Veckomatsedel

Veckomatsedel kommer här!

Måndag : Potatis- & Purjolökssoppa 
Tisdag : Grillad torskrygg
Onsdag : Indisk Kycklinggryta
Torsdag : Pastasallad
Fredag : Fläskfilegryta

 

Det här behöver du till 4 personer
smör
1 stor fläskfile
2 pkt bacon
10 champinjoner
2 1/2 dl creme fraiche
2 1/2 dl vispgrädde
2 msk kinesisk soja
2 msk kalvfond
1-2 tsk sambal oelek

Serveras med rotgrönsaker
Tex* morot, potatis & lök ringla över olja & ströbröd för mer krispighet.

Gör så här: 
Skär fläskfilen i tunna bitar. Hetta upp en stekpanna med smör och stek lite av köttet i taget ( för att det inte ska koka) Stek på medelhög värme tills köttet får vacker färg. Lägg sedan åt sidan medan du klipper ner baconet och steker det knaperstekt, vänd ner svampen och fräs runt tills den blir lite gyllene. Vänd då tillbaka köttet tillsammans med crème fraîche, grädde, soja, fond & sambal oelek. Låt grytan sjuda ihop och servera sedan tillsammans med ugnsbakade rotgrönsaker


* * * * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet: Lakritssnittar

Det här behöver du:
220 gram smör
4 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
200 gram Marabou Lakrits

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Nu kan du baka in den hackade chokladen. Dela på två ( eller tre )  och rulla ut till länger.  Platta sedan till längderna något med hjälp av fingrarna. Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg. Skär dem i snitt medan de är ljumna och låt svalna helt på galler.

Mums

 

0
Kommentera

Lördagsgodis och bio


Hej hej,

Snart blir det lördagsgodis här hemma i småstaden, nu när middagen är bortdiskad. Lösgodis är det bästa jag vet typ 🙂
Choklad, salt, surt och sött- allt i en salig blandning. De senaste dagarna har det verkligen blivit massa bio, dock inte för mig men för barnen. Melvin var iväg med en kompis i förrgår, Nomi & hennes vän Elsa var på bio idag. Och snart ska jag köra ner Thelma och hennes kompis till ännu än bio. Gissar att detta väder gör att biosalongerna får extra mycket besök.
Opss… nu står tjejerna i hallen och ropar på mig.

Hörs senare.

Trevlig lördagskväll till dig!

0
Kommentera

Lördagsmiddag

Hej där, 

Hoppas ni har en fin lördag var ni än i det avlånga landet bor! Och även ni som bor utanför Sverige också såklart.
Kan se på statistiken att vi har rätt många i Danmark, Finland, Spanien och USA. Jättekul ju!
Idag är det regntungt över Växjö, så jag plockar mest inomhus. Packar, sorterar och rensar… Tycker knappt jag gör något annat nu för tiden. Jag & Jonathan tänkte åka en sväng och kolla nya tapeter & möbler. Sedan blir det lördagsmiddag & filmkväll, mysigt ändå.
Fläskfile var länge sedan vi lagade nu, så det blir nog ett sådant recept ikväll.
Vad äter ni idag ?!

0
12 kommentarer

Check

10 saker som jag kan checka av denna veckan. 

 

* Fått godkänt från App Store. Så i dagarna lanseras app:en.



* Blivit klar med veckans utkast för samarbeten.

 

* Varit i Stockholm och fotat klart för header & webshop.

 

* Beställt en ny tavla till vardagsrummet. Den är sååå fin, ni kommer få se den snart.

 

* Skruvat klart möbler till nya huset. Tänk att de alltid skickar med så många extra skruvar från IKEA 😉
Haha… Jag får alltid en & annan sådan över.

 

* Varit på en rolig dagstur med mina döttrar till Ullared. Hittade så mycket fint!

 

* Rensat förråd och garage ( igen ) man samlar på sig så mycket onödigt.

 

* Bokat in möte för pooloffert,vi har inte till hundra procent bestämt vilken sorts pool vi ska bygga.
Då är det alltid bra att träffa flera olika firmor.

 

* Vikt ikapp all tvätt som liksom hade svämmat över i hela vardagsrummet. Egentligen är det Jonathans ”syssla”
han både sköter tvätten & att vika in den. Men jag är en snäll fru och hjälper honom. Hehe..
( Anledningen till att jag är portad från tvättstugan är att jag krympt flera av hans dyyyyra tröjor ) 😉

 

* Skrivit ner massor av recept som jag ska prova. Dock är de flesta för grillen.
Så nu måste det inväntas lite uppehåll från regnet innan det kan funka.

 

 

Hej på ett tag.

0
7 kommentarer

Pepparstek

Här kommer ett litet tidsinställt inlägg medan jag är upptagen.

Och det är ett tips på god helgmiddag!

img_3279-2

Din oxfile gör du så här:
Ställ ugnen på 120-150 grader.
Putsa filen och krydda med 4 olika sorters peppar. ( Finns att köpa färdig kryddblandning i din butik )
Krydda på rejält och stek den sedan runt om i en stekpanna med smör. Lägg sedan in den i ugnen med termometer. Jag tycker oxfilen är perfekt runt 58 grader. Då tar jag ut den och lindar in den i grillfolie, låt den vila 10 minuter innan du skär upp den. Under tiden den vilar går den upp ytterligare några grader.

Serveras med potatisgratäng

Godaste pepparsåsen:

1 gul lök
1 msk smör
1 – 1/2 msk stött rose peppar
1 dl stek sky / eller 2 msk koncentrerad fond + vatten
4 dl grädde
1 msk kinesisk soja
salt och peppar
Önskar man såsen lite tjockare, så red av med lite maizena

Gör så här :
Smält smöret i en kastrull, fräs den hackade löken mjuk, men inte bränd.
Blanda ner fond, soja, vatten, grädde och rosepeppar. Låt sjuda i tio minuter.
Sila såsen, innan du häller upp den i en såsbringare.

