Små mini-chokladbollar

Hej där! 

Mycket chokladbollar blir det. Det borde faktiskt vara bland det vanligaste vi bakar. Inte minst denna veckan då det är ”Chokladbollens Dag” imorgon. Jag tycker dessa temadagar är lite roliga, tycker inte ni det. Och vill ni skoja till det så prova dessa med center i. Eller varför inte dessa med lakrits, eller kanske dessa godingar som smakar precis som delikatobollar. Jag har även lyxiga chokladbollar doppade i choklad, klicka här för att komma till recept.

Eller så provar ni bara dessa godingar. Bakade på Oboý.
IMG_4510

 Det här behöver du : 
150 gram smör
2 dl strösocker
10-12 msk med oboy
6 dl havregryn
1 dl mjölk

Gör så här: 

Blanda allt i en skål och rör ihop till en smet , jag använder elvisp.
Ställ kallt i en halvtimme och forma sedan lagom stora chokladbollar.
Rulla i kokos och sen är det klart.

0
5 kommentarer

Marsipantårta


Egentligen brukar jag bara baka tårtor till födelsedagar eller högtider. Mest för att det känns som ett stort projekt. Men nu har jag allt oftare försökt baka en och annan tårta till söndagskaffet. För att det är roligt att bjuda på och för att fylla på kategorin här på bloggen. Ni hittar alla mina tårtor HÄR

Och denna gudingen bakades faktiskt för flera månader sedan. Med svart marsipan och silverkulor.

IMG_6800 (3)IMG_6681 (1)

Till tårtbotten på 20-22 cm behöver du :
smör & ströbröd till formen
150 gram smör
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
3 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1/2 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 nypa flingsalt
1 1/2 dl hett vatten

Garnering: svart marsipan
silverkulor / strössel

Gör så här:
Ugnen 175 grader.
Börja med att smöra & bröa formen.  Fortsätt med att smälta smöret och vispa ihop äggen i en kopp.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner smör och de lättvispade äggen. Vänd sist ner de heta vattnet och häll upp i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20- 30 minuter- eller tills den är färdig. Låt svalna ( eller ännu hellre frysas minst ett par timmar ) innan du skär upp. Varför frysas ? Jo den smular mindre och är lättare att jobba med.

Fyllningen mellan tårtorna gjorde jag med citronfyllning :
4 dl vispgrädde
1 1/2- 2 dl lemoncurd


Vispa grädden fluffig och vänd ner och blanda runt lemoncurden. Bred på lagrerna när tårtbotten och lite runt omkring tårtan, så fort den svalnat helt. Och ställ in i kylskåp under natten.

Kavla ut marsipanen och klä tårtan, dekorera med stora silverpärlor
( finns att köpa bland strössel i butik ) Jag knöt även ett band runt tårtan, för att få den lite extra matchande.

0
3 kommentarer

Rosa Hägg

Hej hej,

Då var man tillbaka hemma igen efter storhandling, och hunnit med att skjutsat & hämtat ett gäng barn från skola till fritidsaktiviter. När man arbetar hemifrån som jag så blir det ofta att man även jobbar som taxichaufför till och från skola och annat. Joda och det är ett jobb som dessvärre inte ger betalt alls… haha. Fast nu när det är ljusare ute och värmen är här så cyklar de såklart allt mer.

 

Min svärmor säger alltid att tiden mellan hägg och syren är den finaste, och jag kan inte annat än att hålla med. Våren och försommaren när allt börjar blomma och är så ljuvligt grönt är helt fantastisk.  Och hemma på vår gata i stan blommar häggen för fullt. Detta är min utsikt från vardagsrummet i just detta nu. Det som inte fastnade på bild var att det haglade precis samtidigt. Typiskt Aprilväder, fast det ändå är Maj.

Rosa hägg, eller blodhägg som den egentligen heter.
Väldigt fin att plocka in en kvist lite här och där och ställa i små vaser. Som här på i lilla gästbadrummet.
Vill ni ser fler bilder från lilla toaletten hittar ni den HÄR

Nu ska jag sätta mig och svara på frågor till två intervjuer som har landat på min mail.
Och sedan ska det letas inspiration till kommande projekt.

Hej på ett tag.

1
3 kommentarer

Grillade mackor

Hej hej,

Måndag den 8 maj står det i kalendern idag. Typ en månad kvar till sommarlovet! Whaaaat?
Jag ska strax göra mig klar för att åka till affären. Behöver fylla upp kyl & frys som gapar tomt, idag blir det två olika mataffärer för att få med allt som står på listan. Varför har inte alla butiker färsk fisk? Sedan ska fixa inför ett roligt kommande samarbete, jaaaay!

