Kycklingtacos med extra allt

Tjingeling,

Det blev kycklingtacos igår till middag. Tacos hör ju oftast vår fredag till, men då hann vi inte. Barnen åt lite snabba hamburgare innan de skulle på discot, medan jag och Jonathan faktiskt gick ut och åt när de var iväg. Sällan vi går ut och äter i Växjö, så det var väldigt trevligt. Vanligtvis om vi inte hinner / orkar laga mat så blir det gärna bara lite snabb hämtmat från stan. Men tillbaka till kycklingtacosen nu.


Jag köpte hem den nya kryddmixen som ska smaka Jamaicansk Jerk, och kryddade kycklingen med
För att den skulle bli mer såsig, och få lite smak ( som den smakade när vi var där) så blandade vi ut den med en del  barbequesås också.

Sen åt vi som tacos, med hemmagjord guacomle och picklad rödlök.
Mums!

Recept kommer alldeles snart. Jag delat upp recepten för att det sak bli lättare att hitta bland kategorierna.

0
1 kommentar

Veckomatsedel

Veckomatsedel igen.

Måndag : Vegetarisk pastasås
Tisdag: Laxgratäng med pesto
Onsdag Pasta med ost- & baconsås
Torsdag Italiensk köttfärspaj
Fredag Mustig Canjungryta

 


Det här behöver du till 4 personer:
500 gram putsad fläskfile
200 gram kryddstark korv
smör
200 gram stora XL räkor

Till såsen:
10 små steklökar
smör
3 vitlöksklyftor
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad / mald koriander
1/2 tsk chiliflakes
1/2 tsk rökt paprikapulver
500 gram krossade tomater
1 msk kycklingfond
1 msk strösocker
2 tsk rödvinsvinäger
1 burk med konserverade körsbärstomater

Topping: Räkor samt finhackad purjolök

Färskoströra:
100 gram färskost
1 dl creme fraiche
salt & peppar

Serveras med kokt ris

Gör så här:
Rör ihop färskoströran och ställ kallt fram till servering.
Hetta upp en stekpanna med höga kanter med smör. Skala och fräs löken på medelstark värme under omrörning. Pressa ner vitlöken i en liten skål och rör ner alla kryddor, rör om och vänd ner i stekpanna och fräs under omrörning tills alla kryddor doftar nötigt. Vänd då ner tomatkross, fond, rödvinsvinäger, socker och låt sjuda upp. Under tiden skär du filen i lagom stora bitar och slantar upp korven. Fräs detta i en annan stekpanna tills de får färg, och vänd ner i såsen tillsammans med en burk körsbärstomater.

Den lena färskoströran bröt av bra till den kryddiga grytan.

 

0
Kommentera

Disco och pyjamasparty

Gokväll, 
Solen har lyst över småstaden idag, men det har varit riktigt kallt. Och nu välkomnar vi lite mer plusgrader och vår.

Igårkväll var det skoldisco för hela slanten. Först var Nomis lågstadiedisco, och direkt efter det så var det Melvins tur. Trötta barn var det som somnade gott sen. 

Idag har Nomi och jag varit på lite shopping.
Först och främst en födelsedagspresent till kalaset hon var bjuden till. Så gulliga solglasögon, att jag nästan ville köpa ett par till mig själv också. Haha…

Hon fick välja helt själv vad presenten skulle innehålla och det blev:
1 guldig necessär
1 splash (parfym ) som luktar karamell.
Ett par solisar, hårspännen och
glittrigt läppglans. 
Och en ny pyjamas till sig själv.  Jag hittade en fin med stjärnor på som jag trodde hon skulle välja.
Men Nomi ville bestämt ha denna med fåglarna. Så så fick det bli.


Även två sommarlinnen sprang hon på, som hon ville ha.
Samtliga prylar hittade vi på HM.  Efter shoppingen stannade vi till och tog en fika innan vi åkte hemåt.
En mysigare lördag!

Middagen blev faktiskt kycklingtacos.
Bilder kommer senare.

0
1 kommentar

Lax med couscous-sallad

Hej
Nu är vi tillbaka efter lite presentshopping.
Tänkte visa er sedan vad hon valde. Middagstips till er som planerar att äta lax till middag idag.
Detta är en av mina favoriträtter. Omnomnom

IMG_1908 (2)

Du behöver:
1 bit laxsida
flingsalt,
citronpeppar,
citron
färsk dill.

Ställ ugnen på 180- 200 grader i cirka
Strö över salt & citronpeppar. Dela citron och lägg på , klipp över rikligt med dill.
Ställ in i  ugnen i 20- 30 minuter, eller tills laxen är klar.

Serveras med en couscous-sallad.
IMG_1899
Kräftröran gör du så här: 
1 dl gräddfil
1  dl creme fraiche
1 burk med röd kaviar
1 burk med rensade kräftstjärtar
Salt, peppar

Gör så här :

Låt kräftstjärtarna rinna av lite innan du blandar alla ingredienser i en skål.
Ställ kallt ett par timmar innan servering.

