Hej fina,
Jag är på språng, skulle bara kika förbi och säga hej! Är på väg för jag ska storhandla, vill vara färdig innan klockan fyra.
För sen lär det vara fullproppat med folk & kundvagnar. Idag ska vi grilla,*mums* det har jag bestämt.
Här i Växjö har vi helt underbart väder, så man måste passa på. Laxknyten: Tunt skivad kokt potatis
grovhackad kokt sparris massa färsk lax
toppad med färsk chili
Servera med citron och god sallad.
Fyll små folieknyten med detta och grilla i 10 minuter.
Enklare kan det inte bli.
Galet gott.
Hittade en lista och tänkte det kunde vara lite roligt att svara på. Jag skriver sällan vänsterställt så här,
men det blir nog enklast att läsa alla punkter så här. Då kör vi.
Dagens humör : Är bra, jag har ju bakat och provat efterrätter hela dagen vilket jag gillar. Dagens frisyr : En knut mitt på huvudet. Dagens outfit: En mjuk jeansklänning Dagens lunch : En omelett + smakprover på efterrätterna jag fixat. Dagens måste : Googla & köpa möbler till huset. Vi sålde alla möbler i försäljningen av sommarhuset. Dagens roligaste : Nya roliga jobbuppdrag på gång. Jaaaay, Dagens tråkigaste : Städat ur hela köket, torkat ur skåp, hyllor och inuti alla lådor. Fy farao så dödens tråkigt.
Dagens planer:Oj, det är mycket jobbplaner idag. Men vi ska ta lite rast och åka ner till sjön med barnen. Dagens miss: Lyckades tappade strösselburken så det flög över hela köksgolvet. Dagens lycka : Insåg att det bara är 13 dagar kvar tills vi får huset. Så idag började jag packa lite smått. Jag har plockat ur lite av porslinet här hemma, och köksgrejer som jag kan ha i andra huset. Därav passade jag på att städa ur alla skåp. Japp. Dagens craving: Choklad såklart. Men jag hade tyvärr lagt in chokladen i kylskåpet igår. Så den var hård som sten att bita sig igenom. Men gott! Dagens önska: Hmmm.. typ en hämtpizza hade inte suttit fel idag. Men får man önska allt och stora grejer så vill jag ha en båt, eller vattenskoter. Haha… Önska kostar ingenting. Förresten, nej jag önskar mig en aircondition. Sover bäst när det är svalt. Dagens onödigaste : Slösurfat, ni vet när man sitter med mobilen i handen och egentligen inte får något vettigt gjort. Dagens musik : Lyssnar alltid på radion, så det är väldigt blandat. Dagens borde : Säkert massor, men nu ska jag skriva klart denna listan och börja med middagen. Dagens middag: Blir gårdagens rester : Spagetti & köttfärssås, en vardagsklassiker, Fast egentligen är jag mer inne på att beställa pizza eller grilla. Men men.. nu blir det rester. Dagens fundering: Ska HM-aktien någonsin stiga igen. Kanske är det rätt läge att köpa fler nu… Dagens sista: Det blir nog att kolla ikapp på någon av serierna vi följer.
Hej hej,
Tack för hjälpen på Instagram, verkligen stort tack.
För er som inte har detta så kan jag berätta att vi upptäckte att någon eller några som skapat falska konton i mitt namn. Tror denna eller dessa har lite för mycket fritid, men hoppas kontona snart försvinner. Nu tänkte jag inte lägga ner mer energi på det, utan nu vill jag tipsa om en god vardagsmiddag. Tisdagar, då brukar vi försöka äta fisk eller skaldjur.
Detta är en superenkel gryta, som kan serveras både med ris eller pasta. ( Jag föredrar pasta, alla dagar i veckan )
Citronsås:
1 1/2 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
1/2 msk hummerfond
1 citron
1 burk med handskalade stora räkor
Gör så här:
Gör citronsåsen i en kastrull. Värm upp grädde, crème fracihe och fond, riv ner det gula skalet och pressa ner citronsaft efter egen smak och tycke. ( 1-2 msk citronsaft hade jag i min sås ) Ta bort såsen från plattan och vänd ner räkorna.
Servera genast.
