Vaknade till ett soligt och vackert växjö. Borta bra med hemma bäst. Vi har barnens kusinerna här denna veckan, de har påsklov och lillasyster jobbade. Så vi har huset fullt, så mysigt. Och så bra när man kan hjälpas åt lite. Förra veckan när vi var iväg så var barnen hos både farmor, mormor, storasyster Mona & lillasyster Daries. De var så nöjda, och hade blivit bortskämda ordentligt. Denna veckan planerar vi biomys, discobowling och eventuellt en vända till simhallen. Mina går i skolan som vanlig, men det är rätt korta dagar ändå.
Imorgon har jag prao-elever hemma också, ska planera inför det. Melvin och Tess ska vara här och hjälpa mig, så ja det blir en intensiv och rolig vecka. Och någonstans ska vi hinna få klart stugan också, den ska fotas till helgen. Vi tappade ju bort några dagar här med alla förseningar, men det löser sig. Det gör det alltid.
Äntligen är vi på väg hem efter denna något omtumlande flygresan. Vi har precis lämnat Danmark, och kör mot växjö. Nu saknar vi barnen och vill bara hem och krama dem. Jonathan kör så jag hinner jobba ikapp, jag har inte haft datorn tillgänglig på flera dagar. Då allt bagage stannade kvar i flyget.
Så här kommer en något sen veckomatsedel, men bättre sent än aldrig.
Så sant som det är sagt.
Det här behöver du till köttfärslimpan 5-6 personer:
1 kilo nötfärs
2 msk oxfond
salt & peppar
1 paket bacon
Fyllning:
150 gram valfri färskost ( jag valde smaksatt med paprika)
1 pkt knaperstekt bacon
Serveras med klyftpotatis / Morötter
Smörstekta champinjoner
Brunsås:
ev steksky från köttfärslimpan
4 dl vatten
1 dl grädde
2 msk oxfond
1 msk kinesisk soya
salt och peppar
1 tsk rödvinbärsgele
maizena
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Rör ihop smeten till köttfärslimpan. Platta ut degen på ett bakplåtspapper alternativ på platfolie. Rör ihop den knaperstekta baconen med färskosten & fördela ut fyllningen i mitten, och forma ihop till en limpa. Klä in med bacon, och lägg sedan i ugnsfast form och ställ in i mitten av ugnen i cirka 40-50 minuter tills köttfärslimpan är 70 grader.
Under tiden limpan är i ugnen gör du brunsåsen:
Häll i vatten i stekpannan och skeda ur ev steksky från limpa i ugnen, häll i grädde,soya och fond i stekpanna och låt sjuda ett par minuter. Sila sedan såsen och häll tillbaka den i den rena stekpannan, och låt sjuda upp igen. Smaka av såsen med salt och peppar, och vinbärsgelen. Önskar ni en tjockare sky red av den med maizena ( eller färskost är också gott ) önskar ni en mörkare sås droppa ner ett par droppa soyakulör i såsen.
* * * * * * * * * * * * * *
Baka något gott: Nougatsnitt.
Det här behöver du till cirka 40 st kalaskakor:
220 gram smör
5 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
5 msk kakao
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
3 dubbelnougat
Gör dina kalaskakor så här:
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela och rulla ut till 3 längder och halvera dubbelnougaten på längden. Gör en grop på längden och lägg ner guldnougaten.
Nyp ihop & baka in dubbelnougaten i chokladrullarna och ställ in i mitten och grädda i cirka 10-12 minuter. Efter halva tiden plattar du till dem något med en gaffel. Låt längderna svalna något, men inte kallna helt, innan du skär dem i snittar.
Serveras med fördel ljumna så nougaten är så där härligt krämig.
Även goda kalla också såklart.
jag har nog aldrig bloggat från mobilen tidigare, så hoppas det funkar nu. För er som inte följer på instagram så vart vi tvungna att nödlanda i Canada på resan. Ett kraftig kabintryck där vi tvingades att gå ner på lägre höjd på kort tid. Sjukt otäckt! Planet skakade, varningsskyltar som blinkade, nervösa flygvärdinnor och folk som grät. Pjuu, detta vill jag aldrig uppleva igen. Vi kom ner på närmaste flygplats och hamnade då här. Och här har vi varit de senaste dygnet… Vi landade vid 03.35 har sen dess bara väntat på att få åka hem.