Startade dagen med varma mackor. Detta är så onödigt gott, men ibland ska man unna sig.

Jag hade lite tacofärs över så jag fyllde dem med det och riven ost.
Smörade dem och la dem i smörgåsgrillen.
Volia!

( Har man ingen smörgåsgrill funkar det lika bra att lägga dem i våffeljärnet)

G

2
6 kommentarer

Godkväll raringar

Godkväll

En söndag som kom lika fort som den försvann. Efter frukosten åkte vi ut till ett par kompisar och fikade, sedan skulle Nomi på kalas. Jonathan skulle jobba på innebandy u19-VM som hölls på Vida arean. Och jag har fixat hemma, försöker komma ikapp med tvätt och annat ”roligt”.  För er som inte har Instagram så kommer de senaste bilderna här från helgen som gått här nedan.
Annars är det inte svårt att skapa ett konto, ladda ner appen instagram och logga in er… Jag heter jennysmatblogg även där.


 

Jag brukar vara flitig att uppdaterad Instastory.
( Det är bildern/ små klipp som ni hittar om ni trycker på min profilbild) Där laddar jag ofta upp sådana saker som är lite för oviktigt att ta upp på bloggen, jobb bakom kulisserna och lite sådan.

In och följ vetja 😀

0
2 kommentarer

Veckomatsedel

Måndag Vegetarisk Halloumiburgare
Tisdag Fiskgryta med sötpotatis
Onsdag Kioskrulle med potatismos & varmkorv
Torsdag Kycklinggryta a la Thai
Fredag File Oscar

Du behöver till 4 personer: 
1 stor putsad fläskfile
smör
salt & peppar
Sparris
bearneiesås – vill du göra egen har jag recept HÄR
kräftstjärtar

Pommes

Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader , och sätt in pommesen
Skär filen i cm tjocka medaljongbitar, fräs den klar i smör. Salta och peppra under stektiden.
Koka sparrisen alldente i saltat vatten.

Servera sedan genast – ät & njut!

* * * * * * * * * * *

Baka något gott till fikat. Rabarberpaj

Det här behöver du :
5 – 6 stjälkar rabarber
1- 1/2 dl strösocker ( beroende på hur sura rabarberna är)

Till krispet:
125 gram smör
1 1/2 dl mjöl
1 1/2 dl socker
1 1/2 dl havregryn

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader. Skär rabarberna i slantar och fördela ut i formen, sockra dem.
Tärna ner smöret i en skål och vänd ner resten av ingredienserna. Nyp i ihop till en smulig deg. Strö detta över rabarberna och ställ sedan in i mitten av ugnen och grädda i cirka 20 minuter.

 

0
3 kommentarer

Twixcheesecake

Gokväll,

Härligaste lördagen på länge. Vilket väder, rena rama sommaren ju!! Vi har fått massa gjort i trädgården, klippt gräset, grävt upp gamla rosor och fått dit nya fräscha. Tvättat altan, utemöbler och rensat plattor. Allt sådant där som vi skjutit fram, men som behövde fixas. Vi bytte ut rosa rosorna mot vita stora blommande, de såg fina ut på nätet iallafall. Hoppas de ska trivas nu. Grillmiddagen blev tyvärr inställd, så istället har barnen haft lekkompisar här. Melvins kompis är fortfarande kvar och stannar tills imorgon, de kommer nog hålla sig vakna tills ögonen går i kors.

Här kommer en lite favorit i repris.
Twixcheesecake

Det här behöver du till en rund form 25 cm :
1/2 paket med digestiv
30- 50 gram smör

3 äggvitor
3 äggulor
1 dl socker
300 gram phialdelphiaost
1 msk vaniljsocker
4 dl grädde

12 stycken dubbel-twix

Topping:
Karamelliserad mjölk
+ 4 msk ovispad vispgrädde

( Karamelliserad är kokt kondenserad (sötad) mjölk. )

Gör så här: 
Börja med botten till cheesecaken, ungefär halva digestivpaketet lite drygt. Banka eller mixa det till smulor. För att slippa disk är det smidigast att lägga kexen i en påse och banka med en brödkavel. Smält sedan smöret och rör ihop med kexen som du sedan plattar ut i en rund springform med avtagbara kanter. Jag brukar trycka ut lite extra i kanterna för jag tycker att det är lite fint när det blir en högre kant. . Ta fram tre olika skålar, dela ägg gula och vita i olika skålar. Rör ihop socker, vaniljsocker och philadelphiaosten med äggulorna. Vispa sedan grädden fluffig så att den bildar toppar. Diska vispen noga för annars kanske inte äggvitorna blir fluffiga, använd den torra vispen och vispa till ett hårt skum. Du ska kunna hålla skålen upp och ner när de är klara. Sedan vänder du ner äggulesmeten i äggvitan och grädden och vänder ner allt i en och samma skål och vänd om försiktigt med slickepott eller slev. Varva sedan hela twixbitar och smeten i två olika lager. Tänk på att inte lägga twixgodisarna så nära mitten, för då blir det svårt att skära i den. Frys in kakan minst i 5 timmar

Rör ihop grädden med den karamelliserade mjölken och fördela ut ungefär 3/4 av detta över kakan.
Strö över grovhackade twixbitar precis innan servering.

