Veckomatsedel

Veckomatsedel kommer hĂ€r 🙂
Hoppas ni hittar lite ni gillar.

MĂ„ndag : Sparrissoppa
Tisdag KasslergratÀng med ris
Onsdag Laxpaj med kall romsÄs
Torsdag: Panerad kycklingfile med mos
Fredag : FlÀskfilegryta

IMG_1942

Klipp över lite fÀrska örter & strö över nÄgra korn med rosepeppar sÄ blir det tjusigt vÀrre.

Det hÀr behöver du till denna middag för 4 :
2 styck putsade flÀskfile
200 gram philadelphiaost
2 1/2 dl grÀdde
2 msk kinesisk soya
1- 2 tsk dijonsenap
1 msk med grovkrossad rosepeppar

Serveras med ris eller potatis eller varför inte en god pasta

Gör sÄ hÀr:
SkÀr filen i mindre bitar och bryn dem i en stekpanna.
Vispa ihop philadelphia, grÀdde, soya, dijonsenap & den krossade pepparn & vÀrm upp en kastrull. HÀll detta över filebitarna och lÄt sjuda upp tillsammans, lÄt puttra pÄ svag vÀrme i nÄgra minuter.
Sedan Àr det klart att serveras.

* * * * * * * * * * * * * *

Gott till fikat : Snickerstoppar

Det hÀr behöver du :

350 gram jordnötssmör
1 dl sirap
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 dl kokos
cirka : 10- 12 dl cornflakes ( eller tills smeten blir stum och formbar )

Garnering : 200 gram mjölkchoklad

Gör sÄ hÀr :
VĂ€rm upp en kastrull med sirap och socker, det ska inte koka.
Rör ner vaniljpulver, jordnötssmör och kokos-  krossa sedan ner cornflaksen- antingen för hand eller med en gaffel.
Rör tills du fÄr en lagom stum, men formbar smet. StÀll kallt medan du smÀlter chokladen över vattenbad.  Forma jordnötssmeten till toppar,
Och doppa sedan foten pÄ dem och lÄt svalna pÄ ett bakplÄtspapper.

Klara att servera.

0
1 kommentar

NorrlÀndsk Àlggryta

Regn & rusk över ett grÄtt vÀxjö!
Vad passar dÄ bÀttre Àn att lÄta en hÀrlig mustig gryta stÄ och koka pÄ spisen. Jag hade fÄtt Àlg av mamma & Lalle och ville prova ett nytt recept, med messsmör i. SÄ hÀr bjuder jag nu pÄ en god norrlÀndsk Àlggryta.

Det hÀr hade jag i min Àlggryta: 
1 kilo grytbitar av Àlg
smör
salt & peppar
2 gula lökar
2 morötter
1 msk tomatpure
8 dl vatten
4 msk konc. viltfond
2 msk kinesisk soja
200 gram trattkantareller
2 1/2 dl vispgrÀdde
1 tsk torkad timjan
1 msk svartvinbÀrsgele
2- 3 msk messmör
ev. lite maizenaredning
salt, peppar

Toppa med lingon

Gör sÄ hÀr:
Hetta upp en gryta med smör & frÀs grytbitarna med salt & peppar tills de fÄr vacker fÀrg.
Slanta ner morötterna & klyfta ner löken & vÀnd om sÄ att de blir glansiga. Pressa ner tomatpuren och mÀt i vatten, fond & soja och lÄt allt sjuda upp. LÄt stÄ och smÄputtra lÀnge under lock ( gÀrna 4- 5 timmar tills köttet Àr mört och fint) Mot slutet Àr frÀser du upp kantarellerna i en annan stekpanna och tillsÀtter smör nÀr vÀtskan kokat bort. Och frÀs tills du fÄtt en fin fÀrg pÄ dem. VÀnd ner i din gryta, och runda av med gelé, messmör & grÀdde och smaka av med timjan salt och peppar

13
12 kommentarer

Bye bye sommarlov 2017

Hej dÀr, 
I morse kom barnen hem igen efter ett par dagar pĂ„ Öland med moster Daries. De hade haft toppenvĂ€der och varit pĂ„ stranden, medan jag jobbat.  Vi körde hemĂ„t vĂ€xjö efter lunch, vi behöver fixa lite och komma iordning innan skolan startar.  Denna sommaren kommer inte gĂ„ till historien som vĂ€rldens varmaste. Fast lĂ€ngst kusten har vi haft en hel del soltimmar trots det. SĂ„ det har blivit massa bad, grillkvĂ€llar, utflykter och fika utomhus. Summa summaro sĂ„ Ă€r vi nöjda och nu nĂ€r snart Ă€nnu ett lĂ€sĂ„r drar igĂ„ng. TĂ€nk att Jacob börjar 3:dje ring, Thelma 1:a ring, Melvin början 6:an och Nomi 3:dje klass.
Vart tar tiden vÀgen?

