Jag lagade en smarrig fiskrätt häromdagen, man kan laga den med både lax & torsk,
Jag hade ungefär hälften av varje, servera med pressad potatis eller ris.
Det här behöver du till 4-5 personer:
4-5 portionsbitar lax / torsk
2 dl creme fraiche
2 dl vispgrädde
rivet skal av en citron
1-2 msk pressad citronsaft
1 msk hackad dill
1 msk hummerfond
1 nypa salt
Gör så här: Ställ ugnen på 220 grader. Lägg de tinade filéerna i en ugnsfast form. Vispa ihop crème fraîche, grädde, citron, dill, fond & salt. Vispa klumpfritt och häll över fisken. Ställ in i ugnen i cirka 20- 30 minuter tills fisken är klar.
Servera genast.
DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED JENNYS WEBSHOP
Godkväll i stugorna.
Här väntas en tv-kväll, och kolla ikapp lite serier. I går blev det rätt så sent då Thelmas klass hade föräldrarmöte, både jag & hennes pappa var iväg på det. Roligt att se deras lokaler, och höra hur de arbetar. Imorgon är det Melvins klass som har föräldrarmöte, tänk att hans klass nu är störst på skolan. Nästa vecka har Nomis klass, tror det var på onsdagen.
I allafall så hoppas jag att ni haft en bra dag, trots regn & rusk. Jag har varit i Kalmar hela dagen och bakat.
Provade att göra en tågtårta i formarna vi har beställt till shopen och det var hur enkelt som helst, och roligt.
Fina Kaffe & Te-burkarna finns också i shopen.
Enkla och stilrena, det gillar jag.
Kakformen är i tjockt, gjutet aluminium och kommer från Nordic Ware.
Det är lite dyrare bakform, men den håller för alltid typ. Så jag rekommenderar den massor.
Det här behöver till sockerkakssmeten:
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
75 gram smält smör
1 dl mjölk
3 1/2 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
Gör så här: Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och vänd ner mjölken, ta bort från plattan
Smörj och bröa en form. Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten, varvat med mjölkblandningen. Vispa bara tills allt blandat sig.
Häll upp i tågformen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30- 35 minuter.
Ta ut och låt svalna.
Fyll på på formen med smet, max så här mycket. Annars rinner det över.
Grädda kakan i cirka 30-35 minuter. Känn med provsticka så att kakan inte är kladdig
Låt kakan svalna lite, stjälp upp och låt svalna helt.
Sedan kan du eller barnen dekorera bäst ni vill.
Vi serverade även med glass & maränger.Kakformen beställer du HÄR Min tårtspade hittar du här
DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED JENNYS WEBSHOP
Hej hej,
Ni har efterfrågat mina böcker i shopen, så nu har jag beställt hem några till.
Alla mina kakböcker är signerade med en liten hälsning. Så blir det en regnig höst kanske det behövs lite ny inspiration för rolig & lätt bakning. Boken passar alla, stora som små. Det är lätta recept med få ingredienser och med godis som en gemensam nämnare. Baka med godis, helt enkelt.
Den innehåller småkakor, pajer, efterrätter, kladdkakor, julgodis och en och annan tårta.
Kanske en bok till dig, varför inte som en gå-bort-present tillsammans med lite hembakat gottis.
Det här behöver du till vita tryfflar: 3/4 dl vispgrädde
skalet av 1 citron ( ekologiskt )
200 gram vit mjölkchoklad
Garnering: Kokos
Så här gör du: Låt grädden sjuda upp på svag värme. Ta bort från plattan och bryt ner chokladen.
Rör tills du har en bland smet. Riv ner skalet av en tvättad citron och blanda väl. Ställ in i kylskåp tills tryffeln har stelnat. Jag hade min i frysen en nån timme för att den skulle bli mer lätthanterlig. Forma sen små kulor som du sedan rullar i kokosen. Jag hade en tallrik med vanlig kokos och en med några droppar röd karamellfärg. Sedan är det klart att serveras.
Godiset förvaras i kylen, och kan med fördel frysas ner.
Nu när hösten är här är vi många som tycker det är mysigt med matlagning & långkok igen.
Sommaren i all ära men då är det mest grillat, eller vad säger ni.
Middagstipset till er blir dessa goda biffar i brunsås.
Det här behöver du till 5-6 personer:
1 kilo nötfärs
3 msk konc. oxfond
1 tsk salt
1/2 msk finkrossad grönpeppar
Såsen:
1 dl vatten
2 dl creme fraiche
2 1/2 dl vispgrädde
1/2 msk kinesisk soja
2 msk konc. oxfond
1 tsk rödavinbärsgele
salt & peppar
Serveras med kokt potatis
Gör så här: Ställ ugnen på 70 grader.
