Så himla gott väder vi har nu här i Småland. Sol och värme ute, äääntligen. Och när det är så här fint väder blir iallafall jag sugen på att fixa utomhus. Så jag tänkte bege mig och köpa lite jord och nya fina växter till krukorna. Ni ska få se lite bilder sen när det blir färdigt. Men innan det ska uträttas ärenden så ville jag äta något smidigt.
Slängde ihop en omelett till brunch, lite kylskåpsrensning blev det. Paprika, lök, skinka ett par ägg, en skvätt grädde och toppade med cheddarost.
Var så hungrig att jag missade att fota den, kom på det lagom tills den vart uppäten.
När jeansjackan åker fram då är de vår, ja tillochmed nästa sommar.
Jeansjackan är tyvärr hundra år och köpt på Vero Moda, så om någon undrar går den troligtvis inte köpa längre 😉
Snart helg igen,
då kommer lite gott du kan bjuda på till minglet eller buffén.
Till 12 stycken ( halva förpackningen ) Krustader
3/4 dl riven mild ost ( jag hade hushålls )
30 gram philadelphiaost
valfri mängd finklippt jalapenos
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Rivosten och blanda ihop med philadelphian, och den finklippta jalapenosen.
Fyll skalen och gratinera i 5-10 minuter tills osten smält.
DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED ELECTROLUX
Hej hej,
Just nu har jag ju det här trevliga samarbetet med Electrolux där jag provar deras produkter. Både deras grymma SousVide-ugn och deras smarta induktionshäll provar jag i detta inlägget. Denna gången lagade jag en god lax med en krämig couscous-sallad.
FlexiBridge-funktionen på induktionshällen kombinerar på ett smart sätt upp till 4 tillagningszoner. Och skapar en perfekt värmefördelningen helt enhetlig för alla former & storlekar på kastruller och stekpannor. Den är inte bara BRA, den är snygg också.
För mig som lagar mat till många och gärna har släkten på middagar, så behöver jag en rejäl yta att laga mat på. Så denna spisen är i mina ögon helt fantastisk. Till nya huset önskar jag mig både Electrolux Induktionshäll-FlexiBridge och Sousvide-ugnen. För någon som älskar att laga mat så är ju detta typ rena rama himmelriket.
I SousVide-ugnen blir fisken, köttet & kycklingen alltid perfekt. En tumregel är att minimera tillagningstid, temperatur och vätskemängd, för där kommer ånga in i bilden. Man stoppar in laxen i dessa påsar med färsk dill, citron och flingsalt. Sen vakuumförpackas de i lådan under ugnen, och swish in i ugnen.
SousVide-funktionen är en välkänd hemlighet bland världens alla duktiga kockar. Och detta beror just på att man alltid får maten att smaka magiskt. Kött, fisk, kyckling blir saftigare när den tillagas så här i ånga, på låg temperatur vakuumförpackat. (självklart giftfria påsar) Och för att inte tala om vilken skillnad det blir på grönsakerna, när man ångar dem.
Till denna härliga lax lagade jag en krämig couscous-sallad.
Till denna behöver du:
5 dl couscous
5 dl turkisk yogurt
2 små vitlöksklyftor
1 gurka
1 röd paprika
1/2 rödlök
1 msk finhackad persilja eller gräslök
salt
italiensk salladskrydda
Gör så här :
Koka couscousen enligt anvisningar på förpackningen, i saltat vatten. Rör om då och då.
Låt svalna. Blanda i turkisk yougurt, och finhackad gurka, paprika och lök & örter.
Smaka av med lite salt och italiensk sallladskrydda.
Klart!
Att laga mat med ånga bevarar näringsämnen. Alla vitaminer & mineraler i grönsakerna stannar kvar under tillagningen, och färgen blir fantastisk. Nu ser man verkligen ville stor skillnad det är på att koka broccoli ( eller någon annan grönsak) i gryta eller ånga den på detta sätt. Helt underbara färger, och de smakar ju mer.
Summa summarum om denna genialiska uppfinning:
* Fisken blir perfekt tillagad tack var den jämna tillagningstemperaturen.
* Maten behåller sina näringsämnen, och den smakar mer och bättre.
* Grönsakerna behåller sin vackra färg.
Godmorgon på er,
Hoppas ni haft en ljuvlig långhelg. Känns konstigt att starta veckan på en tisdag såhär, man förlorade liksom en arbetsdag. Men det är ju såhär hela vårterminen, kortveckor och röda dagar. Bara att vänja sig… haha. Förresten jag har nu skapat en egen kategori bara för tårtor.
Ni hittar den HÄR
En av de mest populära efterrätterna från boken, en nutellatårta. Fotograf duktiga Ulrika Pousette @ullpo
Det här behöver du:
100 gram mandelspån
180 gram lätt krossade maränger
6 dl vispgrädde
1 burk med sötad kondenserad mjölk
400 gram nutella
Topping: 1 dubbelnougat
minimaränger
Gör så här: Rosta mandelspånen i en torr stekpanna, tills de får vacker färg.
Ta fram en rund form med avtagbara kanter ( 24 cm ) Täck botten med marängkross.
