Nomis Blåbärssmoothie

 

Idag är det varmt! Underbart, men jag har gått in och satt mig en stund i köket, för lite skugga. Sådana här dagar är det viktigt att dricka mycket. Smoothies är både gott och mättande. Detta är Nomis favorit, och perfekt nu när skogarna kryllar av blåbär. För en nyttigare smoothie kan man skippa saften och välja en naturell yougurt.


Per glas behöver du till 2 glas: 
4 dl vaniljyougurt
2 dl halvtinade blåbär
1 banan
2 msk med jordgubbssaft (outspädd)
( ev. mjölk )

Gör så här: 
Häll i yougurten i en mixer tillsammans med bär och banan. Mixa slätt, smaka av med jordgubbssaft.
Tillsätt ev mjölk till önskad konsistens.

0
Kommentera

Vårt kök

Godkväll, 

Idag blev det desto fler uppdateringar.  Jag har hur mkt bilder & blogginlägg som helst på lager. Det är bara det att tiden ska räcka till. Som ni förstår så är det lite halvkaos här mitt i flytten. Kartonger överallt och tallrikar som är halvvägs inpackade, vet ju inte vart allt ska ta vägen än.  Men jag plockade undan lite av köket så ni kunde få se en liten glimt.

Hur söt tomatplanta? URSÖÖÖT, om du frågar mig! 
Det är alltså här jag står och lagar mat.

Tyckte det att gullig med krokarna över spisen, så man kan hänga lite köksredskap.
Lite storköks-känsla i detta lilla kök.

För fler bilder & filmer så finns jag på instagram
@jennysmatblogg

Önskar er en riktigt trevlig kväll,
Hörs om en stund igen!

0
6 kommentarer

Recept på Korvstroganoff

Tjingeling

Eftermiddagen blev grå & regnig över Kalmar. Så vi struntade i att grilla och ställde oss inne och lagade mat istället. Så roligt det är att laga mat i ett ”nytt” kök, känner mig så pepp för att prova nya recept här. Men idag blev det en gammal vardagsklassiker nämligen stroganoff. Och det finns ju lika många recept på korvstroganoff som det finns hushåll.
Så här brukar vi göra våran.


Räcker minst till 4-5 personer : 
1 falukorvsring
1 fin hackad gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk tomatpure
2 msk chilisås ( alt. ketchup om ni vill ha den mild)
1 dl vispgrädde
4 dl creme fraiche
1/2 tsk torkad timjan
salt & peppar

Gör så här: 
Hetta upp en stekpanna med smör, fräs den hackade löken glansig.
Skär ner korven, och fräs den genomvarm. Pressa ner vitlöksklyftan och vänd ner tomatpure och chilisås.
Rör om och vänd ner grädde & crème fraîche. Låt allt sjuda upp och smaka av med timjan, salt & peppar.

Servera genast!

 

5
3 kommentarer

Köttbullemacka

Hej hej, 
Vi har precis haft barnens gammelmormor & gammelmorfar här en liten stund. Vi fikade lite och gick en promenad, väldans trevligt. Och nu blir det lite trädgårdsarbete, gräva ner linan till Putte ( gräsklipparen ) Sommartid ska lunchen gå snabbt.
Och vad kan gå snabbare än att slänga ihop ett gäng köttbullemackor ?

Även smidigt att packa ner i picknickväskan när man ska iväg.

Det som behövs är massa köttbullar ( vanliga, köpta eller vegetariska) , rödbetssallad, lite grönsaker och en citronskiva
Eller ännu hellre en apelsinskiva så är det klart! 

0
Kommentera

Festligare grillkorv

Hej där,

Känns som en evighet sedan jag tittade förbi bloggen.
Men vi har packat upp kök hela dagen, och skruvat ihop nya matsalsmöblerna. Mamma & Lalle kom tillbaka med barnen vid femtiden, de har som vanligt blivit bortskämda ♥
Precis innan de dök upp här hade de flugit över vårt hus ( Lalle har flygcertifikat )  de hade tyckt att det var så coolt att se vårt hus från ovan.

Vi förberedde bara för lite enklare korvmiddag. Jag fixade i köket medan Jonathan grillade, varför blir det alltid så? Haha…
Jag förberedde tillbehören och dukade. Grillad korv funkar alltid, och för att göra den festligare kan man göra så här! 
Goda tillbehör : räksallad, jalapenos, rostad lök, tryffelmajonäs.

