Sötpotatispommes

Hej,

Det blev grillmiddag med syster & familj igår. Vi hade tänkt att vara hemma hos oss först, men när vädret liksom inte blev bättre så hamnade middagen hos dem. Vi grillade burgare & kyckling och till detta slängde vi in pommes till barnen och sötpotatisstrips till oss.  De godaste stripsen gör jag så här:

Du behöver :
1 stor sötpotatis
2-3 msk potatismjöl
rapsolja
flingsalt + ströbröd

Gör dina sötpotatisstrips så här:
Skrubba din sötpotatis och skär den i tjocka strimlor. Precis som pommes strips.
Lägg dem i kallt vatten i cirka 15 minuter, ställ ugnen på 225 grader. Ta upp dem och låt dem rinna av. Blanda dem med ett par- tre msk potatismjöl, och lägg sedan ut dem på en plåt.
Ringla över lite matolja & strö över lite flingsalt & ströbröd . Skjuts in i ugnen, och låt den bakas där i 20 minuter ( mer eller mindre beroende på hur tjocka du gör dem)
Strö över flingsalt och servera.

Magiskt gott!

0
8 kommentarer

Asiatisk Lax toppad med räkor

Tjingeling,

Jag är inne på min 8:onde år som bloggare nu, eller influencer som det så fint heter. Efter en snabb koll i admin så ser jag att sajten idag över 4200 inlägg, vilket innebär i snitt att bloggen uppdaterats över 2 ggr per dag sedan start. Något jag märkt de senaste åren är att man kommenterar mindre på bloggar nu för tiden, även om besöksstatistiken stadigt ökar. Däremot blir det desto mer kommentarer på Facebook & Instagram, det beror nog på att det är lättare att skriva just där.
Jag uppskattar jättemycket när ni lämnar en rad efter er, så roligt att läsa ikapp sen.

Idag ville jag tipsa om denna godingen som vi lagade igår.


Det här behöver du:
1 färsk laxsida
matolja
sesam & wasabi-krydda

Topping:
2 dl skalade stora räkor
1 fin hackad rödlök
1/2 pressad lime
massa koriander

Serveras med ris eller pressad potatis
+ citronaioli

Gör så här:
Ställ ugnen på 180 grader.
Ringla över olja och krydda med wasabi & sesam-kryddan
Ställ in i ugnen i cirka 20 minuter eller tills laxen är klar.

Rör ihop räkorna med hackad rödlök, lime och massa koriander.
Toppa laxen med detta och servera genast.

1
17 kommentarer

Torsdagskväll

Godkväll där ute.

Hoppas att du haft en härlig solig torsdag. Det har jag, även om jag inte varit ute så mycket som jag velat. Planterade lite nytt i krukorna, sen har jag bara varit inne. Fast man ska se det från den ljusa sidan, och huset är iallafall nystädat från källare till övervåning. Kan lätt vara den bästa känslan när allt doftar ajax och är skinande rent. ( Och dammråttor är ett minne blott ) Läste i tidningen att vårt sommarhus var det mest klickade i landet just nu på hemnet. Ja, det känns allt lite sorgligt att sälja, fast var sak har sin tid. Och jag kommer säkert fulgråta när det är dags att säga ”hejdå” till stugan på riktigt. Men men… en sak i taget

För er som är nyfikna på vårt ställe så finns det HÄR på hemnet


En stor härlig bukett med rosa rosor fick flytta in. Köpte dem på mataffären, så vi får se hur länge de är fina denna gången.
Ibland har man tur även med billigare buketter. 

Ikväll lagade jag en god laxrätt som jag ska fixa fram till er under morgondagen. Sedan blev det en tur till stora biblioteket för att låna böcker till Melvin och Nomi. Tänkte jag skulle kikat efter min bok där, men glömde sedan. Jag tror att den finns att låna på bibblan också, för er som inte vill köpa.

Men nu ska jag och maken sätta oss och kolla ikapp lite serier.

Trevlig kväll där ute.

0
4 kommentarer

Vårjacka och majväder

Hej igen.

Så himla gott väder vi har nu här i Småland.  Sol och värme ute, äääntligen. Och när det är så här fint väder blir iallafall jag sugen på att fixa utomhus. Så jag tänkte bege mig och köpa lite jord och nya fina växter till krukorna. Ni ska få se lite bilder sen när det blir färdigt. Men innan det ska uträttas ärenden så ville jag äta något smidigt.

Slängde ihop en omelett till brunch, lite kylskåpsrensning blev det. Paprika, lök, skinka ett par ägg, en skvätt grädde och toppade med cheddarost.
Var så hungrig att jag missade att fota den, kom på det lagom tills den vart uppäten. 