Som det är sagt nu så ska vi flyga om två timmar. Så vi håller tummarna, tiden har flyttats runt flera ggr de senaste dygnet. Nu vet ni vart jag håller hus iallafall. I Canada i en liten håla som heter Goose bay det trodde jag inte för ett par dagar sedan. Kallt som tusan dessutom, och vi har bara sommarkläder med oss.
DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED MIN WEBSHOP
Hej hej, Då har vår hemresa påbörjats, och tanken är att vi ska resa hela vägen till Öland på en gång. Håll tummar för att vi slipper förseningar och andra flygplansbyten. Jag vet att många av er efterfrågat signerad böcker. Vilket är jätteroligt ( och till nästa bok ska jag signera ännu mer böcker) , nu har dock inte tiden riktigt räckt till. Men jag har signerat böcker så att det finns ett tag ( förhoppningsvis ett par veckor iallafall.)
I kakboken så hittar du småkakor, pajer, kladdkakor, efterrätter och en och annan tårta.
Grymma hamburgare som du kan antingen kan grilla eller steka på spisen.
Till 5 stora hamburgare 1 kilo nötfärs
2 msk oxfond
1 ägg
salt & peppar
Tryffelmajonäs: 2 äggulor
4 dl matolja/solrosolja / rapsolja
1 msk dijonsenap
1 kryddmått salt
några skvättar vit tryffelolja
Gör din tryffelmajonäs så här : Ta fram äggen och oljan så att de hinner bli rumstempurerade, ( eller ska de vara kalla bägge två )
för har de inte samma temperatur så finns det en risk att majonäsen skär sig.
Lägg äggulorna i en skål och , häll över senap , salt och peppar och vispa det fluffigt.
Tillsätt sedan sakta, till en början droppvis oljan. Men när du ser att oljan och ägget binder samman och
blir tjockare så kan du hälla i mer åt gången, viktigt att vispa hela tiden med elvispen.
När all olja är i så är den färdig. Smaka av med några skvättar tryffelolja.
Gör så här: Rör ihop & blanda väl. Forma till burgare och stek dem klara.
Lägg på cheddarost så att den får smälta.
Mums
Hej hej,
Här närmar sig klockan halvsju på kvällen, och vi ska snart gå ner och käka italiensk middag. Hotellet har massor med fina restauranger, och än har vi inte blivit besvikna.
Men förutom god mat så händer inte så mycket här. Vi har valt att göra så lite som möjligt faktiskt. Lite sol, bad, snorkling, god mat och sedan allt i repris igen. Vi äter, solar, badar, äter lite till och solar och badar lite till. Internet funkar något bättre här, känns lite mer avkopplande eftersom jag alltid behöver vara uppkopplad mot mitt jobb.
Lunchen åt vi på restaurangen längst havet.
Så gott och något för alla smaker.
Färska skaldjur och krabba, personalen mäter temperaturen hela tiden.
Så man behöver inte vara orolig för att bli sjuk av maten.
Dagens första lunchtallrik med extra allt 🙂
Paellan är magisk.
Sen fortsatte vi med att göra ingenting.
Sola, bada och äta.
Imorgon åker vi hem igen, till verkligheten.
Och så tacksamma för dessa dagar på tumanhand. ’
Hallå hallå.
Vi har det så bra här, så att vi faktiskt då och då måste nypa oss i armen för att inte tro att vi drömmer. Att få sova, äta och bara vara… vi går omkring och bara är . Det är så sällan vi kommer iväg bara han och jag, och det känns som vi inte gjort annat än att prata ikapp allt vi missat. Ni som lever i en barnfamilj vet nog vad jag menar, man blir ofta avbruten, mjölk spills ut över matbordet, man ska städa, göra läxor och finnas för alla. Vilket är ett viktigt ”jobb”
Och jag är ingen expert på något, men jag tror faktiskt att det är viktigt för ett förhållande att få lite egentid. Vare sig det handlar om en kväll på stan, en middag eller en weekend på tumanhand. Jag & Jonathan har precis börjat att tänka på oss själva, en gång om året. En dag kommer det ju bara vara han och jag. Och detta är nog den bästa invensteringen, för att förbereda sig och inte tappa bort varandra på vägen. ( Klart man kan ha det bra ändå, men tips ändå är att försöka komma iväg på egen hand ibland för att bara få tid)
Dagens frukost med härliga juicer. Massa pålägg, nybakat bröd, omeletter och så mycket mer.
