Måndag den 8 maj står det i kalendern idag. Typ en månad kvar till sommarlovet! Whaaaat?
Jag ska strax göra mig klar för att åka till affären. Behöver fylla upp kyl & frys som gapar tomt, idag blir det två olika mataffärer för att få med allt som står på listan. Varför har inte alla butiker färsk fisk? Sedan ska fixa inför ett roligt kommande samarbete, jaaaay!
Startade dagen med varma mackor. Detta är så onödigt gott, men ibland ska man unna sig.
Jag hade lite tacofärs över så jag fyllde dem med det och riven ost.
Smörade dem och la dem i smörgåsgrillen.
Volia!
( Har man ingen smörgåsgrill funkar det lika bra att lägga dem i våffeljärnet)
En söndag som kom lika fort som den försvann. Efter frukosten åkte vi ut till ett par kompisar och fikade, sedan skulle Nomi på kalas. Jonathan skulle jobba på innebandy u19-VM som hölls på Vida arean. Och jag har fixat hemma, försöker komma ikapp med tvätt och annat ”roligt”. För er som inte har Instagram så kommer de senaste bilderna här från helgen som gått här nedan.
Annars är det inte svårt att skapa ett konto, ladda ner appen instagram och logga in er… Jag heter jennysmatblogg även där.
Jag brukar vara flitig att uppdaterad Instastory.
( Det är bildern/ små klipp som ni hittar om ni trycker på min profilbild) Där laddar jag ofta upp sådana saker som är lite för oviktigt att ta upp på bloggen, jobb bakom kulisserna och lite sådan.
Du behöver till 4 personer:
1 stor putsad fläskfile
smör
salt & peppar
Sparris
bearneiesås – vill du göra egen har jag recept HÄR
kräftstjärtar
Pommes
Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader , och sätt in pommesen
Skär filen i cm tjocka medaljongbitar, fräs den klar i smör. Salta och peppra under stektiden.
Koka sparrisen alldente i saltat vatten.
Servera sedan genast – ät & njut!
* * * * * * * * * * *
Baka något gott till fikat. Rabarberpaj
Det här behöver du :
5 – 6 stjälkar rabarber
1- 1/2 dl strösocker ( beroende på hur sura rabarberna är)
Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader. Skär rabarberna i slantar och fördela ut i formen, sockra dem.
Tärna ner smöret i en skål och vänd ner resten av ingredienserna. Nyp i ihop till en smulig deg. Strö detta över rabarberna och ställ sedan in i mitten av ugnen och grädda i cirka 20 minuter.
Härligaste lördagen på länge. Vilket väder, rena rama sommaren ju!! Vi har fått massa gjort i trädgården, klippt gräset, grävt upp gamla rosor och fått dit nya fräscha. Tvättat altan, utemöbler och rensat plattor. Allt sådant där som vi skjutit fram, men som behövde fixas. Vi bytte ut rosa rosorna mot vita stora blommande, de såg fina ut på nätet iallafall. Hoppas de ska trivas nu. Grillmiddagen blev tyvärr inställd, så istället har barnen haft lekkompisar här. Melvins kompis är fortfarande kvar och stannar tills imorgon, de kommer nog hålla sig vakna tills ögonen går i kors.
Här kommer en lite favorit i repris. Twixcheesecake
Det här behöver du till en rund form 25 cm :
1/2 paket med digestiv
30- 50 gram smör
( Karamelliserad är kokt kondenserad (sötad) mjölk. )
Gör så här:
Börja med botten till cheesecaken, ungefär halva digestivpaketet lite drygt. Banka eller mixa det till smulor. För att slippa disk är det smidigast att lägga kexen i en påse och banka med en brödkavel. Smält sedan smöret och rör ihop med kexen som du sedan plattar ut i en rund springform med avtagbara kanter. Jag brukar trycka ut lite extra i kanterna för jag tycker att det är lite fint när det blir en högre kant. . Ta fram tre olika skålar, dela ägg gula och vita i olika skålar. Rör ihop socker, vaniljsocker och philadelphiaosten med äggulorna. Vispa sedan grädden fluffig så att den bildar toppar. Diska vispen noga för annars kanske inte äggvitorna blir fluffiga, använd den torra vispen och vispa till ett hårt skum. Du ska kunna hålla skålen upp och ner när de är klara. Sedan vänder du ner äggulesmeten i äggvitan och grädden och vänder ner allt i en och samma skål och vänd om försiktigt med slickepott eller slev. Varva sedan hela twixbitar och smeten i två olika lager. Tänk på att inte lägga twixgodisarna så nära mitten, för då blir det svårt att skära i den. Frys in kakan minst i 5 timmar
Rör ihop grädden med den karamelliserade mjölken och fördela ut ungefär 3/4 av detta över kakan.
