Hej där!
Vad roligt att titta in här och läsa ikapp alla gulliga kommentarer. Hoppas ni har det riktigt bra i sommarsverige.
Vi har haft lite lunchgäster idag, och inte gjort så mycket vettigt alls faktiskt. Känns skönt att inte stressa med allt.
Skulle behöva kolla upp vissa möbler, men det kan faktiskt vänta. Ville kika in med ett litet lill-lördagstips.
Det finns få saker som slår en bit helgrillad oxfile med en hemslagen bearneisesås.
Receptet finns på bloggen sedan tidigare. Men här kommer det igen, som en liten påminnelse.
Gör så här :
Smält smöret i en kastrull, dra åt sidan. Krossa pepparkornen i en mortel.
Finhacka löken , och häll upp den i en annan kastrull tillsammans med vatten ( 1 /3 dels dl ) vitvinsvinäger och peppar. Låt det koka upp. Låt det sjuda så att all vätskan nästan kokat bort – häll då i den andra delen vatten ( 1/3 dl )
Ställ kastrullen i ett vattenbad med hett vatten, och häll under tiden du vispar i en äggula i taget. Vispa tills äggsmeten tjocknar.
Då tillsätter du smöret – först dropp vis – och vispa under tiden – sedan häller du sakta i. Vispa hela tiden. ( annars finns risk för att såsen skär sig )
Tillsätt sist dragonen och färsk persilja. Rör om , och sedan är den klar att serveras.
Vi har haft vår andra dag i huset nu.
Nästan för bra för att vara sant. Det viktigaste är på plats, resten får vi köpa efter hand. Barnen har redan träffat nya vänner här på ”ön”, och området är så trevligt! Vädret har varit varierande minst sagt, sol, regn, åska & blixtar för att sedan bli fint igen. Just nu visar sig regnbågen här och en hel svanfamilj som simmar kring småöarna. Dock fastnade inte de på bild.
På Instastorys ( Instagram ) visar jag massa videos & bilder från huset. Ni hittar mig där som @jennysmatblogg följ mig gärna där också vetja.
Nu ska jag diska undan den sena middagen och skruva ihop lite utemöbler.
Hörs snart igen!
Nu har solen gått ner över Kalmar.
Dagen har gått i ett och vi befinner oss i ett härligt flyttkaos. Tack för alla fina kommentarer om vårt nya och ”flytten”.
Jag har sett att många undrat om barnen ska byta skola, och om vårt hus hemma i Växjö blir till salu. Jo så här är det: Planen är att flytta hit… fast lite senare. Vi har två stora gymnasiebarn och de ska gå ut sin utbildning, kanske skaffa jobb och lite så innan vi vill flytta. Allt har sin tid och vi vill inte stressa på. Vi har hela livet framför oss! Kalmar-Växjö är inte så långt emellan, så Jonathan planerar att pendla till sitt arbete sen.
Jag och Jonathan har letat hus länge i Kalmar / Färjestaden. Men inte haft någon brådska… När detta dök upp på hemnet och när vi gick på visningen så hade vi bestämt oss redan innan vi kom in i hallen. Är det inte häftigt när man känner så för ett ställe.
Men nu ska vi skruva ihop lite stolar och bord, så jag måste kila!
Ni missar väl inte alla uppdateringar på huset på instagram @jennysmatblogg Där kommer jag uppdatera med MASSOR av bilder & filmer från huset.
Idag får vi nycklarna till detta ställe, tänk att det snart är vårt på riktigt. Jag har inte faktiskt inte riktigt fattat det än.
Jag & Jonathan åkte tidigt i morse mot Kalmar för överlåtelsen på banken. Självklart med ett välfyllt släp efter oss med möbler och alla saker vi ska ha med. Eller det är ju inte riktigt alla saker, då vi faktiskt behöver köra ett par vändor för att få med allt. Och för att slippa väcka barnen tidigt så hämtar vi dem med nästa lass. Jag ville egentligen bara titta in och säga hej, för snart har jag inte tid med bloggen. Utan då ska jag ta mig an detta huset med alla flyttkartonger.
Säg mig är det inte bara helt ljuvligt !? ♡
För er som vill se mera av huset häng med mig på Instagram,
jag heter @jennysmatblogg även där.
Den 3 Juli idag…
Denna veckan börjar semestern för många och då är det alltid uppskattat med snabba mellistips.
Jag bjöd Melvin och hans kompis på dessa förra veckan och de fick högsta betyg.
Inspiration hittade jag från ett engelskt instagramkonto.
Du Behöver :
Toastbröd / rostbröd
Ost
Skinka
Ägg
Panko ( eller ströbröd )
Gör så här:
Skär bort kanterna på brödet.
Kavla ut dem tunt med hjälp av en kavel.
Lägg en ostskiva, sedan en skinka, toppa med ost.
Rulla sedan ihop den så här.
Försök att få så lite luft som möjligt emellan.
Rulla in dem tight i folie och frys in i 10- 15 minuter.
Ta fram två skålar. Och fyll den ena med panko och knäck ägg i den andra.
Vispa upp äggen lite lätt med en gaffel. Ta sedan fram de kalla rullmackorna och vänd först i äggen,
och sedan i panko:t
Stek dem sedan runt om tills de blir gyllene. Klart att servera.
Nu var det ju ett par veckor sedan jag var iväg på detta fantastiska studiebesök i samarbete med Barilla. Och det var så spännande, att få vara med från start och se slutresultatet. Vi började dagen med en tidig frukost, och samlade ihop alla bloggkollegor och journalister utan för hotellet. Sedan åkte vi bussen ut mot basilikafälten.
