Veckomatsedel

Tips på lite goda middagar den kommande veckan.

Måndag : Vegetarisk pastasås
Tisdag Dillstuvad potatis med panerad torsk
Onsdag Kasslergratäng med smak av pizza
Torsdag Kyckling Kiev
Fredag Fläskfilelåda

IMG_6007

Det här behöver du till en gratäng för 4 personer:
1 stor putsad fläskfile
smör
salt & peppar
1/2 bit purjolök
2 1/2 dl creme fraiche
1 1/2 dl vispgrädde
1 msk chilisås
1/2 msk kalv eller köttfond
salt & peppar
10 körsbärstomater
mozzarella

Gör så här: 

Ställ ugnen på 225 grader.  Putsa och skär filen i medaljonger och bryn bitarna klara i en stekpanna med smör, salt & peppar.
Hacka purjolöken och lägg i botten, ( vill ni ha mjukare smak så bryner ni även löken innan) lägg file bitarna över. Blanda ihop creme fraiche, vispgrädde, chilisås, fond salt & peppar.

IMG_5967

Fördela ut såsen över fläskfilen, klyfta tomaterna och skiva över några bollar mozzarella. Jag hade små bitar, annars räcker det med två stora bollar. Några varv med pepparkvarnen över gratängen och ställ in i ugnen. Grädda i mitten av ugnen i 15- 20 minuter eller tills osten har smält och bubblat.

Klart att servera.

Vi serverade med ugnsbakde rotfrukter, men den är nog även god med kokt ris.

* * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet: Daimglass

IMG_8990

Det här behöver du:
5 dl vispgrädde
1 burk med sötad kondenserad mjölk ( ska inte kokas)
3 dubbeldaim
1 burk med karamelliserad mjölk
Chokladströssel

Gör så här:
Vispa grädden luftig tills den bildar toppar, vänd ihop med den kondenserade mjölken.
Hacka daimen och vänd ner i skålen, vänd om med en slev tills allt har blandat sig.
Öppna burken med den karamelliserade mjölken, och rör ut med 2 msk grädde. ( För att den lättar att jobba med när den inte är så tjock) .  Varva sedan glasssmeten med kolakrämen i en form.Toppa till sist med strössel och kolakräm. Och plasta den innan du ställer in den i frysen.
Den ska stå kallt i minst 4 timmar innan servering.

Ta fram en stund innan servering, ät & njut!

0
2 kommentarer

Bosnien-Hercegovina

Hej hej,

Idag har jag inte alls haft tid att kolla in här på bloggen tidigare. Hoppas allt är bra med er! Vår dag började bra och slutade i smått kaos… Men mer om det senare i inlägget…

Vi kom fram sent till vår lägenhet igår, här kommer lite bilder för er som är nyfikna. För er som ska till Tuzla kan jag rekommendera denna. Det var hjälpsamma uthyrare som mötte upp oss. Fanns även lite kaffe & te på plats, och sedan hade de fyllt upp kylen med vatten. Tacksamt när man kommer mitt i natten .


Lägenheterna heter ”Apartment Ajla”, och nej jag är inte ett dugg sponsrad 🙂


Även lite goda frukter fanns på bordet.


Gulligt kök, så här åt vi första frukosten i morse. 
Imorse ringde klockan tidigt, man vill ju passa på att se så mycket som möjligt nu när vi bara är här i några dagar.
Vi gick och köpte frukost och sedan gjorde vi oss klara för att åka och bada vid ”Salt Lake”
De har uppbyggda saltvatten-sjöar här i Tuzla, och när det är 37 grader behöver man verkligen lite svalka.
Så vi och resten av staden var typ där och badade. 

Det kostade inte många kronor för oss att gå in.
2 vuxna och 2 barn cirka 60 svenska kronor


Disigt på himlen men väldigt varmt.

Och poolerna höll nog en cirka 24-25 grader gissar jag.

Ett trevligt ställe som jag varmt kan rekommendera. 
Fast eftersom vi var där så tidigt så hade vi ju hela eftermiddagen på oss. Efter att ha kollat in alla ställen i närheten på kartan så övertalade jag familjen om att åka över till Serbien på lunch. Knappt 2 timmar bort…. Jaaay! Då skulle jag få besöka ännu ett land på kartan. 
Bilade genom ett grönt och vackert Bosnien. Avstånden är inte långa, men vägarna är små och man kör oftast bara i 40 – 60 km i timmen. Så det tar bra längre tid än det gör i Sverige. Vi har sett många pampiga fina hus längst vägen, liksom många övergivna ställen. Att bila är fantastiskt spännande tycker jag  man får se så mycket. 
Dock tog vår resa till Serbien en märkligt slut då, för vid passkontrollen upptäckte vi att Jonathans pass saknades!!  Nej, det var inga roliga miner från någon när vi fick vända och köra tillbaka den 2 timmars bilresan. Samtidigt förstod vi inte vart passet kunde tagit vägen? Det visade sig att det inte fanns någonstans i lägenheten heller… Och då inser vi att Jonathans körkort också var spårlöst borta. Vi började googla på hur vi skulle fixa nytt pass, och vart den svenska ambassaden ligger för någonstans. Men innan vi ringer & spärrar hans pass & körkort så kom vi på att vi måste dubbelkolla med firman vi hyrde bilen av på flygplatsen.  Och vet ni… de hade både pass & körkort där. Snacka om tur !

