Veckomatsedel

Gomorron

Här kommer en ny fräsch veckomatsedel.
Hoppas ni gillar.

Måndag : Falafel i mjuka tortillabröd
Tisdag :  Torskgratäng med citron & dill
Onsdag : Cheesymeatballs
Torsdag Flygande Jakob
Fredag Räkgryta

Det här behöver du till 4 portioner :
1 kg oskalade räkor ( XL )
smör
1 finhackad schalottenlök
2 tsk gul curry
4 dl creme fraiche
1/2- 1 dl vatten
salt
lite cayennepeppar

Serveras med kokt pasta

Gör så här: 
Kokar pastan enligt anvisningar på förpackning,
skala räkorna och lägg åt sidan under tiden du gör grytbasen.
Hetta upp smör och fräs den finhackade schalottenlöken, tillsamman med curryn. Doftar ljuvligt.
Vänd ner crème fraîche och vatten, tillsätt önskad mängd vatten för din önskade konsistens på såsen.
När allt sjudit upp smakar du av med salt & peppar.
Ta bort från plattan och vänd ner ( de skalade) räkorna, de ska inte koka- utan bara bli genomvarma.

Serveras genast.

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Godaste kladdkakemuffinsen

 

Till cirka 15  stycken :
100 gram smält smör
2 ägg
2 1/2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
4 msk kakao
1/2 tsk bakpulver

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.  Ställ ut formarna på en plåt
Knäck äggen i en skål och blanda de torra ingredienserna och rör ner med en slev.
Blanda sist i smöret och rör tills smeten ärordentligt blandad.
Häll upp i formarna 2/3 – med smet. Och grädda sedan i mitten på ugnen i cirka 8-10 minuter.

Klara att servera.

 

 

0
3 kommentarer

Torsktacos

Hej hej,
Lördag och vi är på väg in till Kalmar. Det är ju kalmardagarna nu, och Melvin & Nomi ville åka en karusell eller två. Sedan har vi bokat in ett biobesök, bra väder för det idag. Thelma & Johanna ville inte gå på någon tecknad bio, utan gå och fika på stan istället. Men innan vi åker så kommer här förslag på god ”fishtacos” som man kan variera lätt med vilken slags fisk man nu vill panera.

Visste ni förresten att man bäst tinar torsken i kallt vatten i 30 minuter innan man tillagar den.
Då får man bäst resultat.

Det här behöver du till 4 personer: 
400 gram fryst torsk
2 ekologiska ägg
mjöl
panko ( alt. ströbröd )

Smör till stekning

Gör så här: 
Ta fram torsken en stund innan och låt tina lite, men det är enklare att jobba med den medan den är något fryst.
Skär den i små kuber. Ta fram 3 djupa tallrikar : i en vispar du upp äggen, i den andra lägger du vetemjöl och i den sista lägger du panko. Börja med att doppa fiskkuberna i mjölet, sedan vidare i äggen för att sedan rullas runt i pankon.  Hetta upp en stekpanna med smör och stek dem krispigt gyllene bruna.
Serveras sedan i hårda skal med krispiga grönsaker, guacamole, picklad lök, mango & koriander.

0
Kommentera

Sötpotatisgratäng

 

Istället för en vanlig potatisgratäng.
Bjud på denna goding, som är en variant fast med sötpotatis.

En gratäng för 2 personer
1 sötpotatis
1/2 riven lök
2 1/2- 3 dl vispgrädde
riven mozzarella ( 3-4 bollar )
salt & peppar

Gör så här: 
Ställ ugnen på 225 grader.
Skala och skiva sötpotatisen tunt. Varva sedan sötpotatisen och löken med grädde samt mozzarella, salt och peppar. Varva allt och toppa sist med mozzarella. ( Fyll även på med så mycket grädden att det täcker sötpotatisen )  och skjuts in i  ugnen i cirka 30-40 minuter, tills sötpotatisen är mjuk.

Servera genast.

1
1 kommentar

Sol & Bad

Hej hej, 

Idag fick vi besök av min syster och några av barnens kusiner. Vädret har verkligen visat sig från sin bästa sida i dag. Och va bra det känns när barnen har det så roligt ute att de glömmer bort sin ipads och mobiler för en stund. Eller hur!?

Jag och lillasyster har druckit kaffe, skvallrat ikapp och solat
Medan barnen har lekt, busat, fikat och badat massor. 

Vi fikade på lite frusen cheesecake som blev kvar från Thelmas kalas.


Lite för djupt ute på bryggan för Milia, men hon kunde bada längst strandkanten.


De stora hoppade från bryggan både en, två och miljoner gånger.

