Varm brietårta med nötter

Detta är sååå gott!
Helt perfekt som mingel, eller tillbehör till kräftorna.
Jag brukar variera toppingen, nu blev det bara salta nötter från naturgodiset.

Du behöver: 
1 rund brie
nötter / torkad frukt

Gör så här: 
Ställ ugnen på 180 grader.
Skär bort locket på brie:n. toppa med nötter och skjuts in i ugnen 5-10 minuter tills osten smält.
Serveras sedan med kex.

1
Kommentera

Soppa med torsk, lax och räkor

Min favoritsoppa som jag typ skulle kunna leva på.
Funkar som middag eller förrätt till många – tycker den är perfekt till kräftskivan.

Det här behöver du :
1 gul lök
1 msk olivolja
4 msk hummerfond
1 msk tomatpure
4 st morötter
7 dl vatten
10 körsbärstomater
300 gram torsk & lax
1 kruka dill
salt  +lite cayenne
2 dl vispgrädde
100 gram räkor

Serveras med en klick creme fraiche

Gör så här : 
Skala och hacka lök och morötter i småbitar.
Hetta upp en kastrull och fräs morötterna + lök en liten stund , häll ner tomatpure, dill, fond och vatten. Låt sjuda i 10 minuter. Vänd då i tomaterna & Skär lagom små bitar av torsken och vänd ner, låt sjuda i 5- 7 minunter eller tills fisken är genomkokt. Och smaka av med salt och lite cayenne. Runda av med vispgrädde & låt sjuda upp. Ta bort från spisen och vänd i räkorna.

Serveras genast.

3
10 kommentarer

Krämig köttfärssås

En klassiker i de flesta hem är just köttfärssås, så även hos oss.
Vi gör såklart lite olika varje gång, river ner grönsaker och varierar kryddor. Och ett tips om ni gör köttfärssås med tomatkross eller passerade. Smaka av med en nypa strösocker, detta tar fram smakerna ytterligare.

Det här behöver du till 6-8 portioner :
smör
1 finhackad gul lök
1 kilo nötfärs
1 msk tomatpure
2 pressade vitlöksklyftor
4 dl creme fraiche
1 burkar med krossade tomater
1 msk med röd currypasta
1 nypa socker
salt  & peppar
1 kryddmått chilipulver

Serveras med spagetti & god grönsallad

Gör så här:
Hetta upp en stekpanna med smör , fräs den finhackade löken glansig. Vänd ner tomatpuren och fräs runt, rör ner en nypa socker. Och lägg i färsen och pressa ner vitlöken där i , stek detta klart.  Vänd ner creme fraiche, krossade tomater, röd currypasta, och låt sjuda upp på svag värme i en kvart.
Smaka av med salt, peppar & chilipulver.

Servera genast.

3
3 kommentarer

Resan går till . . . . .

…. Tadaaaa ….
Resan går till Tuzla i Bosnien, det ska bli så spännande. Vi bokade flygstolar och lägenhet igår. Blir dock bara en liten mini-resa, då vi flyger lördag och kommer hem på tisdag kväll. Men vi har hyrt bil och vill se oss runt omkring så mycket vi bara hinner, och orkar.  Min väderapp säger nämligen att det ska bli 35 grader när vi är där.


Bilderna lånade från booking.com


Denna lägenheten har vi bokat och ska vi bo i.

Frukosten fixar vi själva, så ingen hotellfrukost för oss denna gången.
Ser däremot framemot att gå & kika i matvarubutiker, så roligt att handla mat utomlands.

Nu ska jag dyka ner i pappersarbete och bildredigering.

På återseende.

0
26 kommentarer

Korvstroganoff a la LCHF

Godkväll i stugorna. 

Här har jag precis landat i tv- soffan, tittar på Ola-Conny & Morgan som är i Tokyo. Jag vill ( vill…villl, vill ) också åka dit, ser så häftigt ut.  Kanske blir det en resa dit någon gång, fast vi har lite andra inplanerade resmål detta året. Faktisk blir det en resa redan i helgen. Ska fixa klart med flygstolar och hotell just nu… Ett nytt land jag aldrig besökt innan. Vissa samlar på skor eller väskor, medan jag samlar på länder 🙂

Men innan jag ska grotta ner mig bland olika flyg och boenden har jag tips till er, idag en god LCHF-middag.
Ni är många som efterfrågat det nu efter all god mat man unnat sig i sommar.