Ni som hänger med mig på instagram såg filmen jag delade där när de skördar basilikan.
De doftade helt magiskt. Och alltså på riktigt det var hur mycket basilika som helst!
Här är några av alla bloggare & journalister som var med,
alla kämpar såklart för att ta de bästa bilderna 🙂
Till och med jag hamnade på bild.
Från basilkafälten så körs basilikan direkt till fabrik där den förbereds till att snart bli pesto.
För att basilikan ska behålla sin vackra färg så åker den först igenom kallt vatten och sedan vidare genom kokhett.
På så vis använder man sig inte av färgämnen eller konserveringsämnen i Barillas produkter.
Det var ett jättespännande besök, och denna snygga frontdisken var jag bara tvungen att fota.
Läckra färger. Det som förmedlades under vårt studiebesök var hållbarheten som de eftersträvar, och att alla såser & pesto ska vara fria från färgämnen & konserveringsämnen. De ska smaka hemlagat, och vara lika nyttigt.
Det konceptet gillar jag skarpt.
Vi vandrade igenom fabrikerna och såg alla produkter de använder i maten.
Allt var superfärskt, den hackade löken, den rivna osten och de malda cashewnötter.
Denna bilden fotade jag från deras vackra durumvete-fält.
Nu lyckades jag bara fånga en liten nyckelpiga på bild. Kolla noga i mitten på bilden så ser ni.
Istället för bekämpningsmedel så planterar man ut massvis med nyckelpigor som äter upp eventuell ohyra och skadekryp.
”Good for you, and good for the planet”
Jag skulle kunna visa er flera hundratals bilder från besöket, men försöker korta ner det till de viktigaste.
För det var hur spännande som helst och se hur allt tillverkas från fält fram till färdiga produkter.
Efter rundvandringar så var det mer information och middag på Academia Barilla.
Det bjöds på massa gott plock, och även pasta såklart.
Jag är så glad att jag fått följa med hit, och få se hur de arbetar. Nästan som en liten julafton och bara gå omkring och få uppleva allt detta. Och se hur superfräscht allt verkligen var. Jag är jätteimponerad.
Att besöka pastafabriken var t.om nästan ännu mer spännande.
Att få vara med och se hur pasta tillverkas.
Hur-coolt-som-helst. Jag visste inte riktigt hur jag trodde man tillverkade pasta. Men jag trodde inte att det var så här maffigt.
Och jag trodde inte att den kom ut mjuk från maskinen.
Vi fick även provkänna lite på den färdiga varma & mjuka pastan.
Ur dessa stycken bestäms hur pastan ska se ut.
Massa roliga och olika former.
Väl hemma i sverige så ville jag prova deras olika såser. Gott & enkelt det är att fixa ihop en sådan här fin pastarätt.
Det är bara pasta & Barillas tomatsås, med lite god riven parmesanost över.
Det här behöver du till 4 personer smör
1 stor fläskfile
2 pkt bacon
10 champinjoner
2 1/2 dl creme fraiche
2 1/2 dl vispgrädde
2 msk kinesisk soja
2 msk kalvfond
1-2 tsk sambal oelek
Serveras med rotgrönsaker
Tex* morot, potatis & lök ringla över olja & ströbröd för mer krispighet.
Gör så här:
Skär fläskfilen i tunna bitar. Hetta upp en stekpanna med smör och stek lite av köttet i taget ( för att det inte ska koka) Stek på medelhög värme tills köttet får vacker färg. Lägg sedan åt sidan medan du klipper ner baconet och steker det knaperstekt, vänd ner svampen och fräs runt tills den blir lite gyllene. Vänd då tillbaka köttet tillsammans med crème fraîche, grädde, soja, fond & sambal oelek. Låt grytan sjuda ihop och servera sedan tillsammans med ugnsbakade rotgrönsaker
* * * * * * * * * * * * *
Något gott till kaffet: Lakritssnittar
Det här behöver du:
220 gram smör
4 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
200 gram Marabou Lakrits
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Nu kan du baka in den hackade chokladen. Dela på två ( eller tre ) och rulla ut till länger. Platta sedan till längderna något med hjälp av fingrarna. Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg. Skär dem i snitt medan de är ljumna och låt svalna helt på galler.
Snart blir det lördagsgodis här hemma i småstaden, nu när middagen är bortdiskad. Lösgodis är det bästa jag vet typ 🙂
Choklad, salt, surt och sött- allt i en salig blandning. De senaste dagarna har det verkligen blivit massa bio, dock inte för mig men för barnen. Melvin var iväg med en kompis i förrgår, Nomi & hennes vän Elsa var på bio idag. Och snart ska jag köra ner Thelma och hennes kompis till ännu än bio. Gissar att detta väder gör att biosalongerna får extra mycket besök.
Opss… nu står tjejerna i hallen och ropar på mig.
Hoppas ni har en fin lördag var ni än i det avlånga landet bor! Och även ni som bor utanför Sverige också såklart.
Kan se på statistiken att vi har rätt många i Danmark, Finland, Spanien och USA. Jättekul ju!
Idag är det regntungt över Växjö, så jag plockar mest inomhus. Packar, sorterar och rensar… Tycker knappt jag gör något annat nu för tiden. Jag & Jonathan tänkte åka en sväng och kolla nya tapeter & möbler. Sedan blir det lördagsmiddag & filmkväll, mysigt ändå.
Fläskfile var länge sedan vi lagade nu, så det blir nog ett sådant recept ikväll. Vad äter ni idag ?!