Jacob 18 år

Gokväll i stugorna,

Ursäkta att jag inte har kikat förbi här så mycket i helgen, men vi har haft huset fullt med gäster och 1000 saker att förbereda. Jacob fyllde ju 18 år idag, och vi har firat honom i dagarna två. I går kom hela släkten på besök. ”Min släkt”, ”Jonathan släkt” och ”Jonas släkt” ( Jacobs pappa ) det är så vi brukar fira när det är lite större födelsedagar, konfirmation eller liknande. Och vi hade en jättetrevlig kväll, vi dukade upp långbord (+ barnbord för vi fick inte riktigt plats alla i köket) och det bjöds på smörgåstårta & gräddtårta och massa skratt. Efter gästerna åkt hem och vi städat undan så mötte Jacob upp sina kompisar och inväntade att klockan skulle bli 00.01 ( Då fick han ju nämligen komma in på uteställena här i stan ) Haha..

Dagens restaurangbesök gick hit:

Lillasyster med familj stannade kvar tills idag ❤ Vi var uppe och sjöng för Jacob tidigt i morse och firade honom med ännu mera tårta, sång & paket. Jag hade klistrat ihop ett litet fotoalbum till honom med massor bilder från han var liten, man blir ju lite lätt tårögd när man ser hur fort åren gått. Och nu har jag alltså varit mamma i halva mitt liv, jag fick Jacob när jag var 18 år gammal. ( Kolla in dessa bilder på bebis-Jacob )

    

Det var några av alla bilder i albumet, jag är tacksam för att jag fotat så mycket under barnens uppväxt.
Minnen för livet verkligen. Nu tillbaka till dagens restaurangbesök


Vi firade honom även idag, och gick för att äta middag på nya stället inne i stan.
Så mycket gott att välja på, och trevlig atmosfär. 
Vi beställde in nachotallrik till att starta med.

Thelma & Melvin åt halloumiburger, det är en favorit.


Ribs med pommes & majskolv
Jag & Jacob beställde in surf & turf.


Jonathan valde burgare. Hur ostig ser inte den ut.
Mums. 

Även bröderna gav tummen upp för middagen.

Nu har vi precis lämnat av Thelma vid bion där hon ska möta upp en vän.
För resten av gänget här hemma blir det bara soffhäng & slötitta på tv:n.

Trevlig kväll på er,

0
6 kommentarer

Powerwalk med Molly

 Gomorron,

Nu är vi tillbaka till vardagen och jag försöker komma tillbaka till våra rutiner igen.
Något jag inte hunnit under sommaren ( dålig ursäkt) är mina dagliga pw-promenader. Och jag har saknat det, jag blir så mycket piggare när vi är ute & går på förmiddagen. Så nu har vi ta tag i det igen, Molly och jag är ute och går en timme varje morgon.
Jag siktar på 10000 steg om dagen, gärna mer – men det är dagens mål. Eftersom jag sitter still så mycket framför datorn så behövs verkligen den motionen.


Och vissa dagar är det motigt att komma ut, det regnar, det är mycket på jobbet det är en det ena än det andra.
Men mitt bästa tips för att träningen ska bli av! Jag tar på mig träningskläderna direkt när jag vaknar, då blir man liksom påmind fast det dyker upp annat.  Svårare att smita undan då liksom.

Se så nu kickstartar vi dagen med promme, och några jobbsamtal på vägen.

Vi hörs senare. 

0
3 kommentarer

Min WEBBIS är här

DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED JENNYS WEBSHOP

Jaaay, 

Nu är den äntligen klar efter många månaders jobb. Känns som flera år… haha.
Extra stort tack till Josefin och alla på Tourn som jobbat hårt för att få den på plats och fungerande.
I dag går ”Jennys Shop” live och här finns lite Mat- & bakrelaterade prylar som alla handplockade och noga utvalda.
De är de sakerna jag själv har hemma, och jobbar med.
Att jag gillar vitt, och pastellfärger kommer ni säkert märka när ni kollar in SHOPEN HÄR
Eller så klickar ni bara på bilden här nedan,

 

* * * * * * * * * * 

Som ni märker är shopen långt ifrån fylld,  vi håller på att jobba med massa spännande saker som snart kommer.
Sedan vill jag veta vad ni skulle vilja se i shopen, kom gärna med feedback och önskemål.

