Gårdagens bilder

Hej hej från ett molnigt Kalmar. 
Idag kommer vi nog jobba på mer inne i huset. Men igår var det desto bättre väder, så då var vi ute och fixade.
Nomi lekte med grannflickan, som är lika gammal. Här fångar de fiskar och smådjur, hörde att de planerade att grilla de små firrarna de plockade upp. Men de ångrade sig sedan och släppte tillbaka alla… Haha.

Jag och Jonathan fixade längst strandkanten. Så här såg det ut innan. 
Vass och gräs som växte längst halva stranden.
Efteråt blev det så här tjusigt. 
Sedan kom farmor & farfar på besök. Min svärmor är så duktig på trädgård och inredning så här kommer vi få bra tips. Hon ska hjälpa oss att måla upp loungegruppen ner till bryggan. Vi har inte hittat några utemöbler vi gillar, så då kom Karin på att vi faktiskt kan lämna in ritningar och få dem snickrade, och sedan köpa stora dynor och matcha själva. ( Karin är grym på att skissa, så här får vi hjälp… Jaaaay! ) Det kommer bli sååå fint!

Efter massa jobb så tog vi en promenad i vårt nya område, kollade in badplatserna.
Det är härligt att bo så här, ute på ”landet” men med cykelavstånd in till stan.

Hoppas ni inte tröttnar på alla inlägg om huset nu 😉
För det kommer skrivas en hel del om det som ni säkert förstår. Ni kommer hitta alla inlägget under kategorin Kalmarhuset.

Middagen blev grillat, vad annars när solen skiner.
Kyckling, majs och kryddiga korvar.  
I
dag då… Jo vi ska hämta de stora barnen + Johanna ( lillasyster) vid tåget. De sommarjobbar ju nu, så de har inte haft möjlighet att komma hit innan. Så jag ska bädda upp och ge mig in till Kalmar och fylla på kyl & frys inför helgen.

Jag kikar förbi om en stund igen.

På återseende,

1
11 kommentarer

Jordgubbsmilkshake

Hej hej, 

Idag har vi haft vackert väder hela dagen. Ljuvligt.
Vi har städat den lilla strandkanten, räfsat den fin från alger och tång. Jag tog lite före och efter bilder, ska se om jag kan få ihop ett litet inlägg om det senare. Men jag missade ju att smörja mig när jag stod där, så lyckades bränna mig ( röd som en kräfta nu) Haha… Attans, men jag lär mig. Och sådana här härliga sommardagar behövs svalkande drycker. Så vad passar bättre än att slänga ihop goda milkshakes och bjussa på!?

Det här behöver du för att göra 2 milkshake:
5 dl jordgubbsglass
2-3 dl mjölk
1/2 dl färska jordgubbar

Toppa med vispad grädde
chokladsås och körsbär

Gör din milkshake så här:
Mät upp alla ingredienser och häll ner i mixern &  mixa  till slät konsistens.
Eller om du inte har mixer går det lika bra att vispa med elvisp. Önskar du en lösare konsistens tillsätt mer mjölk, eller tjockare, tillsätt lite mer glass. Toppa med grädde, chokladsås & körsbär
Servera genast i glas med sugrör.

1
2 kommentarer

Grillad Oxfile

Hej där! 
Vad roligt att titta in här och läsa ikapp alla gulliga kommentarer. Hoppas ni har det riktigt bra i sommarsverige.
Vi har haft lite lunchgäster idag, och inte gjort så mycket vettigt alls faktiskt. Känns skönt att inte stressa med allt.
Skulle behöva kolla upp vissa möbler, men det kan faktiskt vänta. Ville kika in med ett litet lill-lördagstips.

Det finns få saker som slår en bit helgrillad oxfile med en hemslagen bearneisesås.
Receptet finns på bloggen sedan tidigare. Men här kommer det igen, som en liten påminnelse.


Du behöver till 4-6 portioner:

300 gram smör
1/2 msk finhackad sharlottenlök
8 vitpepparkorn ( krossade )
2 msk vitvinsvinäger
1/3 dels dl vatten ( 2 *gånger )
4 äggulor
2 tsk torkad dragonkrydda
3- 4 msk färsk hackad persilja

Gör så här :
Smält smöret i en kastrull, dra åt sidan. Krossa pepparkornen i en mortel.
Finhacka löken , och häll upp den i en annan kastrull tillsammans med vatten ( 1 /3 dels dl ) vitvinsvinäger och peppar. Låt det koka upp. Låt det sjuda så att all vätskan nästan kokat bort – häll då i den andra delen vatten ( 1/3 dl )
Ställ kastrullen i ett vattenbad med hett vatten, och häll under tiden du vispar i en äggula i taget. Vispa tills äggsmeten tjocknar.
Då tillsätter du smöret – först dropp vis – och vispa under tiden – sedan häller du sakta i. Vispa hela tiden. ( annars finns risk för att såsen skär sig )
Tillsätt sist dragonen och färsk persilja. Rör om , och sedan är den klar att serveras.