Ljuvliga dagar som denna kommer vi leva länge på i vinter.

Nu ska jag förbereda middagen, snart kommer maken hit och Thelma & Johanna. Ser ut att bli en fortsatt solig kväll.
Så jag tänkte duka ut och sitta nere på bryggan. Mysigt.

Jag kikar förbi er senare! Hej på ett tag.

0
Kommentera

Jennys Matapp

DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED JENNYS MATAPP

Vad roligt att ni är så många som tycker om den, trots att den inte är hundra färdig.
Alla recept ska läggas in, funktioner för att spara kommer och vi jobbar på att göra den mer sökvänlig. Ni finner på den AppStore under namnet Jennys Matapp. Och den kommer inom kort till android.

För er som också vill ha alla mina recept i mobilen så kan ni ladda ner appen
GENOM ATT KLICKA HÄR

0
10 kommentarer

Tacokväll på stan

Gokväll,

Det blev en tur in till stan för mig, Nomi & Melvin för att äta middag.
Alltid lite extra mysigt att gå ut och käka när man inte är hela familjen, vi hinner sitta ner och snacka och alla kan få prata till punkt. Borde verkligen göra det oftare.


Melvin fick välja ställe, och det blev ett tacoställe mitt inne i stan. Han tyckte att de påminde om TacoBell från USA.
Vilket är hans och Jacobs favvoställe.

Vi beställde in kryddiga kycklingvingar till förrätt.
Jag & Melvin iallafall, Nomi ville inte ha. 
Melvin beställde in revben, jag tog en tacovariant och Nomi vill ha Nachotallrik.

 
Kan lova att en hel del våtservetter och vanliga servetter gick åt när vi åt kycklingen och ”rib:sen”

Så här såg dagens middagssällskap ut, i retrostil.

Efter maten tog vi en promenad på stan och åt glass.
Helt klart en bättre onsdag!

0
2 kommentarer

Lite nytt inför skolstarten

Hej där,

Bara för att det är augusti så känns det typ redan som höst. Något magiskt sker där när Juli går över till Augusti. Poff så är det höstkänsla.  Lite trist eftersom vi fortfarande har 1 1/2 vecka kvar av sommarlovet. Men jag tror de flesta känner igen sig.
Man börjar förbereda sig inför skolstarten, handla lite nya skolkläder. Kanske ny ryggsäck och lite gott och blandat på vad som kan vara bra att ha klart innan vardagen rullar igång igen.

Nomi fick en ny blå väska. Blått är hennes favoritfärg.
Ny gymnastikpåse fick också följa med.


Sedan gick hon loss bland pennor, block och suddisar.
Fanns hur mkt fint som helst att välja på.

Färgglada pennor, söta block och doftsuddigum,
en klassiker inför nytt läsår. 

Den lilla ”gula hunden” som ser ut som en penna, luras bara för den är faktiskt en sax.
Smidig och liten så den lätt får plats i pennskrinet. 

Så nu har vi fyndat som bara den,
alla småsaker på bilden kostar mellan 5- 10 kronor stycket.

Melvin fick själv välja och valde bara ny rygga och keps.
Märks att han börjar bli stor nu. Jag handlade ett vanligt block och lite pennor till honom iallafall.
Sådant går liksom alltid åt.

Näe… nu tror jag att jag ska överaska ”småttingarna” med att åka in till stan och käka något.
Imorgon kommer Jonathan, Thelma & kompis hit- så då har vi planerat grillmiddag.
Men idag har vi inga middagsplaner alls.
Glöm inte att följa mig på insta för uppdateringar : @jennysmatblogg

Vi hörs om en stund igen.

0
8 kommentarer

Cheesecake med chokladtryffel

Hej där fina!

Hoppas ni har en fin tisdag, vare sig ni är tillbaka på jobbet eller njuter av det vackra vädret.
Själv har jag massor utav jobb att föra över recepten till appen. Roligt att se hur kategorierna växer nu. Tänk att jag hunnit med att prova så här många recept. Och att jag nu bloggat i snart 9 år!!! Ja, snart iallafall….

Här kommer en ljuvlig cheesecake med extra allt. 

