Frasiga frallebullar

 

Grått och regnigt över Växjö idag, inte för att man är förvånad. Det regnar nästan alltid här över vår lilla stad.

Thelma som går på hotell & restaurang-utbildningen nu för tiden kommer ofta hem med nybakat.
Snacka om lyxigt. Är det inte frallor, limpor så är det väldoftande kanelsnurror.
Mums och så fina frallorna blev, jag är imponerad.

Det här behöver du till 24 frallor:
50 gram jäst
8 dl vatten
50 gram smör
2 äggulor
2 tsk socker
2 tsk salt
2 msk olivolja
18-20 dl vetemjöl

Garnering : Vatten vallmofrön

Gör så här :
Smula jästen i en bunke. Smält smöret, mät upp vattnet i samma kastrull och låt det bli ljummet. Lös sedan jästen med degvätskan.När jästen har blandat sig helt så häll du i resten av vattnet. Rör ner saltet, sockret, olivoljan, äggulor och vänd ner mjölet pö om pö medan du arbetar degen.
Använd så mycket mjöl tills degen släpper från bakbunkens kanter. Låt jäsa i cirka 60 minuter Baka sedan ut till runda bröd, använd vid behöv lite mjöl när du bakar ut, lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterliga 30 minuter.
Innan de ska in i ugnen – pensla med vatten och strö över frön.
Grädda sedan mitt i ugnen på 250 grader, i cirka 10 minuter.

9
8 kommentarer

Panerad rödspetta med kall dillsås

Hej där,

Nu är arbetsdagen slut för många och man beger sig hemåt, och halva arbetsveckan är gjord. Jag kan vara lite avis på er som har en tidslagd arbetsdag, ni vet när ni börjar och när ni slutar. Ni är lediga på helgen och har fyra veckors (i bland t.om fem !! )veckors semester. Men å andra sidan kan jag bestämma själv när jag vill ta en paus, klämma in en lunch med en vännina ta sovmorgon och istället jobba sent på kvällen. Än så länge denna veckan har jag har haft sååå sjukt mycket möten, känns som jag inte hunnit med något annat. 

Fast idag lyckades jag iallafall klämma in lite matlagning mellan mötena.

Skolans dillsås kommer ni ihåg den?
Det är min favorit när det kommer till panerad eller stekt fisk.

Det här behöver du till 4 personer : 
500 gram ben / skinnfri rödspätta
Salt & citronpeppar
2 ägg
2 dl vetemjöl
2 dl ströbröd
Smör

Potatismos med dill:
mjölig potatis
smör
grädde
dill
salt & peppar

Garnering
Några skalade räkor
citron
färsk dill

Skolans dillsås: 
4 dl gräddfil
3 msk majonäs
2 msk bostongurka
4 msk fryst dill
1/2 msk pressad citronsaft
salt

Gör så här: 
Rör ihop såsen och ställ kallt. Koka potatisen i saltat vatten. När potatisen är färdig häller du bort vattnet och krossar med en potatiskross, vänd ner en klick smör och lite grädde så du får en lagom konsistens.
Smaka av med dill & salt+ peppar.

Gör så här med rödspättan: 
Häll upp mjöl på en tallrik, ströbröd på en tallrik och vispa upp två ägg och lägg i den tredje djupa tallriken. Salta och peppra fileerna innan du doppa dem  i mjöl, sedan i ägg och sist i ströbrödet. Smörstek den tills den får en fin gyllene yta och är genomstekt.

 

En höstig bukett har fått flytta in i köket.

Nu hoppas vi bara att det snart ska sluta regna, så man kan bege sig ut och njuta av hösten och alla vackra färger.

0
1 kommentar

Min bok nu för bara 99 kronor

DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED JENNYS BOK

 

WOOP WOOP  

Jaaaaay, nu är den här i nytt format, min lilla pastellkaramell.
Så glad att jag kan erbjuda en ännu billigare upplaga till er som vill ha min kakbok. Det är precis lika många recept i denna, bara att den är liiiite mindre och har en mjukare pärm. En hel uppsjö med nya goda recept kan ni få nu för under hundralappen.

Ibland får jag nypa mig i armen när jag går förbi min bok i butik,
tänk att den har blivit så uppskattad av er. Tack tack tack ! Det värmer en bloggares hjärta.
Och tack vare er har jag fått chansen att göra ännu en bok, denna gången blir det en bok inriktad på mat.


Så vart finns boken att köpa ?

Den finns att beställa på:
Adlibris KLICKA HÄR
 Akademibokhandeln 
Samt i alla välsorterade bokaffärer
Sen tror jag att den finns eller kommer att finnas på Ica.

Recepten i kakboken är lätta och godisfyllda. ( Såklart )
Den passar både stora som små, redan bakintresserade eller de som vill lära sig.
Det är småkakor, pajer, kladdkakor, desserter, tårtor men även en hel del JULGODIS  
Jag längtar tills det är dags att börja med julbaket igen.


Boken finns att beställa på nätet eller i bokhandeln.
Jag har den inte i webshopen men däremot har jag några inbundna signerade exemplar kvar där.
Vill ni beställa dem så är det först till kvarn….

