Fiskpaket i ugnen

Hej hej,


Här är det fredags-vabb, Nomi har feber och ont i halsen. Så vi sitter här framför tv:n i morgonrock med massa filtar & täcken och äter glass. Vi har redan avverkat 2 tecknade filmer, och det hinner nog bli ett par till under dagen
Jag hade ett redan tidsinställt inlägg till er, och här kommer det:

Tröttnat på fredagstacosen ? Prova då fiskknyten i ugn- så himla gott.

Använd vilka grönsaker du gillar bäst. 

Detta hade jag : 
sockerärter
körsbärstomater
gul lök
paprika
soltorkad tomat
lax
torsk
en klick med färskost
Chilimix ( kryddblandning )
salt & peppar
en skvätt vispgrädde

Gör så här: 
Ställ ugnen på 225 grader.
Använda gärna dubbla grill-papper för att inte vätskan ska rinna ut. Fyll knytena med de grönsaker du gillar + tärnad lax & torsk.
En rejäl klick med färskost + krydda, och sedan en skvätt grädde eller två. Stäng knytena och ställ sedan in i ugnen, i cirka 20 minuter eller tills fisken är klar.

Servera genast, med ris eller potatis.
Eller precis som det är.

0
2 kommentarer

Veckopeng / Månadspeng


Bild lånad av aftonbladet.

Godmorgon,

Detta med veckopeng är det ständiga samtalsämnet inte bara här hemma utan på tv:n och i tidningen. Jag tror att det är nyttigt att ha en peng som barnen kan få spara eller handla något för, det ger lite mer ekonomiskt tänk förhoppningsvis.

Men hur mycket ska barnen få och vad förväntas de hjälpa till med hemma ?
Vi har både veckopeng och månadspeng här beroende på hur gamla barnen är.

Hur gör ni hemma? Hur mycket får er barn, och hur gamla är dem? 

0
29 kommentarer

Taco- & Potatisgratäng

Tjingeling,

Att jag gillar gratänger är det ingen tvekan om. Det är lätt, smidigt och sköter sig själv i ugnen. Denna rätt är perfekt under helgen ifall du till och med redan har en del potatisgratäng & tacofärs över. Bara att blanda ihop, och strö över lite ost och in i ugnen. Men annars kommer receptet här nedan.
Favvo här hos oss

Det här behöver du till 6 personer :
400 gram färdigstekt och kryddad tacofärs
8-10 mellanstora potatisar
5 dl grädde
200 gram smaksatt färskost
1- 2 pressade vitlöksklyftor
salt och peppar
mozzarella

Gör så här:
Ställ ugnen på ca 200 grader. Skala och skiva potatisen. Smörj formen, som bör ha ganska höga kanter,  med smör. Rör ihop grädde med smaksatt färskost.Pressa ner vitlöken och krydda och salta.
Rör ihop potatis & gräddblandningen. Och häll upp i den smorda formen, varvat med tacofärsen.
( Gräddblandningen ska täcka potatisen ordentligt, så ev kan det behövas att hälla över lite grädde till. ) Ställ in i ugnen och grädda i ca 50 – 60 minuter , eller tills potatisen känns mjuk. När det är 20 minuter kvar av gratineringstiden, ta ut formen och riv över lite mozzarella, och ställ tillbaka i ugnen igen.
När den är färdiggratinerad, så är det bra om den kan stå en tio minuter en kvart under folie,
innan den serveras.
Smaklig måltid

3
6 kommentarer

Falska kantareller

Hej igen, 

Då var jag tillbaka efter en något förlängd skogspromenad! Alltså detta är sååå dumt, men jag måste ju berätta. Vanligtvis hittar jag aaaaaldrig kantareller, utan jag handlar endast i lösvikt på affären. Men nu var det så att jag och en vännina var ute och gick igår och såg ju massa kantareller. Så idag hamnade jag på svampjakt under promenaden, och jag hittade bara fler & fler kantareller. Jag blev mer & mer taggad och gick nästan vilse på kuppen. Jag kröp runt under granarna, bland löv och mossa och hittade bara bättre & bättre kantarellställen.

Och till sist hade jag snart fyllt hela påsen med all svamp.  Då började jag såklart skicka skrytiga snapchat´s till familj och vännerna, och skröt om min nya känsla för kantareller… ”Jag vet preciiiis vart jag kan hitta svamp nu”, ”gå efter dessa riktmärken”, eller ännu bättre kom hit till växjös svampdrottningen så plockar vi ihop. Haha.. Stolt som en tupp kan man säga och kände mig rik på skogens guld. Tills min storasyster ( skogsmulle a la Mona ) skrattade och berättade att hela min påse var fylld av falska kantisar.

