett stort shoppingcentrum där. Två våningar och massor med roliga butiker. Tror det hette ”Rivieran”, ifall någon undrar.

IMG_5738
Efter shopping & fönstershopping så blev det middagspaus.
IMG_5733
Vi valde ett bufféställe inne i gallerian. Där det bjöds på goda sallader och kalla såser och kyckling.
En lunch inklusive dryck kostar cirka 40-45 :- här i Polen.

IMG_5748
Väl tillbaka så kunde vi gå ner till spa:t och badade lite innan det stängde.
Det enda bilden jag fastnade på. Spa:t på hotellet var jättefint, men lite minus att det var några grader för kallt i den stora swimmingpoolen. Men i det stora hela är vi jättenöjda med vistelsen här.
IMG_5779På återseende snart igen. 

0
7 kommentarer
INNEHÅLLER ANNONSLÄNK

Baconbakad potatis i ugn

Tipselitips.

Sportlovet närmar sig och då brukar även grillarna dammas av och åka fram.
Ett jättegott grilltillbehör som du gör i ugnen är dessa baconinlindad potatisar. Sedan kommer även ett vårtips till garderoben längre ner med en schysst rabattkod.
IMG_5805

Det enda som behövs är små potatisar (fast sort)  och bacon.
Tvätta potatisen eller skala, linda in dem med bacon. Med baconkanten neråt i en ugnssäker form.
Baka dem i 200 grader, i cirka 30-40 minuter. Beroende på hur stora de är.
Vill du ha mer färg på baconet höjer du ugnen de sista 5 minuterna och kör lite grilleffekt.
Passar fint till vilken köttbit som helst.

IMG_5858

❤️  ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  

Och fredagstipset blir ju alla supersnygga vårnyheter från Bubbleroom.
Och just nu får alla nya kunder 15 % på HELA köpet. KLICKA HÄR Woop woop

❤️  ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  

0
1 kommentar

Frukoststund och prata pengar

IMG_5912 (1) IMG_5935
Godmorgon godmorgon,

Dagens frukost vy ser ut så här i detta nu.  En härligt påskgul bukett på bordet, och en yvig blå bukett som Nomi plockat in. Man blir så mycket gladare av färska blommor här och där. Nu innan lunch så har jag ett par möten på stan inbokade, sen tänkte passa på att växla valuta. På tal om pengar… jag och en vän pratade häromdagen om hur mycket som är/kan vara ”lagom” att spara till barnen varje månad. Det är såklart olika hur alla har möjlighet att spara, men vi blev lite nyfikna på hur mycket andra sparar till sina barn…. sällan man pratar om detta.

 

Och ni kan ju skriva helt anonymt här bland kommentarerna.Vill du och har tid så hade det varit kul att läsa hur ni andra gör.
Två snabba frågor

Hur mycket sparar ni till barnen per månad? 
Hur många barn har ni ?

 

0
72 kommentarer

Fisksoppa med mjukost

Vi åt en god soppa nyss till middag,
Fisksoppa gjord på mjukost med lax och torsk och lite färsk dill

IMG_2035
Du behöver till 2 stora portioner / 6 förrätter :
olivolja
1 finhackad lök
2 rivna morötter
1 msk tomatpure
3 dl vatten
3 dl vispgrädde
1 msk hummerfond
200 gram mjukost (te.x skagenost eller räkost)
20 gram finhackad färsk dill
300 gram tärnad lax & torsk ( går att köpa färdigt i frysdisken)
salt + cayennepeppar

Gör så här: 
Fräs lök & morötter mjukt i olivolja. Mät ner tomatpuren och rör om. Tillsätt vatten, vispgrädde, fond, mjukost och låt sjuda upp. Vänd ner fisktärningarna tillsammans med finhackad dill och låt sjuda tills fisken är klar ( cirka 10-12 minuter)
Smaka av med salt och lite cayennepeppar och servera.

Toppa gärna med en klick crème fraîche eller aioli.

Så gott

7
9 kommentarer

Krispig och seg blåbärspaj

Tjingeling,

Gjorde en frystömning igår & längst in i frysen hittade jag en påse blåbär som jag plockade i höstas.
Så av dem slängde jag ihop en blåbärspaj till fikat. En favorit i repris.

IMG_5811

Denna är så smidig, den måste ni prova. Ni kan använda vilka bär eller frukter som helst.

Det här behöver du: 
Bär som täcker botten
2 msk potatismjöl
socker ( hur mkt beror på hur sura bären är)

Knäckiga toppingen:
150 gram smör
1 1/2 dl strösocker
3 dl havregryn
1 1/2 dl mjöl
1/2 tsk bakpulver
1 / 2 dl ljus sirap
2 msk mjölk

Gör så här: 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull , och dra bort frän värmen när den har smält -rör ner mjölk och sirap. Blanda de torra ingredienserna i en skål och rör sedan ner i smörblandningen och rör om väl. Sprid ut bären och pudra över potatismjöl och strö över socker. Klicka sedan ut smeten över bären och ställ in i mitten på ugnen i ca 25-30 minuter, eller tills pajen är knäckigt / gyllenen.

Severa med glass eller vaniljsås.

IMG_5815

0
12 kommentarer