 

 

Vi promenerar ofta bort till badbryggan pĂ„ vĂ„r ö” , det Ă€r mindre tĂ„ng dĂ€r.
Även om vi dĂ„ och dĂ„ badar direkt frĂ„n vĂ„r brygga.


Den yngsta i syskonskaran Àr den som Àr minst badkruka.
Hon Àr alltid först i vattnet, och kan bada hur-lÀnge-som-helst. 
Nu denna helgen ska vi kolla igenom & uppdatera lite nytt till höstgarderoberna. Vi har planerat att mĂ„la staket till altanen, och göra fint i trĂ€dgĂ„rden… Även dags att mĂ„la & tapetsera övervĂ„ningen pĂ„ huset hemma i stan, sĂ„ vi behöver skriva en lite lista pĂ„ allt som ska göras dĂ€r. Ja med andra ord Ă€r man snart tillbaka i vardagen igen 🙂

Vi ska packa skolvÀskorna och försöka vÀnda tillbaka dygnet. Det funkar inte att sova sÄ hÀr lÀnge som vi gör nu,
vissa dagar fĂ„r jag vĂ€cka barnen vid halvtio- tio… Ja de stora sover bra lĂ€ngre Ă€n sĂ„ om de bara fĂ„r.

Men nu ska vi ta tillvara pÄ den sista helgen innan vardagen knackar pÄ dörren.

Kram

0
3 kommentarer

KnÀckig lingonpaj

 

Baka en god söt-syrlig paj till helgen.
Lingon och seg kola Àr en fin kombo. Prova vetja.

Det hÀr behöver du till botten:
125 gram smör
2 1/2 dl vetemjöl
3 msk strösocker
1 Àgg
2 msk vatten

Kolafyllning:
3 dl vispgrÀdde
1 dl socker
1 1/2 dl ljus sirap

Garnering: 
1 1/2 dl lingon

Gör sÄ hÀr:
StÀll ugnen pÄ 200 grader.
MÀt upp ingredienser till botten och nyp ihop till en deg. Tryck ut i en rund form, cirka 25-27 cm.
Nagga med en gaffel och grÀdda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter, eller tills den fÄtt lite fÀrg.
Under tiden mÀter du upp ingredienserna till kolafyllningen, och lÄter den sjuda upp till 118-120 grader,
det tar cirka 20 minuter. Ta ut formen och hÀll i kolafyllningen , toppa med lingon och lÄt svalna innan servering.

Gott att ha lite lÀttvispad grÀdde till.

0
3 kommentarer

Mina höstplaner

God förmiddag,

HĂ€r skiner solen för fullt över Kalmar, fantastiskt. Jag sitter och arbetar, ska förbereda sĂ„ mycket jag hinner inför mĂ„ndagen dĂ„ allt drar igĂ„ng pĂ„ riktigt. Denna hösten Ă€r det massa nytt och ”kuligheter” som sker, roligt men arbetsamt sĂ„klart.
SÄ hÀr ser mina höstplaner ut i stora drag :

* Först blir det fler uppdateringar av appen.
DÀr alla recept ska pÄ plats och vi ska jobba fram möjligheter att spara recept och fÄ den Ànnu bÀttre.

* Min nya webshop gÄr live, den Àr sÄ fin. Nu Àr det bara sista finputset pÄ designen.
Jag har handplockat alla varor i den, sÄ mycket fina saker att det inte Àr klokt.

* Roliga samarbeten pÄ gÄng, som jag hoppas och tror ni kommer gilla.
Kan som vanligt inte berÀtta mer om det Àn, men ni fÄr snart se.

* Baka med Godis lanseras i USA, och flera nordiska lÀnder.

* Nya bokideer har tagit form och snart kan jag berÀtta mer om dessa planer.
Vad för slags bok hade ni önskat att det blev hÀr nÀst?

* SjÀlvklart kommer nya recept & grytor lagas, fotas och redigeras som i vanlig ordning.
SÄ mycket jobb och sÄ lite tid.

Hade nÄgon sagt till mig för 9 Är sedan att denna bloggen skulle leda till detta sÄ hade jag inte trott dem.
KÀnner mig sÄ lyckligt lottad av att jobba med nÄgot jag verkligen trivs med, och för varje Är som gÄr sÄ vÄgar jag utmana mig sjÀlv Ànnu mer och tacka ja till nya uppgifter. Jobb som jag aldrig hade vÄgat tacka ja till innan, och det kÀnns hÀftigt.

Tack för att ni lÀser, tycker och gillar!

Kram


0
25 kommentarer

Frusen Oreocheesecake

En hÀrlig glasstÄrta!