Det här behöver du till en rund form 25 cm :
200 gram riven mjölkchoklad
1/2 paket med digestiv
30- 50 gram smör
3 äggvitor
3 äggulor
1 dl socker
300 gram phialdelphiaost
1 msk vaniljsocker
4 dl grädde
Tryffel : 
200 gram mjölkchoklad
1/2dl vispgrädde
3 msk smörTopping: Valfritt godis + choklad
Gör så här:
 Börja med botten till cheesecaken, ungefär halva digestivpaketet lite drygt. Banka eller mixa det till smulor.
För att slippa disk är det smidigast att lägga kexen i en påse och banka med en brödkavel. Smält sedan smöret och rör ihop med kexen som du sedan plattar ut i en rund springform med avtagbara kanter.  Ställ denna svalt medan du börja med själva cheesecaken. Riv chokladen smått och ta fram tre olika skålar, dela gula och äggvita i olika skålar. Rör ihop socker, vaniljsocker och philadelphiaosten med äggulorna. Börja med att vispa äggvitan till ett hårt skum. Du ska kunna hålla skålen upp och ner när de är klara. Vispa sedan grädden fluffig så att den bildar toppar.  Sedan vänder du ner äggulesmeten i äggvitan och chokladen ner i grädden och vänder ner allt i en och samma skål som grädden. Vänd upp smeten i formen & ställin i frysen.
 Nu kan du starta med att göra den mjuka choklad tryfflen: Sjud upp grädden och smöret, bryt ner chokladen och ta bort från värmen, rör tills allt har smält och tills du fått en blank chokladtryffel.  Låt svalna något innan du lägger över den. Skulle du få någon smet över kan man göra små portionscheesecakes i mindre muffinsformar eller liknande.
Låt stå i frysen i minst 5 timmar, ta fram en tjugo minuter innan det är fika.

Toppa med godiset precis innan servering.

0
5 kommentarer

Thelmas 16 års dag

Hej igen, 

Tänkte ju att jag skulle skriva ikapp lite om gårdagen och vår förmiddag. Tycker lätt att dagarna försvinner nu när man har massor att göra. Och igår var det ingen vanlig dag, då var det Thelmas 16 årsdag. Hurra hurra huuuurra!  Vi hade tur med väder och kunde grilla lunchen & sedan sitta ute & äta. Thelma och jag bakade cheescakes i lördags, ni ska få bilder & recept på dem alldeles snart!


Fin bukett med rosor som Thelma fick av sin farmor på kalaset.
När alla gästerna gått hem och efter en kvällspromenad så var vi hungriga igen. Då blev det fläskfile, pommes och bea.
Typisk födelsedagsmiddag, eller vad 🙂

Var tvungen att ta några bilder på den fina månen efter maten.
Så vackert att man bara kan sitta och titta på denna utsikten i evigheter. Ja om det inte varit för alla myggen. Haha…


Idag vaknade vi tidigt. Vart hembjudan till storasyster, där vi möttes upp med småkusinerna.


Bus, bad, lunch och fika sen åkte vi hemåt igen.

Pommes med korv och ketchup bjöds det på.
Tänk att all mat alltid smakar så mycket bättre borta!


Nu är Jonathan och ungdomarna på väg till Växjö,  medan jag och minstingarna stannar här ett tag till. Jonathan är tillbaka på jobbet efter semestern, och det märks nu att det är lite nedräkning till skolan börjar.
Det är dock 2 veckor kvar så jag hoppas på mer fina dagar så vi kan åka till stranden.

Nu ska jag börja med middagen här!
Hoppas du får en fortsatt fin måndag.

0
Kommentera

Pannacotta med ljuvlig blåbärstopping

Har du gott om blåbär hemma?
Prova då denna krämiga blåbärspannacottan.

 

IMG_9394IMG_9405

 

Vaniljpannacotta, 4-6 pers:
1 1/2 gelantinblad
1 vaniljstång
3 dl vispgrädde
1/2 dl socker
200 g Philadelphiaost

Blåbärsspegel:
200 gram blåbär
1 dl vatten
1/2 dl strösocker
2 gelantinblad

Gör så här:
Lägg gelantinbladen i blöt. Dela vanilstången och skrapa ut fröna, lägg i en kastrull tillsammans med grädden och sockret. Jag brukar lägga i stången med och ta upp den sen. Koka upp under omrörning. Ta bort stången. Tillsätt det utkramade gelantinbladen och rör noga. Tillätt philadephiaosten och rör slät. Häll upp i portionsformar och ställ kallt i minst 4 timmar.
Då kan du börja med blåbärsspegeln. Lägg gelantinbladen i kallt vatten. Koka upp 1 dl vatten tillsammans med blåbären och låt sjuda i 5-10 minuter. Sila sedan bort blåbären och låt blåbärssaften sjuda upp tillsammans med sockret i någon minut.
Ta bort från plattan, krama ur vattnet ur gelantinbladen och vispa ner i blåbärssaften så att det blandas. Låt den svalna något och fördela sedan ut över pannacottorna.

Ställ svalt i någon timme innan servering.

0
6 kommentarer