Knäckig lingonpaj

 

Baka en god söt-syrlig paj till helgen.
Lingon och seg kola är en fin kombo. Prova vetja.

Det här behöver du till botten:
125 gram smör
2 1/2 dl vetemjöl
3 msk strösocker
1 ägg
2 msk vatten

Kolafyllning:
3 dl vispgrädde
1 dl socker
1 1/2 dl ljus sirap

Garnering: 
1 1/2 dl lingon

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Mät upp ingredienser till botten och nyp ihop till en deg. Tryck ut i en rund form, cirka 25-27 cm.
Nagga med en gaffel och grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter, eller tills den fått lite färg.
Under tiden mäter du upp ingredienserna till kolafyllningen, och låter den sjuda upp till 118-120 grader,
det tar cirka 20 minuter. Ta ut formen och häll i kolafyllningen , toppa med lingon och låt svalna innan servering.

Gott att ha lite lättvispad grädde till.

0
3 kommentarer

Mina höstplaner

God förmiddag,

Här skiner solen för fullt över Kalmar, fantastiskt. Jag sitter och arbetar, ska förbereda så mycket jag hinner inför måndagen då allt drar igång på riktigt. Denna hösten är det massa nytt och ”kuligheter” som sker, roligt men arbetsamt såklart.
Så här ser mina höstplaner ut i stora drag :

* Först blir det fler uppdateringar av appen.
Där alla recept ska på plats och vi ska jobba fram möjligheter att spara recept och få den ännu bättre.

* Min nya webshop går live, den är så fin. Nu är det bara sista finputset på designen.
Jag har handplockat alla varor i den, så mycket fina saker att det inte är klokt.

* Roliga samarbeten på gång, som jag hoppas och tror ni kommer gilla.
Kan som vanligt inte berätta mer om det än, men ni får snart se.

* Baka med Godis lanseras i USA, och flera nordiska länder.

* Nya bokideer har tagit form och snart kan jag berätta mer om dessa planer.
Vad för slags bok hade ni önskat att det blev här näst?

* Självklart kommer nya recept & grytor lagas, fotas och redigeras som i vanlig ordning.
Så mycket jobb och så lite tid.

Hade någon sagt till mig för 9 år sedan att denna bloggen skulle leda till detta så hade jag inte trott dem.
Känner mig så lyckligt lottad av att jobba med något jag verkligen trivs med, och för varje år som går så vågar jag utmana mig själv ännu mer och tacka ja till nya uppgifter. Jobb som jag aldrig hade vågat tacka ja till innan, och det känns häftigt.

Tack för att ni läser, tycker och gillar!

Kram


0
25 kommentarer

Frusen Oreocheesecake

En härlig glasstårta!

Det här behöver du till en rund form 25 cm :

1 pkt med oreo cirka 150 gram
25- 50 gram gram smält smör

Fyllning: 

3 äggvitor
3 äggulor
1 dl socker
300 gram phialdelphiaost
1 msk vaniljsocker
4 dl grädde
1 pkt oreo

Topping: 
Mini-oreos
Nobless

Gör din Oreocheesecake så här:
Krossa kexens till botten i en matberedare, smält smöret och rör ihop med kexen. Fördela smeten jämnt i en form cirka 24 cm, och ställ kallt. Ta fram tre olika skålar, dela gula och äggvita i olika skålar. Rör ihop socker, vaniljsocker och philadelphiaosten med äggulorna. Börja med att vispa äggvitan till ett hårt skum. Du ska kunna hålla skålen upp och ner när de är klara. Vispa sedan grädden fluffig så att den bildar toppar.  Sedan vänder du ner äggulesmeten i äggvitan och ner i grädden och vänder ner allt i en och samma skål som grädden. Grovhacka ett paket med oreo och blanda i, vänd ner smeten i formen & ställ in i frysen.
Efter en timme kan du ta ut den och trycka ner mini oreos och nobless i kakan. Det är lättare när den är halvfryst, ställ sedan tillbaka i frysen.
Låt stå i frysen i minst 5 timmar, ta fram en tjugo minuter innan det är fika.

1
2 kommentarer

Lata sommardagar

 

Hej hej

Jag har precis landat i tv-soffan och redigerat lite bilder från dagen som gått. Hann inte kika förbi er igår kväll som planerat. Efter att ha firat mormors 80 årsdag ( barnens gammelmormor ) med mat, tårta & paket så följde barnens kusiner med mig hem. Jonathan åkte hem till Växjö med de stora tonåringarna, han jobbar ju denna veckan. När vi kom hem till oss i kalmar så vill alla barnen ner och bada från bryggan, så det fick bli kvällsbad innan solen hann gå ner.


