Taco- & Potatisgratäng

Tjingeling,

Att jag gillar gratänger är det ingen tvekan om. Det är lätt, smidigt och sköter sig själv i ugnen. Denna rätt är perfekt under helgen ifall du till och med redan har en del potatisgratäng & tacofärs över. Bara att blanda ihop, och strö över lite ost och in i ugnen. Men annars kommer receptet här nedan.
Favvo här hos oss

Det här behöver du till 6 personer :
400 gram färdigstekt och kryddad tacofärs
8-10 mellanstora potatisar
5 dl grädde
200 gram smaksatt färskost
1- 2 pressade vitlöksklyftor
salt och peppar
mozzarella

Gör så här:
Ställ ugnen på ca 200 grader. Skala och skiva potatisen. Smörj formen, som bör ha ganska höga kanter,  med smör. Rör ihop grädde med smaksatt färskost.Pressa ner vitlöken och krydda och salta.
Rör ihop potatis & gräddblandningen. Och häll upp i den smorda formen, varvat med tacofärsen.
( Gräddblandningen ska täcka potatisen ordentligt, så ev kan det behövas att hälla över lite grädde till. ) Ställ in i ugnen och grädda i ca 50 – 60 minuter , eller tills potatisen känns mjuk. När det är 20 minuter kvar av gratineringstiden, ta ut formen och riv över lite mozzarella, och ställ tillbaka i ugnen igen.
När den är färdiggratinerad, så är det bra om den kan stå en tio minuter en kvart under folie,
innan den serveras.
Smaklig måltid

3
6 kommentarer

Falska kantareller

Hej igen, 

Då var jag tillbaka efter en något förlängd skogspromenad! Alltså detta är sååå dumt, men jag måste ju berätta. Vanligtvis hittar jag aaaaaldrig kantareller, utan jag handlar endast i lösvikt på affären. Men nu var det så att jag och en vännina var ute och gick igår och såg ju massa kantareller. Så idag hamnade jag på svampjakt under promenaden, och jag hittade bara fler & fler kantareller. Jag blev mer & mer taggad och gick nästan vilse på kuppen. Jag kröp runt under granarna, bland löv och mossa och hittade bara bättre & bättre kantarellställen.

Och till sist hade jag snart fyllt hela påsen med all svamp.  Då började jag såklart skicka skrytiga snapchat´s till familj och vännerna, och skröt om min nya känsla för kantareller… ”Jag vet preciiiis vart jag kan hitta svamp nu”, ”gå efter dessa riktmärken”, eller ännu bättre kom hit till växjös svampdrottningen så plockar vi ihop. Haha.. Stolt som en tupp kan man säga och kände mig rik på skogens guld. Tills min storasyster ( skogsmulle a la Mona ) skrattade och berättade att hela min påse var fylld av falska kantisar.

Whaaaat ?! Jaja, där ser man, jag har tydligen plockat fem liter ”narr-kantareller ” 

Så jag fortsätter att hålla mig till det jag kan bäst,
och fortsätter handla min svamp i lösvikt på mataffären.

Hej på ett tag

1
11 kommentarer

En dagens

Gomorron

Här kommer en lista som jag svarade på för cirka 3 månader sedan, fast jag lade till ett par till punkter.
Jag svarade något nytt på alla frågor utan funderingen kring HM-aktierna! Ska den någonsin stiga (?) ja men jag tror & hoppas på det. Så vi har köpt ett gäng till *håller tummarna*  för det. Förresten kan ni inte tipsa om era senaste aktieköp, spännande att läsa vilka aktier andra har !

I inlägget finns några helt random bilder från bloggen som inte har så mycket med själva inlägget att göra.           Dagens humör : Vaknade utsövd, så humöret är på topp.
Dagens frisyr : En knut mitt på huvudet.
Dagens outfit: Morgonrock och innetofflor, men ska snart svida om.
Dagens lunch : Blir gårdagens rester : potatis- & tacogratäng.
Dagens måste : Gå igenom den nya upplagan av ”Baka med godis” Den är på väg ut nu i mindre & billigare format. Även den danska versionen hoppas jag hinna kika på.
Dagens roligaste : Att de nya sittpuffarna till barnens rum har anlänt och kan hämtas ut. 
Dagens tråkigaste : Pappersarbete, och köra till återvinningen. 
Dagens ”det här visste ni inte om mig” : Jag svarar inte i telefon om jag inte vet vem som ringer. Kollar alltid upp på hitta.se innan jag ringer tillbaka. Finns man inte med där eller inte pratar in ett meddelande så ringer jag inte tillbaka.  Haha.. 

