Minipajer med pizzasmak

Hej där, 
Här kommer ett tips lagom till studentfirandet & midsommar.
Lätt plockmat som alla gillar.

IMG_6062

Det här behöver du:
10 Tarteletter ( finns att köpa bland Kex i din butik)
Fyllning:
3 dl riven ost
1 dl creme fraiche
skivad tomat
oregano

Gör så här:
Ställ ugnen på 180-200 grader.
Rör ihop fyllninggen och fördela ut i skalen .
Ställ in i ugnen och gratinera,
Klart när osten har smält och de fått en fin färg.

Varning: Dessa är farligt goda!

Har även provat en variant med chilicheese, galet goda.
Recept finns härIMG_6044 (1)

0
3 kommentarer

Kladdkaka med rabarber

Passar på att tipsa om denna goding igen.
Medan det finns gott om rabarber.

Galet god, lova att prova så snart ni hinner.

 

Det här behöver du:
200 gram smör
250 gram vit choklad ( t.ex Marabous)
4 ägg
2 1/2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
2 stjälkar rabarber + 2 msk strösocker

Gör så här: 
Ställ ugnen på 175 grader.
Smält smör och choklad i en kastrull på spisen, på svag värme.
Rör ner resten av ingredienserna med slev, och vänd ner smeten i en smord och bröad rund form på cirka 24 cm.
Skär de rabarberna tunt i lagom storlek så du kan fördela ut dem i formen. Men innan du lägger dit dem strö över lite socker.
Ställ in i mitten av ugnen i cirka 20- 25 minuter. Kladdkakan ska dallra i mitten, den stannar till sig efter ett 3-4 timmar i kylskåp.
Pudra eventuellt över lite florsocker innan servering.Gottgottigottgott

3
13 kommentarer
INLÄGGET INNEHÅLLER ANNONSLÄNK

Rabarberkräm med kall mjölk

Hej igen, 
Jag har precis ätit en sen lunch med äldsta sonen, han slutade tidigt idag.  Efter det förberedde jag kräm till resten av barnen som kom hem efter skolan. Perfekt mellis & så smidigt då det blir klart på nolltid. Jag provade det fösta receptet som dök upp när jag googlade, tror det var arlas. Nu under sommaren så gillar iallafall jag att ta tillvara på vad trädgård och naturen erbjuder, för alla mina recept på ”safta & sylta” så hittar ni kategorin HÄR
Recept finns under bild.


Det här behöver du:
500 gram rabarber
1 1/2 dl strösocker
4 dl vatten
2 msk potatismjöl

Gör så här:
Koka upp vatten och socker. Skär ner rabarberna och låt sjuda i 5 minuter , jag lät mina sjuda så att de helt kokat samman.
Sänk värmen och rör ihop potatismjöl med kallt vatten. Rör ner redningen i en stråle, under omrörning. Vid första bubblan är det klart, så var snabb och ta bort krämen. Låt svalna något innan du servera.

Den kan ätas både ljummen och kall. Här föredrog barnen den kalla varianten.

❤️  ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️ 

Och så ett litet tips för er som letar snygga festklänningar.
Kolla in nyheterna hos Bubbleroom

 

 

 

0
8 kommentarer

Sista dagarna innan skolavslutningen

Hallå, 

Vilken storm vi hade inatt, jag vaknade vid 02- någonting av åska, blixtar och grymt mycket regn. Eller nu vet jag inte om det var åskan jag vaknade av eller av Mollys ylande för hon var rädd. Jag fick locka fram henne under soffan där hon låg och tryckte. När hon var valp var hon inte speciellt brydd kring oväder, men nu som gammal dam som är hon livrädd för åska & fyrverkerier. Som tur var drog det vidare ganska snabbt, så alla somnade om. I dag så har vi den 12 juni i kalendern, jajamän då var vi inne på sista skolveckan, student och annat festligt. Hoppas på bättre väder resten av veckan nu!


I förmiddags tittade solen fram, så jag satt och tog en kopp kaffe på trappen. Ljuvligt!
Men minuterna efteråt så började det regna igen.  Fast jag hann iallafall fota lite mellan regnskurarna.


Fördelen med sommarregn är att man slipper att vattna.
Samt att allt är grönt och fräscht.

Lite nya blomster på trappen.


Och de färgglada lupinerna Thelma och jag plockade i helgen.
De står sig fortfarande och är fina. 
Rosorna som jag planterade för några veckor sedan har börjat knoppa sig och blomma.
Den ena rosenbusken tar sig lite bättre än den andra. Men jag hoppas att den kommer igen snart.