Och idag startade vi dagen med sovmorgon, frukost och mer bad från bryggan. Vet inte hur länge de orkar bada, men de hoppade en sisådär femtioelva gånger i från bryggan innan vi promenerade tillbaka. Efter lunchen åkte vi in till Skälby ( 4-H )


En stor lekplats med alla möjliga söta djur. 
Grisarna är en favorit, men får båda mata och gå in & klappa dem.
Nomi & Lova tyckte kaninerna och marsvinen var roligast.
Det är förresten här på skälby som vi hyr marsvin varje sommar. Tycker det är toppen, barnen får lära sig ta ansvar, mata och gosa med dessa marsvin. Men efter 2 veckor tjatar faktiskt inte våra barnen längre om nya husdjur.  Så två veckor är precis lagom, tycker jag.  🙂


Hästar finns även här, dem ville Nea in och klappa.
Nomi är även hon väldigt intresserad av hästar, så det kanske blir en hästtjej av henne också. 
Getterna var väldigt busiga idag, till kusinerna glädje.
De hoppade och skuttade och klättrade som aldrig förr. 
Efter ett par timmars lek & bus var vi trötta på det och åkte hemåt.

Jag grillade lite kyckling & halloumi, sedan åt vi pommes ( sötpotatispommes för min del) och lite olika såser och sallad.
Söta blomgruppen på bordet har vi fått från Jonathans kusin och man. Himla fin!

Efter maten kilade vi bort och badade igen, är det sommarlov så är det.


De badade tills klockan var närmare halvåtta och alla vart blåa om läpparna.

Imorgon är det byte för småkusinerna, då ska de till Daries ett par dagar.
Så då har jag planerat in jobb, jobb och jobb! Behöver arbeta bort en massa innan måndag- då jobbet drar igång på riktigt.

0
2 kommentarer
INNEHÅLLER ANNONSLÄNK

Fiskgryta med kräftor

Ni önskade recept på soppan in tidigare inlägg. Vi serverade denna som förrätt till kräftorna.
Denna finns på bloggen sedan tidigare- men här kommer den igen.

Det här behöver du till 6 stora förrätter :

2 stor gula lökar
20 st körsbärstomater
1 msk olivolja
2 msk tomatpure
4 msk hummerfond
6 dl vatten
4 bitar lax
4 bitar vit fisk ( t.ex torsk )
2 1/2 dl vispgrädde
1-2 tsk sambal oelek
2 burkar med kräftstjärtar
1 kruka dill

Gör så här : 
Skala och skär löken smått löken.  Skär även fisken i kuber.
Hetta upp en kastrull fräs löken en liten stund , häll ner tomatpure, fond och vatten. Låt sjuda upp tillsammans i 10 minuter innan du vänder ner fisken och tomaterna. Låt sjuda i 8-10 minuter under lock eller tills fisken är genomkokt. Och smaka av med dillen samt sambal olek. Runda av med vispgrädde & låt sjuda upp. Ta bort från spisen och vänd ner kräftorna.

Servera genast med gott bröd.

Och ett dagens tips från ELLOS där du nu får 30 % RABATT på den dyraste varan ( ALLT inom kläder, skönhet, möbler och heminredning. os.v ) KLICKA HÄR ange koden 455735

Pssst….. De svarta byxorna har jag två par av hemma. Så prisvärda, sitter skönt och passar till allt.
Lika snygga till vardags som till fest.

 

3
8 kommentarer

Paj med västerbottenost

Små västerbottenpajer som du toppar stenbitsrom, crème fraîche, dill och finhackad rödlök.
Enkelt och festligt till vilken buffee som helst.

Till 2 små pajer  ( 15 cm ) 

3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
125 gram  smör

Fyllningen :
3 ägg
2 dl grädde
2 1/2 dl riven västerbottenost
Salt och peppar

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader.
Tärna ner kallt smör i vetemjölet och rör ner vatten. Arbeta ihop till en smidig deg.
Ställ kylskåpskallt i 15 minuter.  Tryck ut degen i formarna – och upp med degen i kanterna.
Picka den med en gaffel och förgrädda den i ca 10 -13 minuter.
Gör under tiden fyllningen. Riv osten.
Rör sedan samman osten grädde och äggen. Fyll pajskalen. Ställ in i ugnen och grädda sedan i 20-25 minuter.
Pajen ska ha fått färg , men inte vara helt fast i mitten ( den stannar till sig , när den svalnar)

0
1 kommentar

Kräftskiva

Hej,

och välkommen ny vecka. Sista veckan innan vår vardag drar igång på riktigt.
I går så åkte Johanna ( lillasyster) hem till Växjö efter att ha varit här sedan i torsdags. Så tomt det blev, men istället kom Jacob på att han ville komma hit. Så han tog tåget och landade här till sjutiden på kvällen. Nomi vill överraska storebror med kräftskiva, och det var ingen dum ide, så jag åkte och handlade och Nomi & Thelma gjorde fint i köket.


Vad lyckades vi trolla fram på några timmar :
Jo ost & kex,  melon och vindruvor, fyllda västerbotten croustades, paj och så massa kräftor.

Hela köket var inklätt i festliga färgglada girlanger när jag var tillbaka.
Tjusigt värre. 
Vi provade tre olika paket med kräftor. Men havskräftorna var de jag tyckte var allra godast.
Mums! 


