Hej där,
Sommartider innebär mängder med glass, denna efterrätt är inget undantag
Ni som följt mej ett tag vet att jag gillar enkla saker, sådant som alla kan göra. Detta är en sådan goding som du lätt kan ändra om till de sakerna du har hemma. Har du inte körsbär- byt mot jordgubbar. Har du inte vaniljglass- byt mot en annan. Och så vidare….
I denna hade jag: Vaniljglass
grädde ( kan bytas mot vaniljvisp)
digestiv ( kan byt ut mot cookies)
maränger
chokladsås
körsbär
Här sitter Nomi och jag kollar på sommarlovsmorgon. Är det något som ger sommarkänsla så är det väl att starta dagen med just sommartv. Jacob var uppe supertidigt, eftersom hans jobb startar redan vid 06.15. Då sov hela familjen som stockar. Thelma tänkte jag väcka nu lagom till frukosten. Det känns så onödigt att sova bort hela dagen, eller hur! Igår blev det en dag i huvudstaden för att fota till vår kommande webshop. Så det skulle fotas nya headers, och alla nya produkter som jag har handplockat.
Jag vill sälja sådana produkter som jag själv använder och vet är bra.
Vi var tre viljor i köket, och det gick utmärkt.
Duktiga fotografen Bianca Brandon-Cox, och Josefine som arbetar med shoppen.
Eftersom vi hade bråttom och ville hinna med allt innan mitt flyg gick hemåt så lunchade vi i studion.
Vi slängde vi ihop lite sallad och stekt röding. Mums.
Bakade även en och annan kaka under dagen.
Här en vaniljsockerkaka som ni ska få se mer av senare.
Vit choklad på väg att smältas. För att bli toppingen till cakepopsen.
Så här kan verkligheten se ut bakom ett foto.
Jag sitter på golvet ihopkrupen under stativet.
Glamouröst liv.
Här ska jag försöka fastna på bild till nya headerbilder.
Lite suddig bild.
Men ungefär så här såg min dag ut i huvudstaden. Och ni som har Instagram såg ännu mer kortfilmer på instastorys.
Jag försöker uppdaterad mycket där, just bakom kulisserna. Hoppas ni gillar.
Nu ska jag förbereda frukost, och snart kommer leverans av lite nya möbler till huset.
Tänkte avsätta någon timme till att skruva möbler idag. Man vill ju förbereda så mycket man kan nu.
Hej hej,
Ett litet tips till kycklingen, köttet eller laxen. Dessa goda potatisar passar till det mesta.Det där med att hitta nya goda tillbehör är alltid uppskattat. Dessa små stekta färskpotatisarna blev jättegoda, panko gjorde dem frasiga.
Men hittar du inte panko i din matbutik så fungerar även ströbröd. Detta behövs:
kokt färskpotatis
smör / olja
flingsalt
pommeskrydda
panko
Gör så här: Hetta upp en stekpanna med smör och olja.
Stek potatisen så att den blir genom varm, strö över panko, salt & pommeskrydda.
Stek dem gyllene, och servera genast.
Sitter här på vår lilla flygplats och skriver till dig. Klockan ringde okristligt tidigt, för att jag skulle hinna vara på plats här klockan 06 imorse. Flyger från ett regnigt och grått Växjö och hoppas på ett soligare Stockholm. Bilden ovan är från förra sommaren, vilken vacker huvudstad vi har. Idag ska vi baka, laga mat och fota hela dagen lång. Blir en intensiv dag då jag ska hinna med flyget hem sedan ikväll. Hela veckan är intensiv, med både jobb, spännande samarbeten som ska ordnas och såklart förberedelser för inflyttningen på måndag…. Woop woop bara 7 dagar kvar.
Nu är det dags att boarda planet.
Jag ska försöka titta in på bloggen på hemvägen också.
Precis hemkommen i princip, och packar nu för tidig jobbresa imorgon bitti. Dagen har verkligen försvunnit snabbare än blixten.
Vi fixade iordning i stugan i förmiddags, klippte gräs och dammsög poolerna, städade igenom huset och poff så vart klockan två. Hämtade upp minstingarna som var hos lillasyster en stund, för att sedan åka hemåt. Lååånga köer idag då alla skulle åka hem, vi körde östra sidan upp till färjestaden och tjänande in nån timme på det.
Igår var det desto mindre köer, då körde vi in till borgholm en sväng på eftermiddagen.
Tur med vädret, hade vi när vi promenerade genom staden.
Småkusinerna, och bästa kompisarna.
Handlade lite och åt glass på stan innan vi åkte hem för att grilla. Det som tar tid med detta är degen medan man väntar på jäsningen, annars är det klart på ett kick.
Och jag kan varmt rekommendera att grilla pizza – det blir grymt gott. Pizzadegen:
50 gram jäst
5 dl standardmjölk
200 gram smör
1 nypa strösocker
1 1/2 tsk salt
13 dl vetemjöl special + ett par till utbakning
Pizzasås: 1 burk med tomatkross med smak av vitlök
2 msk tomatpure
1/2 msk torkad oregano
1 nypa socker
Gör så här : Koka upp alla ingredineser och mixa krosset
med en stavmixer om det behövs. Låt det småputtra i fem minuter på svag värme innan du brer på den.
