Smulpaj med blåbär

Gomorron på er,
Igår kom jag hem i bra tid och hann åka ut en sväng till vackra hissö med Thelma. Det är fint att få lite egen tid med alla ibland, vare sig det är en middag, en promenad eller en weekend. Vi hade sådan tur med vädret och allt är så grönt ute på Hissö nu, stannade till längst vägen och plockade lupiner, för att ställa i en hink sedan ute på trappen. Sommarkänsla eller vad? Idag vankas det barnkalas, Nomi har ju fyllt år för länge sedan, men hon och hennes vän Tindra ville ha deras kalas ihop, så det ska vi fixa idag. Till er som har mindre planer kanske ni kan slänga ihop något gott & enkelt till kaffet? Som den här:

En helt vanlig smulpaj bara rätt upp och ner.
Använd vilka bär eller frukter du vill sockra dem efter behov.

Jag hade en stor form, så all smulpaj-deg gick åt. Men om du har en mindre form så blir det deg över.
Lägg i en påse och frys in så har du tills nästa gång du ska baka. Supersmidigt dessutom.

Pajdegen :
200 gram smör
4 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker.

Gör så här :
Ställ ugnen på 200-225 grader.
Strö ut bären i en smord form ( 24 – 26 cm )  och pudra över potatismjöl.
Detta motverkar att bären vätskar sig när den bakas.Tärna smöret i en bunke, mät upp mjöl och socker och rör ner med smöret.
Arbeta ihop till en smulig deg och Strö sedan ut detta över bären. Gräddas i ugnen i ca 20-30 min ( beror på ugnen )  Men när pajen fått lite gyllene färg,
då är den färdig.

 

1
Kommentera

Lätt plockmat

Hej hej,

Fredag igen och helgen närmar sig med stormsteg. Ska ni ha gäster eller kanske bara laga lite god middag iallafall, så har jag tips på smarriga kanapéer. Dessa små godbitar är busenkla att göra och smidiga att variera.
Varsågoda


Jag använde mig av de färdiga små rostade bröden som du finner i kex-hyllan i butik.
Fyllning nummer ett är: 
1 mogen avokado
1-2 msk färskost
Lite flingsalt + peppar
stenbitsrom
finklippt gräslök

Mosa ihop avokado, färskost & smaka av med salt & peppar.
Toppa sedan snittarna med detta.

Alternativ nummer 2:
Smaksatt färskost ( Te.x chili )
Handskalade räkor
finhackad rödlök
Finhackad chili

0
5 kommentarer

Godmorgon från Parma

Gomorron, 

Det är inte många som är vakna än på hotellet, så det verkar som internet faktiskt fungerar just nu.
När vi är många journalister, influenser och bloggare på samma ställe så brukar interntet krångla. Men nu har de andra sovmorgon uppenbarligen *morr* och jag är uppe i ottan så funkar det. Nu ska jag ge mig av till frullen, taxi hämtar klockan sju för att direkt köra till flygplatsen. Jag klagar inte… Mitt flyg skulle egentligen gått hem kl 20.00 ikväll , men så fint att jag kunde omboka. Vill hemskt gärna vara hemma hos mina familj ikväll, kanske till och med vara ledig en kväll.


Här kommer bilder från den vackra staden.
Som inte gick att uppdatera igår. 
Hur nice är det inte med alla små gränder.  
Jag är ingen storstads”tant” egentligen, för jag gillar livet på landet. Att chilla,och inte stressa runt om jag inte måste.
Men det är så himla fint här, Italien finns i mitt hjärta alltid. Hur fint är det inte!!

Dessa gamla hus och vackra fönster.
Skulle kunna gå strosa runt en hel dag bara för at titta på dessa byggnader.
Så om inte bara för fantastisk mat, åk hit för att bara se och uppleva italien.
Så vackert ! 
Litet kafé vi promenerade förbi, med kakor & pajer.

Många mysiga gränder och uteserveringar.

Om jag inte hade jobbat med det jag gör så hade jag lätt arbetet som reseledare / reseinspiratör.
Ibland räknar jag på alla länder jag vill se och uppleva, kommer jag få se alla? Eh… nej.
Men jag har som mål att få se några fler.

Vart går din nästa resa? Berätta gärna !

