Har du gott om blåbär hemma?
Prova då denna krämiga blåbärspannacottan.
Vaniljpannacotta, 4-6 pers:
1 1/2 gelantinblad
1 vaniljstång
3 dl vispgrädde
1/2 dl socker
200 g Philadelphiaost
Blåbärsspegel:
200 gram blåbär
1 dl vatten
1/2 dl strösocker
2 gelantinblad
Gör så här:
Lägg gelantinbladen i blöt. Dela vanilstången och skrapa ut fröna, lägg i en kastrull tillsammans med grädden och sockret. Jag brukar lägga i stången med och ta upp den sen. Koka upp under omrörning. Ta bort stången. Tillsätt det utkramade gelantinbladen och rör noga. Tillätt philadephiaosten och rör slät. Häll upp i portionsformar och ställ kallt i minst 4 timmar.
Då kan du börja med blåbärsspegeln. Lägg gelantinbladen i kallt vatten. Koka upp 1 dl vatten tillsammans med blåbären och låt sjuda i 5-10 minuter. Sila sedan bort blåbären och låt blåbärssaften sjuda upp tillsammans med sockret i någon minut.
Ta bort från plattan, krama ur vattnet ur gelantinbladen och vispa ner i blåbärssaften så att det blandas. Låt den svalna något och fördela sedan ut över pannacottorna.
Ställ svalt i någon timme innan servering.