Det hÀr behöver du till en rund form 25 cm :

1 pkt med oreo cirka 150 gram
25- 50 gram gram smÀlt smör

Fyllning: 

3 Àggvitor
3 Àggulor
1 dl socker
300 gram phialdelphiaost
1 msk vaniljsocker
4 dl grÀdde
1 pkt oreo

Topping: 
Mini-oreos
Nobless

Gör din Oreocheesecake sÄ hÀr:
Krossa kexens till botten i en matberedare, smÀlt smöret och rör ihop med kexen. Fördela smeten jÀmnt i en form cirka 24 cm, och stÀll kallt. Ta fram tre olika skÄlar, dela gula och Àggvita i olika skÄlar. Rör ihop socker, vaniljsocker och philadelphiaosten med Àggulorna. Börja med att vispa Àggvitan till ett hÄrt skum. Du ska kunna hÄlla skÄlen upp och ner nÀr de Àr klara. Vispa sedan grÀdden fluffig sÄ att den bildar toppar.  Sedan vÀnder du ner Àggulesmeten i Àggvitan och ner i grÀdden och vÀnder ner allt i en och samma skÄl som grÀdden. Grovhacka ett paket med oreo och blanda i, vÀnd ner smeten i formen & stÀll in i frysen.
Efter en timme kan du ta ut den och trycka ner mini oreos och nobless i kakan. Det Àr lÀttare nÀr den Àr halvfryst, stÀll sedan tillbaka i frysen.
LÄt stÄ i frysen i minst 5 timmar, ta fram en tjugo minuter innan det Àr fika.

1
2 kommentarer

Lata sommardagar

 

Hej hej

Jag har precis landat i tv-soffan och redigerat lite bilder frÄn dagen som gÄtt. Hann inte kika förbi er igÄr kvÀll som planerat. Efter att ha firat mormors 80 Ärsdag ( barnens gammelmormor ) med mat, tÄrta & paket sÄ följde barnens kusiner med mig hem. Jonathan Äkte hem till VÀxjö med de stora tonÄringarna, han jobbar ju denna veckan. NÀr vi kom hem till oss i kalmar sÄ vill alla barnen ner och bada frÄn bryggan, sÄ det fick bli kvÀllsbad innan solen hann gÄ ner.


Och idag startade vi dagen med sovmorgon, frukost och mer bad frÄn bryggan. Vet inte hur lÀnge de orkar bada, men de hoppade en sisÄdÀr femtioelva gÄnger i frÄn bryggan innan vi promenerade tillbaka. Efter lunchen Äkte vi in till SkÀlby ( 4-H )


En stor lekplats med alla möjliga söta djur. 
Grisarna Àr en favorit, men fÄr bÄda mata och gÄ in & klappa dem.
Nomi & Lova tyckte kaninerna och marsvinen var roligast.
Det Ă€r förresten hĂ€r pĂ„ skĂ€lby som vi hyr marsvin varje sommar. Tycker det Ă€r toppen, barnen fĂ„r lĂ€ra sig ta ansvar, mata och gosa med dessa marsvin. Men efter 2 veckor tjatar faktiskt inte vĂ„ra barnen lĂ€ngre om nya husdjur.  SĂ„ tvĂ„ veckor Ă€r precis lagom, tycker jag.  🙂


HÀstar finns Àven hÀr, dem ville Nea in och klappa.
Nomi Àr Àven hon vÀldigt intresserad av hÀstar, sÄ det kanske blir en hÀsttjej av henne ocksÄ. 
Getterna var vÀldigt busiga idag, till kusinerna glÀdje.
De hoppade och skuttade och klÀttrade som aldrig förr. 
Efter ett par timmars lek & bus var vi trötta pÄ det och Äkte hemÄt.

Jag grillade lite kyckling & halloumi, sedan Ät vi pommes ( sötpotatispommes för min del) och lite olika sÄser och sallad.
Söta blomgruppen pÄ bordet har vi fÄtt frÄn Jonathans kusin och man. Himla fin!

Efter maten kilade vi bort och badade igen, Àr det sommarlov sÄ Àr det.


De badade tills klockan var nÀrmare halvÄtta och alla vart blÄa om lÀpparna.

Imorgon Àr det byte för smÄkusinerna, dÄ ska de till Daries ett par dagar.
SÄ dÄ har jag planerat in jobb, jobb och jobb! Behöver arbeta bort en massa innan mÄndag- dÄ jobbet drar igÄng pÄ riktigt.

0
2 kommentarer
INNEHÅLLER ANNONSLÄNK

Fiskgryta med krÀftor

Ni önskade recept pÄ soppan in tidigare inlÀgg. Vi serverade denna som förrÀtt till krÀftorna.
Denna finns pÄ bloggen sedan tidigare- men hÀr kommer den igen.

