Hej
Nu är vi tillbaka efter lite presentshopping.
Tänkte visa er sedan vad hon valde. Middagstips till er som planerar att äta lax till middag idag.
Detta är en av mina favoriträtter. Omnomnom
Du behöver:
1 bit laxsida
flingsalt,
citronpeppar,
citron
färsk dill.
Ställ ugnen på 180- 200 grader i cirka
Strö över salt & citronpeppar. Dela citron och lägg på , klipp över rikligt med dill.
Ställ in i ugnen i 20- 30 minuter, eller tills laxen är klar.
Serveras med en couscous-sallad. Kräftröran gör du så här:
1 dl gräddfil
1 dl creme fraiche
1 burk med röd kaviar
1 burk med rensade kräftstjärtar
Salt, peppar
Gör så här :
Låt kräftstjärtarna rinna av lite innan du blandar alla ingredienser i en skål.
Ställ kallt ett par timmar innan servering.
Hoppas ni haft en jättefin fredag. Själv har jag bakat massa tårtor, ni har kanske sett några på instagram. Sedan har vi godkänt det sista med bilder & text till mäklaren, så det ville jag tipsa er om. För jag har fått massa mail och frågor kring försäljningen av vårat hus på öland. Nu kan jag meddela alla er som letar sommarhus runt Köpingsvik/ Borgholm, att vårat sommarparadis finns ute på Hemnet. ( Ja det kom ut för drygt en timme sedan ) Vill ni se bilder och läsa mer så kan ni
Här kommer ett tidsinställt inlägg, då jag snart sitter på banken och går igenom pensionsspar & annat spännande.
Sen åker jag och småkusinerna raka vägen till öland. Ska fixa inför fotograferingen imorgon. Som jag nämnt tidigare så innebar ju det nya husköpet att vi kommer att sälja vårt sommarhus. Vi har under ett par år letat hus i Kalmar, vid vattnet. Vi hade ingen brådska, utan tänkte att det fick ta den tiden det tar. Vi har även under åren varit med på ett par stycken budgivningar, men som ni säkert gissat inte vunnit. Jättefina hus, men det var väl helt enkelt inte meningen då. Sen dök huset med stort H upp, och vi skulle bara ha det. Samma dag som vi flög på semester skrev vi på papperna. Underbart och samtidigt sorgligt då vårt lilla smultronställe faktiskt måste säljas.
Vår/ sommar/ höst och vinter- det är fantastiskt att vara här året om. Detta stället är så lugnt och harmoniskt med naturen direkt inpå knuten. 2,5 km utanför köpingsvik, med närhet till allt. Restauranger, bageri, mataffär och finaste stränderna på öland. Och ändå ett hus som ligger lite undangömt in på en grusväg. Det är inget hus man faktiskt hittar till, om man inte vet att det finns där.
Så mycket tid vi lagt ner här, med poolbyggen, altan, köksbygge, renoveringar och tapetseringar. Det har varit roligt, jag gillar att få arbeta med händerna. Huset är total renoverat från topp till tak, med en söt tillbyggd glasveranda på framsidan. Kaklad toalett, nya golv och nymålat. Något som jag är nyfiken på att se imorgon är hur fin den nya stentrappan blev till entrén. Den var beställd för siså där ett år sedan men nu som först är den på plats.
Jag har fått lite frågor och mail om försäljningen. Vi kommer dock inte sälja själva, ni kommer hitta det på hemnet snart.
Känns alltid tryggt att sälja via mäklare. Är ni nyfikna och vill läsa mer om sommarhuset kan ni KLICKA HÄR
Då vart jag hemma igen efter att ha varit på blomshopping. Jag fyndade faktiskt hur mycket som helst, pärlhyacinter och stora krukor med påskliljor för 10 kronor stycket. Älskar att fynda, perfekt att ha med till Öland imorgon. Medan jag varit och fyndat så har Jonathan och barnen varit iväg och bowlar på nya stället i stan. De är inte hemma riktigt än, så då tänkte jag passa på att få iväg ett inlägg till. Denna goda Pollykladdkakan som praoeleverna bakade idag.
Fin va?!
Hur smarrigt som helst.
Detta behöver du till en form cirka 22-24 cm :
4 ägg
4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
1 nypa med flingsalt
1 påse Polly
Till Garnering:
1 påse Polly +
grädde
Gör din Pollykladdkaka så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr. Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter. Vänd ner alla Polly, och rör om. Fördela ut smeten i formen. Ställ in i ugnen i cirka 25-30 minuter . Den ska fortfarande vara lite lös i mitten. Ta ut den från ugnen och ställ svalt i minst 4 timmar.
Här kommer massa bilder.
Steg-för-steg
Pudra över lite florsocker
Spritsa ut grädden och dekorera med Polly
Här hjälps de åt att fixa iordning efterrätten.
Tess spritsar och Melvin fixar fint med Polly-godiset.