Nu ska jag ta och ansa & förbereda det sista av mina rabarber.
Återkommer med recept på det senare. Som vanliga måndagar här på bloggen så är det vegetariskt. Hela kategorin finner ni HÄR

Hoppas ni hittar lite ni gillar.

 

0
3 kommentarer

TÄVLING OM MIN KAKBOK

DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED MIN BOK

 

Hej hej

 

Jo ni är flera som önskat en tävling om böckerna igen. Så *taaadaaaa* er önskan är min lag.
Nu kan vara med och tävla om 2 av min kakböcker.  I böckerna skriver jag sedan den hälsning som vinnaren önskar. Vill ni inte chansa utan beställa boken direkt så finns den att köpa SIGNERAD i min webshop. Klicka här för att komma dit. Boken går annars även att köpa på adlibris, bokus eller i en bokhandel nära dig.

 

Tävlingen hittar du här nedan,
Lycka till

Fråga:

 

Hur många färger innehåller en påse med Ahlgrensbilar original?

 

Svara på frågan här nedan bland kommentarerna, och glöm inte lämna rätt mailadress. Det är ingen annan än jag som ser den.
Tävlingen pågår fram till fredag den 16:e juni, vinnarna kontaktas via mail och skrivs ut i
detta inlägget.

 

För er som vill köpa boken direkt så klicka ni HÄR

Vinnarna är kontaktade. Stort grattis Ann-Louise Wilander & Elisabeth Dizdarevic.

0
732 kommentarer

Recept Rabarberkladdkaka

Hej hej,

Huset fullt här av barn och deras vänner, så jag slängde ihop en kladdkaka till fikat.
Jag har sett dessa bilder på rabarberkladdkaka cirkulerat runt. Så jag bestämde mig för att prova. Jag använde mitt recept från boken på vit kladdkaka, men bytte ut hallon mot rabarber. Har ni fler tips på vad man kan göra för gott nu av alla rabarber?

Detta var så himla gott !! Prova när ni hinner 
Det här behöver du:
200 gram smör
250 gram vit choklad ( t.ex Marabous)
4 ägg
2 1/2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
2 stjälkar rabarber + 2 msk strösocker

Gör så här: 
Ställ ugnen på 175 grader.
Smält smör och choklad i en kastrull på spisen, på svag värme.
Rör ner resten av ingredienserna med slev, och vänd ner smeten i en smord och bröad rund form på cirka 24 cm.
Skär de rabarberna tunt i lagom storlek så du kan fördela ut dem i formen.


Men innan du lägger dit dem strö över lite socker.
Ställ in i mitten av ugnen i cirka 20- 25 minuter. Kladdkakan ska dallra i mitten, den stannar till sig efter ett 3-4 timmar i kylskåp.
Pudra eventuellt över lite florsocker innan servering.

Gottgottigottgott

2
11 kommentarer

Falukorv med pizzasmaker

Hej hej,

Dagarna går fort nu, i gårkväll var vi ute och övningskörde med Jacob. Nu börjar fler av sonens kompisar att ta kort, men Jacob fyller inte förän i oktober… Så det är en stund kvar. Idag väntar möte på banken och senare lunch och shopping med Thelma.
Men igår provade vi en ny maträtt, som jag tänkte skriva om nu. Nämligen pizzakorv och detta var faktiskt riktigt gott. Barnen gav middagen ett A+ Gillar ni korv så tycker jag ni ska prova.


Jag skar upp ungefär en halv faluring:
3 msk ketchup + 2 msk tomatpure
riven mild ost
oregano

Gör så här
Ställ ugnen på 225 grader. Placera ut korvarna i en ugnsform.


Fördela ut tomatkrämen. Pudra över lite organo.
Riv över rikligt med ost. Och skjuts in i ugnen.


Låt den gratineras i en 10-15 minter eller tills osten börjat bubbla.

Sen är den klar.
Serveras med kokta makaroner eller potatismos.

Mums!