Whaaaat ?! Jaja, där ser man, jag har tydligen plockat fem liter ”narr-kantareller ” 

Så jag fortsätter att hålla mig till det jag kan bäst,
och fortsätter handla min svamp i lösvikt på mataffären.

Hej på ett tag

1
11 kommentarer

En dagens

Gomorron

Här kommer en lista som jag svarade på för cirka 3 månader sedan, fast jag lade till ett par till punkter.
Jag svarade något nytt på alla frågor utan funderingen kring HM-aktierna! Ska den någonsin stiga (?) ja men jag tror & hoppas på det. Så vi har köpt ett gäng till *håller tummarna*  för det. Förresten kan ni inte tipsa om era senaste aktieköp, spännande att läsa vilka aktier andra har !

I inlägget finns några helt random bilder från bloggen som inte har så mycket med själva inlägget att göra.           Dagens humör : Vaknade utsövd, så humöret är på topp.
Dagens frisyr : En knut mitt på huvudet.
Dagens outfit: Morgonrock och innetofflor, men ska snart svida om.
Dagens lunch : Blir gårdagens rester : potatis- & tacogratäng.
Dagens måste : Gå igenom den nya upplagan av ”Baka med godis” Den är på väg ut nu i mindre & billigare format. Även den danska versionen hoppas jag hinna kika på.
Dagens roligaste : Att de nya sittpuffarna till barnens rum har anlänt och kan hämtas ut. 
Dagens tråkigaste : Pappersarbete, och köra till återvinningen. 
Dagens ”det här visste ni inte om mig” : Jag svarar inte i telefon om jag inte vet vem som ringer. Kollar alltid upp på hitta.se innan jag ringer tillbaka. Finns man inte med där eller inte pratar in ett meddelande så ringer jag inte tillbaka.  Haha.. 

Dagens planer: Nu morgonpromenad, har ett viktigt inbokat telefonmöte samtidigt, sedan ska jag prova tre nya rätter.
Dagens miss: Mjölken var slut till morgonkaffet. Tur att Jonathan redan var på väg till affären. 
Dagens lycka : Det är mammavecka, så hela familjen är samlad.
Dagens craving: Knäckemacka med kaviar + ost. Det är gott det! 
Dagens önska: Fred på jord och slut på alla orättvisor- om man ska önska stort. Annars önskar jag mig en egen mobilladdare, tänk att de bara försvinner överallt.
Dagens onödigaste : All tidningsreklam som kommer i brevlådan.
Dagens musik : Lyssnar alltid på radion, så det är väldigt blandat.
Dagens borde :  Säkert massor, men det blir en djupdykning i mail när jag är tillbaka efter skogsrundan.
Dagens middag: Det får ni snart se. Gott blir det förhoppningsvis.
Dagens fundering: Ska HM-aktien någonsin stiga igen, inte kan den väl hålla sig så här låg för alltid.
Dagens sista: Vet ni att jag börjar smålängta till advent redan, och julpyssel & julbak. Har redan börjat sitta och kika runt på julinspo och inredning.

0
2 kommentarer

BANANOFFEE PIE

 

Det blev en favorit i repris till helgens kalaset.

BANANOFFEE PIE

Det här behöver du :
1 burk karamelliserad mjölk
150 gram smör
300 gram digestivkex
3- 4 bananer
50 gram mjölkchoklad
3 dl vispgrädde
Gör så här:
Klä sedan insidan av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 bitar), med plastfolie. Smält smöret. Smula digestivekexen för hand eller i en matberedare. Blanda med smöret. Tryck ut blandningen på bottnen av formen. Ställ i kylen 1 timme. Finhacka chokladen.

Bred på kolakrämen över pajen, och skär upp bananen, lägg bananmynten över kolakrämen, bred över lättvispad grädde

Och toppa med chokladkross
Smaklig fika !

1
11 kommentarer

Måndagsfrukost

Gomorron

En helt vanlig måndag kan ibland kräva en extra lyxig frukost.
Det gjorde inte ont att vakna upp till denna smörgåsbakelse.
Mums!

Du behöver till 6 portioner
18 bitar formfranska / rostbröd

Grundfyllningen och det du har runtom smörgåsen : 
5 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
1/2 – 1 dl majonäs

Fyllning nr 1 :
1 burk med leverpastej
1/2 dl gurkmix / bostongruka
ca : 2 dl av grundröran

Fyllning nummer 2 :
350 gram rökt skinka
ca: 2 dl av grundröran
ev. finhackad lök

Garnering: krossade ostbågar, skinka, räkor, kokta ägg, tomater, gurka, lök , sallad, citron, gurka, färska örter.osv

Gör så här ;

Skär bort kanterna på brödet , och rada upp på en skärbräda eller liknande.
Vispa grädden till grundfyllningen, när den bildar toppar vispar du i creme fraiche och majonäs också. Fyllning ett med leverpastej rör du ihop med 2 dl av grundfyllningen och gurkmix. Fördela sedan ut den på den understa delen. Ju mer fyllning , ju saftigare. Hacka sedan löken och strimla skinkan till fyllning nummer två som du också blandar ihop med grundröran – 2 dl – eller ev lite mer. Sist lägger du på locket och breder in varje smörgåsbakelse med grundröran, plastar och ställ kallt gärna över natten.