Jag kikar snart förbi er igen med en något försenad matsedel.
Håll utkik.

Kram

0
5 kommentarer

Kryddig lax med frästa vaxbönor

Hej där, 

Jag kikar förbi er här innan jag ska börja packa så smått, vi åker ju till Bosnien i kväll. Men eftersom vi flyger från Växjö så är det ingen stress, vi bor ju bara en sisådär 10 minuter ifrån flygplatsen. Vi väntar hem Melvin från hans klassresa. De har varit på Boda Borg i Karlskrona och sovit över där på någon ö, och haft det jättebra. Nomi har sin kompis här och Jonathan är på väg till tippen, efter att ha rensat garaget.  Jag lagade en riktigt god middag igår, som jag ville tipsa om. Faktiskt första gången jag åt vaxbönor- och så gott det var!

Det här behöver du:
4 bitar lax
valfria kryddor
( Jag hade chilimix + citronpeppar + dill)
skivad citron
vaxbönor
3 msk rapsolja
3 msk smör

Gör så här:
Ställ ugnen på 180 grader krydda laxen, skiva över citron och skjuts in i ugnen. Cirka 20 minuter ska laxen va i ugnen.
När det är cirka 10 minuter kvar ta fram vaxbönorna ( jag hade frysta ) hetta upp en stekpanna med smör och olja och fräs på vaxbönorna så att de blir lite friterade. Strö över flingsalt och servera genast.
Vill ni ha en kall sås till så passar aioli prima.

Smaklig måltid.

0
3 kommentarer

Varm brietårta med nötter

Detta är sååå gott!
Helt perfekt som mingel, eller tillbehör till kräftorna.
Jag brukar variera toppingen, nu blev det bara salta nötter från naturgodiset.

Du behöver: 
1 rund brie
nötter / torkad frukt

Gör så här: 
Ställ ugnen på 180 grader.
Skär bort locket på brie:n. toppa med nötter och skjuts in i ugnen 5-10 minuter tills osten smält.
Serveras sedan med kex.

1
Kommentera

Soppa med torsk, lax och räkor

Min favoritsoppa som jag typ skulle kunna leva på.
Funkar som middag eller förrätt till många – tycker den är perfekt till kräftskivan.

Det här behöver du :
1 gul lök
1 msk olivolja
4 msk hummerfond
1 msk tomatpure
4 st morötter
7 dl vatten
10 körsbärstomater
300 gram torsk & lax
1 kruka dill
salt  +lite cayenne
2 dl vispgrädde
100 gram räkor

Serveras med en klick creme fraiche

Gör så här : 
Skala och hacka lök och morötter i småbitar.
Hetta upp en kastrull och fräs morötterna + lök en liten stund , häll ner tomatpure, dill, fond och vatten. Låt sjuda i 10 minuter. Vänd då i tomaterna & Skär lagom små bitar av torsken och vänd ner, låt sjuda i 5- 7 minunter eller tills fisken är genomkokt. Och smaka av med salt och lite cayenne. Runda av med vispgrädde & låt sjuda upp. Ta bort från spisen och vänd i räkorna.

Serveras genast.

3
10 kommentarer

Krämig köttfärssås

En klassiker i de flesta hem är just köttfärssås, så även hos oss.
Vi gör såklart lite olika varje gång, river ner grönsaker och varierar kryddor. Och ett tips om ni gör köttfärssås med tomatkross eller passerade. Smaka av med en nypa strösocker, detta tar fram smakerna ytterligare.

Det här behöver du till 6-8 portioner :
smör
1 finhackad gul lök
1 kilo nötfärs
1 msk tomatpure
2 pressade vitlöksklyftor
4 dl creme fraiche
1 burkar med krossade tomater
1 msk med röd currypasta
1 nypa socker
salt  & peppar
1 kryddmått chilipulver

Serveras med spagetti & god grönsallad

Gör så här:
Hetta upp en stekpanna med smör , fräs den finhackade löken glansig. Vänd ner tomatpuren och fräs runt, rör ner en nypa socker. Och lägg i färsen och pressa ner vitlöken där i , stek detta klart.  Vänd ner creme fraiche, krossade tomater, röd currypasta, och låt sjuda upp på svag värme i en kvart.
Smaka av med salt, peppar & chilipulver.