Ni HITTAR DEM HÄR

0
4 kommentarer

Frågestund

Hittade dessa bilder i kameran, magiskt vacker solnedgång.

 

Hej hej,

Nu var det länge sedan vi hade frågestund. Och eftersom jag ändå bara ska vara iväg på möten hela dagen kunde det passa bra med en sådan på bloggen just idag. Fråga på i kommentarsfältet om det är något ni undrar över så svarar jag där
allt eftersom.

Kanske är det något recept ni undrar över, något om boken, appen eller undrar du något om mig.

Fråga på, vetja.

0
39 kommentarer

Vegetarisk pasta

Tjingeling raringar, 

Köttfri måndag idag. Och vill ni göra det enkelt för er så har jag tipset för det.
Här är mitt enklaste tips på en god och omtyckt pastarätt.
Självklart kan man göra egen pesto, vilket inte heller är svårt. Men här är mitt middagstips till er. Som max tar 15 minuter att laga.

Bon appetit !

Det du behöver är:
En god pastasort
några körsbärstomater
pesto
salt & peppar

Gör så här: 
Koka pastan i saltat vatten häll bort vattnet när den är al dente.
Klyfta ner några söta körsbärstomater. Rör ner önskad mängd av peston och smaka av med salt och peppar.

Klart!

0
1 kommentar

Veckomatsedel

Hej igen,

Här har vi ätit brunch i flera timmar, alla vaknar och kommer ner till frukosten olika tider. Barnen har lite sovkompisar extra här hemma, så det har varit fullsatt vid matbordet. På helgerna försöker vi låta alla få sovmorgon, det är ju ändå helg.
Men nu så har vi dukat av och ska göra oss klara för denna söndag. Veckomatsedel kommer här!

Måndag Vegetariska burgare med extra allt
Tisdag Lax- & kräftpasta 
Onsdag Möra kotletter i ugn
Torsdag Tacogratäng med blomkål (LCHF)
Fredag Gratinerad fläskfile

För 2 personer:
1 putsad fläskfile
smör
salt & peppar

Garnering: 
2 dl riven lagrad ost
1/2  kruka persilja ( klippt )
1 msk röd pesto

Serveras med potatisgratäng

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Skiva upp filen och smörstek den med salt & peppar. Den ska vara nästan färdigstekt.
Rör ihop osten, med persilja & pesto och fördela ut över fileen. Ställ in i mitten av ugnen i 5 minuter eller tills det blivit en vacker gratinering.

Något gott till kaffet: Philadelphiabullar i långpanna

De blir goda & saftiga och bakas i långpanna / ugnsplåt.

Det här behöver du till 40 bullar: 
1 pkt jäst för söta degar
150 gram smör
5 dl mjölk
1 ägg
1 dl strösocker
1 nypa salt
10- 11 dl vetemjöl

Fyllning:
125 gram smör
2 dl florsocker
200 gram philadelphiaost
Rivet skal av 2 citroner

Garnering: 1 uppvispat ägg + pärlsocker

Gör så här:
Börja med att röra ihop fyllningen , blanda ihop smör med philadelphiaost. Pudra i florsocker och riv skalet av citronerna och blanda väl. Ställ sedan kallt till fram tills det ska användas.
Smält smör i en kastrull och vänd ner mjölken och värm upp till fingervarmt ( 37 grader) Smula ner jästen i en bunke och häll i lite av den ljummna vätska och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt resten av smör/ mjölkblandningen under omrörning. Knäck ner ägget, och vänd i salt & socker och även mjölet under omrörning tills du fått en smet. Smeten är lös & kladdig och ska vara det. Lägg på en bakhandduk och låt jäsa i 40 minuter. Under tiden kan du klä en bakform jag hade en ugnsplåt cirka 30*40 cm.

Stjälp sedan ut degen på bakplåten efter jäsningen, med hjälpa av lite mjölade fingrar trycker du ut degen på plåten. Och låt det jäsa ytterligare 30- 35 minuter. Ställ under tiden ugnen på 225 grader.
Tryck sedan ut 40 gropar med hjälp av tummen, fyll dessa med citronfyllningen. Pensla sedan kakan med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Ställ in i  mitten på ugnen i cirka 15 minuter – eller tills de blivit gyllene.

 Jag pudrade även över lite florsocker – alla kakor blir snyggare med lite florsocker.  Och betyget av dagens kaka: det blev en riktigt höjdare måste jag säga, kommer absolut baka igen. Och den går jättebra att frysa in.

Mums!

0
4 kommentarer

Daimtårta

DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED JENNYS WEBSHOP

 

Hej där, 

Det blev en lat lördagsmorgon för oss idag, vi tog sovmorgon och åt frukost alldeles för länge. Kanske inte  blev så mycket sovmorgon för Thelmas kompis som sov över. Hon tog bussen vid åtta imorse för hos skulle till jobbet, heja! Tjejerna var iväg och kollade på filmen ”Det” i gårkväll, vilket även Jacob och hans kompisar gjorde. Det tyckte den var ok. Jag & Jonathan satt hemma och kollade på den gamla ”IT” – så nu måste vi boka en kväll som vi åker iväg och kollar på den bioaktuella. Nog om det och här kommer istället lite efterrätt-tips.