Mina favoriter är dessa snygga och designade salt & pepparkar. I shopen vill jag ha hållbara saker som är bra, med god kvalité,
Jag har de rosa hemma i stan och de vita i stugan. De säljs i par eller var och en för sig.
Tycker alla i dessa pastell färger är jättefina.

* * * * * * * * * 

Vackra rejäla bakformar samt mina favoriter då det gäller tårt- och kladdkaksformer.
De går inte jämföra med de lättare i teflon som finns att köpa, utan dessa är gjutet aluminium från Nordic Ware.
Mina favvisar, och de håller för alltid.

Ni hittar dem HÄR

Nå vad skulle ni vilja se mer i shoppen 🙂
Tipsa på i kommentarsfältet!

0
10 kommentarer

Recept Kroppkakor

Godmorgon där ute, 

Regn och rusk utanför köksfönstret, men jag ska snart trotsa busvädret och ge mig ut på powerwalk. Försöker att komma in rätt vanor igen, att alltid gå en timmes promenad på förmiddagen. Detta höstväder gör att man blir sugen på att laga höstgrytor och långkok. Kanske kan jag tipsa er om att koka kroppkakor till helgen ? Förbereder man potatis och fläsket kvällen innan så behöver det inte ta så lång tid.

Det här behöver du till cirka 30 kroppkakor :
5 kilo potatis ( asterix )
1/2 kilo kokt potatis
8 hg rimmat fläsk
1 stor gul lök
Stött kryddpeppar ( efter eget tycke vi hade nog ett par msk grovmald )
Cirka 1 1/2 msk salt i kokvattnet
1 tsk askobinsyra i kokvattet

Ev. lite potatismjöl från potatisvätskan och ett par msk mjöl

Gör så här :
Det är ett tips att  förbereda lite kvällen, skala potatisen och koka 1/2 kilo och ställ kallt.
Lägg in fläsket i frysen innan det ska skäras i små små fina tärningar ( mkt lättare att jobba med när det är fruset ) , hacka löken fint / tunt och rör ihop med den krossade kryddpepparn, lägg i en skål och plasta och ställ kallt över natten.

Dag 2 : Riv potatisen fint i en hushållsassistent.

Ta en ren kökshandduk och lägg över en skål , mät upp lite av den potatisen och vik ihop till ett knyte. Pressa ut vätskan, och nu ska nästan all vätska ut . Pressa ut vätskan över en skål  det kan behövas att tillsätta lite av den sen  till smeten och sen lägger sig en  potatisstärkelse på potten som man kan tillsätta lite till smeten. När du pressat potatisen så lägger du den i en annan skål, och pressa ner den kokta potatisen där . Blanda samman, och känn på smeten hur formbar den är, vill man kan man tillsätta en eller par msk mjöl ,denna gången hoppade vi över detta. Och blandade kanske tillbaka 1 tsk vätska i smeten, vi hade pressat ut riktigt mkt  vätska, och det ska man göra.
Sen kan du börja rulla kroppkakorna. Här har vi gjort på olika sätt tidigare, mormor brukade rulla fläsket till en hård boll innan hon fyllde kroppkakorna. Denna gången testade vi att bara ganska löst tillsätta fläsket och sedan rulla tunna kakor. Tunna potatisväggar är det är godaste. Fyll upp en stor eller flera stora kastruller med vatten , salt och askobinsyra. Det  sistnämnda är inget smakmässigt, de är ifall man önskar att få dem mindre grå i färgen.
Efter sista kroppkakan är i, kokar de i 1 timme.