Servera genast.

3
3 kommentarer

Resan går till . . . . .

…. Tadaaaa ….
Resan går till Tuzla i Bosnien, det ska bli så spännande. Vi bokade flygstolar och lägenhet igår. Blir dock bara en liten mini-resa, då vi flyger lördag och kommer hem på tisdag kväll. Men vi har hyrt bil och vill se oss runt omkring så mycket vi bara hinner, och orkar.  Min väderapp säger nämligen att det ska bli 35 grader när vi är där.


Bilderna lånade från booking.com


Denna lägenheten har vi bokat och ska vi bo i.

Frukosten fixar vi själva, så ingen hotellfrukost för oss denna gången.
Ser däremot framemot att gå & kika i matvarubutiker, så roligt att handla mat utomlands.

Nu ska jag dyka ner i pappersarbete och bildredigering.

På återseende.

0
26 kommentarer

Korvstroganoff a la LCHF

Godkväll i stugorna. 

Här har jag precis landat i tv- soffan, tittar på Ola-Conny & Morgan som är i Tokyo. Jag vill ( vill…villl, vill ) också åka dit, ser så häftigt ut.  Kanske blir det en resa dit någon gång, fast vi har lite andra inplanerade resmål detta året. Faktisk blir det en resa redan i helgen. Ska fixa klart med flygstolar och hotell just nu… Ett nytt land jag aldrig besökt innan. Vissa samlar på skor eller väskor, medan jag samlar på länder 🙂

Men innan jag ska grotta ner mig bland olika flyg och boenden har jag tips till er, idag en god LCHF-middag.
Ni är många som efterfrågat det nu efter all god mat man unnat sig i sommar.



Räcker minst till 4-5 personer : 
1 falukorvsring
1 fin hackad gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
3 msk tomatpure
1/2 msk sambal oelek
1 dl vispgrädde
4 dl creme fraiche
1/2 tsk torkad timjan
salt & peppar

Gör så här: 
Hetta upp en stekpanna med smör, fräs den hackade löken glansig.
Skär ner korven, och fräs den genomvarm. Pressa ner vitlöksklyftan och vänd ner tomatpure och ev sambal oelek.
Rör om och vänd ner grädde & crème fraîche. Låt allt sjuda upp och smaka av med timjan, salt & peppar.

Servera genast!

 

1
4 kommentarer

Piff i Vardagsrummet

Hej där fina,

Måndag och första dagen i skolan för alla barnen. Eller ja Jacob börjar tydligen inte för än onsdag eller torsdag. Så då hinner han plugga till körkortet ett par dagar nu. I dag har jag jobbat med tusen olika saker : skickat in samarbeten, läst avtal, redigerat bilder och så pappersarbete, det är ju snart dags för bokslut. Fast igår tog jag mig tid att piffa i vardagsrummet hemma i stan. Det tar ju en stund att hinna med två hus, två trädgårdar och allt det där.


Och nu är den äntligen på plats, den stora ljuvliga tavlan…. Visst är den helt underbar.
Jag älskar den och tycker pastellfärgerna är så fina och lätta att matcha med resten av rummet.
Så mycket olika nyanser i den.

När vi vill byta färg i rummet så kommer jag bara välja en annan färg som finns i tavlan,
det gör man enkelt med lite kuddar, en pläd eller lite lull-lull.

Vi skulle bara fixa vardagsrummet, men det slutade med att vi började storstädade huset och till sist sorterade vi hela källaren. Haha… typiskt mej och Jonathan, men fint blev det.

Konstnären till detta mästerverk heter Madeleine Santiago,  jag vet att hon ska ha Vernissage nästa vecka i Stockholm.
Jag hade så gärna velat gå, men hade ingen möjlighet. Hon har massa andra fina tavlor i den utställningen också.


Lite nya fräscha blommor fick flytta in i vardagsrummet också.


Vet inte vad dessa vita heter, men tycker de är så fina.
Ser nästan ut som små rosor, men det är de inte.

Nu får jag önska er en trevlig kväll,

Själv ska jag fortsätta jobba ett tag till!

0
19 kommentarer

Recept på hemmagjord glass

 

 

Det här behöver du:
5 dl vispgrädde
1 burk med sötad kondenserad mjölk
150 gram kladdkaka

Gör så här:
Vispa grädden luftig, tills den börjar bilda toppar. Tillsätt den sötade kondenserade mjölken och vänd ihop. Hacka den kakorna, och vänd ner i smeten. Häll allt i en form, täck med platfolie och ställ sedan in i frys i minst 5 timmar.

Klart!

0
Kommentera