 

0
6 kommentarer

Vår andra dag i huset

Hej raringar,

Vi har haft vår andra dag i huset nu.
Nästan för bra för att vara sant. Det viktigaste är på plats, resten får vi köpa efter hand. Barnen har redan träffat nya vänner här på ”ön”, och området är så trevligt! Vädret har varit varierande minst sagt, sol, regn, åska & blixtar för att sedan bli fint igen. Just nu visar sig regnbågen här och en hel svanfamilj som simmar kring småöarna. Dock fastnade inte de på bild.
På Instastorys ( Instagram ) visar jag massa videos & bilder från huset. Ni hittar mig där som @jennysmatblogg följ mig gärna där också vetja.

Nu ska jag diska undan den sena middagen och skruva ihop lite utemöbler.
Hörs snart igen!

0
8 kommentarer

Pastasallad

Tjingeling

Varma sommardagar så vill man oftast äta lättare & gärna kall mat.
Pastasallad är en favvo hos oss. Och perfekt att tömma kylskåpet på rester.

Kall kokt pasta
Tärnad ost
Majs
Tomater
Gröna ärter
Lite knaperstekt bacon
eller stekt kyckling

Rör ihop allt och servera.

Vill man ha sås till så rör man lätt ihop en kall sådan på 1 dl crème fraîche,
chilisås och salt + peppar.

Enklare kan det inte bli.

0
1 kommentar

Godnatt från Kalmar


Gokväll,

Nu har solen gått ner över Kalmar.
Dagen har gått i ett och vi befinner oss i ett härligt flyttkaos. Tack för alla fina kommentarer om vårt nya och ”flytten”.
Jag har sett att många undrat om barnen ska byta skola, och om vårt hus hemma i Växjö blir till salu. Jo så här är det: Planen är att flytta hit… fast lite senare. Vi har två stora gymnasiebarn och de ska gå ut sin utbildning, kanske skaffa jobb och lite så innan vi vill flytta. Allt har sin tid och vi vill inte stressa på. Vi har hela livet framför oss! Kalmar-Växjö är inte så långt emellan, så Jonathan planerar att pendla till sitt arbete sen.

Jag och Jonathan har letat hus länge i Kalmar / Färjestaden. Men inte haft någon brådska… När detta dök upp på hemnet och när vi gick på visningen så hade vi bestämt oss redan innan vi kom in i hallen. Är det inte häftigt när man känner så för ett ställe.
Men nu ska vi skruva ihop lite stolar och bord, så jag måste kila!

Ni missar väl inte alla uppdateringar på huset på instagram
@jennysmatblogg  Där kommer jag uppdatera med MASSOR av bilder & filmer från huset.

Kram

0
3 kommentarer

Dagen med stoooort D

Jaaaaay!! 

Idag får vi nycklarna till detta ställe, tänk att det snart är vårt på riktigt. Jag har inte faktiskt inte riktigt fattat det än.
Jag & Jonathan åkte tidigt i morse mot Kalmar för överlåtelsen på banken. Självklart med ett välfyllt släp efter oss med möbler och alla saker vi ska ha med. Eller det är ju inte riktigt alla saker, då vi faktiskt behöver köra ett par vändor för att få med allt. Och för att slippa väcka barnen tidigt så hämtar vi dem med nästa lass. Jag ville egentligen bara titta in och säga hej, för snart har jag inte tid med bloggen. Utan då ska jag ta mig an detta huset med alla flyttkartonger.
Säg mig är det inte bara helt ljuvligt !? ♡

För er som vill se mera av huset häng med mig på Instagram,
jag heter @jennysmatblogg även där.

0
14 kommentarer

Rullmackor med ost- & skinka

Den 3 Juli idag…
Denna veckan börjar semestern för många och då är det alltid uppskattat med snabba mellistips.
Jag bjöd Melvin och hans kompis på dessa förra veckan och de fick högsta betyg.
Inspiration hittade jag från ett engelskt instagramkonto. 

Du Behöver :
Toastbröd / rostbröd
Ost
Skinka
Ägg
Panko ( eller ströbröd )

Gör så här: 
Skär bort kanterna på brödet.
Kavla ut dem tunt med hjälp av en kavel.
Lägg en ostskiva, sedan en skinka, toppa med ost.


Rulla sedan ihop den så här.
Försök att få så lite luft som möjligt emellan.
Rulla in dem tight i folie och frys in i 10- 15 minuter.

Ta fram två skålar. Och fyll den ena med panko och knäck ägg i den andra.
Vispa upp äggen lite lätt med en gaffel. Ta sedan fram de kalla rullmackorna och vänd först i äggen,
och sedan i panko:t

Stek dem sedan runt om tills de blir gyllene.
Klart att servera. 

