Hej hej,
Vi har precis haft barnens gammelmormor & gammelmorfar här en liten stund. Vi fikade lite och gick en promenad, väldans trevligt. Och nu blir det lite trädgårdsarbete, gräva ner linan till Putte ( gräsklipparen ) Sommartid ska lunchen gå snabbt.
Och vad kan gå snabbare än att slänga ihop ett gäng köttbullemackor ?
Även smidigt att packa ner i picknickväskan när man ska iväg.
Det som behövs är massa köttbullar ( vanliga, köpta eller vegetariska) , rödbetssallad, lite grönsaker och en citronskiva
Eller ännu hellre en apelsinskiva så är det klart!
Känns som en evighet sedan jag tittade förbi bloggen.
Men vi har packat upp kök hela dagen, och skruvat ihop nya matsalsmöblerna. Mamma & Lalle kom tillbaka med barnen vid femtiden, de har som vanligt blivit bortskämda ♥
Precis innan de dök upp här hade de flugit över vårt hus ( Lalle har flygcertifikat ) de hade tyckt att det var så coolt att se vårt hus från ovan.
Vi förberedde bara för lite enklare korvmiddag. Jag fixade i köket medan Jonathan grillade, varför blir det alltid så? Haha…
Jag förberedde tillbehören och dukade. Grillad korv funkar alltid, och för att göra den festligare kan man göra så här!
Goda tillbehör : räksallad, jalapenos, rostad lök, tryffelmajonäs.
Trä korven genom grillspetten, och skär med en kniv detta spiralmönster.
Dela den lite försiktigt och grilla. Ett tips för att få spetten i mitten är att hålla korven neråt och arbeta med tyngdkraften genom korven, håller man tvärtom så vill gärna spetten gå ut på sidorna.
Något som också gör grillkorven festligare är baconinlindad korv.
Busenkelt och gott!
Så här blev nya matsalsgruppen.
Eftersom det är så ljust här så vill vi ha lite mörkare möbler, lite mer rustikt.
Nu ska jag landa en stund i soffan och förbereda jobb, reklamera lite möbler som var trasiga och så är det massa pappersjobb.
Idag kom mamma och Lalle ( Lars-Ola) hit på förmiddagen och fikade. Sedan följde småttingarna med dem hem till Nybro.
Jag och Jonathan åkte över till Öland och fixade det sista med sommarhuset. Sedan blev det en sen lunch i Kalmar, innan vi körde vidare och handlade mat.
Kalmar är en härlig sommarstad. Dock är det sällan vi går på stan, jag är rätt bekväm och söker mig tyvärr ofta ut till köpcentrumen.
Gjorde lite fint framför dörren. Nya växter i krukorna.
Lite gott och blandat av vad som ska placeras ut i trädgården nu.
Fågelholk, gröna växter och lite prydnad.
Imorgon ska åka hem till Växjö en sväng, bjuda mamma och Lalle på grilllunch och sedan blir det fixande här hemma.
Nästa vecka får vi massa gäster. Så då vill man ju ha lite klart & iordning.
Vilken härlig helg vi haft ! Bästa på länge.
Hela familjen har varit samlad, vi har grillat, spelat spel, badat, cyklat runt och bara chillat. Nu när tonåringarna är så stora så är det inte självklart att de alltid vill hänga med oss hela tiden. Men denna helgen har varit en riktig familjehelg. Även min lillasyster Johanna var här, det är alltid lika roligt. Hon är lika gammal som Thelma, kul att de funnit varandra. Och igår blev det ölandsdjurpark för tjejerna, vi lämnade dem där efter frukost och åkte direkt till sommarstugan för att städa. Melvin & Nomi tröttnade snabbt på att städa och hängde hos moster och kusinerna istället. Men jag & Jonathan var kvar läääänge och plockade, städade, rensade och klippt gräs. Snart är det klart för nya ägarna. Men vi åker över sista gången imorgon för att kolla över och lämna in alla nycklarna .
Bilder från helgen, ja ni får se mest från utsidan just nu. Här är en halvsuddig, halvstökig bild på halva baksidan av huset.
För vi har inte kommit iordning alls inne. Haha..
Äldsta sonen, snart 18 år!
Vi försöker övningsköra vart vi än ska nu för tiden.
Vår svanfamilj som bor här, de brukar ibland tuffa till sig och gå iland på vår lilla strandplätt.