Trä korven genom grillspetten, och skär med en kniv detta spiralmönster.
Dela den lite försiktigt och grilla. Ett tips för att få spetten i mitten är att hålla korven neråt och arbeta med tyngdkraften genom korven, håller man tvärtom så vill gärna spetten gå ut på sidorna. 

Något som också gör grillkorven festligare är baconinlindad korv.
Busenkelt och gott!

Så här blev nya matsalsgruppen.
Eftersom det är så ljust här så vill vi ha lite mörkare möbler, lite mer rustikt.

Nu ska jag landa en stund i soffan och förbereda jobb, reklamera lite möbler som var trasiga och så är det massa pappersjobb.

Hoppas ni har en fin kväll!!

0
13 kommentarer

En bättre måndag

Hej hej,

Idag kom mamma och Lalle ( Lars-Ola) hit på förmiddagen och fikade.  Sedan följde småttingarna med dem hem till Nybro.
Jag och Jonathan åkte över till Öland och fixade det sista med sommarhuset. Sedan blev det en sen lunch i Kalmar, innan vi körde vidare och handlade mat.


Kalmar är en härlig sommarstad. Dock är det sällan vi går på stan, jag är rätt bekväm och söker mig tyvärr ofta ut till köpcentrumen. 

Gjorde lite fint framför dörren. Nya växter i krukorna.


Lite gott och blandat av vad som ska placeras ut i trädgården nu.
Fågelholk, gröna växter och lite prydnad.

Imorgon ska åka hem till Växjö en sväng, bjuda mamma och Lalle på grilllunch och sedan blir det fixande här hemma.
Nästa vecka får vi massa gäster. Så då vill man ju ha lite klart & iordning.

Kram på er

0
1 kommentar

Söndagen som försvann

Hej och välkommen måndag.

Vilken härlig helg vi haft ! Bästa på länge.
Hela familjen har varit samlad, vi har grillat, spelat spel, badat, cyklat runt och bara chillat. Nu när tonåringarna är så stora så är det inte självklart att de alltid vill hänga med oss hela tiden. Men denna helgen har varit en riktig familjehelg. Även min lillasyster Johanna var här, det är alltid lika roligt. Hon är lika gammal som Thelma, kul att de funnit varandra. Och igår blev det ölandsdjurpark för tjejerna, vi lämnade dem där efter frukost och åkte direkt till sommarstugan för att städa. Melvin & Nomi tröttnade snabbt på att städa och hängde hos moster och kusinerna istället. Men jag & Jonathan var kvar läääänge  och plockade, städade, rensade och klippt gräs. Snart är det klart för nya ägarna. Men vi åker över sista gången imorgon för att kolla över och lämna in alla nycklarna .

Bilder från helgen, ja ni får se mest från utsidan just nu. Här är en halvsuddig, halvstökig bild på halva baksidan av huset.
För vi har inte kommit iordning alls inne. Haha..

Äldsta sonen, snart 18 år!
Vi försöker övningsköra vart vi än ska nu för tiden.


Vår svanfamilj som bor här, de brukar ibland tuffa till sig och gå iland på vår lilla strandplätt.
Men de simmar iväg så fort de ser Molly, hon ser ju så stor och skräckinjagande ut vår lilla Papillon 😉

Det är så fridfullt och vackert här! Dock har jag hört att man kan bli van med denna utsikten efter en stund.
Men det tror inte jag, för jag vaknar varje morgon med pirr i magen och vill bara sätta mig på altanen och lyssna på havet med min kopp kaffe.

Jag ville bara kika in och önska er en härlig start på veckan.

Hörs om en stund igen.

0
3 kommentarer

Fishtacos med norsk torsk

DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED NORGES SJÖMATRÅD

Hej hej,

Ni som följt bloggen ett tag vet att vi äter mycket fisk hemma. Det är en självklarhet för mig att planera in det i vår veckomatsedel. Vi äter fisk minst 2 gånger i veckan, ni vet väl att livsmedelsverket rekommenderar 2-3 ggr i veckan. Att lax är nyttigt det vet vi redan, och det är torsken också med sin låga fetthalt, proteiner och viktiga vitaminer. När man köper fryst norsk fisk så vet man att det är hög kvalité på fisken, och att den är fiskad miljövänligt och för en hållbar framtid. Jag letar alltid efter den norska stämpeln när jag köper fisk i frysdisken.