2
1 kommentar

Veckomatsedel

Gomorron gomorron 
Här kommer en supertidig veckomatsedel.
Hoppas ni gillar

Måndag Halloumibiffar (veg) 
Tisdag Fisk- & räkgratäng med dill
Onsdag Tacopizza på tortillabotten
Torsdag Kycklingstroganoff med ris
Fredag Skomakarlåda

För 5-6 personer behöver du: 
800 gram oxfile
smör till stekning
salt & peppar

Potatispuren:
1 kilo mjölig potatis
3 dl mjölk /grädde ( 50%50 )
25 gram smör
salt & vitpeppar

Rödvinssås- klicka HÄR

Garnering: 1 pkt knaperstek bacon
klippt gräslök
smörstekta kantareller

Gör så här: 
Börja med rödvinssåsen, den tar längst tid. Ställ ugnen på 180 grader. Skala potatis och koka upp med salt.
Stek oxfilen i stekpannan med smör, salt & peppar. Fräs den runt om tills den får vacker färg. Och lägg den i ugnen med en köttermometer i den tjockaste delen. Klipp baconet och knaperstek det, och smörstek kantarellerna. När köttet är klart ( runt 60 grader, eller längre om du vill ha den mindre rosa ) tar du ut den och rullar in i folie, och låt det vila i 15 minuter. När potatisen är mjuk, häll av vattnet & använd en potatiskross och stöt potatisen med grädd/mjölkblandningen och smör. Stöt tills det inte finns några potatisbitar kvar, tillsätt ev. mer vätska om du önskar lösare puré, smaka av med salt & vitpeppar. Ta fram en snygg ugnsform och fyll med potatispuren,  skär upp köttet och lägg över.

Yummi yummi yummi.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Något gott till helgfikat:  Rabarberkaka

Det här behöver du till en ugnsplåt:
4 ägg
5 dl strösocker
5 dl vetemjöl
200 gram smält smör
3 tsk vaniljsocker
4 stjälkar rabarber ( normalstora )

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Smält smöret, och låt svalna något. Vispa ihop ägg och socker poröst häll sedan i  även smöret.
vänd sedan ner mjöl och vaniljsocker i smeten.  Bred ut smeten i en långpanna / form till ugnen.
Ansa rabarberna och hacka ner tunt, fördela rabarberna över smeten. grädda den i cirka 20 – 25 minuter i mitten på ugnen
Låt kakan svalna något, och pudra över rikligt med florsocker.
Skär sedan upp den i lagom stora bitar.

Mums till kaffet.

 

0
1 kommentar

1000-tals bilder

Hej bloggis, 

Hoppas din dag har varit riktigt bra. Här har vi haft ett toppenkalas för Nomi & Tindra vi spelade både brännboll och lekte lekar. Sedan blev det fika och glass i stora lass. Efter kalaset blev det en snabb tur till mataffären och handla. Sedan kom min lillasyster Johanna hit för att hänga med Thelma ( de två är ju lika gamla ) och hon blir kvar här tills imorgon. Vi lagade tacos till middag och satt och pratade i flera timmar. Så himla mysigt.

Men nu när det lugnat ner sig så ska jag sätta mig och gå igenom några tusentals bilder från resan till Italien.

Detta kommer nog ta några dagar, så resten av bilderna kommer vid ett senare tillfälle.

Trevlig kväll, 

0
Kommentera

Smulpaj med blåbär

Gomorron på er,
Igår kom jag hem i bra tid och hann åka ut en sväng till vackra hissö med Thelma. Det är fint att få lite egen tid med alla ibland, vare sig det är en middag, en promenad eller en weekend. Vi hade sådan tur med vädret och allt är så grönt ute på Hissö nu, stannade till längst vägen och plockade lupiner, för att ställa i en hink sedan ute på trappen. Sommarkänsla eller vad? Idag vankas det barnkalas, Nomi har ju fyllt år för länge sedan, men hon och hennes vän Tindra ville ha deras kalas ihop, så det ska vi fixa idag. Till er som har mindre planer kanske ni kan slänga ihop något gott & enkelt till kaffet? Som den här:

En helt vanlig smulpaj bara rätt upp och ner.
Använd vilka bär eller frukter du vill sockra dem efter behov.

Jag hade en stor form, så all smulpaj-deg gick åt. Men om du har en mindre form så blir det deg över.
Lägg i en påse och frys in så har du tills nästa gång du ska baka. Supersmidigt dessutom.

Pajdegen :
200 gram smör
4 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker.

Gör så här :
Ställ ugnen på 200-225 grader.
Strö ut bären i en smord form ( 24 – 26 cm )  och pudra över potatismjöl.
Detta motverkar att bären vätskar sig när den bakas.Tärna smöret i en bunke, mät upp mjöl och socker och rör ner med smöret.
Arbeta ihop till en smulig deg och Strö sedan ut detta över bären. Gräddas i ugnen i ca 20-30 min ( beror på ugnen )  Men när pajen fått lite gyllene färg,
då är den färdig.

 

1
Kommentera