Min WEBBIS är här

DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED JENNYS WEBSHOP

Jaaay, 

Nu är den äntligen klar efter många månaders jobb. Känns som flera år… haha.
Extra stort tack till Josefin och alla på Tourn som jobbat hårt för att få den på plats och fungerande.
I dag går ”Jennys Shop” live och här finns lite Mat- & bakrelaterade prylar som alla handplockade och noga utvalda.
De är de sakerna jag själv har hemma, och jobbar med.
Att jag gillar vitt, och pastellfärger kommer ni säkert märka när ni kollar in SHOPEN HÄR
Eller så klickar ni bara på bilden här nedan,

 

* * * * * * * * * * 

Som ni märker är shopen långt ifrån fylld,  vi håller på att jobba med massa spännande saker som snart kommer.
Sedan vill jag veta vad ni skulle vilja se i shopen, kom gärna med feedback och önskemål.

Mina favoriter är dessa snygga och designade salt & pepparkar. I shopen vill jag ha hållbara saker som är bra, med god kvalité,
Jag har de rosa hemma i stan och de vita i stugan. De säljs i par eller var och en för sig.
Tycker alla i dessa pastell färger är jättefina.

* * * * * * * * * 

Vackra rejäla bakformar samt mina favoriter då det gäller tårt- och kladdkaksformer.
De går inte jämföra med de lättare i teflon som finns att köpa, utan dessa är gjutet aluminium från Nordic Ware.
Mina favvisar, och de håller för alltid.

Ni hittar dem HÄR

Nå vad skulle ni vilja se mer i shoppen 🙂
Tipsa på i kommentarsfältet!

0
10 kommentarer

Recept Kroppkakor

Godmorgon där ute, 

Regn och rusk utanför köksfönstret, men jag ska snart trotsa busvädret och ge mig ut på powerwalk. Försöker att komma in rätt vanor igen, att alltid gå en timmes promenad på förmiddagen. Detta höstväder gör att man blir sugen på att laga höstgrytor och långkok. Kanske kan jag tipsa er om att koka kroppkakor till helgen ? Förbereder man potatis och fläsket kvällen innan så behöver det inte ta så lång tid.

Det här behöver du till cirka 30 kroppkakor :
5 kilo potatis ( asterix )
1/2 kilo kokt potatis
8 hg rimmat fläsk
1 stor gul lök
Stött kryddpeppar ( efter eget tycke vi hade nog ett par msk grovmald )
Cirka 1 1/2 msk salt i kokvattnet
1 tsk askobinsyra i kokvattet

Ev. lite potatismjöl från potatisvätskan och ett par msk mjöl

Gör så här :
Det är ett tips att  förbereda lite kvällen, skala potatisen och koka 1/2 kilo och ställ kallt.
Lägg in fläsket i frysen innan det ska skäras i små små fina tärningar ( mkt lättare att jobba med när det är fruset ) , hacka löken fint / tunt och rör ihop med den krossade kryddpepparn, lägg i en skål och plasta och ställ kallt över natten.

Dag 2 : Riv potatisen fint i en hushållsassistent.

Ta en ren kökshandduk och lägg över en skål , mät upp lite av den potatisen och vik ihop till ett knyte. Pressa ut vätskan, och nu ska nästan all vätska ut . Pressa ut vätskan över en skål  det kan behövas att tillsätta lite av den sen  till smeten och sen lägger sig en  potatisstärkelse på potten som man kan tillsätta lite till smeten. När du pressat potatisen så lägger du den i en annan skål, och pressa ner den kokta potatisen där . Blanda samman, och känn på smeten hur formbar den är, vill man kan man tillsätta en eller par msk mjöl ,denna gången hoppade vi över detta. Och blandade kanske tillbaka 1 tsk vätska i smeten, vi hade pressat ut riktigt mkt  vätska, och det ska man göra.
Sen kan du börja rulla kroppkakorna. Här har vi gjort på olika sätt tidigare, mormor brukade rulla fläsket till en hård boll innan hon fyllde kroppkakorna. Denna gången testade vi att bara ganska löst tillsätta fläsket och sedan rulla tunna kakor. Tunna potatisväggar är det är godaste. Fyll upp en stor eller flera stora kastruller med vatten , salt och askobinsyra. Det  sistnämnda är inget smakmässigt, de är ifall man önskar att få dem mindre grå i färgen.
Efter sista kroppkakan är i, kokar de i 1 timme.