Både goda kalla och varma 

3
1 kommentar

Mitt besök med barilla i Italien

DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED BARILLA

 Hej hej 

Nu var det ju ett par veckor sedan jag var iväg på detta fantastiska studiebesök i samarbete med Barilla. Och det var så spännande, att få vara med från start och se slutresultatet. Vi började dagen med en tidig frukost, och samlade ihop alla bloggkollegor och journalister utan för hotellet. Sedan åkte vi bussen ut mot basilikafälten.


Ni som hänger med mig på instagram såg filmen jag delade där när de skördar basilikan.
De doftade helt magiskt. Och alltså på riktigt det var hur mycket basilika som helst! 
Här är några av alla bloggare & journalister som var med,
alla kämpar såklart för att ta de bästa bilderna 🙂 

Till och med jag hamnade på bild.

Från basilkafälten så körs basilikan direkt till fabrik där den förbereds till att snart bli pesto. 
För att basilikan ska behålla sin vackra färg så åker den först igenom kallt vatten och sedan vidare genom kokhett.
På så vis använder man sig inte av färgämnen eller konserveringsämnen i Barillas produkter.

Det var ett jättespännande besök, och denna snygga frontdisken var jag bara tvungen att fota.
Läckra färger. Det som förmedlades under vårt studiebesök var hållbarheten som de eftersträvar, och att alla såser & pesto ska vara fria från färgämnen & konserveringsämnen. De ska smaka hemlagat, och vara lika nyttigt.
Det konceptet gillar jag skarpt.

Vi vandrade igenom fabrikerna och såg alla produkter de använder i maten.
Allt var superfärskt, den hackade löken, den rivna osten och de malda cashewnötter.
Denna bilden fotade jag från deras vackra durumvete-fält.


Nu lyckades jag bara fånga en liten nyckelpiga på bild. Kolla noga i mitten på bilden så ser ni.
Istället för bekämpningsmedel så planterar man ut massvis med nyckelpigor som äter upp eventuell ohyra och skadekryp.
”Good for you, and good for the planet”


Jag skulle kunna visa er flera hundratals bilder från besöket, men försöker korta ner det till de viktigaste.
För det var hur spännande som helst och se hur allt tillverkas från fält fram till färdiga produkter.
Efter rundvandringar så var det mer information och middag på Academia Barilla.
Det bjöds på massa gott plock, och även pasta såklart.
Jag är så glad att jag fått följa med hit, och få se hur de arbetar. Nästan som en liten julafton och bara gå omkring och få uppleva allt detta. Och se hur superfräscht allt verkligen var. Jag är jätteimponerad.
Att besöka pastafabriken var t.om nästan ännu mer spännande.

Att få vara med och se hur pasta tillverkas.
Hur-coolt-som-helst. Jag visste inte riktigt hur jag trodde man tillverkade pasta. Men jag trodde inte att det var så här maffigt.
Och jag trodde inte att den kom ut mjuk från maskinen. 

Vi fick även provkänna lite på den färdiga varma & mjuka pastan.


Ur dessa stycken bestäms hur pastan ska se ut.
Massa roliga och olika former.

Väl hemma i sverige så ville jag prova deras olika såser. Gott & enkelt det är att fixa ihop en sådan här fin pastarätt.
Det är bara pasta & Barillas tomatsås, med lite god riven parmesanost över.

Klart!

0
1 kommentar

Veckomatsedel

Veckomatsedel kommer här!

Måndag : Potatis- & Purjolökssoppa 
Tisdag : Grillad torskrygg
Onsdag : Indisk Kycklinggryta
Torsdag : Pastasallad
Fredag : Fläskfilegryta

 

Det här behöver du till 4 personer
smör
1 stor fläskfile
2 pkt bacon
10 champinjoner
2 1/2 dl creme fraiche
2 1/2 dl vispgrädde
2 msk kinesisk soja
2 msk kalvfond
1-2 tsk sambal oelek

Serveras med rotgrönsaker
Tex* morot, potatis & lök ringla över olja & ströbröd för mer krispighet.

Gör så här: 
Skär fläskfilen i tunna bitar. Hetta upp en stekpanna med smör och stek lite av köttet i taget ( för att det inte ska koka) Stek på medelhög värme tills köttet får vacker färg. Lägg sedan åt sidan medan du klipper ner baconet och steker det knaperstekt, vänd ner svampen och fräs runt tills den blir lite gyllene. Vänd då tillbaka köttet tillsammans med crème fraîche, grädde, soja, fond & sambal oelek. Låt grytan sjuda ihop och servera sedan tillsammans med ugnsbakade rotgrönsaker


* * * * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet: Lakritssnittar

Det här behöver du:
220 gram smör
4 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
200 gram Marabou Lakrits

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Nu kan du baka in den hackade chokladen. Dela på två ( eller tre )  och rulla ut till länger.  Platta sedan till längderna något med hjälp av fingrarna. Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg. Skär dem i snitt medan de är ljumna och låt svalna helt på galler.

Mums

 

0
Kommentera