Då har jag landat i tv-soffan, som vanligt med datorn i knät. Kvällsjobbar alltid ett par timmar när barnen har somnat.
Annars har vi har haft en fin och solig dag, men nu här ikväll avslutades det med regn, hagel och till och med lite åska.
Tråkigt majväder, men det är absolut mysigare att tända upp massa ljus och koka lite te när det är trist väder ute.
Myskläder och varmt te känns mer som höst än en kväll i maj.
Doftljus är min last, jag köper alltid hem nya doftisar jag springer på. Det och färska blommor.
Men nu ska jag jobba av helgens mail, och förbereda inför veckan innan det är dags att stänga mer datorn för ikväll.
Sen blir det serier med mannen, imorgon är det ny vecka och då blir det nya recept.
( På bilden här nedan en mycket koncentrerad bloggerska ) 😉
Här kommer en smarrig Moussaka. Det finns lika mycket recept på denna som invånare i grekland.
Jag provade fram en egen variant, och den blev galet god ( om man får skryta lite ) Det här behöver du till 4 portioner:
2 vitlöksklyftor 3 msk olivolja 500 g nöt eller lammfärs 1 förpackning krossade tomater (à 500 g) 2 msk tomatpuré 1 tsk salt 1 krm peppar 1 aubergine
1 zucchini 1 tsk salt 3 dl creme fraiche 1 1/2 krm peppar
200 g fetaost
Gör så här: Sätt ugnen på 225° grader. Skala och pressa ner vitlöken i en panna, fräs den i olivolja. Tillsätt färsen & låt bryna med tills den fått fin färg. Häll över tomatkross & tillsätt tomatpuré, salt & peppar. Låt puttra under lock ca 30 min. Skölj och skär auberginen & zucchinin i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg ut skivorna på dubbelvikt hushållspapper och strö över saltet. Låt ligga ca 15 min. Stek skivorna i olivoljan i en stekpanna ca 2 min per sida. Varva köttfärssås och aubergine, crèmefraîche & smulad fetaost i en lätt smord ugnssäker form.
Gratinera mitt i ugnen i ca 20 min.
Känns nästan som om det är Måndag idag, bara för att vi åkte hem från stugan redan igår. Härligt att ”få” en extra helg dag bara så där. Vi startar dagen med ett inlägg fullproppat med tips till kommande matvecka.
Hoppas ni hittar lite som faller er i smaken. Annars så hittar ni alla mina andra 198 veckomatsedlar HÄR
Det här behöver du till 4 personer:
700- 800 gram putsad oxfile
smör
10 stycken potatisar
1 gul lök
Senapscreme:
2 dl vispgrädde
1 1/2 msk fransk dijonsenap
1/2 tsk socker
1 nypa salt
Garnering:
4 äggulor
Gör så här:
Ta fram oxfilen cirka 2 timmar innan du ska börja med maten. Skala och skär potatisen i bitar och skölj den i kallt vatten för att få bort det mesta av potatisstärkelsen. Hetta upp en stekpanna med smör och vänd ner potatisen, rör om då och då. Finhacka under tiden löken och skär oxfilen i 2*2 cm bitar. Senapscremen gör du genom att vispa grädden fluffig, och rör ihop med senap, socker och salt. Låt stå kallt fram till servering.
Råstekt potatis blir lite som friterad potatis, väldigt gott
När potatisen är klar ( cirka 15-20 minuter ) ta upp och låt överskottet av smöret rinna av, innan du lägger den på serveringstallrikarna. Fräs löken glansig, och lägg upp för sig på tallrikarna. Till sist höjer du värmen och fräser oxfilen hastig runt om ett par minuter. Tänk på att inte steka allt samtidigt, köttet ska inte koka. Stek så att köttet får vacker färg, men fortfarande är rosa i mitten. Lägg upp på tallrikarna och servera med senapssås och äggula.
Smaklig måltid!
* * * * * * * * * * * *
Och så något gott till helgen.
I min sallad hade jag :
vattenmelon
mango
ananas
kiwi
äppel
hackad choklad
lättvispad grädde
Då var vi hemma igen i småstaden. Jag kom faktiskt hem redan vid två, och åkte ner till stan med Thelma & hennes kompis Amanda. Det var Prideparaden idag, och den ville vi inte missa. Sedan hem igen och laga mat, och i detta väder är det nästan synd att göra något annat än grillat.