När jeansjackan åker fram då är de vår, ja tillochmed nästa sommar.
Jeansjackan är tyvärr hundra år och köpt på Vero Moda, så om någon undrar går den troligtvis inte köpa längre 😉

Hepp… dags att kila.

Tittar förbi lite senare.

0
6 kommentarer

Gott plock till mingel eller buffén

Snart helg igen,
då kommer lite gott du kan bjuda på till minglet eller buffén.

IMG_1961 (1)

Till 12 stycken ( halva förpackningen ) Krustader
3/4 dl riven mild ost ( jag hade hushålls )
30 gram philadelphiaost
valfri mängd finklippt jalapenos

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Rivosten och blanda ihop med philadelphian, och den finklippta jalapenosen.
Fyll skalen och gratinera i 5-10 minuter tills osten smält.

Servera genast.

0
3 kommentarer

Make life delicious

DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED ELECTROLUX

Hej hej, 

Just nu har jag ju det här trevliga samarbetet med Electrolux där jag provar deras produkter.  Både deras grymma SousVide-ugn och deras smarta induktionshäll provar jag i detta inlägget. Denna gången lagade jag en god lax med en krämig couscous-sallad.

FlexiBridge-funktionen på induktionshällen kombinerar på ett smart sätt upp till 4 tillagningszoner. Och skapar en perfekt värmefördelningen helt enhetlig för alla former & storlekar på kastruller och stekpannor. Den är inte bara BRA, den är snygg också.

För mig som lagar mat till många och gärna har släkten på middagar, så behöver jag en rejäl yta att laga mat på. Så denna spisen är i mina ögon helt fantastisk. Till nya huset önskar jag mig både Electrolux Induktionshäll-FlexiBridge och Sousvide-ugnen. För någon som älskar att laga mat så är ju detta typ rena rama himmelriket.

 

I  SousVide-ugnen blir fisken, köttet & kycklingen alltid perfekt. En tumregel är att minimera tillagningstid, temperatur och vätskemängd, för där kommer ånga in i bilden. Man stoppar in laxen i dessa påsar med färsk dill, citron och flingsalt. Sen vakuumförpackas de i lådan under ugnen, och swish in i ugnen.

SousVide-funktionen är en välkänd hemlighet bland världens alla duktiga kockar. Och detta beror just på att man alltid får maten att smaka magiskt. Kött, fisk, kyckling blir saftigare när den tillagas så här i ånga, på låg temperatur vakuumförpackat. (självklart giftfria påsar) Och för att inte tala om vilken skillnad det blir på grönsakerna, när man ångar dem.

Till denna härliga lax lagade jag en krämig couscous-sallad.

Till denna behöver du:
5 dl couscous
5 dl turkisk yogurt
2 små vitlöksklyftor
1 gurka
1 röd paprika
1/2 rödlök
1 msk finhackad persilja eller gräslök
salt
italiensk salladskrydda

Gör så här :
Koka couscousen enligt anvisningar på förpackningen, i saltat vatten. Rör om då och då.
Låt svalna. Blanda i turkisk yougurt, och finhackad gurka, paprika och lök & örter.
Smaka av med lite salt och italiensk sallladskrydda.

Klart!

Att laga mat med ånga bevarar näringsämnen. Alla vitaminer & mineraler i grönsakerna stannar kvar under tillagningen, och färgen blir fantastisk. Nu ser man verkligen ville stor skillnad det är på att koka broccoli ( eller någon annan grönsak) i gryta eller ånga den på detta sätt. Helt underbara färger, och de smakar ju mer.

Summa summarum om denna genialiska uppfinning:
* Fisken blir perfekt tillagad tack var den jämna tillagningstemperaturen.
* Maten behåller sina näringsämnen, och den smakar mer och bättre.
* Grönsakerna behåller sin vackra färg.