Västerbottencroustades 6 stycken :
6 croustades
2 1/2 dl riven  västerbottenost
lite finhackad jalapenos
1/2 dl färskost

Gör så här:
Rör ihop ost, jalapenos & färskost.
Fyll croustades och värm på i ugnen i 225 grader.
När osten bubblat och fått vacker färg så är det klart.


Till förrätt var det soppa.
Kräftsoppa med lax & torsk- kan äta detta varje dag utan att tröttna tror jag.

Även hattar och haklappar hade vi såklart.
Ska det va så ska det va. En toppenmysig spontan kräftskiva.

Måndag den 14 augusti idag.
Då är det ingen vanlig dag för idag fyller min fina mormor 80 år.
Så vi ska åka och fira henne om några timmar.
Jag och systrarna mina har hittat bästa presenten, tror hon kommer gilla den massa !

Kram på er!

0
10 kommentarer

Planer inför Hongkong

 

Hej fina, 

På Instagram skrev många av er att ni gillade att läsa om just våra resor. Och det tycker jag är roligt, vi har en hel del planer på resor och drömmer alltid om nya mål. Nu är Hongkong bokat för hela familjen på oktoberlovet. Vi lyckades boka perfekt, så barnen inte behöver vara lediga alls från skolan. Vi har inte bokat alla hotell än, men siktar på att bo 2 nätter i centrum. Vi vill även åka över Macao så där stannar vi 1 natt. Det ska tydligen vara lite som Las Vegas, ska bli coolt att jämföra. Sedan blir det iallafall minst ett par dagar på hotell i anslutning till Disneyland. Så några dagar är oplanerade, och vi ska sätta oss och kika lite på dessa.

Jag brukar få frågan varje gång vi reser, så jag svarar här nu innan. Nej jag är inte ett dugg sponsrad, jag betalar för varenda resa vi gör. 

Tre hotell som vi kikar på just nu.  
Alla bilder lånade av hotels.com

Jag har fått massa tips på Instagram om saker vi inte får missa när vi är där.
Men tar gärna emot ännu mer tips.

Kram

0
10 kommentarer

Veckomatsedel

Gomorron

Här kommer en ny fräsch veckomatsedel.
Hoppas ni gillar.

Måndag : Falafel i mjuka tortillabröd
Tisdag :  Torskgratäng med citron & dill
Onsdag : Cheesymeatballs
Torsdag Flygande Jakob
Fredag Räkgryta

Det här behöver du till 4 portioner :
1 kg oskalade räkor ( XL )
smör
1 finhackad schalottenlök
2 tsk gul curry
4 dl creme fraiche
1/2- 1 dl vatten
salt
lite cayennepeppar

Serveras med kokt pasta

Gör så här: 
Kokar pastan enligt anvisningar på förpackning,
skala räkorna och lägg åt sidan under tiden du gör grytbasen.
Hetta upp smör och fräs den finhackade schalottenlöken, tillsamman med curryn. Doftar ljuvligt.
Vänd ner crème fraîche och vatten, tillsätt önskad mängd vatten för din önskade konsistens på såsen.
När allt sjudit upp smakar du av med salt & peppar.
Ta bort från plattan och vänd ner ( de skalade) räkorna, de ska inte koka- utan bara bli genomvarma.

Serveras genast.

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Godaste kladdkakemuffinsen

 

Till cirka 15  stycken :
100 gram smält smör
2 ägg
2 1/2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
4 msk kakao
1/2 tsk bakpulver

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.  Ställ ut formarna på en plåt
Knäck äggen i en skål och blanda de torra ingredienserna och rör ner med en slev.
Blanda sist i smöret och rör tills smeten ärordentligt blandad.
Häll upp i formarna 2/3 – med smet. Och grädda sedan i mitten på ugnen i cirka 8-10 minuter.

Klara att servera.

 

 

0
3 kommentarer

Torsktacos

Hej hej,
Lördag och vi är på väg in till Kalmar. Det är ju kalmardagarna nu, och Melvin & Nomi ville åka en karusell eller två. Sedan har vi bokat in ett biobesök, bra väder för det idag. Thelma & Johanna ville inte gå på någon tecknad bio, utan gå och fika på stan istället. Men innan vi åker så kommer här förslag på god ”fishtacos” som man kan variera lätt med vilken slags fisk man nu vill panera.

Visste ni förresten att man bäst tinar torsken i kallt vatten i 30 minuter innan man tillagar den.
Då får man bäst resultat.

Det här behöver du till 4 personer: 
400 gram fryst torsk
2 ekologiska ägg
mjöl
panko ( alt. ströbröd )

Smör till stekning

Gör så här: 
Ta fram torsken en stund innan och låt tina lite, men det är enklare att jobba med den medan den är något fryst.
Skär den i små kuber. Ta fram 3 djupa tallrikar : i en vispar du upp äggen, i den andra lägger du vetemjöl och i den sista lägger du panko. Börja med att doppa fiskkuberna i mjölet, sedan vidare i äggen för att sedan rullas runt i pankon.  Hetta upp en stekpanna med smör och stek dem krispigt gyllene bruna.
Serveras sedan i hårda skal med krispiga grönsaker, guacamole, picklad lök, mango & koriander.

0
Kommentera