Snyggaste sockerkaksformerna

DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED JENNYS WEBSHOP

Åh Maj Gadd
Alltså jag har aldrig varit med om så här snygga sockerkaksformer!
De är inte bara snygga, utan de är tunga & rejäla i gjuten aluminium också.
De håller verkligen typ för alltid. I Löööv it!

 
Jag bakar dubbelsats med sockerkakssmet, för dessa formar är stora. 
När jag inte bakar med formarna så har jag dem framme i köket som en prydnad, både hjärtformen & den snirkliga formen. Synd att gömma dem i någon låda. Det är skillnad på sockerkaka och sockerkaka. Hur mycket roligare blir det inte att bjuda på en sådan här tjusig skapelse.

Det här behöver du för att baka sockerkaka:

4 ägg
4 dl strösocker
150 gram smält smör
2 dl mjölk
5 1/2 dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
75 gram hackad mjölkchoklad

 

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och vänd ner mjölken, ta bort från plattan
Smörj och bröa en form. Vispa ägg och socker poröst.
Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten, varvat med mjölkblandningen. Vispa bara tills allt blandat sig.
Häll upp i formen, varvat med den hackade chokladen. Och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45-55 minuter.
Kolla med en sticka.

Ta ut och låt svalna.


Tårtspaden och de små efterrättsgafflarna
hittar ni här.

Och angående receptet så måste ni prova.
För sockerkaka med choklad i = Galet gott!! Och ännu godare att servera med vispad grädde och färska bär.
Yummi

1
9 kommentarer

God morgon Fredag


Hej hej ,

Helgbuketten är på plats och huset är storstädat från topp till tå. ( Hur länge det nu kan hålla sig så )
Det är bästa känslan innan helgen. I går fick äldsta sonen inställda lektioner så vi åkte och käkade på stan, och han hjälpte mig att välja presenter till Melvin. Jacob är nämligen den som har mest koll på tekniska prylar. Själv sprang jag på en ny ljuslykta, tyckte den kändes lite fin & gammaldags. Sedan den smaragdgröna kudden i soffan, gillar verkligen sammet. Vi tittar faktiskt och letar efter en midnattsblå sammetssoffa till Kalmarhuset. Tror det kan bli riktigt fint, men har ingen brådska. Vi får se när vi springer på den. Nu ska jag fortsätta dagen, kolla mail och lägga in recept i appen.

Men vi hörs snart igen!

0
8 kommentarer

Lätt fiskrätt i ugn

 

Jag lagade en smarrig fiskrätt häromdagen, man kan laga den med både lax & torsk,
Jag hade ungefär hälften av varje, servera med pressad potatis eller ris. 

Det här behöver du till 4-5 personer:
4-5 portionsbitar lax / torsk
2 dl creme fraiche
2  dl vispgrädde
rivet skal av en citron
1-2 msk pressad citronsaft
1 msk hackad dill
1 msk hummerfond
1 nypa salt

Gör så här:
Ställ ugnen på 220 grader. Lägg de tinade filéerna i en ugnsfast form. Vispa ihop crème fraîche, grädde, citron, dill, fond & salt. Vispa klumpfritt och häll över fisken. Ställ in i ugnen i cirka 20- 30 minuter tills fisken är klar.
Servera genast.

9
10 kommentarer

Tågtårta

DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED JENNYS WEBSHOP

Godkväll i stugorna.

Här väntas en tv-kväll, och kolla ikapp lite serier. I går blev det rätt så sent då Thelmas klass hade föräldrarmöte, både jag & hennes pappa var iväg på det. Roligt att se deras lokaler, och höra hur de arbetar.  Imorgon är det  Melvins klass som har föräldrarmöte, tänk att hans klass nu är störst på skolan. Nästa vecka har Nomis klass, tror det var på onsdagen.

I allafall så hoppas jag att ni haft en bra dag, trots regn & rusk. Jag har varit i Kalmar hela dagen och bakat.
Provade att göra en tågtårta i formarna vi har beställt till shopen och det var hur enkelt som helst, och roligt.

Fina Kaffe & Te-burkarna finns också i shopen.
Enkla och stilrena, det gillar jag.

Kakformen är i tjockt, gjutet aluminium och kommer från Nordic Ware.
Det är lite dyrare bakform, men den håller för alltid typ. Så jag rekommenderar den massor.


Den gulliga ballongvispen lånade jag från Nomi.

Det här behöver till sockerkakssmeten:
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
75 gram smält smör
1 dl mjölk
3 1/2 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och vänd ner mjölken, ta bort från plattan
Smörj och bröa en form. Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten, varvat med mjölkblandningen. Vispa bara tills allt blandat sig.
Häll upp i tågformen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30- 35 minuter.

Ta ut och låt svalna.