Men de simmar iväg så fort de ser Molly, hon ser ju så stor och skräckinjagande ut vår lilla Papillon 😉
Det är så fridfullt och vackert här! Dock har jag hört att man kan bli van med denna utsikten efter en stund.
Men det tror inte jag, för jag vaknar varje morgon med pirr i magen och vill bara sätta mig på altanen och lyssna på havet med min kopp kaffe.
Jag ville bara kika in och önska er en härlig start på veckan.
DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED NORGES SJÖMATRÅD
Hej hej,
Ni som följt bloggen ett tag vet att vi äter mycket fisk hemma. Det är en självklarhet för mig att planera in det i vår veckomatsedel. Vi äter fisk minst 2 gånger i veckan, ni vet väl att livsmedelsverket rekommenderar 2-3 ggr i veckan. Att lax är nyttigt det vet vi redan, och det är torsken också med sin låga fetthalt, proteiner och viktiga vitaminer. När man köper fryst norsk fisk så vet man att det är hög kvalité på fisken, och att den är fiskad miljövänligt och för en hållbar framtid. Jag letar alltid efter den norska stämpeln när jag köper fisk i frysdisken.
Mina små har alltid gillat fisk, men så ser det inte ut hos alla familjer. Därför har jag fått i uppdrag av Norges sjömatråd att berätta om hur jag planerar min veckomatsedel med lite variation på magra & fetare fiskar. Den här veckan åt vi panerad torsk med dillstuvad potatis i måndags, och grillade lax i folieknyten i lördags. Och här nedan kommer ett superbra alternativ till fredagstacosen som jag tror alla kommer gilla. Det är både festligt, gott och vackert. HÄR hittar ni fler inspirerade fiskrecept
Visste ni förresten att man bäst tinar torsken i kallt vatten i 30 minuter innan man tillagar den. Då får man bäst resultat.
Det här behöver du till 4 personer:
400 gram fryst norsk torsk
2 ekologiska ägg
mjöl
panko ( alt. ströbröd )
Smör till stekning
Gör så här:
Ta fram torsken en stund innan och låt tina lite, men det är enklare att jobba med den medan den är något fryst.
Skär den i små kuber. Ta fram 3 djupa tallrikar : i en vispar du upp äggen, i den andra lägger du vetemjöl och i den sista lägger du panko. Börja med att doppa fiskkuberna i mjölet, sedan vidare i äggen för att sedan rullas runt i pankon.
Hetta upp en stekpanna med smör och stek dem krispigt gyllene bruna.
Serveras sedan i hårda skal med krispiga grönsaker, guacamole, picklad lök, mango & koriander.
Det här behöver du till 4 personer: 500 gram putsad oxfile smör
salt & peppar
4 bröd / ciabatta
smör
4-6 tsk dijonsenap
1 kruka krussallad
3 tomater
finhackad rödlök
1 pkt bacon
bearnaisesås
riven pepparrot
Gör så här: Ställ ugnen på 180 grader. Helstek oxfilen, i smör i stekpannan med salt & peppar tills den får vacker färg. Lägg sedan in i ugnen med köttermometer.
Under tiden förbereder du bröden, smöra bägge sidor och med ett lager dijonsenap. Sallad, lök, och riv över valfri mängd pepparrot och tomat lägger du på när oxfilen är klar. Jag brukar låta köttet gå upp till 58 grader, sen tar jag ut köttet och rullar in i grillfolie och låter vilar i 10 minuter. Stek under tiden baconet kanaperstekt. Skär upp köttet och lägg på mackorna, och bred ut bearnaisesås och lägg på brödlocket.
Servera genast!
* * * * * * * * * * * * * * *
Något gott till kaffet : Nutellasnittar
Det här behöver du till cirka 40 st Nutellasnittar:
220 gram smör
4 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
Knappt 3 dl nutella
Topping: hackade rostade nötter
Gör dina nutellakakor så här:
Börja med att ta fram ett bakplåtspapper och fördela ut 3 linjer med rumsvarm nutella. Och lägg in i frysen i cirka 20 minuter, bara för att den ska bli lättare att hantera. Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela och rulla ut till 3 längder och gör en grop på längden och fyll med med den frusna nutellan.
Fyll den med nutellan och arbeta ihop till tre längder. Toppa med den hackade rostade nötterna. Ställ in i mitten och grädda i cirka 10-12 minuter. Låt längderna svalna något, men inte kallna helt, innan du skär dem i snittar.