3
3 kommentarer

Sommarhus till SALU

Godkväll i stugorna,

Hoppas ni haft en jättefin fredag. Själv har jag bakat massa tårtor, ni har kanske sett några på instagram. Sedan har vi godkänt det sista med bilder & text till mäklaren, så det ville jag tipsa er om. För jag har fått massa mail och frågor kring försäljningen av vårat hus på öland.  Nu kan jag meddela alla er som letar sommarhus runt Köpingsvik/ Borgholm, att vårat sommarparadis finns ute på Hemnet. ( Ja det kom ut för drygt en timme sedan ) Vill ni se bilder och läsa mer så kan ni

KLICKA HÄR


Om ett par veckor när våren är här på riktigt så är alla buskarna helt gröna här utanför!
Så fint…


  

Trevlig kväll!

1
8 kommentarer

Sommarhuset blir till SALU

Godmorgon,

Här kommer ett tidsinställt inlägg, då jag snart sitter på banken och går igenom pensionsspar & annat spännande.
Sen åker jag och småkusinerna raka vägen till öland. Ska fixa inför fotograferingen imorgon. Som jag nämnt tidigare så innebar ju det nya husköpet att vi kommer att sälja vårt sommarhus.  Vi har under ett par år letat hus i Kalmar, vid vattnet. Vi hade ingen brådska, utan tänkte att det fick ta den tiden det tar. Vi har även under åren varit med på ett par stycken budgivningar, men som ni säkert gissat inte vunnit. Jättefina hus, men det var väl helt enkelt inte meningen då. Sen dök huset med stort H upp, och vi skulle bara ha det. Samma dag som vi flög på semester skrev vi på papperna. Underbart och samtidigt sorgligt då vårt lilla smultronställe faktiskt måste säljas.

Vår/ sommar/ höst och vinter- det är fantastiskt att vara här året om. Detta stället är så lugnt och harmoniskt med naturen direkt inpå knuten. 2,5 km utanför köpingsvik, med närhet till allt. Restauranger, bageri, mataffär och finaste stränderna på öland. Och ändå ett hus som ligger lite undangömt in på en grusväg. Det är inget hus man faktiskt hittar till, om man inte vet att det finns där.

Så mycket tid vi lagt ner här, med poolbyggen, altan, köksbygge, renoveringar och tapetseringar.  Det har varit roligt, jag gillar att få arbeta med händerna. Huset är total renoverat från topp till tak, med en söt tillbyggd glasveranda på framsidan. Kaklad toalett, nya golv och nymålat. Något som jag är nyfiken på att se imorgon är hur fin den nya stentrappan blev till entrén. Den var beställd för siså där ett år sedan men nu som först är den på plats.

Jag har fått lite frågor och mail om försäljningen. Vi kommer dock inte sälja själva, ni kommer hitta det på hemnet snart.
Känns alltid tryggt att sälja via mäklare.  Är ni nyfikna och vill läsa mer om sommarhuset kan ni KLICKA HÄR

0
14 kommentarer

Melvins & Tess Pollykladdkaka

Hej igen, 

Då vart jag hemma igen efter att ha varit på blomshopping. Jag fyndade faktiskt hur mycket som helst, pärlhyacinter och stora krukor med påskliljor för 10 kronor stycket. Älskar att fynda, perfekt att ha med till Öland imorgon. Medan jag varit och fyndat så har Jonathan och barnen varit iväg och bowlar på nya stället i stan. De är inte hemma riktigt än, så då tänkte jag passa på att få iväg ett inlägg till. Denna goda Pollykladdkakan som praoeleverna bakade idag.
Fin va?!


Hur smarrigt som helst.

Detta behöver du till en form cirka 22-24 cm :
4 ägg
4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
1 nypa med flingsalt
1 påse Polly

Till Garnering:
1 påse Polly +
grädde

Gör din Pollykladdkaka så här: 

Ställ ugnen på 175 grader.  Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr. Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter. Vänd ner alla Polly, och rör om. Fördela ut smeten i formen. Ställ in i ugnen i cirka 25-30 minuter . Den ska fortfarande vara lite lös i mitten. Ta ut den från ugnen och ställ svalt i  minst 4 timmar.

Här kommer massa bilder.
Steg-för-steg

 


Pudra över lite florsocker
Spritsa ut grädden och dekorera med Polly

Här hjälps de åt att fixa iordning efterrätten.
Tess spritsar och Melvin fixar fint med Polly-godiset.

Denna tycker jag att ni ska prova snart.
Väldigt enkel, och ser mer avancerad ut än den är.

0
4 kommentarer

Praoelever i mitt kök

Hej där,

och ursäkta frånvaron. Jag har haft praoelever hela dagen så det har inte funnits tid att kika förbi. Denna gången var det Melvin & Tess som var här och hjälpte till. Vi startade dagen med att bestämma vad vi skulle laga och baka, skrev vi inköpslistor och planerade. Innan det var dags för Melvin & Tess att promenera bort och handla. Vi bestämde oss för att baka kladdkaka och göra spagetti & köttfärsås. Och vi startade med efterrätten, såklart… För att den skulle hinna stanna till sig i kylskåpet.