Dagens planer: Nu morgonpromenad, har ett viktigt inbokat telefonmöte samtidigt, sedan ska jag prova tre nya rätter.
Dagens miss: Mjölken var slut till morgonkaffet. Tur att Jonathan redan var på väg till affären. 
Dagens lycka : Det är mammavecka, så hela familjen är samlad.
Dagens craving: Knäckemacka med kaviar + ost. Det är gott det! 
Dagens önska: Fred på jord och slut på alla orättvisor- om man ska önska stort. Annars önskar jag mig en egen mobilladdare, tänk att de bara försvinner överallt.
Dagens onödigaste : All tidningsreklam som kommer i brevlådan.
Dagens musik : Lyssnar alltid på radion, så det är väldigt blandat.
Dagens borde :  Säkert massor, men det blir en djupdykning i mail när jag är tillbaka efter skogsrundan.
Dagens middag: Det får ni snart se. Gott blir det förhoppningsvis.
Dagens fundering: Ska HM-aktien någonsin stiga igen, inte kan den väl hålla sig så här låg för alltid.
Dagens sista: Vet ni att jag börjar smålängta till advent redan, och julpyssel & julbak. Har redan börjat sitta och kika runt på julinspo och inredning.

0
2 kommentarer

BANANOFFEE PIE

 

Det blev en favorit i repris till helgens kalaset.

BANANOFFEE PIE

Det här behöver du :
1 burk karamelliserad mjölk
150 gram smör
300 gram digestivkex
3- 4 bananer
50 gram mjölkchoklad
3 dl vispgrädde
Gör så här:
Klä sedan insidan av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 bitar), med plastfolie. Smält smöret. Smula digestivekexen för hand eller i en matberedare. Blanda med smöret. Tryck ut blandningen på bottnen av formen. Ställ i kylen 1 timme. Finhacka chokladen.

Bred på kolakrämen över pajen, och skär upp bananen, lägg bananmynten över kolakrämen, bred över lättvispad grädde

Och toppa med chokladkross
Smaklig fika !

1
11 kommentarer

Måndagsfrukost

Gomorron

En helt vanlig måndag kan ibland kräva en extra lyxig frukost.
Det gjorde inte ont att vakna upp till denna smörgåsbakelse.
Mums!

Du behöver till 6 portioner
18 bitar formfranska / rostbröd

Grundfyllningen och det du har runtom smörgåsen : 
5 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
1/2 – 1 dl majonäs

Fyllning nr 1 :
1 burk med leverpastej
1/2 dl gurkmix / bostongruka
ca : 2 dl av grundröran

Fyllning nummer 2 :
350 gram rökt skinka
ca: 2 dl av grundröran
ev. finhackad lök

Garnering: krossade ostbågar, skinka, räkor, kokta ägg, tomater, gurka, lök , sallad, citron, gurka, färska örter.osv

Gör så här ;

Skär bort kanterna på brödet , och rada upp på en skärbräda eller liknande.
Vispa grädden till grundfyllningen, när den bildar toppar vispar du i creme fraiche och majonäs också. Fyllning ett med leverpastej rör du ihop med 2 dl av grundfyllningen och gurkmix. Fördela sedan ut den på den understa delen. Ju mer fyllning , ju saftigare. Hacka sedan löken och strimla skinkan till fyllning nummer två som du också blandar ihop med grundröran – 2 dl – eller ev lite mer. Sist lägger du på locket och breder in varje smörgåsbakelse med grundröran, plastar och ställ kallt gärna över natten.

Sedan dekorerar du dem precis innan ni ska äta dem.

1
3 kommentarer

Veckomatsedel

Måndag Saftiga vegetariska halloumibiffar
Tisdag Torsk i currysås
Onsdag Ugnspannkaka med bacon
Torsdag Falukorv i ugn med mozzarella 
Fredag Baconinlindad fylld köttfärslimpa

Godaste köttfärslimpanDet här behöver du till köttfärslimpan 5-6 personer:
1 kilo nötfärs
2 msk oxfond
salt & peppar
1 paket bacon

Fyllning:
150 gram valfri färskost ( jag valde smaksatt med paprika)
1 pkt knaperstekt bacon

Serveras med klyftpotatis / Morötter
Smörstekta champinjoner

Brunsås:
ev steksky från köttfärslimpan
4 dl vatten
1 dl grädde
2 msk oxfond
1 msk  kinesisk soya
salt och peppar
1 tsk rödvinbärsgele
maizena

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Rör ihop smeten till köttfärslimpan. Platta ut degen på ett bakplåtspapper alternativ på platfolie. Rör ihop den knaperstekta baconen med färskosten & fördela ut fyllningen i mitten, och forma ihop till en limpa. Klä in med bacon, och lägg sedan i ugnsfast form och ställ in i mitten av ugnen i cirka 40-50 minuter  tills köttfärslimpan är 70 grader.