 


Fyll på på formen med smet, max så här mycket.
Annars rinner det över. 


Grädda kakan i cirka 30-35 minuter.
Känn med provsticka så att kakan inte är kladdig

Låt kakan svalna lite, stjälp upp och låt svalna helt.
Sedan kan du eller barnen dekorera bäst ni vill.

Vi serverade även med glass & maränger. Kakformen beställer du HÄR
Min tårtspade hittar du här 

0
Kommentera

Gå-bort-present

DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED JENNYS WEBSHOP

Hej hej, 

Ni har efterfrågat mina böcker i shopen, så nu har jag beställt hem några till.
Alla mina kakböcker är signerade med en liten hälsning. Så blir det en regnig höst kanske det behövs lite ny inspiration för rolig & lätt bakning. Boken passar alla, stora som små. Det är lätta recept med få ingredienser och med godis som en gemensam nämnare.  Baka med godis, helt enkelt.
Den innehåller småkakor, pajer, efterrätter, kladdkakor, julgodis och en och annan tårta.
Kanske en bok till dig, varför inte som en gå-bort-present tillsammans med lite hembakat gottis.

Ni hittar mina signerade böcker HÄR i webshopen.

img_2362

Det här behöver du till vita tryfflar:
3/4 dl vispgrädde
skalet av 1 citron ( ekologiskt )
200 gram vit mjölkchoklad

Garnering: Kokos

Så här gör du:
Låt grädden sjuda upp på svag värme. Ta bort från plattan och bryt ner chokladen.
Rör tills du har en bland smet. Riv ner skalet av en tvättad citron och blanda väl. Ställ in i kylskåp tills tryffeln har stelnat. Jag hade min i frysen en nån timme för att den skulle bli mer lätthanterlig. Forma sen små kulor som du sedan rullar i kokosen. Jag hade en tallrik med vanlig kokos och en med några droppar röd karamellfärg. Sedan är det klart att serveras.

Godiset förvaras i kylen, och kan med fördel frysas ner.

img_2342-1

0
Kommentera

Biffar i brunsås

Hej hej,

Nu när hösten är här är vi många som tycker det är mysigt med matlagning & långkok igen.
Sommaren i all ära men då är det mest grillat, eller vad säger ni.

Middagstipset till er blir dessa goda biffar i brunsås.

Det här behöver du till 5-6 personer: 
1 kilo nötfärs
3 msk konc. oxfond
1 tsk salt
1/2 msk finkrossad grönpeppar

Såsen:
1 dl vatten
2 dl creme fraiche
2 1/2 dl vispgrädde
1/2 msk kinesisk soja
2 msk konc. oxfond
1 tsk rödavinbärsgele
salt & peppar

Serveras med kokt potatis

Gör så här:
Ställ ugnen på 70 grader.
Rör ihop smeten till biffarna och stek dem klara i smör.  Lägg biffarna i ugnen medan du gör såsen. Häll ner vatten i stekpannan och vispa upp skyn. Sila den ev om det behövs. Vänd ner crème fraîche och vispa tills du har en klumpfri sås. Vänd ner grädde, soja, fond & låt sjuda upp.
Smaka av såsen med salt, & peppar + gele.

1
Kommentera

Resor jag gjort

Hej hej , 

Jag började ju resa så sent som när jag var 20 år, men har tagit igen det med råge nu i senare år ( Nu lät som om jag var hundra år och inte 36 .. Haha ) Jag har skrivit ner min reselista jag gjort, och nu räknar jag bara länder jag har upplevt, alltså inte bara de jag sett från flygplatsen då jag mellanlandat. De flesta länder på listan har vi upptäckt då vi bilat igenom Europa med barnen, man ser så mycket när man bilar. Och i slutet av nästa månad reser vi till Hong Kong och till Macao, så spännande att jag kan tror att det är sant.

Här en bild när vi är på vår roadtrip i USA, landade i LA, bilade till San Francisco sedan över bergen för att fortsätta till Las Vegas. Så himla häftig resa 

De länderna som jag har rest runt och sett än så länge är: 

Bosnien-Hercegovina
Bulgarien
Cypern
Danmark
Egypten
Frankrike
Förenade Arabemiraten (Dubai)


En dagsutflykt i öknen är ett måste när man åkter till Dubai.
Det är Thelma som tar bilden, nedanför fastnade hon på bild… Nästan 🙂 Man ser bara hennes långa hår.

Grekland
Indonesien (Bali)
Italien
Jamaica


Kambodja
Kanada
Kap Verde


Kroatien
Luxemburg
Maldiverna
Malta


Nederländerna
Norge
Polen


Schweiz
Seychellerna

Slovakien
Spanien
Storbritannien
Thailand


Tjeckien
Tunisien
Turkiet
Tyskland
USA


Vietnam
Österrike

De flesta av resorna vi gjort har vi rest med barn,
och det är väldigt berikande att resa, man får se nya kulturer och använda sin engelska. Denna bilden är från USA på vår första roadtrip där. Vill så gärna åka tillbaka, men då kanske till Texas eller Boston eller något annat ställe vi inte sett.