Rör ihop smeten till biffarna och stek dem klara i smör. Lägg biffarna i ugnen medan du gör såsen. Häll ner vatten i stekpannan och vispa upp skyn. Sila den ev om det behövs. Vänd ner crème fraîche och vispa tills du har en klumpfri sås. Vänd ner grädde, soja, fond & låt sjuda upp.
Smaka av såsen med salt, & peppar + gele.
Jag började ju resa så sent som när jag var 20 år, men har tagit igen det med råge nu i senare år ( Nu lät som om jag var hundra år och inte 36 .. Haha ) Jag har skrivit ner min reselista jag gjort, och nu räknar jag bara länder jag har upplevt, alltså inte bara de jag sett från flygplatsen då jag mellanlandat. De flesta länder på listan har vi upptäckt då vi bilat igenom Europa med barnen, man ser så mycket när man bilar. Och i slutet av nästa månad reser vi till Hong Kong och till Macao, så spännande att jag kan tror att det är sant.
Här en bild när vi är på vår roadtrip i USA, landade i LA, bilade till San Francisco sedan över bergen för att fortsätta till Las Vegas. Så himla häftig resa
De länderna som jag har rest runt och sett än så länge är:
Bosnien-Hercegovina
Bulgarien
Cypern
Danmark
Egypten
Frankrike
Förenade Arabemiraten (Dubai)
En dagsutflykt i öknen är ett måste när man åkter till Dubai.
Det är Thelma som tar bilden, nedanför fastnade hon på bild… Nästan 🙂 Man ser bara hennes långa hår.
Grekland
Indonesien (Bali)
Italien
Jamaica
Kambodja
Kanada
Kap Verde
Kroatien
Luxemburg
Maldiverna
Malta
Nederländerna
Norge
Polen
Schweiz
Seychellerna
Slovakien
Spanien
Storbritannien
Thailand
Tjeckien
Tunisien
Turkiet
Tyskland
USA
Vietnam
Österrike
De flesta av resorna vi gjort har vi rest med barn,
och det är väldigt berikande att resa, man får se nya kulturer och använda sin engelska. Denna bilden är från USA på vår första roadtrip där. Vill så gärna åka tillbaka, men då kanske till Texas eller Boston eller något annat ställe vi inte sett.
För att läsa om våra senaste resor till USA, klicka här
och bläddra sedan framåt. Tror detta är den absolut roligaste resan vi gjort!
Letar alltid nya resmål.
Har du något land att tipsa om ?
Jag är på väg upp för att fixa frukost till de små. Men här kommer en bild på min frukost igår. I varma mjukiskläder och raggsocker kan man fortfarande sitta ute och äta frukost. Haha… Lite hårt bröd med pålägg och grönsaker, allt smakar bättre när man kan vara ute.
I Kalmar har vi just nu massa päron på vårt träd. Så jag tar gärna emot på vad man kan baka eller göra för någonting av just detta. Det positiva med att det regnat hela sommaren är att allt är så grönt nu.
Kolla in vad stora de är!
De har nog en vecka kvar eller två innan de är helt mogna.
Vi äter massa fisk hemma, både för att det är gott. Men också för att vi vill skära ner på köttet. Detta är så galet gott! Jag lagade det i veckan, och ajvar lyfte verkligen alla smaker.
Detta hade jag :
sockerärter
körsbärstomater
gul lök
paprika
lax
torsk
ajvar
grädde
Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Använda gärna dubbla grill-papper för att inte vätskan ska rinna ut. Fyll knytena med de grönsaker du gillar + tärnad lax & torsk.
En rejäl klick med ajvar, och sedan en skvätt grädde eller två. Stäng knytena och ställ sedan in i ugnen, i cirka 20 minuter eller tills fisken är klar.
Servera genast, med ris eller potatis.
Eller precis som det är.
Godmorgon alla fina, Vi har blandat så mycket slam i helgen så ni anar inte… Och jag har fått frågor om recept på detta. Ska försöka fixa fram de under dagen.Men innan dess, här kommer en tidig veckomatsedel till er.
Hoppas ni gillar.
En roligare variant av pizza är att göra en pizzarulle. Och har du som jag i detta fallet en köpebotten slänger du ihop denna goding på bara några minuter. Grädda den, skiva upp och servera med pizzasalllad. Passar fin fint till buffén också.