 

0
1 kommentar

Tikka Masala

 Det var jättelänge sedan vi lagade indiskt hemma. Fast vi alla i familjen gillar det.
Men förra veckan blev det äntligen av igen, en tikka masala på mitt vis med massa koriander.
Koriander är nog en sådan krydda som man antingen gillar eller avskyr.
Godaste kryddörten om du frågar mig, jag vill gärna ha den på all mat.

Detta behöver du till 4-6 personer: 
1 kilo tinad strimlad kycklingfiléMarinaden: 
2 pressade vitlöksklyftor
4 msk rapsolja
1 msk pressad citron
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 tsk gurkmeja
2 tsk garam masala
1/2 tsk chilimix ( chiliflakes)
2 dl matlagnings yogurt
2 msk finhackad koriander

Till såsen: 
25 gram smör

4 msk tomatpure
2 msk riven ingefära
1/2 finhackad röd chili
3-4 tsk garam Masala
1 1/2 dl matlagnings yogurt
3 dl grädde
salt & peppar
hackad koriander

Serveras med Naanbröd, och med en god sallad

Gör så här : 
Blanda ihop alla ingredienser till marinaden och vänd ner den strimlade kycklingen i den.
Ställ in i kylskåp och låt stå 1 timme.
Hetta upp en stekpanna och hetta upp med smör, vänd ner kycklingen + marinad där i. Stek tills kycklingen är klar. Då vänder du ner tomatpure, ingefära, finhackad chili, garam masala. Vänd sedan ner matlagnings yoghurt + grädden och låt sjuda upp, smaka sist av med salt & peppar ( kanske lite cayennepeppar ) och till sist klipper du över massa koriander.

Serveras med naanbröd.

1
2 kommentarer

Frästa Pimiento Padron med flingsalt

Detta är busenkelt och smarrigt.
Passar lika bra som plock, buffé eller till maten. 
Du behöver : 
Padron ( dessa små paprikafrukter)
1 msk olja
1 msk smör
flingsalt

Gör så här:
Hetta upp en panna med smör & olja.
Fräs sedan paprikan i någon minuter på hög värme så att de sjunker ihop & får färg.
Strö över rikligt med flingsalt .

Klart att servera.

0
2 kommentarer

Gårdagens bilder från vår Bosnienresa

 

Godmorgon,

Redan onsdag idag, och här kommer mitt sista inlägg från vår mini-trip till Bosnien. I går tog vi lite sovmorgon & sen frukost innan vi promenerade ner på stan. En dag där vi inte hade några större planer, vi ville fika, strosa runt och sedan äta massa gott.  Något som jag tänkt på att det finns gott om här är små bagerier, de finns i varje hörn. Och det doftar så gott!

På vissa ställen kan man handla sitt bröd bara genom ett litet fönster i väggen.
Mysigt, tycker jag.


Torget med lite shopping och karuseller, dock lite folktomt idag då de flesta var tillbaka på jobbet eller i skolorna.

När vi strosar runt så ser vi att det är många äldre farbröder som dricker kaffe och spelar kort på uteserveringarna.

Bosnien har en varm och härlig fikakultur, alla fikar verkligen över allt.
Så hälften av de ställen vi tänkte var restauranger hade bara kaffe eller kalla drycker.

Även om det är lite disigt ute så hade vi 35 grader igår, så det blev en och annan glass.


Vi stannade till på lunch på ett trevligt ställe, vi ville prova lite nya rätter.
Beställde in en kycklinggryta med svamp. Vad den heter vet jag inte, men påminner om en mer kryddig ratatouille med kyckling och svamp i.


Jag beställde in någon inbakad rätt.
Och denna var så god!

En rolig rätt som ser ut lite som en champinjon.
Inuti var de inbakad kyckling i krämig ostsås, paprika och svamp.
Man äter röran med brödet från skålen + att jag fick beställa in en extra sked.


Melvin vågade inte prova något nytt utan tog en pasta, som han gav högsta betyg.

Efterrätten blev glass,
jag provade en snickersglass som inte alls var tokig 🙂 Jonathan är dock inte lika förtjust i glass som vi.
Hur kan man inte gilla glass liksom?