Gör så här: Smält smöret & häll ner mjölken i kastrullen och värm upp till 37 gradigt. Smula jästen i en bunke och rör ut den lite i taget med den ljumna mjölkblandningen, till allt löst sig. Blanda ner resten av den ljumna mjölken i jästen med socker & saltet och nästan allt mjöl. Arbeta tills degen är smidig och släpper från kanterna. Låt sedan degen jäsa under en handduk i 45 minuter. Under tiden kan du förbereda fyllningen : Riv ost, strimla skinka och förbered resten av ingredienserna.
Sen bakade vi ut degen, i lagom stora degar och bakade ut.
Bred ut pizzasås strö över osten och toppa med allt möjligt gott
innan du lägger den på den redan varma pizzastenen som ligger på grillgallret.
Pizzan får så där perfekt frasig & hård botten som den ska få.
Du behöver till 1 gratäng för 4 personer:
1 grillad kyckling
2 1/2 dl creme fraiche
2 1/2 dl grädde
1 msk med gul curry ( finns i kryddhyllan)
2 msk med konc. kycklingfond
1/2 msk med chilisås
ev. dofta över lite cayennepeppar
1 röd paprika
1 dl riven god ost
Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader, ta bort köttet från kycklingen och lägg i en form. Blanda ihop creme fraiche, grädde, curry, chilisås, fond & ev cayenne till en krämig sås. Fördela ut över kycklingen. Hacka paprikan och strö över ( jag valde att bara göra i mitten av gratängen då vissa barn är livrädda för paprika). Strö över ost över hela gratängen och ställ in i ugnen & grädda i 20-25 minuter tills gratängen bubblat och fått vacker färg.
Hoppas ni också hade en fin midsommarafton igår.
Vi hade en traditionell med sill-lunch, klädde stången och dansade. Vi var hos lillasyster, och de hade bjudit in byn med vänner. Så vi var en bit över 100 stycken som senare spelade fotboll och tävlade alla i femkamp. Så roligt!
Lova och Milia i sina fina kransar Kusin Nea och Melvin Kusinerna binder kransar. Så här såg årets midsommarstång ut.
Idag är inte vädret det bästa, så vi vet inte riktigt vad vi ska hitta på.
Kanske ta med oss engångsgrillar och grilla lite ner vid stranden. Eller kolla in folket i Borgholm och äta en varsin glass.
Hoppas ni får en fortsatt fin dag, och jag kikar förbi senare.
I gårkväll kom vi fram till barnens farmor & farfars hus i kalmar. Vi stuvade in oss i huset & badade i deras pool och grillade lite mat. Idag bär det vidare till Öland, så skönt att inte ha så långt att köra. Speciellt en sådan här dag när det är mycket köer och folk har bråttom. Men nu blir det först en härlig ägg- & sillfrukost, bad i poolen och ta det lugnt fram till lunch
Farmor har den finaste trädgården… eller trädgårdarna rättare sagt eftersom de även har en sommarstuga.
Jag går här och bara inspirerad bland träd, rosor lavendel och annat tjusigt.
Önskar att jag också hade så här gröna fingrar. Jag undrar om jag kanske gör misstaget att sätta mina växter för glest.
För mina blir aldrig så här fina och lummiga. Jag måste minsann ta experthjälp sedan till nya huset 😉
Med det vill jag bara önska er en fantastisk midsommarhelg.
Och kör försiktigt om ni ska ut på vägarna.
Dagen för midsommar här, hoppas ni inte stressar ihjäl er med allt som ”måste” göras. Det blir en rätt soft midsommarafton för oss med lite ägg- & sillfrukost,en lättare lunch, klä midsommarstången & dans hos systeryster, och senare på kvällen grilla. Inga större måsten alls faktiskt, vilket är gott. Att jag tipsar er om tusen olika rätter på Facebook innebär inte att jag kommer stå och laga alla dessa själv till imorgon. Det hoppas jag inte att ni heller gör. Utan välj bara ut er favoriter och håll er till några stycken, lagom är bäst. Och knytis är ännu bättre, så får alla hjälpas åt.
Idag är det bara Melvin hemma, Nomi är på fotbollsskolan, Jacob & Thelma hos sin pappa.
Så till lite förmiddagsfika gjorde vi dessa goda jordgubbar, som blev över från igår.
Kanske det kan vara något att bjuda på i helgen ?
För att göra lite plats så rensade Melvin jordgubbarna med sugrör.
Sedan spritsade vi dem med rumstempurerad nutella.
Enklare kan det inte bli.
Idag bakade Nomi och jag tårta när hon kom hem efter fotbollsskolan.
Denna tycker jag ni ska prova till midsommar.
För fler tips följ mig på instagram: @jennysmatblogg
Detta är en klassiker på våra skolavslutningar & midsommarfikor:
2 stycken marängbottnar ( finns att köpa färdiga i butik)
1 liter jordgubbar
citronmeliss
4 dl vispgrädde
Lemoncurd
Gör så här :
Börja med att skära hälften ( 1/2 liter) av jordgubbarna smått. Vispa grädden vänd ner hälften av de hackade jordgubbarna där. När det är dags att göra tårtan, lägg en marängbotten på ett fat och varva lemoncurd med grädde. Strö över resten av de hackade jordgubbarna
På med maränglocket och toppa det med resten av grädden,
massa färska jordgubbar och citronmeliss