 

0
1 kommentar

Tikka Masala

 Det var jättelänge sedan vi lagade indiskt hemma. Fast vi alla i familjen gillar det.
Men förra veckan blev det äntligen av igen, en tikka masala på mitt vis med massa koriander.
Koriander är nog en sådan krydda som man antingen gillar eller avskyr.
Godaste kryddörten om du frågar mig, jag vill gärna ha den på all mat.

Detta behöver du till 4-6 personer: 
1 kilo tinad strimlad kycklingfiléMarinaden: 
2 pressade vitlöksklyftor
4 msk rapsolja
1 msk pressad citron
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 tsk gurkmeja
2 tsk garam masala
1/2 tsk chilimix ( chiliflakes)
2 dl matlagnings yogurt
2 msk finhackad koriander

Till såsen: 
25 gram smör

4 msk tomatpure
2 msk riven ingefära
1/2 finhackad röd chili
3-4 tsk garam Masala
1 1/2 dl matlagnings yogurt
3 dl grädde
salt & peppar
hackad koriander

Serveras med Naanbröd, och med en god sallad

Gör så här : 
Blanda ihop alla ingredienser till marinaden och vänd ner den strimlade kycklingen i den.
Ställ in i kylskåp och låt stå 1 timme.
Hetta upp en stekpanna och hetta upp med smör, vänd ner kycklingen + marinad där i. Stek tills kycklingen är klar. Då vänder du ner tomatpure, ingefära, finhackad chili, garam masala. Vänd sedan ner matlagnings yoghurt + grädden och låt sjuda upp, smaka sist av med salt & peppar ( kanske lite cayennepeppar ) och till sist klipper du över massa koriander.

Serveras med naanbröd.

1
2 kommentarer

Frästa Pimiento Padron med flingsalt

Detta är busenkelt och smarrigt.
Passar lika bra som plock, buffé eller till maten. 
Du behöver : 
Padron ( dessa små paprikafrukter)
1 msk olja
1 msk smör
flingsalt

Gör så här:
Hetta upp en panna med smör & olja.
Fräs sedan paprikan i någon minuter på hög värme så att de sjunker ihop & får färg.
Strö över rikligt med flingsalt .

Klart att servera.

0
2 kommentarer

Gårdagens bilder från vår Bosnienresa

 

Godmorgon,

Redan onsdag idag, och här kommer mitt sista inlägg från vår mini-trip till Bosnien. I går tog vi lite sovmorgon & sen frukost innan vi promenerade ner på stan. En dag där vi inte hade några större planer, vi ville fika, strosa runt och sedan äta massa gott.  Något som jag tänkt på att det finns gott om här är små bagerier, de finns i varje hörn. Och det doftar så gott!

På vissa ställen kan man handla sitt bröd bara genom ett litet fönster i väggen.
Mysigt, tycker jag.


Torget med lite shopping och karuseller, dock lite folktomt idag då de flesta var tillbaka på jobbet eller i skolorna.

När vi strosar runt så ser vi att det är många äldre farbröder som dricker kaffe och spelar kort på uteserveringarna.

Bosnien har en varm och härlig fikakultur, alla fikar verkligen över allt.
Så hälften av de ställen vi tänkte var restauranger hade bara kaffe eller kalla drycker.

Även om det är lite disigt ute så hade vi 35 grader igår, så det blev en och annan glass.


Vi stannade till på lunch på ett trevligt ställe, vi ville prova lite nya rätter.
Beställde in en kycklinggryta med svamp. Vad den heter vet jag inte, men påminner om en mer kryddig ratatouille med kyckling och svamp i.


Jag beställde in någon inbakad rätt.
Och denna var så god!

En rolig rätt som ser ut lite som en champinjon.
Inuti var de inbakad kyckling i krämig ostsås, paprika och svamp.
Man äter röran med brödet från skålen + att jag fick beställa in en extra sked.


Melvin vågade inte prova något nytt utan tog en pasta, som han gav högsta betyg.