Strö över grovhackade twixbitar precis innan servering.
Här i soffan sitter jag just nu och jobbar lite med Jonathan fixar frukosten och steker ägg. Gott! Idag har vi stora planer för vår lediga lördag. Haha… Mycket hemmafix med andra ord. Listan skulle klart göras mycket längre, men detta vill vi hinna med.
Vi tänkte börja med att :
* Titta på vattenskoter i butik ( i nya huset har vi egen brygga )
( Kommer dock handla begagnat på blocket sen )
* Köpa klängrosor för några här hemma behöver bytas.
*Gräva upp de gamla rosorna, och byta plats.
* Köpa dekorsten för att göra fint efteråt
* Tvätta altan(er) och skrubba utemöbler
* Gräsklippning
* Handla present till kalas som Nomi ska till.
* Grillmiddag med vänner.
Hur underbar var inte denna färgen på min hortensia ?
Blek lila-rosa, och matchar ju doftljuset a la lavendel också.
Nu är frullen färdig och serverad. Mums, jag är hungrig som en varg.
Alltid hungrig på morgonen, förstår inte alls de som kan vänta timmar med sin frukost.
Igår blev det grillat till middag, man vill ju passa på. Grillad kyckling med en grekisk sallad & tzatziki för mig.
Till detta gjorde vi även sötpotatis och strips. Recept på tzatzikin finns på bloggen sedan tidigare, men för er som missat så kommer receptet här igen.
Det här behöver du : 1 hink med turkisk( alternativt grekisk ) yougurt ( 1000 g )
1 gurka
2 – 3 vitlök
1 tsk salt
peppar
örtkrydda
olivolja
Gör så här : Tvätta gurkan , och skär dem mitt itu på längden.
Fick tips om detta för ett tag sedan, nämligen att gröpa ut de vattniga kärnhuset med sked.
Och det var ett bra tips, då försvinner den mesta vätskan automatiskt. Riv sedan gurkan, jag brukar använda de grövsta rivjärnet. Lägg på en tallrik med kaffe filter under , strö över en tsk med salt över gurkan. Låt vila tio minuter, under tiden kan du pressar ner vitlök i yougurten. Och sedn är det dags att krama ut vätskan, då använder jag dubbla kaffe filter. Krama försiktigt ut all vätska. Och vänd sedan ner den urkramade rivna gurkan i hinken. Rör om, och smaka av med salt, peppar och ev lite örtsalt. Ringla över olivolja och rör runt.
Lätt som bara den, och godare tzatziki finns inte.
Hoppas ni haft massa sol hos er också. Idag hade vi ljuvligt väder här i småstaden. Åt lunch i solen på altanen, innan jag klippte alla rosor i trädgården. Behöver köpa ett par nya klätterrosor som inte klarat vintern. Så nu får jag googla mig fram till några fina.
Middagen åt vi tidigt, och det blev : ….*trumvirvel*…. Taaadaa…. Tacos.
Både barn och hund var nöjda med middagen.
Nomi klädd i fotbollskläder inför kvällens fotbollsmatch.
En färgglad dukning blev det, gillar verkligen saftkanna med bubblor på.
Såg att den även gick att köpa på Rusta nu, jag hittade min på Mio.
Koriander på tacos är min favvo.
Tänk att jag för några år sedan inte gillade koriander, nu vill jag äta den på ALLT!