För att läsa om våra senaste resor till USA, klicka här
och bläddra sedan framåt. Tror detta är den absolut roligaste resan vi gjort!

Letar alltid nya resmål.
Har du något land att tipsa om ?

0
27 kommentarer

Frukost

Hej hej,

Jag är på väg upp för att fixa frukost till de små. Men här kommer en bild på min frukost igår. I varma mjukiskläder och raggsocker kan man fortfarande sitta ute och äta frukost. Haha…  Lite hårt bröd med pålägg och grönsaker, allt smakar bättre när man kan vara ute.

I Kalmar har vi just nu massa päron på vårt träd. Så jag tar gärna emot på vad man kan baka eller göra för någonting av just detta. Det positiva med att det regnat hela sommaren är att allt är så grönt nu.


Kolla in vad stora de är!
De har nog en vecka kvar eller två innan de är helt mogna.

Hoppas ni får en fin start på er vecka.

0
9 kommentarer

Fiskknyten med ajvar

Vi äter massa fisk hemma, både för att det är gott. Men också för att vi vill skära ner på köttet. Detta är så galet gott!  Jag lagade det i veckan, och ajvar lyfte verkligen alla smaker.

Detta hade jag : 
sockerärter
körsbärstomater
gul lök
paprika
lax
torsk
ajvar
grädde

Gör så här: 
Ställ ugnen på 225 grader.
Använda gärna dubbla grill-papper för att inte vätskan ska rinna ut. Fyll knytena med de grönsaker du gillar + tärnad lax & torsk.
En rejäl klick med ajvar, och sedan en skvätt grädde eller två. Stäng knytena och ställ sedan in i ugnen, i cirka 20 minuter eller tills fisken är klar.

Servera genast, med ris eller potatis.
Eller precis som det är.

0
1 kommentar

Veckomatsedel

Godmorgon alla fina,
Vi har blandat så mycket slam i helgen så ni anar inte… Och jag har fått frågor om recept på detta. Ska försöka fixa fram de under dagen. Men innan dess, här kommer en tidig veckomatsedel till er.
Hoppas ni gillar.

Måndag Grillade eller stekta broccolibiffar
Tisdag Laxpanna med sparris- & sötpotatis
Onsdag Pastasås med kassler & broccoli
Torsdag Kyckling i citron & spenatsås
Fredag  Pizzarulle

En roligare variant av pizza är att göra en pizzarulle. Och har du som jag i detta fallet en köpebotten slänger du ihop denna goding på bara några minuter. Grädda den, skiva upp och servera med pizzasalllad. Passar fin fint till buffén också.abc6

Lägg ner lite krut på en god tomatsås istället.

Tomatsås:
1 burk med tomatkross med smak av vitlök
2 msk tomatpure
1/2 msk torkad oregano
1 nypa socker

Gör så här

Koka upp alla ingredineser och mixa krosset
med en stavmixer om det behövs. Låt det småputtra i fem minuter på svag värme innan du brer på den.

Riv över cirka 200 gram mild ost över pizzan, klipp över cirka 100 gram rökt skinka.
Rulla ihop till ett börd, pensla med vatten och strö över sesamfrön. Grädda i 10- 15 minuter på 225 grader, eller tills brödet fått en vacker färg.

Skiva upp och servera genast.

abc7
*
 * * * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet:  Snickerskladdkaka

IMG_8953 (1)

Det här behöver du för att baka denna kladdis: 
4 ägg
4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
1 nypa med flingsalt
1 burk med karamelliserad mjölk
Garnering :
 2 rullar med center
200 gram mjölkchoklad
1/2 dl vispgrädde
2 dl salta jordnötter
Gör så här: 
Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr. Smöra och bröa en rund form på cirka 24 cm med avtagbara kanter. Och häll upp smeten i den smorda formen, den karamelliserade kolan klickar du ut jämnt i smeten. Ställ in i ugnen i cirka 20-25 minuter, den ska fortfarande vara lös i mitten ( den stannar till sig efter ett 3-4 timmar sen i kylen). Medan kladdkakan är varm så placerar du ut dina två rullar med center. Och ställ sedan kallt.
Gör tryffeltoppingen genom att värma upp grädden på spisen, bryt ner chokladen och rör den glansig. Ta bort från plattan och rör ner jordnötterna. Klicka ut snickerstryfflen över den (kalla) kladdkakan och bred ut till ett jämnt lager.
0
Kommentera