Lite kalla såser, en god sallad & potatisgratäng.
Kan det bli bättre?
Jonathan är ute i trädgården nu och försöker starta robotgräsklipparen, har hört att han muttrat några gånger.
Så det går nog inte allt för smidigt. Haha.. Sen ska vi såklart titta på Eurovision med de barn som fortfarande tycker det är roligt.
Gissar att det bara blir Nomi, för Jacob brukar vara på sitt rum & spela tv-spel, Melvin på sitt & Thelma kolla serier på sin ipad. Det var minsann bättre förr när man inte hade dessa dataspel & ipads 😉
Då var vi framme på Öland och fixar de sista inför visningen imorgon. Vi städar, klipper gräs och plockar undan, ja det där vanliga inför försäljning. Men allt har gått så snabbt så det känns fortfarande overkligt att vi faktiskt ska sälja. Vårt ljuvliga fantastiska ställe där jag tankat så mycket energi, ska snart tillhöra någon annan. Alltså ursäkta mig, men det är säkert löjligt men jag vill liksom inte sälja. När jag fixade i rabatter så hann jag tänka att nästa år ska någon annan plantera här….
Pyntat med körsbärskvistar, och lite blommor.
Nästa år är någon annan i mitt kök och lagar mat.
Örter hör ju till när det är husvisning. Så ja det fick jag också inhandla.
Grått och vitt i köket gillar jag, även golvet är grått.
Lite bild från övervåningen. Huset är så himla bra planerat.
Litet men ändå så mycket rum, och bra sällskapsutrymmen. Nästa år är det en annan familj som bor här.
Mysigaste utsikten tycker jag är från grabbarnas rum. Utsikt över ängen och alla rådjur. Här finns gott om rådjur, kaniner och älgar. Känns alltid som tv-programmet ”Mitt i naturen” när man är här. Och det var det jag föll för när vi köpte.
När vi var på visning här, så stod vi nere vid syrenbersån och tittade ut över ängen, där gick det 3 rådjur och bara var så söta. Just där & då bestämde vi oss för att detta huset måste vi ha. Här känner vi lugn, få andas frisk luft och har ändå nära till allt. Ja så många fina minnen vi bär med oss härifrån, underbara fantastiska Öland.
Vardagsrummet uppe, blått och vitt.
Mina favoritfärger. Tänkt att nästa år sitter andra här uppe och kollar på tv, eller spelar kort.
Och för er som vill se fler bilder finner ni dem HÄR
Och denna vyn när man går ner från trappen, den gillar jag så mycket.
Det är så vitt,ljust och fräscht. Gammalt blandat med nytt och sådana fina ljusinsläpp.
Ja, ja … samtidigt som vi ska sälja, så känner jag att jag blir inte direkt ledsen om vi inte finner en köpare 😉
Det innebär bara mer extratid i stugan, och inte mig emot.
Men nu ska jag slita mig från datorn, och fixa lite mat.
Men söker ni sommarhus eller mysigt ”Året-runt-hus” på Öland så är vårt ställe numera till salu HÄR
Hoppas du får en riktigt fin fredag
Hoppas ni fått en riktigt fin start på eran dag. I går var vi bortbjudna på grillat, så himla lyxigt att slippa laga mat bara sådär. Idag ska jag iväg och lunch med en kompis i Nybro, som jag inte träffat på länge. Roligt när man lyckas få till en liten träff, så idag ska vi skvallra ikapp. Sedan pyser jag över till Öland för att plocka undan lite inför visningen. Ni hittar huset på hemnet HÄR, och förutom visningen imorgon vet jag att det kommer vara visning på måndag och en nästa helg. Så letar ni hus eller sommarstuga på öland, kom ååå köp 😉
Här kommer gottistips till helgen.
Du behöver :
1 rund brie
naturella nötter
torkad frukt
honung
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Skär av locket på brien, strö över nötter + torkad frukt.
Ringla över honung , och gratinera sedan i cirka 20 minuter.
Osten ska bara smälta lite grann, inte för mycket – då blir det svårt att servera.