Det hĂ€r behöver du till 6 stora förrĂ€tter :

2 stor gula lökar
20 st körsbĂ€rstomater
1 msk olivolja
2 msk tomatpure
4 msk hummerfond
6 dl vatten
4 bitar lax
4 bitar vit fisk ( t.ex torsk )
2 1/2 dl vispgrÀdde
1-2 tsk sambal oelek
2 burkar med krÀftstjÀrtar
1 kruka dill

Gör sĂ„ hĂ€r : 
Skala och skĂ€r löken smĂ„tt löken.  SkĂ€r Ă€ven fisken i kuber.
Hetta upp en kastrull frÀs löken en liten stund , hÀll ner tomatpure, fond och vatten. LÄt sjuda upp tillsammans i 10 minuter innan du vÀnder ner fisken och tomaterna. LÄt sjuda i 8-10 minuter under lock eller tills fisken Àr genomkokt. Och smaka av med dillen samt sambal olek. Runda av med vispgrÀdde & lÄt sjuda upp. Ta bort frÄn spisen och vÀnd ner krÀftorna.

Servera genast med gott bröd.

Och ett dagens tips frĂ„n ELLOS dĂ€r du nu fĂ„r 30 % RABATT pĂ„ den dyraste varan ( ALLT inom klĂ€der, skönhet, möbler och heminredning. os.v ) KLICKA HÄR ange koden 455735

Pssst….. De svarta byxorna har jag tvĂ„ par av hemma. SĂ„ prisvĂ€rda, sitter skönt och passar till allt.
Lika snygga till vardags som till fest.

 

3
8 kommentarer

Paj med vÀsterbottenost

SmÄ vÀsterbottenpajer som du toppar stenbitsrom, crÚme fraßche, dill och finhackad rödlök.
Enkelt och festligt till vilken buffee som helst.

Till 2 smÄ pajer  ( 15 cm ) 

3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
125 gram  smör

Fyllningen :
3 Àgg
2 dl grÀdde
2 1/2 dl riven vÀsterbottenost
Salt och peppar

Gör sÄ hÀr :
StÀll ugnen pÄ 175 grader.
TÀrna ner kallt smör i vetemjölet och rör ner vatten. Arbeta ihop till en smidig deg.
StĂ€ll kylskĂ„pskallt i 15 minuter.  Tryck ut degen i formarna – och upp med degen i kanterna.
Picka den med en gaffel och förgrÀdda den i ca 10 -13 minuter.
Gör under tiden fyllningen. Riv osten.
Rör sedan samman osten grÀdde och Àggen. Fyll pajskalen. StÀll in i ugnen och grÀdda sedan i 20-25 minuter.
Pajen ska ha fÄtt fÀrg , men inte vara helt fast i mitten ( den stannar till sig , nÀr den svalnar)

0
1 kommentar

KrÀftskiva

Hej,

och vÀlkommen ny vecka. Sista veckan innan vÄr vardag drar igÄng pÄ riktigt.
I gÄr sÄ Äkte Johanna ( lillasyster) hem till VÀxjö efter att ha varit hÀr sedan i torsdags. SÄ tomt det blev, men istÀllet kom Jacob pÄ att han ville komma hit. SÄ han tog tÄget och landade hÀr till sjutiden pÄ kvÀllen. Nomi vill överraska storebror med krÀftskiva, och det var ingen dum ide, sÄ jag Äkte och handlade och Nomi & Thelma gjorde fint i köket.


Vad lyckades vi trolla fram pÄ nÄgra timmar :
Jo ost & kex,  melon och vindruvor, fyllda vÀsterbotten croustades, paj och sÄ massa krÀftor.

Hela köket var inklÀtt i festliga fÀrgglada girlanger nÀr jag var tillbaka.
Tjusigt vÀrre. 
Vi provade tre olika paket med krÀftor. Men havskrÀftorna var de jag tyckte var allra godast.
Mums! 


VĂ€sterbottencroustades 6 stycken :
6 croustades
2 1/2 dl riven  vÀsterbottenost
lite finhackad jalapenos
1/2 dl fÀrskost

Gör sÄ hÀr:
Rör ihop ost, jalapenos & fÀrskost.
Fyll croustades och vÀrm pÄ i ugnen i 225 grader.
NÀr osten bubblat och fÄtt vacker fÀrg sÄ Àr det klart.


Till förrÀtt var det soppa.
KrÀftsoppa med lax & torsk- kan Àta detta varje dag utan att tröttna tror jag.

Även hattar och haklappar hade vi sĂ„klart.
Ska det va sÄ ska det va. En toppenmysig spontan krÀftskiva.

MĂ„ndag den 14 augusti idag.
DÄ Àr det ingen vanlig dag för idag fyller min fina mormor 80 Är.
SÄ vi ska Äka och fira henne om nÄgra timmar.
Jag och systrarna mina har hittat bÀsta presenten, tror hon kommer gilla den massa !

Kram pÄ er!

0
10 kommentarer