Men vi börjar att skriva om lunchen.

IMG_6887
Här fixar de en god sallad, med isberg, gurka tomat & rödlök.

IMG_6949Och sedan gjorde de köttfärsåsen,
och själva grunden lät vi sjuda ett par timmar. Den är god precis som den är här, även utan grädde och crème fraîche.
Men vi valde att runda av den med lite innan servering.
IMG_6901
Dukningen och bordsplacering fixade det under tiden pastan kokade.

IMG_6908
Eftersom vi har kusinerna här så blev det rätt många till bords, och även Jonathan kom hem på mat.
Blommor köpte de i affären för att få till rätt bloggkänsla ( haha) Och saften blandade de själva.
Vilket lyx att få sätta sig till dukat bord.
IMG_6910

Och supergott var det! De fick MVG av alla kring bordet.IMG_6921 IMG_6942

Detta behöver du till Tess & Melvins Köttfärssås: 
smör
1 kilo blandfärs
2 burkar med krossade tomater
1 nypa strösocker
4-5 msk kalvfond
1 tsk salt
lite svart peppar
1 msk ketchup
2 dl creme fraiche

Gör så här:
Hetta upp en kastrull / stekpanna med smör. Fräs färsen klar.
Vänd ner tomatkrossen, lite socker, kalvfond. Låt det sjuda på svag värme i en-två timmar smaka av med salt, peppar, ketchup under tiden. Precis innan servering kan du om du vill röra ner crème fraîche.
Resultatet blev en jättegod köttfärssås.

Alla backade om, så det var tomt i grytorna efteråt.

IMG_6943

Men nu ska jag försöka komma iväg till blomsteraffären.
Ska handla lite nytt till krukorna utomhus.

Hej på ett tag. 

0
4 kommentarer

MAKE LIFE DELICIOUS

DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED ELECTROLUX

Hej där,

Det är alltid kul att prova nya recept och nya produkter. Denna nutellamilkshake mixade jag ihop när jag var på Swedish Taste. ”Swedish Taste” är som jag tidigare nämnt en matstudio i Stockholm. Denna har Electrolux byggt upp med sina vitvaror och köksmaskiner och den drivs av b.la stjärnkocken Magnus Lindström. Väl där ville jag gärna prova fram ett recept med deras MasterPiece blender (läs mer om den här). Jag har en exakt likadan hemma, fast i en annan färg. Jag tycker att den är väldigt användbar och jag mixar i den flera gånger i veckan. Den passar sig för smoothies, juicer, svalkande slush ( barnens favvo), att krossa is och även lyxa till det med en milkshake då och då. Och jag använder den även till att hacka nötter, mixa soppor och göra hemmagjord pesto.

Galet god NutellaMilkshake
J-02-Blender

Recept på Nutellamilkshake: 
1 liter vaniljglass
1 burk med nutella ( cirka 350 gram )
2 1/2 dl standard mjölk

Gör så här 
Häll allt i din blender och mixa.
Mixa tills allt blivit slätt.
Servera sedan i härliga stora glas.
Och njut.

J-03-Blender

J-04-Blender

J-05.Blender
Electrolux exklusiva blender Masterpiece (ESB9300)  finns i olika färger, jag har en i kopparfärg. Ursnygg 🙂
Blendern lutar något just för att inget ska fastna i botten, så att alla råvaror ska mixas runt ordentligt och få bästa konsistensen.
Den har en Turbo-Boostmotorpå 1200 W, och med skärblad av titanbeläggning för bästa finish.
En av få köksmaskiner jag inte vill vara utan i mitt kök.

J-14-Blender

Advertisement

0
9 kommentarer

Recept Lax med räkor

Hej där, 

Här haft vi haft en förmiddag på stan, först skjutsa Thelma från tandläkaren till skolan. Sedan iväg till köpcenter med systerdöttrarna för att kolla vårjacka till Nea. Hon hittade en jättefin grön på HM. Sen en sväng förbi rusta för att fylla på med schampo och sådant. Och efter allt shoppande blev vi jättehungriga, så vi bestämde oss för att fuska med hamburgare & pommes + läsk. #bästamostern ( Haha )
Ikväll tänkte vi bara göra ugnspannkaka till middag, hade massa mjölk hemma som snart går ut. Och jag slänger ogärna bra mat.

Här kommer middagstips till er. Urgod lax i ugn.

IMG_0771

Det här behöver du till 4 personer:
4 portionsbitar lax

Citronsås:
1 1/2 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
1/2 msk hummerfond
1 citron
nyskalade stora räkor

Gör så här: 
Börja med att ställ ugnen på 200 grader. Lägg den tinade laxen i en ugnssäker form. Gör citronsåsen i en kastrull. Värm upp grädde, crème fracihe och fond, riv ner det gula skalet och pressa ner citronsaft efter egen smak och tycke. 1-2 msk citronsaft hade jag i min sås. Häll citronsåsen över laxen. Ställ in i ugnen i cirka 20 minuter, eller tills laxen är klar.
Toppa med nyskalade räkor och servera genast.

Smaklig spis

3
1 kommentar