Denna tycker jag att ni ska prova snart.
Väldigt enkel, och ser mer avancerad ut än den är.
och ursäkta frånvaron. Jag har haft praoelever hela dagen så det har inte funnits tid att kika förbi. Denna gången var det Melvin & Tess som var här och hjälpte till. Vi startade dagen med att bestämma vad vi skulle laga och baka, skrev vi inköpslistor och planerade. Innan det var dags för Melvin & Tess att promenera bort och handla. Vi bestämde oss för att baka kladdkaka och göra spagetti & köttfärsås. Och vi startade med efterrätten, såklart… För att den skulle hinna stanna till sig i kylskåpet.
Men vi börjar att skriva om lunchen.
Här fixar de en god sallad, med isberg, gurka tomat & rödlök.
Och sedan gjorde de köttfärsåsen,
och själva grunden lät vi sjuda ett par timmar. Den är god precis som den är här, även utan grädde och crème fraîche.
Men vi valde att runda av den med lite innan servering.
Dukningen och bordsplacering fixade det under tiden pastan kokade.
Eftersom vi har kusinerna här så blev det rätt många till bords, och även Jonathan kom hem på mat.
Blommor köpte de i affären för att få till rätt bloggkänsla ( haha) Och saften blandade de själva.
Vilket lyx att få sätta sig till dukat bord.
Och supergott var det! De fick MVG av alla kring bordet.
Detta behöver du till Tess & Melvins Köttfärssås:
smör
1 kilo blandfärs
2 burkar med krossade tomater
1 nypa strösocker
4-5 msk kalvfond
1 tsk salt
lite svart peppar
1 msk ketchup
2 dl creme fraiche
Gör så här: Hetta upp en kastrull / stekpanna med smör. Fräs färsen klar.
Vänd ner tomatkrossen, lite socker, kalvfond. Låt det sjuda på svag värme i en-två timmar smaka av med salt, peppar, ketchup under tiden. Precis innan servering kan du om du vill röra ner crème fraîche.
Resultatet blev en jättegod köttfärssås.
Alla backade om, så det var tomt i grytorna efteråt.
Men nu ska jag försöka komma iväg till blomsteraffären.
Ska handla lite nytt till krukorna utomhus.
DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED ELECTROLUX
Hej där,
Det är alltid kul att prova nya recept och nya produkter. Denna nutellamilkshake mixade jag ihop när jag var på Swedish Taste. ”Swedish Taste” är som jag tidigare nämnt en matstudio i Stockholm. Denna har Electrolux byggt upp med sina vitvaror och köksmaskiner och den drivs av b.la stjärnkocken Magnus Lindström. Väl där ville jag gärna prova fram ett recept med deras MasterPiece blender (läs mer om den här). Jag har en exakt likadan hemma, fast i en annan färg. Jag tycker att den är väldigt användbar och jag mixar i den flera gånger i veckan. Den passar sig för smoothies, juicer, svalkande slush ( barnens favvo), att krossa is och även lyxa till det med en milkshake då och då. Och jag använder den även till att hacka nötter, mixa soppor och göra hemmagjord pesto.
Galet god NutellaMilkshake
Recept på Nutellamilkshake:
1 liter vaniljglass
1 burk med nutella ( cirka 350 gram )
2 1/2 dl standard mjölk
Gör så här
Häll allt i din blender och mixa.
Mixa tills allt blivit slätt.
Servera sedan i härliga stora glas.
Och njut.
Electrolux exklusiva blender Masterpiece (ESB9300) finns i olika färger, jag har en i kopparfärg. Ursnygg 🙂
Blendern lutar något just för att inget ska fastna i botten, så att alla råvaror ska mixas runt ordentligt och få bästa konsistensen.
Den har en Turbo-Boostmotorpå 1200 W, och med skärblad av titanbeläggning för bästa finish.
En av få köksmaskiner jag inte vill vara utan i mitt kök.
Här haft vi haft en förmiddag på stan, först skjutsa Thelma från tandläkaren till skolan. Sedan iväg till köpcenter med systerdöttrarna för att kolla vårjacka till Nea. Hon hittade en jättefin grön på HM. Sen en sväng förbi rusta för att fylla på med schampo och sådant. Och efter allt shoppande blev vi jättehungriga, så vi bestämde oss för att fuska med hamburgare & pommes + läsk. #bästamostern ( Haha )
Ikväll tänkte vi bara göra ugnspannkaka till middag, hade massa mjölk hemma som snart går ut. Och jag slänger ogärna bra mat.
Här kommer middagstips till er. Urgod lax i ugn.
Det här behöver du till 4 personer:
4 portionsbitar lax
Gör så här:
Börja med att ställ ugnen på 200 grader. Lägg den tinade laxen i en ugnssäker form. Gör citronsåsen i en kastrull. Värm upp grädde, crème fracihe och fond, riv ner det gula skalet och pressa ner citronsaft efter egen smak och tycke. 1-2 msk citronsaft hade jag i min sås. Häll citronsåsen över laxen. Ställ in i ugnen i cirka 20 minuter, eller tills laxen är klar.