Efterrätten blev glass,
jag provade en snickersglass som inte alls var tokig 🙂 Jonathan är dock inte lika förtjust i glass som vi.
Hur kan man inte gilla glass liksom?


Sedan blev det promenad genom lilla staden innan vi åkte mot flyget.
Flygplatsen fanns cirka en kvart bort ifrån vår lägenhet.

Hemma landade vi i Växjö klockan halv nio, då kom vi hem till dukat bord och en hemlagad middag som bästa Thelma hade gjort till oss. Flyget till Bosnien tar bara 2 1/2 timme,  så resan kändes väldigt smidig. På hemvägen så lyssnade Jonathan och jag på P3-s podd, dokumentären om kriget i Mostar. ( Fick tipset av en bloggläsare ) Helt fruktansvärt, och det kändes väldigt påtagligt eftersom vi precis hade upplevt vackra Mostar. Men för er som vill lära er mer om vad som hände, lyssna på podden.

Jag kikar förbi er om en stund igen med nya recept.

0
2 kommentarer

Mostar Bosnien-Hercegovina

Gomorron gomorron .

Idag kommer ett nytt omlägg från vår resa.
Mostar ligger en sisådär 3-4 timmar från Tuzla, och dit gick resan igår.
Och vilket fantastiskt ställe, naturen, kullerstenen och de gamla byggnaderna. Bron ”the old bridge” är ett kännetecken för staden. Tittar ni noga på bilden så ser ni att det är ett gäng grabbar där som faktiskt hoppade från bron. Galningar säger jag, men kan låta hälsa att de mår bra och klarade hoppen fint.


Mostar som stad är grönt, lummigt och väldigt färgglatt. ( Till en viss del ) Men nu har jag faktiskt valt att bara se det vackra & positiva, och så har jag medvetet valt bort att visa det som är förfallet. Men det finns absolut en massa spår från krigen fortfarande, fast eftersom vi reste barnen så valde vi att bara prata lite om det och sedan fokusera  på det fina.
Så hoppas ni förstår!


Och här under ”the old bridge” är det också superfint, vattnet är till och med mer turkost i verkligheterna än på bilderna.
Dock iskallt, så vi badade bara fötterna. Men det svalkade bra.

Vi har bilat massor dessa dagar, och det finns verkligen massor att titta på längst vägarna.
Allt från mysiga gator, till kor på beten och för att inte tala om all grön och vacker natur.


Bron promenerade vi över, med alla andra. Fast vi var faktiskt typ de enda svenskarna här, men vi stötte ihop med en trevlig familj ifrån USA / California. vi ba: vi har varit där också!! Fantastiskt ställe 🙂
Vi tyckte iallafall allihopa att det var konstigt att det inte var mer turister här

Trötta barn som väntar på att vi ska gå och köpa glass. 

Marknader med massa souvenirer och krimskrams, älskar att gå omkring och kolla på sådant.
Men shoppade dock ingenting.

Utsiktsvy från bron.

Jag beställde in Raznjici , det är ungefär som grekiska sovlaki.
Gott gott gott. 
Denna utsikt hade vi under middagen, inte tokig alls. 

Efter maten blev det glass, många glassar har det blivit under denna semester. 
Nu ser det säkert ut som om jag fick mer glass än sonen, så är inte fallet utan han är bara snabbare än mig. 
Minstingarna i familjen.

Alltså vilket magsikt ställe, så tacksam för att jag hunnit få se och uppleva det här. 
Middagen åt vi hemma i Tuzla senare igår.
Pizza, cevapcici, sallader, olika former av tacos och annat gott. 

Nu blir det en rejäl frukost innan vi ska ut och se mer av Bosnien.

Kul att ni gillar reseinläggen.

Kram

0
13 kommentarer

Tuzla i Bosnien

Hej där,

tiden går så snabbt här borta. Och vi upplever och ser massor hela tiden. Bosnien-Hercegovina var inget planerat resmål, men desto mer spännande. Jag hade inga direkta förväntningar så när vi reste hit, men väl här så är jag positivt överraskad. Det är lätt att förflytta sig såsom att hyra bil, åka taxi eller tåg, det är bra vägar så jag tycker ni ska hyra bil. Dock tar det tid då vägarna är små så räkna med att det tar längre tid än gps:en säger. Alla är verkligen trevliga och hjälpsamma här, alla kan inte prata engelska men google translate funkar toppen. Tips om ni ska hit!