Skjuts in i ugnen, vips så är det klart.
Servera den gratinerade brietårtan med salta kex.
Passar bra till ostbrickan eller till buffén.
Det här behöver
700 gram kycklingfile ( fryst hade jag )
ett gäng champinjoner
2 1/2 dl vispgrädde
2 1/2 dl creme fraiche
3 msk kycklingfond
3 msk kinesisk soja
1 tsk sambal oelek
Gör så här:
Ställ ugnen på 180-200 grader. Skär kycklingen i mindre bitar.
Vispa ihop grädde, crème fraîche, fond, soja + sambal oelek i en kastrull och låt sjuda upp.
Klyfta svampen över kycklingen och häll sedan över såsen.
Ställ in i ugnen i 30-40 minuter eller tills kycklingen är klar.
Har suttit och jobbat i kapp framför tv:n denna morgonen. Har massor som ska förberedas, handlas och bilder som ska redigeras. Jag fick sällskap av denna damen, hon följer mig iochförsig vart jag än går. Det är antingen mig eller min mormor/morfar som passar henne då när vi är på resande fot. Hon blir så bortskämd där, att hon brukar se ut som en lite köttbulle när hon kommer hem. Haha.
Busigare papillon får man leta efter, och hon är grym på att leka kurragömma med barnen. Barnen gömmer sig och ropar efter henne, då vet hon precis vad hon ska göra. Och hon kan alla gömställen i hela huset nu, klok hund.
Fast nu dags att ta en paus i datajobbet och snöra på sig skorna.
Måste ta tag i telefonmötena som ska bli gjorda för dagen. Bästa motionen är den som blir av, hörde jag någon säga.
Instämmer på det.
Gokväll,
Denna tiden innan sommarlovet är det mycket jobb, utvecklingsamtal & föräldrarmöten. Det är svårt att hinna med allt, men idag hjälpte bästa Thelma till med att följa med Nomi till kulturhuset. Det var ”öppet hus” där och Nomi var nyfiken på vissa dans- & teaterkurser som kommer. De åkte bussen dit och kollade runt, bara det tyckte Nomi var så spännande. Att åka buss själv med storasyrran. Sedan hämtade jag dem efter mitt möte. Bästa Thelma, så stolt man blir när de vill hjälpa till.
Och imorgon är det ju heller ingen vanlig dag, nej det är ju ”Chokladbollens dag”.
Varför inte bjuda på denna galet goda CHOKLADBOLLSTÅRTA tills dess?
Fina bilden kommer från min bok. Fotograf: Ulrika Pousette @ullpo
Det här behöver du:
200 gram rumsvarmt smör
8 dl havregryn
3 dl florsocker
1 nypa salt
2 msk kallt kaffe
2 1/2 msk kakao
1/2 dl oboy
50 gram smält mjölkchoklad
Topping kokosflingor
Nutella
Gör så här: Mixa havregrynen med en mixer till mindre bitar. Vispa smör med florsocker till en jämnsmet,
rör ner salt, kaffe, kakao & oboy. Vänd ner havregrynen & chokladen och ställ kallt i 1 timme. Rulla mini chokladbollar av lite av degen. Forma sedan tårtan och ställ på ett fat. Täck tårtans kanter med kokosflingor, stapla chokladbollarna i mitten av tårtan och spritsa nutella runnit om.
Mycket chokladbollar blir det. Det borde faktiskt vara bland det vanligaste vi bakar. Inte minst denna veckan då det är ”Chokladbollens Dag” imorgon. Jag tycker dessa temadagar är lite roliga, tycker inte ni det. Och vill ni skoja till det så prova dessa med center i. Eller varför inte dessa med lakrits, eller kanske dessa godingar som smakar precis som delikatobollar. Jag har även lyxiga chokladbollar doppade i choklad, klicka här för att komma till recept.
Eller så provar ni bara dessa godingar. Bakade på Oboý.
Det här behöver du :
150 gram smör
2 dl strösocker
10-12 msk med oboy
6 dl havregryn
1 dl mjölk
Gör så här:
Blanda allt i en skål och rör ihop till en smet , jag använder elvisp.
Ställ kallt i en halvtimme och forma sedan lagom stora chokladbollar.
Rulla i kokos och sen är det klart.