Under tiden limpan är i ugnen gör du brunsåsen:
Häll i vatten i stekpannan och skeda ur ev steksky från limpa i ugnen, häll i grädde,soya och fond i stekpanna och låt sjuda ett par minuter. Sila sedan såsen och häll tillbaka den i den rena stekpannan, och låt sjuda upp igen. Smaka av såsen med salt och peppar, och vinbärsgelen. Önskar ni en tjockare sky red av den med maizena ( eller färskost är också gott  ) önskar ni en mörkare sås droppa ner ett par droppa soyakulör i såsen.

* * * * * * * * * * * * * *

Baka något gott: Nougatsnitt.

img_5362

Det här behöver du till cirka 40 st kalaskakor:
220 gram smör
5 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
5 msk kakao
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
3 dubbelnougat

Gör dina kalaskakor så här:

Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela och rulla ut till 3 längder och halvera dubbelnougaten på längden. Gör en grop på längden och lägg ner guldnougaten.

Nyp ihop & baka in dubbelnougaten i chokladrullarna och ställ in i mitten och grädda i cirka 10-12 minuter. Efter halva tiden plattar du till dem något med en gaffel. Låt längderna svalna något, men inte kallna helt, innan du skär dem i snittar.

Serveras med fördel ljumna så nougaten är så där härligt krämig.
Även goda kalla också såklart.

0
1 kommentar

Mums!

 

Gokväll,

Lördagskväll och godispåsen är välfylld med choklad, salt & surt. Lösgodis är min största last.
Här har vi precis dukat klart långbordet för morgondagen, vid lunch kommer släkten för att fira Melvins födelsedag. Det blir tacos som den unge herren själv har beställt, sedan ser du lite av efterrätterna på instagram just nu.
Ni kanske märkte att jag hade lite bloggtorka i somras, men nu är det tillbaka igen och nu känner jag mig mer motiverad än någonsin.
Så mig blir ni inte av med i första taget 🙂

Kram och trevlig kväll!

0
2 kommentarer

Snabblunch

 

Tjingeling,

Här bakas det för fullt nu i vårt kalmarkök. Bakverk, tårtor och kakor till födelsedagen.
Sonen blir hela 12 år imorgon, tänk ett år kvar tills han är tonåring. Eftersom det är halvt kaos i köket bland all jäsning, bakning och gräddning så fick bli en snabb hämtlunch för vår del.
Plocksallad med massa koriander. Mums!

Ja vi får lite fikagäster redan idag, mamma & Lalle som inte kunde komma imorgon.
De dyker väl upp här om ett par timmar,  så det blir lite kafferep redan idag.

Vi hörs lite senare igen.
Önskar dig en fin lördag.

0
Kommentera

Snyggaste sockerkaksformerna

DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED JENNYS WEBSHOP

Åh Maj Gadd
Alltså jag har aldrig varit med om så här snygga sockerkaksformer!
De är inte bara snygga, utan de är tunga & rejäla i gjuten aluminium också.
De håller verkligen typ för alltid. I Löööv it!

 
Jag bakar dubbelsats med sockerkakssmet, för dessa formar är stora. 
När jag inte bakar med formarna så har jag dem framme i köket som en prydnad, både hjärtformen & den snirkliga formen. Synd att gömma dem i någon låda. Det är skillnad på sockerkaka och sockerkaka. Hur mycket roligare blir det inte att bjuda på en sådan här tjusig skapelse.

Det här behöver du för att baka sockerkaka:

4 ägg
4 dl strösocker
150 gram smält smör
2 dl mjölk
5 1/2 dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
75 gram hackad mjölkchoklad

 

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och vänd ner mjölken, ta bort från plattan
Smörj och bröa en form. Vispa ägg och socker poröst.
Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten, varvat med mjölkblandningen. Vispa bara tills allt blandat sig.
Häll upp i formen, varvat med den hackade chokladen. Och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45-55 minuter.
Kolla med en sticka.

Ta ut och låt svalna.


Tårtspaden och de små efterrättsgafflarna
hittar ni här.

Och angående receptet så måste ni prova.
För sockerkaka med choklad i = Galet gott!! Och ännu godare att servera med vispad grädde och färska bär.
Yummi

1
9 kommentarer

God morgon Fredag


Hej hej ,

Helgbuketten är på plats och huset är storstädat från topp till tå. ( Hur länge det nu kan hålla sig så )
Det är bästa känslan innan helgen. I går fick äldsta sonen inställda lektioner så vi åkte och käkade på stan, och han hjälpte mig att välja presenter till Melvin. Jacob är nämligen den som har mest koll på tekniska prylar. Själv sprang jag på en ny ljuslykta, tyckte den kändes lite fin & gammaldags. Sedan den smaragdgröna kudden i soffan, gillar verkligen sammet. Vi tittar faktiskt och letar efter en midnattsblå sammetssoffa till Kalmarhuset. Tror det kan bli riktigt fint, men har ingen brådska. Vi får se när vi springer på den. Nu ska jag fortsätta dagen, kolla mail och lägga in recept i appen.

Men vi hörs snart igen!

0
8 kommentarer