Gör så här: Ställ ugnen på 175 grader. Arbeta ihop alla ingredienser, förutom nougaten. Ta fram en ugnsform, smöra & bröa och tryck ut havre smeten in den.Ställ in i mitten av ugnen i cirka 10- 15 minuter, tills den har fått lite färg. Ta ut och hyvla över nougaten. Vill du ha ett mönster i chokladen gör du det lätt genom att dra en gaffel genom den. Låt svalna något innan du skär upp lagom stora bitar.
Här ligger hela familjen och sover, bara jag som är vaken.
Sitter och dricker en kopp kaffe och lyssnar på regnet. Idag står det bakning på schemat, ska prova lite nya efterrätter och bröd.
För lite sedan gjorde jag den här glassen, ” 5- minuters glass” och den vart så lyckad.
Barnen tyckte att den smakade som Ben & Jerry, = ett gott betyg.
För 5 personer
1 burk med sötad kondenserad mjölk ( inte kokad)
5 dl vispgrädde
200 gram hackad mjölkchoklad
2 dl grovhackade salta jordnötter
kolasås ( hemgjord eller på tub)
Gör så här: Burken ska inte kokas innan, utan öppna den och ställ åt sidan. Vispa grädden tills den blir luftig. Vänd ner den kondenserade mjölken och blanda i cirka 150 gram av den hackade chokladen i glassen, och hälften av jordnötterna. Spara det sista till toppingen. Rör om och stjälp upp i en form, strö över toppingen och plasta in väl och frys in i minst fem timmar.
Ta fram 10 minuter innan servering, och ringla då över kolasåsen.
Hej hej från ett molnigt Kalmar.
Idag kommer vi nog jobba på mer inne i huset. Men igår var det desto bättre väder, så då var vi ute och fixade.
Nomi lekte med grannflickan, som är lika gammal. Här fångar de fiskar och smådjur, hörde att de planerade att grilla de små firrarna de plockade upp. Men de ångrade sig sedan och släppte tillbaka alla… Haha.
Jag och Jonathan fixade längst strandkanten. Så här såg det ut innan.
Vass och gräs som växte längst halva stranden.
Efteråt blev det så här tjusigt.
Sedan kom farmor & farfar på besök. Min svärmor är så duktig på trädgård och inredning så här kommer vi få bra tips. Hon ska hjälpa oss att måla upp loungegruppen ner till bryggan. Vi har inte hittat några utemöbler vi gillar, så då kom Karin på att vi faktiskt kan lämna in ritningar och få dem snickrade, och sedan köpa stora dynor och matcha själva. ( Karin är grym på att skissa, så här får vi hjälp… Jaaaay! ) Det kommer bli sååå fint!
Efter massa jobb så tog vi en promenad i vårt nya område, kollade in badplatserna.
Det är härligt att bo så här, ute på ”landet” men med cykelavstånd in till stan.
Hoppas ni inte tröttnar på alla inlägg om huset nu 😉
För det kommer skrivas en hel del om det som ni säkert förstår. Ni kommer hitta alla inlägget under kategorin Kalmarhuset.
Middagen blev grillat, vad annars när solen skiner.
Kyckling, majs och kryddiga korvar.
Idag då… Jo vi ska hämta de stora barnen + Johanna ( lillasyster) vid tåget. De sommarjobbar ju nu, så de har inte haft möjlighet att komma hit innan. Så jag ska bädda upp och ge mig in till Kalmar och fylla på kyl & frys inför helgen.
Idag har vi haft vackert väder hela dagen. Ljuvligt.
Vi har städat den lilla strandkanten, räfsat den fin från alger och tång. Jag tog lite före och efter bilder, ska se om jag kan få ihop ett litet inlägg om det senare. Men jag missade ju att smörja mig när jag stod där, så lyckades bränna mig ( röd som en kräfta nu) Haha… Attans, men jag lär mig. Och sådana här härliga sommardagar behövs svalkande drycker. Så vad passar bättre än att slänga ihop goda milkshakes och bjussa på!?
Det här behöver du för att göra 2 milkshake:
5 dl jordgubbsglass
2-3 dl mjölk
1/2 dl färska jordgubbar
Toppa med vispad grädde
chokladsås och körsbär
Gör din milkshake så här: Mät upp alla ingredienser och häll ner i mixern & mixa till slät konsistens.
Eller om du inte har mixer går det lika bra att vispa med elvisp. Önskar du en lösare konsistens tillsätt mer mjölk, eller tjockare, tillsätt lite mer glass. Toppa med grädde, chokladsås & körsbär
Servera genast i glas med sugrör.