Räcker minst till 4-5 personer : 
1 falukorvsring
1 fin hackad gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
3 msk tomatpure
1/2 msk sambal oelek
1 dl vispgrädde
4 dl creme fraiche
1/2 tsk torkad timjan
salt & peppar

Gör så här: 
Hetta upp en stekpanna med smör, fräs den hackade löken glansig.
Skär ner korven, och fräs den genomvarm. Pressa ner vitlöksklyftan och vänd ner tomatpure och ev sambal oelek.
Rör om och vänd ner grädde & crème fraîche. Låt allt sjuda upp och smaka av med timjan, salt & peppar.

Servera genast!

 

1
4 kommentarer

Piff i Vardagsrummet

Hej där fina,

Måndag och första dagen i skolan för alla barnen. Eller ja Jacob börjar tydligen inte för än onsdag eller torsdag. Så då hinner han plugga till körkortet ett par dagar nu. I dag har jag jobbat med tusen olika saker : skickat in samarbeten, läst avtal, redigerat bilder och så pappersarbete, det är ju snart dags för bokslut. Fast igår tog jag mig tid att piffa i vardagsrummet hemma i stan. Det tar ju en stund att hinna med två hus, två trädgårdar och allt det där.


Och nu är den äntligen på plats, den stora ljuvliga tavlan…. Visst är den helt underbar.
Jag älskar den och tycker pastellfärgerna är så fina och lätta att matcha med resten av rummet.
Så mycket olika nyanser i den.

När vi vill byta färg i rummet så kommer jag bara välja en annan färg som finns i tavlan,
det gör man enkelt med lite kuddar, en pläd eller lite lull-lull.

Vi skulle bara fixa vardagsrummet, men det slutade med att vi började storstädade huset och till sist sorterade vi hela källaren. Haha… typiskt mej och Jonathan, men fint blev det.

Konstnären till detta mästerverk heter Madeleine Santiago,  jag vet att hon ska ha Vernissage nästa vecka i Stockholm.
Jag hade så gärna velat gå, men hade ingen möjlighet. Hon har massa andra fina tavlor i den utställningen också.


Lite nya fräscha blommor fick flytta in i vardagsrummet också.


Vet inte vad dessa vita heter, men tycker de är så fina.
Ser nästan ut som små rosor, men det är de inte.

Nu får jag önska er en trevlig kväll,

Själv ska jag fortsätta jobba ett tag till!

0
19 kommentarer

Recept på hemmagjord glass

 

 

Det här behöver du:
5 dl vispgrädde
1 burk med sötad kondenserad mjölk
150 gram kladdkaka

Gör så här:
Vispa grädden luftig, tills den börjar bilda toppar. Tillsätt den sötade kondenserade mjölken och vänd ihop. Hacka den kakorna, och vänd ner i smeten. Häll allt i en form, täck med platfolie och ställ sedan in i frys i minst 5 timmar.

Klart!

0
Kommentera

Veckomatsedel

Veckomatsedel kommer här 🙂
Hoppas ni hittar lite ni gillar.

Måndag : Sparrissoppa
Tisdag Kasslergratäng med ris
Onsdag Laxpaj med kall romsås
Torsdag: Panerad kycklingfile med mos
Fredag : Fläskfilegryta

IMG_1942

Klipp över lite färska örter & strö över några korn med rosepeppar så blir det tjusigt värre.

Det här behöver du till denna middag för 4 :
2 styck putsade fläskfile
200 gram philadelphiaost
2 1/2 dl grädde
2 msk kinesisk soya
1- 2 tsk dijonsenap
1 msk med grovkrossad rosepeppar

Serveras med ris eller potatis eller varför inte en god pasta

Gör så här:
Skär filen i mindre bitar och bryn dem i en stekpanna.
Vispa ihop philadelphia, grädde, soya, dijonsenap & den krossade pepparn & värm upp en kastrull. Häll detta över filebitarna och låt sjuda upp tillsammans, låt puttra på svag värme i några minuter.
Sedan är det klart att serveras.