Galet mycket mer.
Frukosten är det största jag sett….. Och bland det godaste.
Sötsaker blandat med omelett, bacon och frukter.
Våfflor, fattiga riddare och toast.
Så här såg min frukosttallrik ut.
Innan vi gick ner och badade. Men får man bada så här strax efter maten….
När jag var liten sa min mamma alltid att man inte fick bada direkt efter maten, då kan man få kramp? hehe…
Jag har ju trott på detta jättelänge..
Lunchen åt vi nere vid beachen. Superfräscht och gott.
Efter maten lärde vi oss laga mat på stranden. En härlig Paella.
Matlagningskurserna hålls nere vid stranden.
Så fina färger….
En härligt gul saffrans Paella, med frukt i? Väldigt gott iallafall..
Hotellet är faktiskt ett av de allra bästa jag bott på.
( Med undantag från Maldiverna)
All mat håller mycket hög klass. ( Jag som inte ens gillar all-inclusive )
Fast här lagas nästan alla mat på beställning. Superfräscht och gott.
Kan lova att milkshakes:en är galet god. Strawberrie-milkshake.
Kvällens middag blev japanskt.
Kolla mer på min instastory för att se fler filmer och bilder.
All maten höll toppklass.
Frukost. lunch, mellis och middag har varit över förväntan.
Rekommenderas varmt om ni är i närheten
Kondenserad mjölk är det i denna pannacottan – det är alltså den som gör kolasmaken. Finns att köpa i alla matbutiker, står bland bakprodukterna eller bland de internationella varorna.
Det här behöver du till 8- 10 stycken portioner:
1 dl rumsvarm nutella
1 burk med kondenserad mjölk sötad (cirka 400 gram)
5 dl vispgrädde
3 st gelatinblad
2 nypor flingsalt.
Gör så här:
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter.
Värm upp grädde & kondenserad mjölk tillsammans i en kastrull – den ska inte koka men bli het. Krama ut gelatinbladen och vänd ner i grädd/mjölken rör ner den så att den blandas väl och löses upp. Ställ av från plattan, rör ner saltet och ta fram de små glasen/ burkarna du ska fylla efterrätten med. Nutellan kan bli hård i kylskåpet, så värm den eventuellt för att bli lättare att jobba med. Fyll glasen med en msk eller par av nutellan, höll försiktigt ner pannacottan i glasen och ställ kallt i fyra timmar.
Då var vi framme på nästa hotell och även denna dagen börjar gå mot sitt slut. Och jag hade inga höga förväntningar, jag ogillar stora hotellkomplex. Men åh majj gadd vad fint det är här, och allt känns så genomtänkt (och lyxigt utan att vara pråligt) . Maten är god, rent och fräscht och så fina rum.
Vår fina balkong med ljuvlig utsikt.
Vi bytte bara om lite snabbt, sen smet vi ner till beachen.
Bara några få dagar kvar, och sol & bad är det som lockar mest. Vi hade tänkt att åka för att se krokodilerna, men tiden räcker inte riktigt till.
Utan istället sitter vi här under sött palmparasoll. Och bara tar till vara på tiden, ”by doing nothing”.
Och här kommer en dagens outfit… hehe : Skrikrosa t-shirt från Miami, solrufsigt hår, osminkad och lite solbränd.
Poolområdet här är fantastiskt.
Finns flera stycken olika. Trots att vi är många hotellgäster så känns det inte överfullt, inga köer och det finns gott om solstolar.
Stort gilla på det.
Det verkar som om vi bokat ett ”Barnfritt” hotell,
här har jag inte sett några barnfamiljer alls.
Strandpromenaden är fin…. Men Negrils stränder är mycket vackrare.
Så ska ni boka en resa rekommenderar jag er att bo på bägge ställen.
Kvällens arbetsplats innan det är dags att byta om till middag.
Vi ska äta på en restaurang här på hotellet som heter ”Surf & Turf” ikväll, vi har all inclusive här.
Återkommer mer om hur maten är senare.