Sedan blev det promenad genom lilla staden innan vi åkte mot flyget.
Flygplatsen fanns cirka en kvart bort ifrån vår lägenhet.

Hemma landade vi i Växjö klockan halv nio, då kom vi hem till dukat bord och en hemlagad middag som bästa Thelma hade gjort till oss. Flyget till Bosnien tar bara 2 1/2 timme,  så resan kändes väldigt smidig. På hemvägen så lyssnade Jonathan och jag på P3-s podd, dokumentären om kriget i Mostar. ( Fick tipset av en bloggläsare ) Helt fruktansvärt, och det kändes väldigt påtagligt eftersom vi precis hade upplevt vackra Mostar. Men för er som vill lära er mer om vad som hände, lyssna på podden.

Jag kikar förbi er om en stund igen med nya recept.

0
2 kommentarer

Mostar Bosnien-Hercegovina

Gomorron gomorron .

Idag kommer ett nytt omlägg från vår resa.
Mostar ligger en sisådär 3-4 timmar från Tuzla, och dit gick resan igår.
Och vilket fantastiskt ställe, naturen, kullerstenen och de gamla byggnaderna. Bron ”the old bridge” är ett kännetecken för staden. Tittar ni noga på bilden så ser ni att det är ett gäng grabbar där som faktiskt hoppade från bron. Galningar säger jag, men kan låta hälsa att de mår bra och klarade hoppen fint.


Mostar som stad är grönt, lummigt och väldigt färgglatt. ( Till en viss del ) Men nu har jag faktiskt valt att bara se det vackra & positiva, och så har jag medvetet valt bort att visa det som är förfallet. Men det finns absolut en massa spår från krigen fortfarande, fast eftersom vi reste barnen så valde vi att bara prata lite om det och sedan fokusera  på det fina.
Så hoppas ni förstår!


Och här under ”the old bridge” är det också superfint, vattnet är till och med mer turkost i verkligheterna än på bilderna.
Dock iskallt, så vi badade bara fötterna. Men det svalkade bra.

Vi har bilat massor dessa dagar, och det finns verkligen massor att titta på längst vägarna.
Allt från mysiga gator, till kor på beten och för att inte tala om all grön och vacker natur.


Bron promenerade vi över, med alla andra. Fast vi var faktiskt typ de enda svenskarna här, men vi stötte ihop med en trevlig familj ifrån USA / California. vi ba: vi har varit där också!! Fantastiskt ställe 🙂
Vi tyckte iallafall allihopa att det var konstigt att det inte var mer turister här

Trötta barn som väntar på att vi ska gå och köpa glass. 

Marknader med massa souvenirer och krimskrams, älskar att gå omkring och kolla på sådant.
Men shoppade dock ingenting.

Utsiktsvy från bron.

Jag beställde in Raznjici , det är ungefär som grekiska sovlaki.
Gott gott gott. 
Denna utsikt hade vi under middagen, inte tokig alls. 

Efter maten blev det glass, många glassar har det blivit under denna semester. 
Nu ser det säkert ut som om jag fick mer glass än sonen, så är inte fallet utan han är bara snabbare än mig. 
Minstingarna i familjen.

Alltså vilket magsikt ställe, så tacksam för att jag hunnit få se och uppleva det här. 
Middagen åt vi hemma i Tuzla senare igår.
Pizza, cevapcici, sallader, olika former av tacos och annat gott. 

Nu blir det en rejäl frukost innan vi ska ut och se mer av Bosnien.

Kul att ni gillar reseinläggen.

Kram

0
13 kommentarer

Tuzla i Bosnien

Hej där,

tiden går så snabbt här borta. Och vi upplever och ser massor hela tiden. Bosnien-Hercegovina var inget planerat resmål, men desto mer spännande. Jag hade inga direkta förväntningar så när vi reste hit, men väl här så är jag positivt överraskad. Det är lätt att förflytta sig såsom att hyra bil, åka taxi eller tåg, det är bra vägar så jag tycker ni ska hyra bil. Dock tar det tid då vägarna är små så räkna med att det tar längre tid än gps:en säger. Alla är verkligen trevliga och hjälpsamma här, alla kan inte prata engelska men google translate funkar toppen. Tips om ni ska hit!