0
7 kommentarer

I väntan på frukost

 Gutenmorgen,

Här i soffan sitter jag just nu och jobbar lite med Jonathan fixar frukosten och steker ägg. Gott! 
Idag har vi stora planer för vår lediga lördag. Haha… Mycket hemmafix med andra ord. Listan skulle klart göras mycket längre, men detta vill vi hinna med.

Vi tänkte börja med att : 
* Titta på vattenskoter i butik ( i nya huset har vi egen brygga )
( Kommer dock handla begagnat på blocket sen )
* Köpa klängrosor för några här hemma behöver bytas.
*Gräva upp de gamla rosorna, och byta plats.
* Köpa dekorsten för att göra fint efteråt
* Tvätta altan(er) och skrubba utemöbler
* Gräsklippning
* Handla present till kalas som Nomi ska till.
* Grillmiddag med vänner.


Hur underbar var inte denna färgen på min hortensia ?
Blek lila-rosa, och matchar ju doftljuset a la lavendel också.


Nu är frullen färdig och serverad. Mums, jag är hungrig som en varg.
Alltid hungrig på morgonen, förstår inte alls de som kan vänta timmar med sin frukost.

Vi hörs senare.

0
11 kommentarer

Recept på Tzatziki

Tjingeling, 

Igår blev det grillat till middag, man vill ju passa på. Grillad kyckling med en grekisk sallad & tzatziki för mig.
Till detta gjorde vi även sötpotatis och strips. Recept på tzatzikin finns på bloggen sedan tidigare, men för er som missat så kommer receptet här igen.

Det här behöver du :
1 hink med turkisk( alternativt grekisk ) yougurt ( 1000 g )
1 gurka
2 – 3 vitlök
1 tsk salt
peppar
örtkrydda
olivolja

Gör så här :
Tvätta gurkan , och skär dem mitt itu på längden.
Fick tips om detta för ett tag sedan, nämligen att gröpa ut de vattniga kärnhuset med sked.
Och det var ett bra tips, då försvinner den mesta vätskan automatiskt. Riv sedan gurkan, jag brukar använda de grövsta rivjärnet. Lägg på en tallrik med kaffe filter under , strö över en tsk med salt över gurkan.  Låt vila tio minuter, under tiden kan du pressar ner vitlök i yougurten. Och sedn är det dags att krama ut vätskan, då använder jag dubbla kaffe filter.  Krama försiktigt ut all vätska. Och vänd sedan ner den urkramade rivna gurkan i hinken. Rör om, och smaka av med salt, peppar och ev lite örtsalt. Ringla över olivolja och rör runt.
Lätt som bara den, och godare tzatziki finns inte.

1
4 kommentarer

En härlig fredag

 

Hej hej,

Hoppas ni haft massa sol hos er också. Idag hade vi ljuvligt väder här i småstaden. Åt lunch i solen på altanen, innan jag klippte alla rosor i trädgården. Behöver köpa ett par nya klätterrosor som inte klarat vintern. Så nu får jag googla mig fram till några fina.
Middagen åt vi tidigt, och det blev : ….*trumvirvel*…. Taaadaa…. Tacos.


Både barn och hund var nöjda med middagen.
Nomi klädd i fotbollskläder inför kvällens fotbollsmatch. 

En färgglad dukning blev det, gillar verkligen saftkanna med bubblor på.
Såg att den även gick att köpa på Rusta nu, jag hittade min på Mio.


Koriander på tacos är min favvo.
Tänk att jag för några år sedan inte gillade koriander, nu vill jag äta den på ALLT!

Efter maten bar det raka vägen bort till fotbollsplanen. Bästa vädret för att sitta & kolla på fotboll dessutom. Som fotbollsmamma till flera barn så uppskattas sol eller iallafall uppehåll när det spelas.

Två stolta & fnittriga tjejer som båda lyckades göra mål i matchen.
Elsa & Nomi.

Nu blir det tv-tittande & ostbågar här hemma hos familjen Warsen.
Hoppas ni också får en fortsatt trevlig kväll.

0
6 kommentarer