0
Kommentera

Snabbfika

Hej fredag,

Och välkommen till helgen.
Nu står jag i köket och äter frukost och dricker en kopp kaffe, medan jag skriver en rad till dig.
Ska på intervju med en lokaltidning nu på morgonen. Och sedan blir det storhandling inför helgen.  Jag vet att ni uppskattar lätta tips och knep här.  Detta tyckte jag var bra, för alla är vi där någonstans att vi inte har hunnit baka något gott att bjuda på. Detta tips är speciellt när man får oväntat besök, så här enkelt kan man pimpa en köpekaka.


Det är inte speciellt svårt alls.
Lägg kakan på ett vackert tårtfat.
Spritsa ut rumsvarmt nutella och dekorera med körsbär eller jordgubbar.
Servera sedan med en klick lättvispad grädde.

Lätt som en plätt!

0
2 kommentarer

Smörgåsbakelser

God kväll på er!

Jag har så mycket recept på lager så jag undrar hur jag ska ha tid att renskriva och posta alla. Denna ville jag få ut till er idag så att ni kan bli inspirerade till helgen, ja kanske rent av till fredagsmyset. Smörgåsbakelser ( mini-smörgåstårtor ) Både festligt och vansinnigt gott. Du kan dekorera dem med det du gillar bäst. Jag tycker inte man ska snåla med toppingen, för det är den som gör hela bakelsen.

Smörgåsbakelser till fredagsmyset! Förresten bordskivan här i bakgrunden tillhör de nya utemöblerna vi beställt. 

Du behöver till 6 portioner
18 bitar formfranska / rostbröd

Grundfyllningen och runt bakelsen : 
5 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
1/2 – 1 dl majonäs

Fyllning nr 1 :
1 burk med leverpastej
1/2 dl gurkmix
ca : 2 dl av grundröran

Fyllning nummer 2 :
350 gram rökt skinka
ca: 2 dl av grundröran
ev. finhackad lök

Förslag på garnering:
krossade ostbågar, skinka, räkor, kokta ägg, stjärnfrukt, tomater, gurka, lök , sallad, citron, gurka, färska örter.osv

Gör så här ;

Skär bort kanterna på brödet , och rada upp på en skärbräda eller liknande.
Vispa grädden till grundfyllningen, när den bildar toppar vispar du i creme fraiche och majonäs också. Fyllning ett med leverpastej rör du ihop med 2 dl av grundfyllningen och gurkmix. Fördela sedan ut den på den understa delen. Ju mer fyllning , ju saftigare. Hacka sedan löken och strimla skinkan till fyllning nummer två som du också blandar ihop med grundröran – 2 dl – eller ev lite mer. Sist lägger du på locket och breder in varje smörgåsbakelse med grundröran, plastar och ställ kallt gärna över natten.

Sedan dekorerar du dem precis innan ni ska äta dem.

0
4 kommentarer

Pasta med tomatsås

Enkel måndagsmiddag när man vill äta en snabb och köttfri måltid.
Använder du en färdig sås på burk så går det supersnabbt. Vill du koka egen har du mitt recept HÄR


Det här behöver du till 4 personer:
pasta för 4
1 tomatsås på burk
riven parmesanost

Gör så här: 
Koka pastan al dente. Värm upp tomatsåsen i en kastrull och rör ner pastan.
Smaka av med salt och peppar och servera på fina tallrikar.
Riv över parmesan och servera.
Smaklig måltid.

0
2 kommentarer

Middag och nytt porslin

 Hej från ett grått och regnigt Växjö,

Än har sommaren inte bjudit på några stranddagar. Och väderprognosen ser inte så lovande ut för de kommande sju dagarna.
Men vi håller tummarna för att det blir varmare snart. Om inte så är jag inte helt främmande för att boka en resa till varmare breddgrader. Frisörbesöket tog en liten stund, så jag var inte hemma förrän runt halvtre. Naturligtvis vrååålhungrig eftersom jag inte åt någon lunch, så det var bara att sätta igång med middagen.

Kyckling, chilibea och potatisgratäng.

Helst hade jag velat grilla, men det ville inte vädret. Så jag fick steka på kycklingen istället.
En god sallad med fetaost och vattenmelon – somrigt & fräscht.

Dessa tallrikar köpte jag igår. Gillade färgen och storleken. Många tallrikar är FÖR stora tycker jag, så det är svårt att lägga upp maten bloggsnyggt. Men dessa blir perfekt och ”bloggi-disches”. Jag vet att ni är nyfikna på lite av prylarna jag köpte, och jag ska försöka uppdatera lite mer nästa vecka när vi får huset. Just nu står det mesta av inköpen bara inne i gästrummet och väntas på att få packas upp i Kalmar. Blir helt lycklig av att bara tänka på att vi får huset snart, det känns lite overkligt.

0
8 kommentarer

In på instagram

Gomorron bloggisar. 

Hoppas Ni fått en fin start denna torsdag!
Jag är precis på väg till min frisör för att fräscha upp min utväxt och klippa lite toppar.
Tänk att sista dagarna innan man ska dit så känns håret totalt hopplöst, så det är ett efterlängtat besök.
I allafall, jag har precis startat en tävling på Instagram : @jennysmatblogg

In och tävla om ett signerat X vetja

2 böcker tävlas ut, och jag signerar det som önskar ska skrivas i boken.
Kanske vill ni ha boken själv, eller ge bort den till svärmor.

0
4 kommentarer