Sedan dekorerar du dem precis innan ni ska äta dem.

0
3 kommentarer

Veckomatsedel

Måndag Saftiga vegetariska halloumibiffar
Tisdag Torsk i currysås
Onsdag Ugnspannkaka med bacon
Torsdag Falukorv i ugn med mozzarella 
Fredag Baconinlindad fylld köttfärslimpa

Godaste köttfärslimpanDet här behöver du till köttfärslimpan 5-6 personer:
1 kilo nötfärs
2 msk oxfond
salt & peppar
1 paket bacon

Fyllning:
150 gram valfri färskost ( jag valde smaksatt med paprika)
1 pkt knaperstekt bacon

Serveras med klyftpotatis / Morötter
Smörstekta champinjoner

Brunsås:
ev steksky från köttfärslimpan
4 dl vatten
1 dl grädde
2 msk oxfond
1 msk  kinesisk soya
salt och peppar
1 tsk rödvinbärsgele
maizena

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Rör ihop smeten till köttfärslimpan. Platta ut degen på ett bakplåtspapper alternativ på platfolie. Rör ihop den knaperstekta baconen med färskosten & fördela ut fyllningen i mitten, och forma ihop till en limpa. Klä in med bacon, och lägg sedan i ugnsfast form och ställ in i mitten av ugnen i cirka 40-50 minuter  tills köttfärslimpan är 70 grader.

Under tiden limpan är i ugnen gör du brunsåsen:
Häll i vatten i stekpannan och skeda ur ev steksky från limpa i ugnen, häll i grädde,soya och fond i stekpanna och låt sjuda ett par minuter. Sila sedan såsen och häll tillbaka den i den rena stekpannan, och låt sjuda upp igen. Smaka av såsen med salt och peppar, och vinbärsgelen. Önskar ni en tjockare sky red av den med maizena ( eller färskost är också gott  ) önskar ni en mörkare sås droppa ner ett par droppa soyakulör i såsen.

* * * * * * * * * * * * * *

Baka något gott: Nougatsnitt.

img_5362

Det här behöver du till cirka 40 st kalaskakor:
220 gram smör
5 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
5 msk kakao
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
3 dubbelnougat

Gör dina kalaskakor så här:

Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela och rulla ut till 3 längder och halvera dubbelnougaten på längden. Gör en grop på längden och lägg ner guldnougaten.

Nyp ihop & baka in dubbelnougaten i chokladrullarna och ställ in i mitten och grädda i cirka 10-12 minuter. Efter halva tiden plattar du till dem något med en gaffel. Låt längderna svalna något, men inte kallna helt, innan du skär dem i snittar.

Serveras med fördel ljumna så nougaten är så där härligt krämig.
Även goda kalla också såklart.

0
1 kommentar

Mums!

 

Gokväll,

Lördagskväll och godispåsen är välfylld med choklad, salt & surt. Lösgodis är min största last.
Här har vi precis dukat klart långbordet för morgondagen, vid lunch kommer släkten för att fira Melvins födelsedag. Det blir tacos som den unge herren själv har beställt, sedan ser du lite av efterrätterna på instagram just nu.
Ni kanske märkte att jag hade lite bloggtorka i somras, men nu är det tillbaka igen och nu känner jag mig mer motiverad än någonsin.
Så mig blir ni inte av med i första taget 🙂

Kram och trevlig kväll!

0
2 kommentarer

Snabblunch

 

Tjingeling,

Här bakas det för fullt nu i vårt kalmarkök. Bakverk, tårtor och kakor till födelsedagen.
Sonen blir hela 12 år imorgon, tänk ett år kvar tills han är tonåring. Eftersom det är halvt kaos i köket bland all jäsning, bakning och gräddning så fick bli en snabb hämtlunch för vår del.
Plocksallad med massa koriander. Mums!

Ja vi får lite fikagäster redan idag, mamma & Lalle som inte kunde komma imorgon.
De dyker väl upp här om ett par timmar,  så det blir lite kafferep redan idag.

Vi hörs lite senare igen.
Önskar dig en fin lördag.

0
Kommentera