0
32 kommentarer

Italien Parma

Godkväll på er,
Sitter här framför dataskärmen och gäspar. Det har varit en fantastisk med lång dag, och jag behöver få in de sista jobben nu innan det är dags att sova. Mitt plan går hem tiiiidigt imorgon. Så det är frukost redan vid halvsju om jag jag ska hinna med att äta något innan. Så ja, det är väldigt snart tack och godnatt här. För fler bilder & instastories så finns jag på insta : @jennysmatblogg

Men innan det är dags att sova ville jag kika förbi och bara säga hej, och visa dagens bilder från stan.
Parma är en varm och vacker liten stad cirka 1 timmes bilväg ifrån bologna.
Husen är vackra och massa små gulliga butiker längst vägen.

Vi stannade så klart till i matbutikerna. Och denna ostbutik var magisk.
Så mycket goda ostar, salami, och småplock…. My Gaaaad! Ville äta mig igenom hela butiken 🙂

Goda lagrade ostar är en av mina svagheter  (förutom lösgodis) så detta var ju minst sagt paradiset.

Efter lite matshopping så käkade vi italiensk glass.
Denna glassen går inte att jämföra med någon annan glass. Den är så krämig och gräddig och ja, prova själva nästa gång.
Stracciatella är min favvo, mums!


Vackra uteserveringar hör ju italien till. Och det finns det gott om här i Parma.
Obs… denna bilden tog jag om 4 eller 5 gånger, så farbröderna på bild tröttnade till och med till slut.
Sorry, men bilden blev ju bra 😉 

Nu har mitt wi-fi slutat funka. Så är det alltid när man är ute och reser…. Typiskt, men-men.
Så nu tänkte jag sova, om jag hinner så uppdaterar jag resten imorgonbitti innan frukost.

Natti natti 

0
Kommentera

Ursäkta tystnaden


Godmorgon,
Det blev lite väl tyst här på bloggen igår. Men jobb och livet kom emellan kan man väl säga. Jag har fotat en massa så ni kommer få se sen. Jag reste hela dagen igår. Kom fram till Bologna vid halvsex och anlände till hotellet i Parma vid halvåtta. Klockan åtta skulle jag vara ombytt och klar för middag. Och jag hann med nöd och näppe, men när jag väl kom tillbaka till hotellet vid elva så var jag så trött så ögonen gick i kors. Idag är en annan dag. Klockan ringde redan innan 06.00 idag, och nu hade jag en sekund över att skriva till dig. Innan jag ska gå ner och äta frukost och prata ikapp med de andra. Håll utkik på min instastory idag, för där kommer du få se mer vad jag jobbar med dessa dagar!

Min utsikt från mitt lilla hotell. Mysiga gamla hustak va?
Om jag blir miljonär en dag så hade jag lätt köpt en lägenhet utomlands.
Vad hade du köpt?

0
12 kommentarer

Framme på ön

Gokväll ,

Vi kom fram till stugan bara för en stund sen. Det är så lugnt och rofyllt här. Kommer sakna…
Vi kom fram några timmar senare än beräknat, men vi har hunnit med massa idag så det får det var det värt. Vi har träffat min systerdotter Fanny & hennes kille, och kikat deras nya bostadsrätt. Så fin, och de är så duktiga på att renovera! De passade Molly en stund åt oss medan vi var och käkade och sedan åkte bort till nya huset för en ”genomgång”. Ägaren av huset visade oss det viktigaste och vi hade chans att mäta och lite så.


Men nu ropar jobbet efter mig. Har jag inte varit online på några timmar (en halvdag) så är det kaos i mail.
Så jag ska sätta mig här med en liten väldoftande bukett pioner (plockade från vår trädgård) och jobba ett par timmar.
Behöver choklad också för att orka jobba nu, sen blir det tv-soffan och plöja serier.  Tack för alla tips.

0
3 kommentarer

Framme i Danmark

Gokväll på er,

Då var bilen parkerad och jag är incheckad & framme på hotellet vid flygplatsen på Kastrup. Jag kör mycket bil, och tycker om att åka bil. Men av någon anledning så kom jag på att det faktiskt var första gången jag körde helt själv igenom över bron, det är alltid Jonathan som gör. Brobizz:en funkade vilket underlättade, så stressande om den krånglat & om jag hade bildat köer. Vi bilade till Italien Jonathan, jag & alla barnen för en siså där 5 år sedan. Då turades vi om att köra, eller faktiskt var det mest jag som körde den gången. Vi bytte i början av Tyskland, sen körde jag hela vägen till Italien. Efter det så anser jag mig lite som kung på att köra bil 🙂 Haha. På tal om Italien, det är dit jag ska imorgon också på jobbresa.