 Mina små har alltid gillat fisk, men så ser det inte ut hos alla familjer. Därför  har jag fått i uppdrag av Norges sjömatråd att berätta om hur jag planerar min veckomatsedel med lite variation på magra & fetare fiskar. Den här veckan åt vi panerad torsk med dillstuvad potatis i måndags, och grillade lax i folieknyten i lördags. Och här nedan kommer ett superbra alternativ till fredagstacosen som jag tror alla kommer gilla. Det är både festligt, gott och vackert.
HÄR hittar ni fler inspirerade fiskrecept

Visste ni förresten att man bäst tinar torsken i kallt vatten i 30 minuter innan man tillagar den. Då får man bäst resultat.

Det här behöver du till 4 personer: 
400 gram fryst norsk torsk
2 ekologiska ägg
mjöl
panko ( alt. ströbröd )

Smör till stekning

Gör så här: 
Ta fram torsken en stund innan och låt tina lite, men det är enklare att jobba med den medan den är något fryst.
Skär den i små kuber. Ta fram 3 djupa tallrikar : i en vispar du upp äggen, i den andra lägger du vetemjöl och i den sista lägger du panko. Börja med att doppa fiskkuberna i mjölet, sedan vidare i äggen för att sedan rullas runt i pankon.

Hetta upp en stekpanna med smör och stek dem krispigt gyllene bruna.
Serveras sedan i hårda skal med krispiga grönsaker, guacamole, picklad lök, mango & koriander.

Magiskt gott.

 

0
5 kommentarer

Veckomatsedel

Hej hej, 

Här kommer en tidig veckomatsedel. Hoppas ni hittar lite ni gillar.

Måndag Halloumistroganoff med ris
Tisdag   Smörstekt torsk med knaperstekt bacon 
Onsdag Ryssröra i mjukt bröd 
Torsdag Pasta med ost- & skinksås
Fredag Bookmakertoast

 

Det här behöver du till 4 personer:
500 gram putsad oxfile
smör
salt & peppar
4 bröd / ciabatta
smör
4-6 tsk dijonsenap
1 kruka krussallad
3 tomater
finhackad rödlök
1 pkt bacon
bearnaisesås
riven pepparrot

Gör så här:
Ställ ugnen på 180 grader.
Helstek oxfilen, i smör i stekpannan med salt & peppar tills den får vacker färg. Lägg sedan in i ugnen med köttermometer.
Under tiden förbereder du bröden, smöra bägge sidor och med ett lager dijonsenap. Sallad, lök, och riv över valfri mängd pepparrot och tomat lägger du på när oxfilen är klar. Jag brukar låta köttet gå upp till 58 grader, sen tar jag ut köttet och rullar in i grillfolie och låter vilar i 10 minuter. Stek under tiden baconet kanaperstekt. Skär upp köttet och lägg på mackorna, och bred ut bearnaisesås och lägg på brödlocket.

Servera genast!

* * * * * * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet : Nutellasnittar

Det här behöver du till cirka 40 st Nutellasnittar:
220 gram smör
4 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
Knappt 3 dl nutella

Topping: hackade rostade nötter

Gör dina nutellakakor så här:

Börja med att ta fram ett bakplåtspapper och fördela ut 3 linjer med rumsvarm nutella. Och lägg in i frysen i cirka 20 minuter, bara för att den ska bli lättare att hantera. Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela och rulla ut till 3 längder och gör en grop på längden och fyll med med den frusna nutellan.

Fyll den med nutellan och arbeta ihop till tre längder. Toppa med den hackade rostade nötterna. Ställ in i mitten och grädda i cirka 10-12 minuter. Låt längderna svalna något, men inte kallna helt, innan du skär dem i snittar.

Goda att både äta kalla & ljumna.
Kan frysas

0
3 kommentarer

Knäckiga Nougatrutor

Sugen på att baka något smarrigt till kaffet.
Gör då dessa godingar.

Till cirka 30 bitar:
275 gram rumsvarmt smör
10 dl havregryn
2 1/2 dl strösocker
4 tsk bakpulver
5 msk vetemjöl
1/2 dl ljus sirap

Garnering: 250 gram nougat

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Arbeta ihop alla ingredienser, förutom nougaten. Ta fram en ugnsform, smöra & bröa och tryck ut havre smeten in den.Ställ in i mitten av ugnen i cirka 10- 15 minuter, tills den har fått lite färg. Ta ut och hyvla över nougaten. Vill du ha ett mönster i chokladen gör du det lätt genom att dra en gaffel genom den. Låt svalna något innan du skär upp lagom stora bitar.

8
5 kommentarer