Vilken härlig sommarvärme vi haft idag. Dock har jag mest suttit inne och arbetat, minus en timme som jag var tvungen att åka till mataffären för att handla. Dock riktigt svalt och gott i matbutiken, till skillnad mot mitt kök som just nu är som en bastu. Nomi har fotbollsskola denna veckan, hon har varit så peppad för den. De har fått egna t-shirtar och så har jag hört det ryktas om att de kommer få en varsin fotboll innan de slutar! Så stort, minns när jag själv gick på fotbollsskola hur roligt det var.
Och när man tränar så förtjänar man lite extra gott. Så till efterrätt idag lyxade vi till det med lite bananasplit. Detta var nästan en bortglömt klassiker här hemma. Vi åt den i USA sist, och påminde oss om hur gott & enkelt det faktiskt är.
Det behövs ju bara :
banan
glass
grädde
chokladsås
körsbär
och lite strössel
Det finns lika många recept på köttfärssås som det finns familjer.
Typ, och här hemma gör olika varje gång. Beroende på vem som lagar och vad som finns hemma.
Denna blev det sist, bilden är för nästan en månad sedan…. Sa jag att det blir köttfärsås idag igen? Fast denna måndagen blir det en vegetarisk sådan. Barnen märker ingen skillnad, och det är ett gott betyg.
Det här behöver du till 6-8 portioner :
smör
1 finhackad gul lök
1 kilo nötfärs
1 msk tomatpure
2 pressade vitlöksklyftor
4 dl creme fraiche
1 burkar med krossade tomater
1 msk med röd currypasta
1 nypa socker
salt & peppar
1 kryddmått chilipulver
Serveras med spagetti & god grönsallad
Gör så här: Hetta upp en stekpanna med smör , fräs den finhackade löken glansig. Vänd ner tomatpuren och fräs runt. Och lägg i färsen och pressa ner vitlöken däri , stek detta klart. Vänd ner creme fraiche, krossade tomater, röd currypasta, och låt sjuda upp på svag värme i en kvart.
Smaka av med socker, salt, peppar & chilipulver.
Hej hej
Jorå, att dagarna går snabbt nu kan jag konstatera. Och speciellt första delen av juni har rusat förbi.
Avslutningar, studenter, födelsedagskalas och Rocka Billy-partaj. Bilder kommer längre ner.
Vi börjar med fredagen som blev en tacofredag med gäster. Systeryster hade sina jobbarkompisar över på mat, så då kom hennes man och barn hem till oss och åt.
Till efterrätt fick man plocka ihop sin egen påse med godis.
Milia tyckte de var sååå häftigt. Förstår jag det, tänk om man hade en sådan här när man var liten.
Middagen blev som sagt tacos, det gillar ju alla.
Stora som små.
I lördags var det Rocka Billy-party för Erica som fyllt 30 år. Erica är ju då Jonathans kusin, och vilken fin fest hon hade ordnat.
Alla kom utklädda, själv lyckades jag inte fastna på bild jag står ju alltid bakom kameran 🙂
Men ni kanske hann se hela min outfit på instastorys?
Vi åkte traktor en bit bort där det bjöds på snittar.
Sedan startade frågesporten.
Efter goda hamburgare med tillbehör så blev det logdans med inhyrd trubadur.
Här nere är födelsedagsbarnet Erica med sin syster Åsa. Vi blir faktiskt grannar med Åsa om ett par veckor,
de bor i det området där vi har köpt hus.
Då vart de söndag igen.
Här kommer en ny matsedel för veckan. Nu är det ju midsommarveckan, så fredagens tips blir något till midsommarbuffen.
Hoppas ni gillar.
Det här behöver du till denna räkcheesecake : 250 gram Kavring ( eller annat mörkare bröd)
100 gram smält smör
Fyllning till räktårta :
5 gelatinblad
400 gram phialdelphiaost
3 dl creme fraiche 34 %
1 rödlök finhackad
1 burk med röd kaviar / stenbitsrom
500 gram räkor med skal
2- 3 msk finhackad färsk dill
1 – 2 msk nypressad citronsaft
salt & peppar
Dekorera med ägg räkor dill eller lite vad du tycker passar fint.