Vi bor i staden Tuzla, som jag skrev innan. Vi valde att stanna här eftersom vi landade här och sedan har vi gjort dagsutflykter härifrån.


Vi hamnade i ett jättetrevligt område här och har gott om trevliga cafeer, restauranger och fik bara runt hörnet.


Glass har vi ätit massor, för det är så varmt här nere nu.
Ett angenämt bekymmer. 

Mysiga små gator och stråk. 
Mina barn ( och jag ) är förtjusta i pizza så det har det blivit ibland men vi har också provat på flera bosniska rätter.
Bl.a Cevapcici och Raznjici som vi lev rekommenderad. Så gott! Här i Tuzla är maten jättebillig, en stor pizza kostar cirka 35-40 kronor, en bubbelvatten 3-4 kronor och en kötträtt med pommes cirka 40 kronor och en stor kycklingsallad cirka 35 :-

Funderar ni på att resa hit så tycker jag absolut att ni ska åka, men vi hade önskat att vi hade lite fler dagar. För det finns massor att se och besöka….

För att det inte ska bli så mycket bilder i samma inlägg så kommer ett nytt inlägg imorgonbitti med vår dag ifrån Mostar.
Missa inte det, det var helt fantastiskt där.

Natti Natti, hörs imorgon.

0
11 kommentarer

Veckomatsedel

Tips på lite goda middagar den kommande veckan.

Måndag : Vegetarisk pastasås
Tisdag Dillstuvad potatis med panerad torsk
Onsdag Kasslergratäng med smak av pizza
Torsdag Kyckling Kiev
Fredag Fläskfilelåda

IMG_6007

Det här behöver du till en gratäng för 4 personer:
1 stor putsad fläskfile
smör
salt & peppar
1/2 bit purjolök
2 1/2 dl creme fraiche
1 1/2 dl vispgrädde
1 msk chilisås
1/2 msk kalv eller köttfond
salt & peppar
10 körsbärstomater
mozzarella

Gör så här: 

Ställ ugnen på 225 grader.  Putsa och skär filen i medaljonger och bryn bitarna klara i en stekpanna med smör, salt & peppar.
Hacka purjolöken och lägg i botten, ( vill ni ha mjukare smak så bryner ni även löken innan) lägg file bitarna över. Blanda ihop creme fraiche, vispgrädde, chilisås, fond salt & peppar.

IMG_5967

Fördela ut såsen över fläskfilen, klyfta tomaterna och skiva över några bollar mozzarella. Jag hade små bitar, annars räcker det med två stora bollar. Några varv med pepparkvarnen över gratängen och ställ in i ugnen. Grädda i mitten av ugnen i 15- 20 minuter eller tills osten har smält och bubblat.

Klart att servera.

Vi serverade med ugnsbakde rotfrukter, men den är nog även god med kokt ris.

* * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet: Daimglass

IMG_8990

Det här behöver du:
5 dl vispgrädde
1 burk med sötad kondenserad mjölk ( ska inte kokas)
3 dubbeldaim
1 burk med karamelliserad mjölk
Chokladströssel

Gör så här:
Vispa grädden luftig tills den bildar toppar, vänd ihop med den kondenserade mjölken.
Hacka daimen och vänd ner i skålen, vänd om med en slev tills allt har blandat sig.
Öppna burken med den karamelliserade mjölken, och rör ut med 2 msk grädde. ( För att den lättar att jobba med när den inte är så tjock) .  Varva sedan glasssmeten med kolakrämen i en form.Toppa till sist med strössel och kolakräm. Och plasta den innan du ställer in den i frysen.
Den ska stå kallt i minst 4 timmar innan servering.

Ta fram en stund innan servering, ät & njut!

0
2 kommentarer