Vi bor i staden Tuzla, som jag skrev innan. Vi valde att stanna här eftersom vi landade här och sedan har vi gjort dagsutflykter härifrån.


Vi hamnade i ett jättetrevligt område här och har gott om trevliga cafeer, restauranger och fik bara runt hörnet.


Glass har vi ätit massor, för det är så varmt här nere nu.
Ett angenämt bekymmer. 

Mysiga små gator och stråk. 
Mina barn ( och jag ) är förtjusta i pizza så det har det blivit ibland men vi har också provat på flera bosniska rätter.
Bl.a Cevapcici och Raznjici som vi lev rekommenderad. Så gott! Här i Tuzla är maten jättebillig, en stor pizza kostar cirka 35-40 kronor, en bubbelvatten 3-4 kronor och en kötträtt med pommes cirka 40 kronor och en stor kycklingsallad cirka 35 :-

Funderar ni på att resa hit så tycker jag absolut att ni ska åka, men vi hade önskat att vi hade lite fler dagar. För det finns massor att se och besöka….

För att det inte ska bli så mycket bilder i samma inlägg så kommer ett nytt inlägg imorgonbitti med vår dag ifrån Mostar.
Missa inte det, det var helt fantastiskt där.

Natti Natti, hörs imorgon.

0
11 kommentarer

Veckomatsedel

Tips på lite goda middagar den kommande veckan.

Måndag : Vegetarisk pastasås
Tisdag Dillstuvad potatis med panerad torsk
Onsdag Kasslergratäng med smak av pizza
Torsdag Kyckling Kiev
Fredag Fläskfilelåda

IMG_6007

Det här behöver du till en gratäng för 4 personer:
1 stor putsad fläskfile
smör
salt & peppar
1/2 bit purjolök
2 1/2 dl creme fraiche
1 1/2 dl vispgrädde
1 msk chilisås
1/2 msk kalv eller köttfond
salt & peppar
10 körsbärstomater
mozzarella

Gör så här: 

Ställ ugnen på 225 grader.  Putsa och skär filen i medaljonger och bryn bitarna klara i en stekpanna med smör, salt & peppar.
Hacka purjolöken och lägg i botten, ( vill ni ha mjukare smak så bryner ni även löken innan) lägg file bitarna över. Blanda ihop creme fraiche, vispgrädde, chilisås, fond salt & peppar.

IMG_5967

Fördela ut såsen över fläskfilen, klyfta tomaterna och skiva över några bollar mozzarella. Jag hade små bitar, annars räcker det med två stora bollar. Några varv med pepparkvarnen över gratängen och ställ in i ugnen. Grädda i mitten av ugnen i 15- 20 minuter eller tills osten har smält och bubblat.

Klart att servera.

Vi serverade med ugnsbakde rotfrukter, men den är nog även god med kokt ris.

* * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet: Daimglass

IMG_8990

Det här behöver du:
5 dl vispgrädde
1 burk med sötad kondenserad mjölk ( ska inte kokas)
3 dubbeldaim
1 burk med karamelliserad mjölk
Chokladströssel

Gör så här:
Vispa grädden luftig tills den bildar toppar, vänd ihop med den kondenserade mjölken.
Hacka daimen och vänd ner i skålen, vänd om med en slev tills allt har blandat sig.
Öppna burken med den karamelliserade mjölken, och rör ut med 2 msk grädde. ( För att den lättar att jobba med när den inte är så tjock) .  Varva sedan glasssmeten med kolakrämen i en form.Toppa till sist med strössel och kolakräm. Och plasta den innan du ställer in den i frysen.
Den ska stå kallt i minst 4 timmar innan servering.

Ta fram en stund innan servering, ät & njut!

0
2 kommentarer

Bosnien-Hercegovina

Hej hej,

Idag har jag inte alls haft tid att kolla in här på bloggen tidigare. Hoppas allt är bra med er! Vår dag började bra och slutade i smått kaos… Men mer om det senare i inlägget…

Vi kom fram sent till vår lägenhet igår, här kommer lite bilder för er som är nyfikna. För er som ska till Tuzla kan jag rekommendera denna. Det var hjälpsamma uthyrare som mötte upp oss. Fanns även lite kaffe & te på plats, och sedan hade de fyllt upp kylen med vatten. Tacksamt när man kommer mitt i natten .