Lägg resten av marängkrosset i en bunke. I en annan bunke vispar du grädden tills den bildar toppar. Tillsätt den kondenserade mjölken och rör ihop den till en jämn blandning. Värm nutellan försiktigt i micron tills den blir ljummen. Vänd ner gräddblaningen och nutellan i bunken med marängkross. Du ska inte röra ner den, utan ringla ner nutellan. ( Blir snyggast ) Spara cirka 1/2 dl till toppingen. Varva sedan blandningen och mandelspånen i formen. Täck sedan formen med plastfolieoch låt stå i frysen i minst fem timmar. Ta fram tårtan 20 minuter innan servering.
Toppa tårtan med nutella. Hyvla över dubbelnougaten och strö över minimaränger.
Här kommer en fantastisk chokladdröm.
Ja för dem som gillar choklad och för dem som gillar tårtor.
En tårta i en liten minivariant. Räcker kanske till 3-4 personer.
Det här behöver du till två bottnar (12 cm):
2 stora ägg
2 dl strösocker
4 msk kakao
3/4 dl kokhett vatten
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Nutellafyllningen:
Vispa det rumsvarma smöret mjukt och tillsätt philadelphiaosten i, vispa så att allt blir smidigt. Vänd ner den karamelliserade mjölken, nutellan, florsocker, kakao och vispa tills allt blir blankt och fint. Vänd ner den vispade grädden tills allt har blivit en jämn och fin smet.
Gör så här:
Ställ ugnen på 180 grader.
Vispa ägg och socker vitt & pösigt. Vänd ner vattnet. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och rör ner i smeten.
Vänd upp i smorda & bröade formar och grädda dem i cirka 25- 35 minuter. Eller tills de är genombakade.
Känn efter med en sticka, de ska inte vara kladdigt i mitten. Har du tid så bakar du tårtbottnarna innan, och fryser in dem. Då blir de lättare att arbeta med. Dela tårtbottnarna och fyll dem, plasta dem och ställ in i kylskåp över natten.
Sedan är det bara det roliga kvar. Att dekorera dem.
Använd fantasin.
Vi avslutade aprilmånad med en grillkväll: Kycklingspett och potatisgratäng.
Sen åkte vi ner till Köpingsvik och kikade på brasan. För första gången på länge så fick vi ett helt fantastiskt valborg-väder. Det var ett även litet band som uppträdde istället för kören, och en himla massa med folk. Hörde att det var mest besök nu än på 15 år.
Barnen sprang omkring och lekte och köpte lotter. Vet inte vilket år i ordningen som vi är på Klinta Camping och kollar på majbrasan. Och det är väldigt fint här vid vattnet. Vi mötte upp och systeryster där med familj.
Kusinvitaminer.
1 Juni idag och sommartiden är här på riktigt nu. Jaaaay! Nu är det inte många dagar kvar till skolavslutningen. Stort gilla på det, det innebär att väckarklockan iallafall inte ringer lika tidigt längre. Fast innan dess så vankas det ju långhelg igen och jag tänkte passa prova massa nya recept. Jag har skrivit ner en del nya, och fått recept från vänner. Men de roligaste tipsen brukar jag faktiskt få från er! Så har ni några roliga, gärna annorlunda recept som ni brukar laga. Det kan vara gratänger, gott på grillen, enkla middagar, svåra middagar eller bara festliga plocktallrikar. Se så dela med er av tipsen 🙂
Jag vill prova ( allt utom sushi och levergrytor ) Haha..
På återseende.
Höll ju på att glömma…. Maten på bilden är en ganska vanlig helgmiddag i många hem. Här hittar ni recept till såsen. Gratängen var en sådan färdig från kyldisk.
Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Skiva upp filen och smörstek den med salt & peppar. Den ska vara nästan färdigstekt.
Rör ihop osten, med persilja & pesto och fördela ut över fileen. Ställ in i mitten av ugnen i 5 minuter eller tills det blivit en vacker gratinering.
En pastellig och gullig liten kalastårta
Som kanske räcker till fyra godisgrisar.
Jag använde mig av formar på 12 cm i diameter. Smidigt att förbereda då man med fördel fryser in tårtbottnarna.
Det är bara ett plus att göra de då de blir mer lätthanterliga.
Det här behöver du för att baka 2 bottnar: 2 ägg
2 dl strösocker
3/4 dl kokhett vatten
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Gör så här:
Ställ ugnen på 180 grader.
Vispa ägg och socker vitt & pösigt. Vänd ner vattnet. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och rör ner i smeten.
Vänd upp i smorda & bröade formar och grädda dem i cirka 25- 35 minuter. Eller tills de är genombakade.
Känn efter med en sticka, de ska inte vara kladdigt i mitten.
Fyllningen där du så här:
Vispa grädden fast & hård, och tillsätt mascarponen. Rör väl till en slät kräm.
Mosa ihop hallon och florsocker på en tallrik, och rör sedan ihop med grädden.
Dela de kalla tårtbottnarna på mitten och fyll dem med hallonfyllningen.
Plasta och ställ sedan in i kylen över natten.
Toppingen:
2 dl grädde
strössel
godis
Innan servering, vispar du grädden fast, och fördelar ut den över tårtan.
Lägg färgglatt strössel runt omkring och bygg upp toppen med färgglatt och tjusigt godis.
Gör så här: Ställ ugnen på 180-200 grader.
Rör ihop fyllninggen och fördela ut i skalen .
Ställ in i ugnen och gratinera,
Klart när osten har smält och de fått en fin färg.