För er som kikar efter en god tårta. Här kommer den!


Den runda springformen jag hade här är en 20 cm springform, 
Blir man många gäster så är det bättre att använda den här

Det här behöver du:
3 äggvitor
1 1/2 dl strösocker
3 1/2 dl mandelmjöl

Glassfyllningen:
3 äggulor
1/2 dl strösocker
3 dl vispgrädde
30-40 gram maränger
3 dubbel-daim

Topping :
1 dl nutella + daim

Gör så här: 

Sätt ugnen på 175 grader. 
Vispa äggvitor och socker länge ( så att du kan vända skålen upp och ner och smeten inte rinner ut )

Dessa braiga skålar hittar du här i min shop. 
De är de bästa att använda till all sorters bakning & matlagning tycker jag.


När smeten är tjock vänder du ner mandelmjölet och rör tills du har en slät smet. Vänd sedan över detta i en smord & bröad form. Och ställ in i ugnen i cirka 25 minuter. Ta ut och låt svalna helt.

Sedan börjar du med glassfyllningen.  Hacka daimen smått.
Vispa grädden fluffig, tills den bildar toppar. Visa ägg och socker poröst och vänd ner grädden i äggsmeten.
Rör sist ner daimen & marängerna som du krossar lätt, och fyll sedan mandelbotten med glassfyllningen.
Frys in i minst 5 timmar innan servering. Precis innan servering breder du ut nutella och toppar med daim.
Låt stå framme 10-15 minuter innan servering.

Smaklig fika!

0
Kommentera

Fiskpaket i ugnen

Hej hej,


Här är det fredags-vabb, Nomi har feber och ont i halsen. Så vi sitter här framför tv:n i morgonrock med massa filtar & täcken och äter glass. Vi har redan avverkat 2 tecknade filmer, och det hinner nog bli ett par till under dagen
Jag hade ett redan tidsinställt inlägg till er, och här kommer det:

Tröttnat på fredagstacosen ? Prova då fiskknyten i ugn- så himla gott.

Använd vilka grönsaker du gillar bäst. 

Detta hade jag : 
sockerärter
körsbärstomater
gul lök
paprika
soltorkad tomat
lax
torsk
en klick med färskost
Chilimix ( kryddblandning )
salt & peppar
en skvätt vispgrädde

Gör så här: 
Ställ ugnen på 225 grader.
Använda gärna dubbla grill-papper för att inte vätskan ska rinna ut. Fyll knytena med de grönsaker du gillar + tärnad lax & torsk.
En rejäl klick med färskost + krydda, och sedan en skvätt grädde eller två. Stäng knytena och ställ sedan in i ugnen, i cirka 20 minuter eller tills fisken är klar.

Servera genast, med ris eller potatis.
Eller precis som det är.

0
2 kommentarer

Veckopeng / Månadspeng


Bild lånad av aftonbladet.

Godmorgon,

Detta med veckopeng är det ständiga samtalsämnet inte bara här hemma utan på tv:n och i tidningen. Jag tror att det är nyttigt att ha en peng som barnen kan få spara eller handla något för, det ger lite mer ekonomiskt tänk förhoppningsvis.

Men hur mycket ska barnen få och vad förväntas de hjälpa till med hemma ?
Vi har både veckopeng och månadspeng här beroende på hur gamla barnen är.

Hur gör ni hemma? Hur mycket får er barn, och hur gamla är dem? 

0
29 kommentarer

Taco- & Potatisgratäng

Tjingeling,

Att jag gillar gratänger är det ingen tvekan om. Det är lätt, smidigt och sköter sig själv i ugnen. Denna rätt är perfekt under helgen ifall du till och med redan har en del potatisgratäng & tacofärs över. Bara att blanda ihop, och strö över lite ost och in i ugnen. Men annars kommer receptet här nedan.
Favvo här hos oss

Det här behöver du till 6 personer :
400 gram färdigstekt och kryddad tacofärs
8-10 mellanstora potatisar
5 dl grädde
200 gram smaksatt färskost
1- 2 pressade vitlöksklyftor
salt och peppar
mozzarella

Gör så här:
Ställ ugnen på ca 200 grader. Skala och skiva potatisen. Smörj formen, som bör ha ganska höga kanter,  med smör. Rör ihop grädde med smaksatt färskost.Pressa ner vitlöken och krydda och salta.
Rör ihop potatis & gräddblandningen. Och häll upp i den smorda formen, varvat med tacofärsen.
( Gräddblandningen ska täcka potatisen ordentligt, så ev kan det behövas att hälla över lite grädde till. ) Ställ in i ugnen och grädda i ca 50 – 60 minuter , eller tills potatisen känns mjuk. När det är 20 minuter kvar av gratineringstiden, ta ut formen och riv över lite mozzarella, och ställ tillbaka i ugnen igen.
När den är färdiggratinerad, så är det bra om den kan stå en tio minuter en kvart under folie,
innan den serveras.
Smaklig måltid

3
6 kommentarer