Lägg ner lite krut på en god tomatsås istället.
Tomatsås:
1 burk med tomatkross med smak av vitlök
2 msk tomatpure
1/2 msk torkad oregano
1 nypa socker
Gör så här
Koka upp alla ingredineser och mixa krosset
med en stavmixer om det behövs. Låt det småputtra i fem minuter på svag värme innan du brer på den.
Riv över cirka 200 gram mild ost över pizzan, klipp över cirka 100 gram rökt skinka.
Rulla ihop till ett börd, pensla med vatten och strö över sesamfrön. Grädda i 10- 15 minuter på 225 grader, eller tills brödet fått en vacker färg.
Det här behöver du för att baka denna kladdis:
4 ägg
4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
1 nypa med flingsalt
1 burk med karamelliserad mjölk
Garnering :
2 rullar med center
200 gram mjölkchoklad
1/2 dl vispgrädde
2 dl salta jordnötter
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr. Smöra och bröa en rund form på cirka 24 cm med avtagbara kanter. Och häll upp smeten i den smorda formen, den karamelliserade kolan klickar du ut jämnt i smeten. Ställ in i ugnen i cirka 20-25 minuter, den ska fortfarande vara lös i mitten ( den stannar till sig efter ett 3-4 timmar sen i kylen). Medan kladdkakan är varm så placerar du ut dina två rullar med center. Och ställ sedan kallt.
Gör tryffeltoppingen genom att värma upp grädden på spisen, bryt ner chokladen och rör den glansig. Ta bort från plattan och rör ner jordnötterna. Klicka ut snickerstryfflen över den (kalla) kladdkakan och bred ut till ett jämnt lager.
Lördag den 2 september idag, ja hösten är ett faktum. Jag gillar dock hösten, med alla färgglada löv och en kyligare & krispig luft. Det är nu som morgonpromenaderna är som allra finast. Barnen har gått i skolan i ett par veckor, och de börjar komma in i vardagen igen. Thelma trivs jättebra med sin linje hon valt, hon började gymnasiet och har träffat massa nya vänner. Jacob går sista året, och har samtidigt börjat arbeta på biltema kvällar, helger och lov. Tänk att jag har så här stora barn/ungdomar nu, känns faktiskt häftigt.
Nu blir det en morgonpromme runt ”ön” i Kalmar, där vi landade igår.
Ursäkta att jag inte har kikat förbi här så mycket i helgen, men vi har haft huset fullt med gäster och 1000 saker att förbereda. Jacob fyllde ju 18 år idag, och vi har firat honom i dagarna två. I går kom hela släkten på besök. ”Min släkt”, ”Jonathan släkt” och ”Jonas släkt” ( Jacobs pappa ) det är så vi brukar fira när det är lite större födelsedagar, konfirmation eller liknande. Och vi hade en jättetrevlig kväll, vi dukade upp långbord (+ barnbord för vi fick inte riktigt plats alla i köket) och det bjöds på smörgåstårta & gräddtårta och massa skratt. Efter gästerna åkt hem och vi städat undan så mötte Jacob upp sina kompisar och inväntade att klockan skulle bli 00.01 ( Då fick han ju nämligen komma in på uteställena här i stan ) Haha..
Dagens restaurangbesök gick hit:
Lillasyster med familj stannade kvar tills idag ❤ Vi var uppe och sjöng för Jacob tidigt i morse och firade honom med ännu mera tårta, sång & paket. Jag hade klistrat ihop ett litet fotoalbum till honom med massor bilder från han var liten, man blir ju lite lätt tårögd när man ser hur fort åren gått. Och nu har jag alltså varit mamma i halva mitt liv, jag fick Jacob när jag var 18 år gammal. ( Kolla in dessa bilder på bebis-Jacob )
Det var några av alla bilder i albumet, jag är tacksam för att jag fotat så mycket under barnens uppväxt.
Minnen för livet verkligen. Nu tillbaka till dagens restaurangbesök
Vi firade honom även idag, och gick för att äta middag på nya stället inne i stan.
Så mycket gott att välja på, och trevlig atmosfär.
Vi beställde in nachotallrik till att starta med.
Thelma & Melvin åt halloumiburger, det är en favorit.
Ribs med pommes & majskolv
Jag & Jacob beställde in surf & turf.
Jonathan valde burgare. Hur ostig ser inte den ut.
Mums.
Även bröderna gav tummen upp för middagen.
Nu har vi precis lämnat av Thelma vid bion där hon ska möta upp en vän.
För resten av gänget här hemma blir det bara soffhäng & slötitta på tv:n.