Toppa med nyskalade räkor och servera genast.
Vaknade till ett soligt och vackert växjö. Borta bra med hemma bäst. Vi har barnens kusinerna här denna veckan, de har påsklov och lillasyster jobbade. Så vi har huset fullt, så mysigt. Och så bra när man kan hjälpas åt lite. Förra veckan när vi var iväg så var barnen hos både farmor, mormor, storasyster Mona & lillasyster Daries. De var så nöjda, och hade blivit bortskämda ordentligt. Denna veckan planerar vi biomys, discobowling och eventuellt en vända till simhallen. Mina går i skolan som vanlig, men det är rätt korta dagar ändå.
Imorgon har jag prao-elever hemma också, ska planera inför det. Melvin och Tess ska vara här och hjälpa mig, så ja det blir en intensiv och rolig vecka. Och någonstans ska vi hinna få klart stugan också, den ska fotas till helgen. Vi tappade ju bort några dagar här med alla förseningar, men det löser sig. Det gör det alltid.
Äntligen är vi på väg hem efter denna något omtumlande flygresan. Vi har precis lämnat Danmark, och kör mot växjö. Nu saknar vi barnen och vill bara hem och krama dem. Jonathan kör så jag hinner jobba ikapp, jag har inte haft datorn tillgänglig på flera dagar. Då allt bagage stannade kvar i flyget.
Så här kommer en något sen veckomatsedel, men bättre sent än aldrig.
Så sant som det är sagt.
Det här behöver du till köttfärslimpan 5-6 personer:
1 kilo nötfärs
2 msk oxfond
salt & peppar
1 paket bacon
Fyllning:
150 gram valfri färskost ( jag valde smaksatt med paprika)
1 pkt knaperstekt bacon
Serveras med klyftpotatis / Morötter
Smörstekta champinjoner
Brunsås:
ev steksky från köttfärslimpan
4 dl vatten
1 dl grädde
2 msk oxfond
1 msk kinesisk soya
salt och peppar
1 tsk rödvinbärsgele
maizena
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Rör ihop smeten till köttfärslimpan. Platta ut degen på ett bakplåtspapper alternativ på platfolie. Rör ihop den knaperstekta baconen med färskosten & fördela ut fyllningen i mitten, och forma ihop till en limpa. Klä in med bacon, och lägg sedan i ugnsfast form och ställ in i mitten av ugnen i cirka 40-50 minuter tills köttfärslimpan är 70 grader.
Under tiden limpan är i ugnen gör du brunsåsen:
Häll i vatten i stekpannan och skeda ur ev steksky från limpa i ugnen, häll i grädde,soya och fond i stekpanna och låt sjuda ett par minuter. Sila sedan såsen och häll tillbaka den i den rena stekpannan, och låt sjuda upp igen. Smaka av såsen med salt och peppar, och vinbärsgelen. Önskar ni en tjockare sky red av den med maizena ( eller färskost är också gott ) önskar ni en mörkare sås droppa ner ett par droppa soyakulör i såsen.
* * * * * * * * * * * * * *
Baka något gott: Nougatsnitt.
Det här behöver du till cirka 40 st kalaskakor:
220 gram smör
5 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
5 msk kakao
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
3 dubbelnougat
Gör dina kalaskakor så här:
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela och rulla ut till 3 längder och halvera dubbelnougaten på längden. Gör en grop på längden och lägg ner guldnougaten.
Nyp ihop & baka in dubbelnougaten i chokladrullarna och ställ in i mitten och grädda i cirka 10-12 minuter. Efter halva tiden plattar du till dem något med en gaffel. Låt längderna svalna något, men inte kallna helt, innan du skär dem i snittar.
Serveras med fördel ljumna så nougaten är så där härligt krämig.
Även goda kalla också såklart.
jag har nog aldrig bloggat från mobilen tidigare, så hoppas det funkar nu. För er som inte följer på instagram så vart vi tvungna att nödlanda i Canada på resan. Ett kraftig kabintryck där vi tvingades att gå ner på lägre höjd på kort tid. Sjukt otäckt! Planet skakade, varningsskyltar som blinkade, nervösa flygvärdinnor och folk som grät. Pjuu, detta vill jag aldrig uppleva igen. Vi kom ner på närmaste flygplats och hamnade då här. Och här har vi varit de senaste dygnet… Vi landade vid 03.35 har sen dess bara väntat på att få åka hem.
Som det är sagt nu så ska vi flyga om två timmar. Så vi håller tummarna, tiden har flyttats runt flera ggr de senaste dygnet. Nu vet ni vart jag håller hus iallafall. I Canada i en liten håla som heter Goose bay det trodde jag inte för ett par dagar sedan. Kallt som tusan dessutom, och vi har bara sommarkläder med oss.