Advertisement

0
Kommentera

Nutellasemifreddo deluxe

Godmorgon på er, 
Hoppas ni haft en ljuvlig långhelg. Känns konstigt att starta veckan på en tisdag såhär, man förlorade liksom en arbetsdag. Men det är ju såhär hela vårterminen, kortveckor och röda dagar. Bara att vänja sig… haha. Förresten jag har nu skapat en egen kategori bara för tårtor.
Ni hittar den HÄR

En av de mest populära efterrätterna från boken, en nutellatårta. Fotograf duktiga Ulrika Pousette @ullpo

Det här behöver du: 
100 gram mandelspån
180 gram lätt krossade maränger
6 dl vispgrädde
1 burk med sötad kondenserad mjölk
400 gram nutella

Topping:
1 dubbelnougat
minimaränger

Gör så här:
Rosta mandelspånen i en torr stekpanna, tills de får vacker färg.
Ta fram en rund form med avtagbara kanter ( 24 cm ) Täck botten med marängkross.
Lägg resten av marängkrosset i en bunke. I en annan bunke vispar du grädden tills den bildar toppar. Tillsätt den kondenserade mjölken och rör ihop den till en jämn blandning. Värm nutellan försiktigt i micron tills den blir ljummen. Vänd ner gräddblaningen och nutellan i bunken med marängkross. Du ska inte röra ner den, utan ringla ner nutellan. ( Blir snyggast ) Spara cirka 1/2 dl till toppingen. Varva sedan blandningen och mandelspånen i formen. Täck sedan formen med plastfolieoch låt stå i frysen i minst fem timmar. Ta fram tårtan 20 minuter innan servering.
Toppa tårtan med nutella. Hyvla över dubbelnougaten och strö över minimaränger.

2
16 kommentarer

Chokladtårta

 Här kommer en fantastisk chokladdröm.
Ja för dem som gillar choklad och för dem som gillar tårtor.
En tårta i en liten minivariant. Räcker kanske till 3-4 personer.

Det här behöver du till två bottnar (12 cm):
2 stora ägg
2 dl strösocker
4 msk kakao
3/4 dl kokhett vatten
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Nutellafyllningen:
100 gram rumsvarmt smör
120 gram philadelphiaost
3/4 dl nutella
1/2 dl karamelliserad mjölk ( = färdigkokad )
1 dl florsocker
3 msk kakao
1/2 dl vispad grädde

Nutellafyllningen:
Vispa det rumsvarma smöret mjukt och tillsätt philadelphiaosten i, vispa så att allt blir smidigt. Vänd ner den karamelliserade mjölken, nutellan, florsocker, kakao och vispa tills allt blir blankt och fint. Vänd ner den vispade grädden tills allt har blivit en jämn och fin smet.

Gör så här: 
Ställ ugnen på 180 grader.
Vispa ägg och socker vitt & pösigt. Vänd ner vattnet. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och rör ner i smeten.
Vänd upp i smorda & bröade formar och grädda dem i cirka 25- 35 minuter. Eller tills de är genombakade.
Känn efter med en sticka, de ska inte vara kladdigt i mitten. Har du tid så bakar du tårtbottnarna innan, och fryser in dem. Då blir de lättare att arbeta med. Dela tårtbottnarna och fyll dem, plasta dem och ställ in i kylskåp över natten.

Sedan är det bara det roliga kvar. Att dekorera dem.
Använd fantasin.

0
4 kommentarer

Valborgsmässoafton

Välkommen 1:a Maj,

Vi avslutade aprilmånad med en grillkväll: Kycklingspett och potatisgratäng.
Sen åkte vi ner till Köpingsvik och kikade på brasan. För första gången på länge så fick vi ett helt fantastiskt valborg-väder. Det var ett även litet band som uppträdde istället för kören, och en himla massa med folk. Hörde att det var mest besök nu än på 15 år.


Barnen sprang omkring och lekte och köpte lotter. Vet inte vilket år i ordningen som vi är på Klinta Camping och kollar på majbrasan. Och det är väldigt fint här vid vattnet.  Vi mötte upp och systeryster där med familj.
Kusinvitaminer.


Vi stannade en timme, innan vi åkte hem igen.

0
1 kommentar

Nya maträtter!

Hallå hallå, 

1 Juni idag och sommartiden är här på riktigt nu. Jaaaay! Nu är det inte många dagar kvar till skolavslutningen. Stort gilla på det, det innebär att väckarklockan iallafall inte ringer lika tidigt längre. Fast innan dess så vankas det ju långhelg igen och jag tänkte passa prova massa nya recept. Jag har skrivit ner en del nya, och fått recept från vänner. Men de roligaste tipsen brukar jag faktiskt få från er!  Så har ni några roliga, gärna annorlunda recept som ni brukar laga. Det kan vara gratänger, gott på grillen, enkla middagar, svåra middagar eller bara festliga plocktallrikar. Se så dela med er av tipsen 🙂
Jag vill prova ( allt utom sushi och levergrytor ) Haha..

På återseende. 

Höll ju på att glömma…. Maten på bilden är en ganska vanlig helgmiddag i många hem.
Här hittar ni recept till såsen. Gratängen var en sådan färdig från kyldisk.

0
21 kommentarer