* * * * * * * * * * * * * *

Gott till fikat : Snickerstoppar

Det här behöver du :

350 gram jordnötssmör
1 dl sirap
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 dl kokos
cirka : 10- 12 dl cornflakes ( eller tills smeten blir stum och formbar )

Garnering : 200 gram mjölkchoklad

Gör så här :
Värm upp en kastrull med sirap och socker, det ska inte koka.
Rör ner vaniljpulver, jordnötssmör och kokos-  krossa sedan ner cornflaksen- antingen för hand eller med en gaffel.
Rör tills du får en lagom stum, men formbar smet. Ställ kallt medan du smälter chokladen över vattenbad.  Forma jordnötssmeten till toppar,
Och doppa sedan foten på dem och låt svalna på ett bakplåtspapper.

Klara att servera.

0
1 kommentar

Norrländsk älggryta

Regn & rusk över ett grått växjö!
Vad passar då bättre än att låta en härlig mustig gryta stå och koka på spisen. Jag hade fått älg av mamma & Lalle och ville prova ett nytt recept, med messsmör i. Så här bjuder jag nu på en god norrländsk älggryta.

Det här hade jag i min älggryta: 
1 kilo grytbitar av älg
smör
salt & peppar
2 gula lökar
2 morötter
1 msk tomatpure
8 dl vatten
4 msk konc. viltfond
2 msk kinesisk soja
200 gram trattkantareller
2 1/2 dl vispgrädde
1 tsk torkad timjan
1 msk svartvinbärsgele
2- 3 msk messmör
ev. lite maizenaredning
salt, peppar

Toppa med lingon

Gör så här:
Hetta upp en gryta med smör & fräs grytbitarna med salt & peppar tills de får vacker färg.
Slanta ner morötterna & klyfta ner löken & vänd om så att de blir glansiga. Pressa ner tomatpuren och mät i vatten, fond & soja och låt allt sjuda upp. Låt stå och småputtra länge under lock ( gärna 4- 5 timmar tills köttet är mört och fint) Mot slutet är fräser du upp kantarellerna i en annan stekpanna och tillsätter smör när vätskan kokat bort. Och fräs tills du fått en fin färg på dem. Vänd ner i din gryta, och runda av med gelé, messmör & grädde och smaka av med timjan salt och peppar

15
12 kommentarer

Bye bye sommarlov 2017

Hej där, 
I morse kom barnen hem igen efter ett par dagar på Öland med moster Daries. De hade haft toppenväder och varit på stranden, medan jag jobbat.  Vi körde hemåt växjö efter lunch, vi behöver fixa lite och komma iordning innan skolan startar.  Denna sommaren kommer inte gå till historien som världens varmaste. Fast längst kusten har vi haft en hel del soltimmar trots det. Så det har blivit massa bad, grillkvällar, utflykter och fika utomhus. Summa summaro så är vi nöjda och nu när snart ännu ett läsår drar igång. Tänk att Jacob börjar 3:dje ring, Thelma 1:a ring, Melvin början 6:an och Nomi 3:dje klass.
Vart tar tiden vägen?

 

 

Vi promenerar ofta bort till badbryggan på vår ö” , det är mindre tång där.
Även om vi då och då badar direkt från vår brygga.


Den yngsta i syskonskaran är den som är minst badkruka.
Hon är alltid först i vattnet, och kan bada hur-länge-som-helst. 
Nu denna helgen ska vi kolla igenom & uppdatera lite nytt till höstgarderoberna. Vi har planerat att måla staket till altanen, och göra fint i trädgården… Även dags att måla & tapetsera övervåningen på huset hemma i stan, så vi behöver skriva en lite lista på allt som ska göras där. Ja med andra ord är man snart tillbaka i vardagen igen 🙂

Vi ska packa skolväskorna och försöka vända tillbaka dygnet. Det funkar inte att sova så här länge som vi gör nu,
vissa dagar får jag väcka barnen vid halvtio- tio… Ja de stora sover bra längre än så om de bara får.

Men nu ska vi ta tillvara på den sista helgen innan vardagen knackar på dörren.

Kram

0
3 kommentarer