Kan ni gissa vart i Italien … ( Bild lånad från google )

0
6 kommentarer

MAURITIUS

REKLAMSAMARBETE MED ATTITUDE HOTELS

 

Tjena tjena,
Tisdag och ännu en kortvecka, imorgon väntar en middag hemma hos systeryster med barnen. Hoppas vi slipper alla köerna på bron som alltid blir på helgerna.  Här kommer mina egna bilder från Mauritius.
Det var ju bara två veckor sedan jag kom hem, men det känns på något sätt som en evighet.


Hotellet Ravenala Attityd var min absoluta favorit. 
Stora härliga rum med utsikt över havet.

.


Vi anlände tidigt på morgonen,
så vi åt en fantastisk frukost nere på stranden medan det spelades & dansades.

Efter det var det gav man sig upp på rummet.
Packade upp, jobbade och sedan njöt jag av denna fantastiska utsikten. Kände mig nästan som om jag var hemma i Kalmar 😉
Dagarna här gick så fort, man hade helt klart behövt ett par veckor för att hinna med allting och samtidigt få slappa lite vid poolen. 
Magiska solnedgångar, och soluppgångar fick vi uppleva.
God mat, trevliga människor och ett stort utbud på aktiviteter. 
En av dagarna upptäckte vi Port Louis till fots.
Finns så mycket att se överallt. Och god mat & dryck att köpa längst vägen.
Här provade jag en granatäppeljuice, superfräscht.


Härliga frukt & grönsaksmarknader.
.



Doftande färgglada kryddtält. 
Båtturen var magisk. Och lunchen som bjöds på likaså.

Färsk frukt till samtliga måltider.
Ananas smakar alltid så gott utomlands. 

Hotell Zilwa, också ett paradis.
Lite större hotell än det första. Superfina pooler.


Visst är det magiskt. Turkost vatten, vita stränder och det sim jag gillar lite extra är oxå att det bara är två timmars tidsskillnad. Mauritius är summasummaro ett paradis att besöka så snart ni får möjlighet

 

0
Kommentera

Veckomatsedel

Måndag : Ugnspannkaka ( veg ) 
Tisdag : Torsk med mild kaviarsås
Onsdag : Högrevsburgare med chilicheese
Torsdag: Ajvargratäng med falukorv
Fredag : Kreolsk Kycklinggryta


Det här behöver du till 4 personer:
smör
600 gram kycklingfile
salt & peppar
2 stycken choritzokorvar
1 stor gul lök
10 stycken klyftade champinjoner
1 röd paprika
2 dl vatten
3 dl vispgrädde
2 msk kycklingfond
1 tsk kinesisk soja
maizena
salt
1/2 tsk oregano
1/2 tsk timjan
1 dl svarta oliver
1 dl syltlök

Serveras med ris

Gör så här: 
Skär kycklingen i små bitar och fräs den i smör i stekpannan tills den är genomstekt. Krydda med salt & peppar. Skär paprika, lök & svamp, korv i mindre bitar. Lyft över kycklingen på en tallrik medan du steker den löken, den ska bara bli glansig. Vänd ner korven paprika och svampen och bara hetta upp allt – då lägger du tillbaka kycklingen. Vänd i vatten, grädde, fond & soja. Låt allt sjuda upp, önskar du tjockare konsistens kan du reda av grytan med lite maizena. Smaka sedan av grytan med salt, oregano, timjan. Sist du ner syltlök & oliver, när allt blivit genomvärmt är grytan klar att servera.

 

 

0
4 kommentarer

Sneak Peak på vårt nya ställe

Gokväll fina,

Här har onsdagen rusat förbi med möte, frisörbesök, fotografering och föräldrarmöte. Ni som följer mig på instagram @jennysmatblogg kan se att jag försöker uppdatera instastorys också varje dag. Där hittar ni blandannat före- & efterbilder från frissan. Nu landade jag precis i soffan, ska signera lite specialbeställda böcker och besvara mail.

Tänkte ni skulle få en lite tjuvkik på vårt nya ställe. Jag blir pirrig i magen av att bara titta på bilderna.
Tänk om drygt en månad är det vårt på riktigt.

En havstomt har alltid stått på min önskelista.  Fast jag trodde kanske aldrig att det skulle få bli mer än en dröm.
Får nypa mig lite i armen, hur magisk utsikt är inte detta. Här kommer vi sitta och blicka ut över vattnet och bli gamla tillsammans. Ser fram emot det.

Som ni säkert förstår kommer det handla mycket om huset på bloggen om en månad.
För er som inte är intresserade av det bläddra bara förbi inläggen.  Det kommer såklart uppdateras som vanligt med recept på middagar och bakverk 🙂

Men nu som sagt, jobba ikapp allt jag missat idag.

Hej på ett tag.

0
44 kommentarer