Efter maten bar det raka vägen bort till fotbollsplanen. Bästa vädret för att sitta & kolla på fotboll dessutom. Som fotbollsmamma till flera barn så uppskattas sol eller iallafall uppehåll när det spelas.
Två stolta & fnittriga tjejer som båda lyckades göra mål i matchen.
Elsa & Nomi.
Nu blir det tv-tittande & ostbågar här hemma hos familjen Warsen.
Hoppas ni också får en fortsatt trevlig kväll.
Det blev grillmiddag med syster & familj igår. Vi hade tänkt att vara hemma hos oss först, men när vädret liksom inte blev bättre så hamnade middagen hos dem. Vi grillade burgare & kyckling och till detta slängde vi in pommes till barnen och sötpotatisstrips till oss. De godaste stripsen gör jag så här:
Du behöver :
1 stor sötpotatis
2-3 msk potatismjöl
rapsolja
flingsalt + ströbröd
Gör dina sötpotatisstrips så här: Skrubba din sötpotatis och skär den i tjocka strimlor. Precis som pommes strips.
Lägg dem i kallt vatten i cirka 15 minuter, ställ ugnen på 225 grader. Ta upp dem och låt dem rinna av. Blanda dem med ett par- tre msk potatismjöl, och lägg sedan ut dem på en plåt.
Ringla över lite matolja & strö över lite flingsalt & ströbröd . Skjuts in i ugnen, och låt den bakas där i 20 minuter ( mer eller mindre beroende på hur tjocka du gör dem)
Strö över flingsalt och servera.
Jag är inne på min 8:onde år som bloggare nu, eller influencer som det så fint heter. Efter en snabb koll i admin så ser jag att sajten idag över 4200 inlägg, vilket innebär i snitt att bloggen uppdaterats över 2 ggr per dag sedan start. Något jag märkt de senaste åren är att man kommenterar mindre på bloggar nu för tiden, även om besöksstatistiken stadigt ökar. Däremot blir det desto mer kommentarer på Facebook & Instagram, det beror nog på att det är lättare att skriva just där.
Jag uppskattar jättemycket när ni lämnar en rad efter er, så roligt att läsa ikapp sen.
Idag ville jag tipsa om denna godingen som vi lagade igår.
Det här behöver du: 1 färsk laxsida
matolja
sesam & wasabi-krydda
Topping: 2 dl skalade stora räkor
1 fin hackad rödlök
1/2 pressad lime
massa koriander
Serveras med ris eller pressad potatis
+ citronaioli
Gör så här: Ställ ugnen på 180 grader.
Ringla över olja och krydda med wasabi & sesam-kryddan
Ställ in i ugnen i cirka 20 minuter eller tills laxen är klar.
Rör ihop räkorna med hackad rödlök, lime och massa koriander.
Toppa laxen med detta och servera genast.
Hoppas att du haft en härlig solig torsdag. Det har jag, även om jag inte varit ute så mycket som jag velat. Planterade lite nytt i krukorna, sen har jag bara varit inne. Fast man ska se det från den ljusa sidan, och huset är iallafall nystädat från källare till övervåning. Kan lätt vara den bästa känslan när allt doftar ajax och är skinande rent. ( Och dammråttor är ett minne blott ) Läste i tidningen att vårt sommarhus var det mest klickade i landet just nu på hemnet. Ja, det känns allt lite sorgligt att sälja, fast var sak har sin tid. Och jag kommer säkert fulgråta när det är dags att säga ”hejdå” till stugan på riktigt. Men men… en sak i taget
För er som är nyfikna på vårt ställe så finns det HÄR på hemnet
En stor härlig bukett med rosa rosor fick flytta in. Köpte dem på mataffären, så vi får se hur länge de är fina denna gången.
Ibland har man tur även med billigare buketter.
Ikväll lagade jag en god laxrätt som jag ska fixa fram till er under morgondagen. Sedan blev det en tur till stora biblioteket för att låna böcker till Melvin och Nomi. Tänkte jag skulle kikat efter min bok där, men glömde sedan. Jag tror att den finns att låna på bibblan också, för er som inte vill köpa.
Men nu ska jag och maken sätta oss och kolla ikapp lite serier.