Gör din räkcheesecake så här : Mixa brödet i mixer – det funkade lika bra med stavmixer- smält smöret i en kastrull och blanda i brödsmulorna. Rör tills det det blir lite degigt, fördela ut i en form med avtagbara kanter ( cirka 24 cm) platta till och ställ kallt. Lägg sedan gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter. Under tiden rör du ihop creme fraiche, philadelphiaost, Finhacka löken ( en halv om det är en större lök ) och skala och hacka räkorna. Rör ner detta i creme fraiche smeten, och vänd sedan ner finhackad dill, citron och romen. Smaka av med salt & peppar. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält på svag svag värme – tills alla har smält samman. Vänd ner och rör om i smeten tills de är väl blandat. Fyll på smeten över kavringsbotten och ställ kallt i minst fem timmar eller gärna över natten.
Precis innan servering dekorera den med räkor, ägg eller vad ni tycker om.
Vissa dagar hinner man knappt sätta sig ner, i dag var en sådan dag. Så här kommer en liten sammanfattning på våra två senaste dagar. Ett mulet och grått öland mötte oss i gårkväll när vi kom hit. Det gjorde inte så mycket, vi hade ju uppehåll när vi stod i Kalmar och såg Philip springa ut och ta studenten. Så stort och man blir så stolt! När vi kom ner till Borgholm körde vi Jacob till gymmet, och vi andra gick och åt en glass på stan.
Ni ser på bilderna vilka mörka moln vi hade. Jodå, även lite regn fick vi över oss.
Så glassen åt vi inomhus.
Finaste tiden på öland är faktiskt nu, och så gott att slippa trängas på gatorna.
Än är inga turister här, de brukar komma om ett par veckor.
Grönt och fint!
Glass i stora lass.
Idag var det dags för syskonbarn nummer två att ta studenten. Ni kanske förstår att det gick åt både en och två näsdukar dessa dagar. Bölat som bara den, kan jag erkänna. Haha.. Och Fanny är så lik sin mamma, så då tjöt jag lite extra bara för det <3
Nomi sitter på Philips axlar för att se när Fanny springer ut.
Liten Mila, yngst i vår kusin-skara. Väntar tålmodigt.
Till sist såg vi henne också springa ut! Jaaaay.
Två fina studenter på en och samma vecka.
Philip & Fanny er mamma hade varit så stolt över er om hon sett er idag! Grattis och lycka till med allt ni tar för er, nu har ni hela världen framför er.
Som om två studenter räckte denna veckan,
Nej då… Även Jonathans rara kusin Ellen tog studenten. Så vi stannade även till där såklart och firade hennes stora dag.
Grattis Ellen!!
Vädret idag var så mycket varmare än igår, så väl hemma blev det kvällsbad. Och här sitter vi fortfarande….
Jag jobbar, Jonathan klipper gräs och barnen badar.
Hej där,
Här kommer ett tips lagom till studentfirandet & midsommar.
Lätt plockmat som alla gillar.
Det här behöver du: 10 Tarteletter ( finns att köpa bland Kex i din butik)
Fyllning: 3 dl riven ost
1 dl creme fraiche
skivad tomat
oregano
Gör så här: Ställ ugnen på 180-200 grader.
Rör ihop fyllninggen och fördela ut i skalen .
Ställ in i ugnen och gratinera,
Klart när osten har smält och de fått en fin färg.
Varning: Dessa är farligt goda!
Har även provat en variant med chilicheese, galet goda.
Recept finns här
Passar på att tipsa om denna goding igen.
Medan det finns gott om rabarber.
Galet god, lova att prova så snart ni hinner.
Det här behöver du: 200 gram smör
250 gram vit choklad ( t.ex Marabous)
4 ägg
2 1/2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
2 stjälkar rabarber + 2 msk strösocker
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Smält smör och choklad i en kastrull på spisen, på svag värme.
Rör ner resten av ingredienserna med slev, och vänd ner smeten i en smord och bröad rund form på cirka 24 cm.
Skär de rabarberna tunt i lagom storlek så du kan fördela ut dem i formen. Men innan du lägger dit dem strö över lite socker.
Ställ in i mitten av ugnen i cirka 20- 25 minuter. Kladdkakan ska dallra i mitten, den stannar till sig efter ett 3-4 timmar i kylskåp.
Pudra eventuellt över lite florsocker innan servering.Gottgottigottgott