Lägenheterna heter ”Apartment Ajla”, och nej jag är inte ett dugg sponsrad 🙂


Även lite goda frukter fanns på bordet.


Gulligt kök, så här åt vi första frukosten i morse. 
Imorse ringde klockan tidigt, man vill ju passa på att se så mycket som möjligt nu när vi bara är här i några dagar.
Vi gick och köpte frukost och sedan gjorde vi oss klara för att åka och bada vid ”Salt Lake”
De har uppbyggda saltvatten-sjöar här i Tuzla, och när det är 37 grader behöver man verkligen lite svalka.
Så vi och resten av staden var typ där och badade. 

Det kostade inte många kronor för oss att gå in.
2 vuxna och 2 barn cirka 60 svenska kronor


Disigt på himlen men väldigt varmt.

Och poolerna höll nog en cirka 24-25 grader gissar jag.

Ett trevligt ställe som jag varmt kan rekommendera. 
Fast eftersom vi var där så tidigt så hade vi ju hela eftermiddagen på oss. Efter att ha kollat in alla ställen i närheten på kartan så övertalade jag familjen om att åka över till Serbien på lunch. Knappt 2 timmar bort…. Jaaay! Då skulle jag få besöka ännu ett land på kartan. 
Bilade genom ett grönt och vackert Bosnien. Avstånden är inte långa, men vägarna är små och man kör oftast bara i 40 – 60 km i timmen. Så det tar bra längre tid än det gör i Sverige. Vi har sett många pampiga fina hus längst vägen, liksom många övergivna ställen. Att bila är fantastiskt spännande tycker jag  man får se så mycket. 
Dock tog vår resa till Serbien en märkligt slut då, för vid passkontrollen upptäckte vi att Jonathans pass saknades!!  Nej, det var inga roliga miner från någon när vi fick vända och köra tillbaka den 2 timmars bilresan. Samtidigt förstod vi inte vart passet kunde tagit vägen? Det visade sig att det inte fanns någonstans i lägenheten heller… Och då inser vi att Jonathans körkort också var spårlöst borta. Vi började googla på hur vi skulle fixa nytt pass, och vart den svenska ambassaden ligger för någonstans. Men innan vi ringer & spärrar hans pass & körkort så kom vi på att vi måste dubbelkolla med firman vi hyrde bilen av på flygplatsen.  Och vet ni… de hade både pass & körkort där. Snacka om tur !

Jag kikar snart förbi er igen med en något försenad matsedel.
Håll utkik.

Kram

0
5 kommentarer

Kryddig lax med frästa vaxbönor

Hej där, 

Jag kikar förbi er här innan jag ska börja packa så smått, vi åker ju till Bosnien i kväll. Men eftersom vi flyger från Växjö så är det ingen stress, vi bor ju bara en sisådär 10 minuter ifrån flygplatsen. Vi väntar hem Melvin från hans klassresa. De har varit på Boda Borg i Karlskrona och sovit över där på någon ö, och haft det jättebra. Nomi har sin kompis här och Jonathan är på väg till tippen, efter att ha rensat garaget.  Jag lagade en riktigt god middag igår, som jag ville tipsa om. Faktiskt första gången jag åt vaxbönor- och så gott det var!

Det här behöver du:
4 bitar lax
valfria kryddor
( Jag hade chilimix + citronpeppar + dill)
skivad citron
vaxbönor
3 msk rapsolja
3 msk smör

Gör så här:
Ställ ugnen på 180 grader krydda laxen, skiva över citron och skjuts in i ugnen. Cirka 20 minuter ska laxen va i ugnen.
När det är cirka 10 minuter kvar ta fram vaxbönorna ( jag hade frysta ) hetta upp en stekpanna med smör och olja och fräs på vaxbönorna så att de blir lite friterade. Strö över flingsalt och servera genast.
Vill ni ha en kall sås till så passar aioli prima.

Smaklig måltid.

0
3 kommentarer